Sıfırdan başlayarak milyonluk şirketler yaratan girişimcilerden daha önce birçok kez bahsetmiştik. Bu şirketlerin en dikkat çeken ortak özelliklerinden biri son derece zorlu kuruluş hikâyelerine sahip olmaları. “Peki böylesine zorlu yolları katedip nasıl başarıya ulaşıyorlar? Bunun sırrı ne? ” diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. İşte sizlere başarılı bir şirket kurmanın 10 önemli kuralı:
1. İyi bir marka yaratmanın ilk adımı inandığınız bir şeyin yaratıcısı olmaktır.
Yaklaşık 30 senelik tutkulu girişimcilik serüvenim boyunca yaşadıklarımdan çok önemli bir ders çıkardım. Loş bir odada yapayalnız oturmuş girişiminizin neden başarısız olduğuna ilişkin kafa yorarken yanınızda size daha ileriye gitmek için güç veren tek bir şey vardır: Yaptığınız işe duyduğunuz inanç.
Mutlaka okuyun: Steve Jobs’un dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”
2. Diğerlerinden farklı olun.
Günümüz toplumunda, girişimcilik sayesinde her geçen gün çok daha fazla harika ürün, servis ve şirket doğuyor. Dünya ise durmadan değişiyor. Fakat etrafınıza bakarsanız hepimizin, “ben de yapayım”lar ile dolu bir iş dünyasının içinde yaşadığımızı göreceksiniz. Sakın oyuna gelmeyin. Bambaşka ve çok daha iyi şeyler ortaya koymanın yolunu bulun ve bu doğrultuda doğru kararlar verin.
Mutlaka okuyun: İlginç İş Fikirleri
3. Kendinizi, taklit edilmeye hazırlayın. Taklitleriniz karşısında hayatta kalamayacaksanız bu yola hiç çıkmayın.
İş fikriniz gerçekten radikalse ve başarı sağladıysa her an taklitçilerinizle karşı karşıya kalabilirsiniz. Maymun iştahlı firmaların yarattığı rekabet ortamında nasıl hayatta kalacaksınız? Buradaki anahtar hamle sürekli şekilde yenilik yaratmaktır.
Mutlaka okuyun: Sektörünüzde Lider Olmanın Yolları
4. İleride karşılaşacağınız şanssızlıklar ya da zorluklarda devreye alabileceğiniz para ve enerji rezervi yaratın.
Harika bir tavsiye, fakat bazı zamanlarda bu tavsiyeyi uygulamak çok kolay olmayabilir. Hangi girişim ya da büyüyen bir şirket, kenarda hiç harcamadığı bir para rezervi tutar ki? Fakat bu konu şirketiniz için hayati bir öneme sahip. Elinizden geldiği kadar tutumlu ilerleyin, para ya da enerjinizi boşuna harcamayın. Yol boyunca bir sürü hata ve şanssızlıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Böylesi durumlarla ancak para ve enerji sayesinde baş edebilirsiniz.
5. Satış faaliyetlerinizi başlatana kadar kontrolü elden bırakmayın.
Direnci yüksek girişim şirketleri zamanla risk sermayesi yoluyla edinebilecekleri hızlı büyümenin cazibesine kapılarak kontrol yapılarını esneteceklerdir. Kontrolü elden bırakmak şirket kültürünüzü ve vizyonunuzu riske atmak demektir. İstikrarlı ve sağlam bir büyüme için dümeni hiçbir zaman elden bırakmayın.
6. Büyük değerlerinizden ödün vermeyin.
Vizyon. Amaç. Öz değerler. Bunlara sıkı sıkıya bağlı kalın. Fakat amaçladığınız şeyi başarabilmek için pazara sunduğunuz değerler, ürünler ve hizmetlerde esnek davranabilmek son derece önemli. Tanıdığım birçok girişimci kendilerini sürekli müşterilerin isteklerine uyarlamaya çalıştıkları için maalesef pazarda fark yaratma konusunda başarılı olamıyor.
7. Küçük bir bütçeyle hedeflerinizi gerçekleştirmenin ve sonra da masraflarınızı yarıya indirmenin yollarını bulun.
İlk günden başlayarak iş faaliyetlerinizde yalın üretim prensiplerini uygulamaya çalışın. Süslü ofislere ve tamamen renkli broşürlere gerek yok. Başarı için gizli bir formül yaratana dek hedefiniz hayatta kalmak olmalı. Bütçenizi şişirmek size pazarda yok olmaktan başka bir şey getirmeyecektir.
Mutlaka okuyun: Düşük Riskle İş Kurmanın 6 Yolu
8. Girişimcilik sürat koşusu değil maratondur.
Girişimcilik 100 metrelik bir koşu yarışı değil, uzun soluklu bir maratondur. Örneğin, Everest dağına tırmanmak şu 3 kolay adım sayesinde mümkün olmadı: 1- Zirveye tırmanmak isteyip istemediğinize karar vermek, 2- Hiç hazırlıksız Nepal’e gitmek, 3- Hızlıca yukarıya doğru koşup 12 dakika içinde zirveye ulaşmak. Aksine, tırmanış öncesi uzun süre boyunca işleyecek sistemler yaratılmış ve atılacak adımların sayısı bile tahmin edilmişti.
9. Ailenizi, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı ihmal etmeyin. Düzenli olarak gülümsemiyorsanız, eski ayarlarınıza geri dönün.
Sizi son derece başarılı bir şirkete götürebilecek yolu hayal edin: Girişimin en az ilk 5 yılı boyunca her gün 18 saat olmak üzere hummalı şekilde çalışan bir girişimci. Böyle mi olması gerekir? Hayır, hiç de değil. Başarılı girişimcilerin zorlu yılların üstesinden gelebilmelerinde yardımcı olan iki şeyin üzerinde dururlar: İlki amaçlarına olan inançları, ikincisi ise kişisel dengelerini sağlama yönünde gösterdikleri çaba. Kendi şirketinizi kurmak için aile ilişkilerinizi ve hem beden hem de ruh sağlığınızı bir kenara koymak gerektiği düşüncesi, ne yazık ki çok yanıltıcı.
10. Girişiminizi ve markanızı sonsuza kadar elinizde tutacakmışsınız gibi yaratın.
Girişiminizi gelecekte bir gün satacak mısınız? Belki. Ancak bununla, kısa yoldan zengin olmaya çalışan girişimciler nadiren hayatta kalabilmektedirler. Tutkuyla ve amaçlarınızın farkında olarak girişimciliğe adım atıyorsanız ve para kazanmaktan çok müşteri ihtiyaçlarını karşılama yönünde güçlü bir istek duyuyorsanız bu durum çok değerli bir girişim yaratacağınızın habercisidir.
Bu 10 kuralı bir kâğıda yazıp sürekli görebileceğiniz bir yere asın. Girişimci olarak bu kuralları uygulayabildiğiniz takdirde başarıya ulaşabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Girişiminizi Yönetirken Yapmamanız Gereken 5 Şey