Başarısızlığınızdan öğrendikleriniz başarı yolunda ne kadar ilerleyebileceğinizi belirler.
Başarısızlık hayatın ve en önemlisi de iş dünyasının bir parçasıdır. Çoğu zaman farkında olmayız, ama başarısızlık başarının da temel öğelerinden biridir.
Sezgilerimiz başarısızlığımızdan utanmamızı gerektiğini söyler. Belki de bunun sebebi yarattığı hissi sevmememizdir. Sanki yanlış bir şey yapmışız gibi aşağılanmış hissederiz.
Ancak eğer bakış açınızı değiştirir ve başarısızlığa utanılması gereken bir şey gibi değil de değerli bir şey olarak bakarsanız, başarılı olmayı ancak başarısızlıklarımızla öğrenebileceğimizi fark edersiniz.
Başarısızlıklarınızdan utanmayı ne kadar erken bırakırsanız onları lehinize çevirmeniz de o kadar kolay olur. İşte üzerine düşünülmesi gereken 7 yol:
1) Hata yapmak sorun değildir; ama hatalarınızdan öğrenmemek büyük bir sorundur.
Hatalarınızın farkına varın ve onlardan hızlıca yeni şeyler öğrenin. Birçok başarılı kişi farklı şekillerde başarısızlığı tatmış ve bunlardan yeni dersler çıkarmışlardır. Başarısız olmayı bilmek hatalarınızdan öğrenebileceğiniz anlamına gelir. Her hatada gelişmeniz için yeni fırsatlar yatar.
Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler
2) Kendinizle nasıl konuştuğunuza dikkat edin, çünkü dinleyeci sizsiniz.
Kendi kendine konuşmak oldukça zarar verici olabilir, özellikle bir başarısızlığın ardından. Kendinizle konuşurken dikkatli olun ve bir başarısızlığın ardından sizi değersiz hissettirmesine izin vermeyin. Bırakın bir süre canınız yansın, daha sonra pozitif kalmak ve yolunuza devam etmek için elinizden geleni yapın.
3) Bir şeyi mükemmel yapamamak hiçbir şey yapmamaktan iyidir.
Gerçek başarısızlık hiçbir şey yapmamaktır. Eylemsizlik her şeyi riske atar. Hiçbir şey yapmadığımızda bu hiçbir yere ilerlemediğimiz anlamına gelir. Bu da başarısız olmaya devam etmenin en ideal yoludur. Başarısızlığın galip gelmesi için gereken tek şey hiçbir şey yapmamaktır.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
4) Hepimiz geçmişimizin birer ürünüyüz, ama hatalarımızın bizi tanımlamasına izin vermek zorunda değiliz.
Geçmişimiz umduğumuz gibi gitmemiş olsa bile geleceğimiz düşündüğümüzden daha parlak olabilir. Sıklıkla bizi tanımlayacağı korkusuyla başarısızlıklarımız ve geçmişimizden bahsetmekten korkarız. Anlatın gitsin, ama önünüzdekine odaklamayı unutmayın.
5) Başarının düşmanı başarısızlık korkusudur.
Asıl tehlike başarısızlık değildir; bizi bir şeyler yapmaktan alıkoyan başarısızlık korkusudur. Her korku gibi bunun da üstesinden korkunuzla yüzleşerek gelirsiniz. Ancak hiçbir şey yapmama korkusu yanlış yapma korkusundan üstün geldiğinde gerçekten iş yapmaya başlarsınız.
Mutlaka okuyun: Başarısızlık Korkusunu Yenmenin Yolları
6) İstikrarlı olmak istikrarlı sonuçlar doğurur.
Güç yapabildiklerinizden değil bir zamanlar yapamadığınızı düşündüğünüz şeylerde ustalaşmaktan gelir. Kendinizi bırakın, başarısız olun, ama ayağa kalkıp devam etmesini de bilin. Her gün neler yaptığınız arada bir yaptıklarınızdan daha önemlidir. İstikrar başarının anahtarıdır.
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü
7) Her şeyi kendi başınıza yapamazsınız ve yapmak zorunda da değilsiniz.
Bazen başarısızlıklarımız yüzünden eski alışkanlıklarımızdan kurtulamayız. Böyle durumlarda destek almamız gerekebilir. Yapabileceğimiz en kötü şey bu durumu tek başımıza çözmemiz gerektiğini düşünmektir. Kendinize sizi destekleyecek ve başarıya ulaştıracak deneyime sahip bir koç, bir akıl hocası ya da bir arkadaş bulun.
Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden
Başarısızlık kendinizi ve işinizi geliştirecek yegane yoldur; çünkü günün sonunda başarılı olmayı ancak bu şekilde öğrenebiliriz.