Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıBaşarılı İnsanların Farklı Olarak Yaptıkları 9 Şey

Başarılı İnsanların Farklı Olarak Yaptıkları 9 Şey

Neden bir takım hedeflerinize ulaşmada son derece başarılı olurken, başka hedeflerinizde de aynı başarayı elde edemiyorsunuz? Bu konuda kesin bir fikre sahip değil misiniz? Öyleyse yalnız olmadığınızı belirtelim.

Son derece parlak ve başarılı bir geçmişe sahip pek çok insan bile, neden başarılı veya başarısız olduklarına açıklama getirme konusunda zorluk çekebiliyor. Sezgisel olarak cevaplayalım; bazı konulara daha yatkın ve yetenekli doğarken, bazı konularda da daha eksik olabiliyorsunuz. Fakat bu cevap son derece karmaşık bir yapının oldukça küçük bir kısmını açıklayabilecek nitelikte. Onlarca yıllık araştırmalar şunu gösteriyor ki, insanlar yalnızca karakterleri, kim oldukları sayesinde değil daha çok davranışları, yaptıkları sayesinde hedeflerine ulaşıyor.

 

1. Net olun.

Kendinize bir hedef koyduğunuzda mümkün olduğunca net olmaya çalışın. ‘Beş kilo vermek’ ‘biraz kilo vermek’ten daha etkili bir hedeftir. Zira size başarının nasıl duracağına dair bir fikir verir. Oraya varana kadar tam olarak ne elde etmek istediğinizi bilmek sizi motive eder. Ayrıca, hedefe ulaşmak için atılması gerekli olan eylemleri de düşünmek gerekir. Sadece “daha az yemek” veya “daha fazla uyku” demekle hedefinizi anlaşılması güç hale getirirsiniz. Bunun aksine daha açık ve kesin olmanız gerekir. Hafta içi akşam 10 gibi yatakta olacağım ifadesi ne yapmanız gerektiği konusunda bir şüpheye yer bırakmaz.

 

2.Amaçlarınıza ulaşmak için zamanınızı iyi değerlendirin.

Çoğumuz ne denli yoğun olduğunu ve pek çok hedefi bir arada yürütmeye çalıştığı gerçeğini göz önünde bulundurursak rutin olarak hedeflerimize hizmet edebilecek bir takım fırsatları elimizden kaçırmamız şaşırtıcı değil. Bu konudaki başarısızlığımız bu fırsatları farkında olamayışımızla ilintilidir. Bugün gerçekten de egzersiz yapmaya hiç vaktiniz yok muydu? Ya da o cevapsız aramaya dönüş yapmanız hiç mi mümkün değil? Hedeflerinize ulaşmak, bu fırsatlar elinizden kayıp gitmeden önce sıkı sıkıya tutabilmeniz demektir.

Zamanı iyi değerlendirmek, her hareketinizi ne zaman ve nerede gerçekleştirmek istediğinizin kararını önceden kestirebilmek ile ilgilidir. Yine “Pazartesi, Çarşamba, Cuma, işe gitmeden önce 30 dakika egzersiz yapacağım’’ örneğindeki gibi, mümkün olduğunca spesifik olun. Çalışmalar, bu şekilde planlamanın, beyninizin ortaya çıkan fırsatları farkettiği ve etkili bir şekilde değerlendiği konusunda hem fikir. Üstelik bu tarz çalışma yöntemi başarı şansınızı %300 oranında da arttırmakta.

Mutlaka okuyun: Zaman yönetimiyle ilgili 10 ipucu

 

3. Tam olarak ne kadar yolunuzun kaldığının bilincinde olun.

Herhangi bir hedefe ulaşmak ilerlemenizin doğru ve düzenli gözetimini gerektirir. Bu gözetim bir başkası tarafından gerçekleştirilmiyorsa sizin tarafınızdan gerçekleştirilmelidir. Ne kadar iyi gittiğinizi kestiremiyorsanız, davranışlarınızı veya stratejilerinizi bu doğrultuda ayarlayamazsınız. İlerlemenizi haftalık, hatta günlük, hedefinize bağlı olacak şekilde ayarlayın.

 

4. Gerçekçi-iyimser olun.

Bir hedef koyarken büyük olasılıkla bunu elde etmek üzere olduğunuza dair bir iyimserliğe odaklanın. Başaracağınıza dair duyduğunuz inanma kabiliyetiniz ihtiyacınız olan motivasyonu yaratmanızı ve sürdürebilmenizi sağlar. Fakat ne yaparsanız yapın, hedefinize ulaşmanın ne denli zor olacağını da göz önünde bulundurun. Başarmaya değer çoğu hedef; zaman, plan, emek ve dayanıklılık gerektirir. Yapılan araştırmalar hedeflerinize zahmetsiz ulaşacağınızı düşünmek, sizi önünüzdeki yolculuğa kötü hazırlayarak başarısızlık olasılığını önemli ölçüde arttırdığını gösteriyor.

 

5. Hali hazırda iyi olmanın aksine kendinizi daha iyi hale getirebilmeye odaklanın.

Hedeflerinize ulaşmak için gerek duyulan yeteneğe sahip olmak mühimdir, aynı şekilde bu yeteneği edinebileceğinize inanmak da. Çoğumuz zekamızın ve kişiliğinizin ve fiziksel özelliklerimizin ne yaparsak yapalım değişmez ve ilerlemez olduğuna inanıyoruz. Sonuç olarak yeni beceriler edinmek için uğraşmaktansa kendimizi kanıtlama üzerine geliştirdiğimiz ideallere odaklanıyoruz.

Neyse ki, onlarca yıllık araştırma yeteneklerimizin kati suretle aynı kalacağı inancının tamamen yanlış olduğunu göstermektedir. Her türlü yetenek sonradan geliştirilebilir. Değişebileceğiniz gerçeğini idrak edebilmek daha iyi seçimler yapmanızı ve sahip olduğunuz kapasitenin tümünü kullanabilmenizi sağlar. İyi olmaktan ziyade daha iyi olabilmeye ilişkin idealleri olan insanlar zorlukları atılan adımlar, yolu da varılan bir mesafe olarak değerlendirirler.

Mutlaka okuyun: Düşünmeyi Bırakın ve Harekete Geçin!

 

6. Metanetinizi koruyun.

Metanet uzun vadeli hedeflere kendini adayabilmek ve zorluklar karşısında inatçı oluşunuza dair kurduğunuz bir gönül bağıdır. Araştırmalar, cesur insanların yaşamlarında daha iyi eğitim aldığı ve daha yüksek notlarla mezun olduğunu göstermektedir.

İyi haber ise tam olarak cesur değilseniz bu konuda yapabileceğiniz bir şey var. Sıklıkla cesaret eksikliği yaşayan insanlar sadece başarılı insanların doğuştan sahip olduğu yeteneklerin onlarda olmadığına inanıyorlar. Bu sizin düşünme biçiminizi ortaya koymaktadır. Bunun daha nazikçe açıklamanın bir yolu yoktur diyorsanız yanılıyorsunuz. Yukarıda belirtildiği gibi planlama, sebat ve iyi stratejiler gerçekten başarılı olmak için gerekenlerdir. Sadece bu bilgiyi kanıksamak kendinizi daha iyi görmenize yardımcı olacak ve hedeflerinize daha doğru ama aynı zamanda daha cesaretli yaklaşmanızı sağlayacak.

 

7. İrade kasınızı geliştirin.

Öz kontrol “kas”ınız vücuttaki diğer kaslarınız gibidir. Gerektiği kadar egzersiz yapmazsanız giderek zayıflar. Ama ne zaman ki düzenli egzersiz programı ile kullanma amacını ortaya koyarsınız gücünüze güç katar ve hedeflerinize başarıyla ulaşmanıza yardımcı olur.

İradeyi inşa etmek için gerçekte yapmak istemeyeceğiniz bir şeyi gerçekleştirme yürekliliği göstermek gerekmektedir. Yağlı abur cuburları terk edip yerine günde 100 mekik çekmek, kendinizı kambur yakalar yakalamaz duruşunuzu düzeltmek gibi yeni alışkanlıklar kazanmayı deneyin. Pes eder gibi olmaya, vazgeçmeye izin vermeyin. Tek bir aktivite ile başlayınve herhangi bir problem oluştuğunda üstesinden nasıl geleceğinize dair plan yapın. Canınız atıştıracak bir şeyler istiyorsa, iki üç adet kuru yemiş veya az bir porsiyon taze yemek yemek gibi sizi zararlı beslenmeden koruyacak sağlıklı alternatifler geliştirin. Başlangıçta zor olabilir fakat zamanla alışılacaktır, tüm mesele de budur. Gücünüz geliştikçe kendini kontrol etme egzersizinde zorlukların derecesi arttırılabilir.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey3

 

8. İradenizi aşırı zorlamayın.

İrade kasınız ne kadar güçlenirse güçlensin, her zaman bu kasın sınırlı olduğu ve gereğinden fazla yüklenirseniz gücünüzü kaybedeceğiniz gerçeğine saygı göstermek gerekir. Aynı anda iki güçlükle birden baş etmeye çalışmayın. Örneğin hem zayıflayıp hem de sigarayı bırakmaya çalışmayın. Pek çok kişi isteklerini frenleme konusundaki yeteneğine karşı bir özgüven duyarlar fakat sonucunda kendilerini bu isteklerin esiri olarak da bulurlar. Başarılı insanlar hali hazırda ulaşması güç olan hedeflerini daha da güç hale getirmemeyi bilmelidirler.

 

9. Ne yapmayacağınıza değil ne yapacağınıza odaklanın.

Başarılı bir şekilde kilo vermek, sigarayı bırakmak, asabiyetinizi kontrol altına almak mı istiyorsunuz? Öyleyse yalnızca kötü alışkanlıkların kendisine odaklanmaktansa, kötü alışkanlıklarınızın yerine nasıl iyi alışkanlıklar koyabileceğinize dair kafa yorun. Düşüncelerinizi bastırmanın yollarını aramak o düşünceyi zihninizde daha aktif bir hale getiriyor. Aynı durum davranışlarımız için de geçerli. Kötü bir alışkanlığımızla ilişkili olmamaya çalışırken bu alışkanlığımız zayıflamak yerine güç kazanıyor.

Yolunuzu değiştirmek istiyorsanız bunların yerine neler yapabileceğinizin sorusunu kendinize yöneltmeniz gerekiyor. Örneğin öfkenizi kontrol altına almak ve aniden parlamalarınızı durdurmak istiyorsanız ‘çok sinirlenmeye başlarsam üç kere derin nefes alıp sakinleşmeye çalışacağım’ gibi bir planla hareket edebilirsiniz. Derin nefesinizi öfkenizle değiştirebilmenizle alışkanlığınız zamanla zayıfayacak ve sonunda da yok olacak. Daha da önemlisi, sizi rayınızdan çıkaran hatalarıı anlayabilir ve yararınıza olacak şekilde bilgi birikiminizi kullanabilirsiniz. Unutmayın, daha başarılı biri olmak için farklı bir kişi olmanız gerekmez. Bu hiçbir zaman ne olduğunla ilgili değil, ne yaptığınızla ilgilidir.

girişimciler
girişimcilerhttps://www.linkedin.com/in/berk-ibikli-8a359b11b/
Ankara Üniversitesi "Maliye" bölümünden mezun oldu ve Quenn Mary Üniversitesinde Ekonomi masterı yaptı. Topluma ve insana değer katan birçok projede çalıştıktan sonra TBMM'de ekonomist ve danışman olarak görev yapmaya başladı.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar