Bayilik almak hayatınızı değiştirecek bir deneyim yaşamanıza sebep olabilir. Kendi işinizin patronu olma ve iş kurma hayallerinize kavuşmanıza etken olabilecek pek çok sebep vardır. Aşağıdaki sebepler bayilik almanın neden iyi bir yatırım olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ama öncelikle:
Bayilik Nedir? İşleyişi Nasıldır?
Bayilik, hali hazırda kurulmuş bir markanın ismi altında önceden imzalanan bayilik sözleşmesi kurallarına göre firmanın ürünlerini ve hizmetlerini pazarlamayı sağlayan bir iş modelidir.
Bayilik Almak İçin 10 Neden
1- Anahtar teslim işletme
Girişimcilerin çoğu bir iş kurmak için nelerin gerektiğini bilirler ancak bir işletmeyi nasıl büyüteceklerini ve işleri nasıl yürüteceklerini bilmezler.
Bayilik almak sizi bütçe dâhilinde aynı anda yapılan birçok ağır yükten kurtarır. İşletmeye yer bulma, kira görüşmeleri yapma, güvenilir müteahhitleri işe alma gibi. Bayilik(franchising) alırken anahtar teslim bir işletme alırsınız.
Mutlaka okuyun: Sıfırdan Başlamak Yerine Başarılı Bir Şirketi Satın Almanız İçin 5 Sebep
2- Mevcut kanıtlanmış sistem
Bayilik(franchising) alırken bir sistem de almış olursunuz. Bütün bayiliklerin takip etmeleri gereken halihazırda kurulmuş bir sistemi vardır. Bu sistemler her bayinin üretkenliğini geliştirmek ve satışlarını artırmak üzerine tasarlanmıştır. Halihazırda kanıtlanmış bir sisteme sahip olmak işletme sahibinin normal zamanlarda karşılaşabileceği varsayımları ve hataları ortadan kaldırır.
3- Daha yüksek başarı oranı
Bir bayilik(franchising) almanın başarı oranı diğer küçük işletmelere göre daha yüksektir. Ancak şu tarz şehir efsanelerine de inanmamak gerekir:
“100 franchise’dan sadece 5’i başarısız olur.”
“5 yıl faaliyet gösteren bayilerin %90’ı çalışmaya devam ederken, 5 yıl faaliyet gösteren diğer işletmelerin sadece %25’i çalışmaya devam etmektedir.”
Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bayilik veren firmaların başarı oranı bir miktar daha iyi olabilir. Ama arada bu kadar büyük bir fark yoktur.
4- Kurum imajı ve marka bilinirliği
Eğer bayilik sistemi alırsanız kurum imajınız ve marka bilinirliğiniz çoktan kabul görmüş olur. Müşteriler genellikle aşina oldukları ve daha önceden bildikleri ve güvendikleri firmalardan ürün ve hizmet alırlar.
Mutlaka okuyun: Marka Bilinirliği Nedir? Nasıl Artırılır?
5 -Finans sağlama kolaylığı
Bayilik alırken bankalar aracılığıyla finansman sağlamanız daha kolay olur çünkü bayilik veren firmanın kanıtlanmış geçmiş performansları vardır. Bankacılar genellikle geri ödeme riski düşük olan başarılı bayi zincirlerini dikkatlice incelerler ve bu öncüle göre kredi verirler. Buna ek olarak, bazı bayilik sistemleri kurum için finansmanı ve/veya leasing seçeneklerini de kendileri sağlar.
6- Eğitim
Bayilik veren firmaların birçoğu genellikle kendi merkez binalarında veya geçerli olan bayi yerlerinde 1-4 hafta arası süren eğitim programları verirler. İşte bu yüzden bayilikler diğer işletmelerden veya işletme seçeneklerinden farklıdır. Bayilik veren firma diğer bayilerine işletme yönetimiyle ilgili hangi eğitimleri veriyorsa size de aynı eğitimi verir. Bu eğitimler işletmenizi etkili bir şekilde yönetmenize ve yeni işletme sahiplerinin sık sık karşılaştığı sıradan hataları ortadan kaldırmalarına yardımcı olur.
Mutlaka okuyun: Akıl Hocası Kimdir? Bir Akıl Hocasına Neden ve Nasıl Sahip Olunmalı?
7- Sürekli destek
Bayilik aldığınız takdirde hiçbir zaman yalnız olmazsınız. Bayilik veren firmanın desteğini sürekli arkanızda hissedersiniz ve büyüyen bir ailenin parçası olduğunuzu bilirsiniz. Bayilik aldığınız firmaya her zaman telefon açabilir ve onlara veya diğer bayilere sorularınızı sorabilirsiniz.
8- Pazarlama
İşletmenizin tanıtımıyla ilgili genellikle endişe etmenize gerek yoktur. Bayilik veren firmalar bütün pazarlama faaliyetleriyle ilgilenir. Eğer firma pazarlama faaliyetleri ile ilgilenmiyorsa takip etmeniz ve kullanabileceğiniz satıcıya özel sistemlerle ilgili hazırlamış oldukları taslakları vardır.
Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Nasıl Yapılır?
9- Bir bölgede tek başına satış avantajı
Bayilik aldığınızda aynı zamanda işinizi yürütebileceğiniz bölgede tek satış yapan bayi siz olursunuz. Bayilik veren firmalar belli bir coğrafik bölgede sadece belli miktarda bayi açılmasına izin verir. Belli bir bölgeden sorumlu olursunuz ve sizin bayilik sisteminizdeki başka hiçbir bayi bu bölgede işletmesini açamaz.
Mutlaka okuyun: En İyi Rekabet Stratejileri
10- Birden fazla lokasyona sahip olma
Bayilik sisteminin bir parçası olmak sistem içerisinde büyümeniz için size her zaman daha fazla fırsat sunar. Bir kez başarılı bir bayi haline gelirseniz sonraki adımda birden fazla birimden oluşan bayiliğin sahibi olabilirsiniz.
İyi bir yönetim ekibiyle açtığınız bayiniz başarılı olduktan sonra dikkatinizi ikinci bir yerde bayi açmaya verin. Birden fazla birimden oluşan bayilik sahibi olanlar birden fazla yeri yönetirler ve birden fazla yerle uğraştıkları için gelirlerini katlarlar.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bayilik Almak Kişiliğinize Uygun mu?
Eğer daha önceden bildiğiniz bir alana giriyorsanız franchise işinde başarılı olma ihtimaliniz daha yüksek. Söz gelimi, 10 yıl boyunca çeşitli restoranlarda deneyim edindiyseniz, çalışma sistemini, operasyonu, kuralları daha iyi biliyorsunuz demektir.
Ancak biraz serbest takılmak, kendinize has yemekler yapmak, restoranı kendi zevkinize göre tasarlamak istiyorsanız franchising sistemi pek size göre değildir.
Zira unutmayın: Franchising olayında siz yaratıcı değil, uygulayıcısınız. Sizin için belirlenen kuralları yarı-otonom bir biçimde uygularsınız.
Hayatı boyunca tatlı sevmeyen bir insanın, cupcake dükkanı için bayilik alması ne kadar doğrudur? Tatlı hakkında ne biliyorsunuz? Daha önce bu işle ilgili herhangi bir deneyiminiz var mı? Bu gibi soruları hem kendinize hem de çevrenizdeki insanlara, düşüncelerine önem verdiğiniz kişilere sorun.
Hayatın her alanında olduğu gibi franchising sisteminde de bir işe sırf “Para var” diye girilmez. İstek, merak, yetenek de en az “para kazanma” ihtiyacı kadar önemlidir.
Mutlaka okuyun: Yatırım yapacağınız bayiliği yeni sevgiliniz olarak görün!
İş Yönetimi Konusunda Gerekli Becerilere Sahip misiniz?
Bir işletme yönetme yönetme konusunda gerekli özelliklere sahip misiniz? Satış, müşteri ilişkileri, çalışan motivasyonu vb. konularda ne kadar bilgili ve deneyimlisiniz. Bayilik aldıktan sonra işlerin kendi kendine yürüyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşin başında yine siz duracak ve işin gidişatını siz belirleyeceksiniz.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri