Mükemmelliyetçilik Nasıl Yenilir?
Toplumumuzu ele geçirmiş bir hastalık var: mükemmeliyetçilik. Mükemmeliyetçilikle baş etmeye çalışanlar işlerinin, evliliklerinin hatta diyetlerinin bile başarısız olmasından muzdaripler. Bu hastalık ayrım yapmıyor ve başarılı olmak isteyen herkese hayatı zindan edebiliyor. Mükemmeliyetçilik bir çok girişimcinin de hayallerinin suya düşmesine sebep oluyor.
Mükemmeliyetçilik ya hep ya hiç tavrıdır. Genelde şu durumlarda ortaya çıkar: ‘Logomu henüz tasarlayamadım. Logo olmadan kartvizit bastıramam. Kartvizitim olmadan da bir networking etkinliğine gidemem. Sanırım evde kalsam daha iyi.’ Bu size de tanıdık geldi mi?
Bu tarz mükemmeliyetçilik strese yol açar, yaratıcılığı öldürür, üretkenliği engeller ve karlılığı azaltır.
Çoğu mükemmeliyetçi öyle olduğunun farkında değildir. Takıntılı mükemmellik arayışlarının sadece işlerini iyi yapmaya çalıştıklarının bir göstergesi olduğu inancına sahiptirler. Yine de, göreceğiniz üzere, mükemmeliyetçilik onları da sizi de arzu ettiğiniz başarıdan alıkoyar.
İşte mükemmeliyetçiliğin üstesinden gelebilmeniz için 5 tavsiye:
1. Bitmiş mükemmelden daha iyidir.
Mükemmeliyetçi: “İnternet sitemi açmadım çünkü henüz mükemmel değil. İdeal müşterimin kim olduğundan emin değilim, bu yüzden hiçbir grubu hedeflemeyeceğim.” Akıl hocalarımdan biri yarım köprüler yapmaktan bahsetmişti: bir proje üstünde çalışıp asla tamamlandığını görememek. Mükemmeliyetçiler hiçbir yere gitmeyen yarım köprüler inşa ederler, çünkü başladıkları işi bitirmeleri oldukça zordur.
Ne yapmalısınız: İşe koyulun ve başladığınız şeyi bitirin. Mükemmeliyetçiliğinizin başladığınız bir projeyi tamamlamanızın önünde engel olmasına izin vermeyin. Zaman geçtikçe değişikler yapabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
2. Engelleri avantaja çevirin.
Mükemmeliyetçi: “Bu işi bir türlü halledemiyorum, belki de bu pes etmem için bir işarettir. Daha önce de başarısız olmuştum, ne uğraşacağım.” Mükemmeliyetçiler engelleri ya da hataları başarısızlık olarak görürler.
Ne yapmalısınız: Pes etmeyin. Yolunuzdaki tek bir engel planınızın kusurlu olduğu anlamına gelmez. Sadece yaratıcı düşünceye daha çok ihtiyaç olduğu anlamına gelir. Başarısızlık kavramının yerini ‘veri’ alsın. İşler istediğiniz gibi gitmediğinde sebepleri belirleyin ve bu verileri kullanarak zorluğun üstesinden gelmeye çalışın.
Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol
3. Görevlerinizi başkalarıyla paylaşın.
Mükemmeliyetçi: “Her şeyi kendim yapmalıyım yoksa iş asla bitmeyecek. Bana yardımcı olması için birini bulup eğitmek için zamanım yok, kendi başıma yapmak daha kolay.”
Ne yapmalısınız: İnternet sitenizi tasarlamak, pazarlama materyalleri geliştirmek ve dışarı çıkıp hizmetlerini satmaya çalışmak, hepsini aynı anda yapmak, başarınızı engelleyecektir. Görevleri paylaştırın. Kendi takımınızı yaratmak için zaman ayırın. Böylece işinizle ilgili geliştirmeniz gereken başka alanlara odaklanabileceksiniz. Zamanınızı ve enerjinizi akıllıca kullanın.
Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden
4. Ara verin.
Mükemmeliyetçi: “İşimin başarılı olması için sürekli çalışmalıyım. İşim bittiğinde ara veririm. Bu projeyi bitirince rahat rahat uyuyabilirim.”
Ne yapmalısınız: Hep ya da hiç mentalitesini bir kenara bırakın. En ünlü atletler çok çalışmanın ve çok dinlenmenin gücünün farkındalar. Bir insan olarak ihtiyaçlarınızı karşılarsanız işinizin de büyüdüğünü göreceksiniz. Bu her gün 1 buçuk saatlik yoga derslerine katılmanız anlamına gelmiyor. Her gün üç dakika meditasyon yapın ya da beş dakika yürüyün. Daha sonra uyuyun. İyi bir gece uykusu çekmek fiziksel ve zihinsel enerjinizi artıracak, daha etkili ve verimli çalışmanızı sağlayacaktır.
Mutlaka okuyun: İşe Ara Verip Tatile Çıkmanız Gerektiğinin 12 Belirtisi
5. Ne istemediğinizden çok ne istediğinize odaklanın.
Mükemmeliyetçi: “Daha fazla kar etmeliyim. Başarısız olmak istemem.” Mükemmeliyetçiler çoğu zaman ne istemediklerine odaklanır (‘Bu işi batırmamalıyım, müşterilerime daha fazla yardımcı olmalıyım.’)
Ne yapmalısınız: Korkuyla değil tutkuyla motive olun. Başarısızlık korkusu kısa vadede etkili olabilir, ama aynı zamanda strese, tükenmişliğe ve iş başarısızlığına sebep olur. Bunun yerine tutkularınıza odaklanın. Buna hem işinizin finansal durumu hem de yaptığınızın arkasında yatan anlam da dahildir. İşinizin gerçek bir amacı olursa kendinizi işinize daha kolay verirsiniz ve en sonunda daha başarılı olursunuz.
Mutlaka okuyun: Hedefler Koymayı Bırakın Sistemlere Odaklanın