Girişimciler başlangıç aşamasında uzun süre beklerler. Küçük ölçekli bir işi uzun süre başlangıç seviyesinde tutmak, olası başarı hikayenizi ertelemek demektir. Etrafınızdaki insanlara sürekli olarak daha yolun başındayım derseniz büyüme için asla harekete geçemezsiniz.
Başlangıç aşamasından büyüme aşamasına geçmenin ve neler yapacağınızı planlamanın vakti geldi. “Yerde ambalaj kutuları ile oturduğum zamanları hatırlıyorum. Şimdi 100’den fazla insan çalıştırıyorum” demeyi siz de istemez misiniz?
İşte başlangıç aşamasını geçmenin ve işinizi büyütmenin 5 yolu:
1 – Yetki verin
Başlangıç aşamasındayken her şeyle sizin ilgilenmeniz gerekir. Ancak ilerleyen zamanlarda işletmenin sürekliliği gereği görevlerin tamamlanması için insanlara yatırım yapmak bir zorunluluk haline gelir. Küçük ölçekli işletmelerin dört üçünün hiç çalışanı yok. Başarılı olmak istiyorsanız, işinizi büyütmeniz gerekiyor. İnsanları maliyet olarak görmek gibi bir hata yapmayın. Unutmayın ki, üretim eksikliği ve başarısızlık işletmenize daha çok zarar verir.
2 – Önceliklerinizi belirleyin
Logoya karar vermek için bir hafta düşünmeyin. İşletmeniz evrim geçirdikçe, markanız da evrim geçirecektir. Bu nedenle logonuz da değişecektir. Müşterileri artırmak ve para kazanmak gibi dikkate almanız gereken daha önemli konular var.
3 – Dikkat çekin
Bütün girişimlerin en büyük problemlerinden biri tanınmaktır. En önemli görevinizin dikkat çekmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Muhammed Ali herkes tarafından tanınmadan çok önce en büyük olduğunu bütün dünyaya söyledi. Dikkat çekti ve insanları kızdırdı. Ancak eleştirileri hayranlığa dönüştürerek kendini kanıtladı. Dikkat çekin. Eleştirilin. Daha sonra bu eleştirileri hayranlığa dönüştürün.
4 – Satış konuşmanızı değiştirin
“Küçük bir tasarım şirketim var” demek yerine “Şirketinizin satışlarını arttıracak bir tasarım şirketim var” diyin. Farkı fark ettiniz mi? İlk cümle sizi küçük ve önemsiz gösterir. İkinci cümle sizi eşsiz, güvenilir ve yetenekli gösterir. Kendinizi ve işinizi nasıl satacağınızı bilin. Şirketinizin neleri daha iyi ve daha hızlı yaptığını hızlı bir şekilde açıklayın.
5 – Aciliyet yaratın
Eylemler ve edinimler için belirli zaman çizelgeleri yaratmadan iş kurarsanız sürekli olarak bahaneler uydurmak zorunda kalırsınız. Girişimcilik bir maratondur. Bir sürü küçük yarış kazanın ve insanlarınıza ve şirketinize hız kazandırın. Yakın zamanda ofisimde bir reklam filmi çektik ve kurgu personeline kaba kurguyu normal süreden daha kısa sürede görmek istediğimi söyledim. Daha sonra süreci öğrenmek için her gün telefon açtım. Bu baskı ve aciliyet işin hızlanmasını sağladı.
Unutmayın: Başlangıç aşamasında kaldığınız sürece vizyonunuz gelişmez. Hızlanmanın ve diğer büyük oyunculardan pazar payı çalmanın zamanı geldi. Büyük küçüğü yer yaklaşımı eskide kaldı. Artık hızlı olan yavaş olanı yiyor.