Bar açmak oldukça riskli bir girişimdir. Ancak büyük riskler beraberinde büyük ödülleri de getirebilir. Karlı bir iş kurmak ve güzel para kazanmak istiyorsanız bar açmak güzel bir iş fikri. Tabi doğru adımların atılması şartıyla. Başarılı bir bar sahibi olmak için bu işe balıklama atlamayın ve iyi organize olun. Bütçe oluşturun ve bütçenize sadık kalın. Felaketlere hazırlıklı olun ve hızlı çalışın. Her şeyden önemlisi girişken bir insan olun. Eğer bir bar açmak istiyorsanız işte size yardımcı olacak bazı adımlar şöyle:
Bar Nasıl Açılır?
Bar işinde yoğun rekabetin olduğunu unutmayın. Bölgedeki diğer barlarla aynı zamanda diğer eğlence işletmeleriyle ve diğer satış noktalarıyla rekabet etmeniz gerekecektir. Eskiden insanlar bir içkiye ihtiyaç duyduklarında bara gitmeleri gerekirdi. Bugünlerde insanlar tekel bayilerinden veya marketlerden hiçbir zorluk çekmeden kolayca içki alabiliyorlar. Bu nedenle bar işinde olmak çocuk oyuncağı değildir. Bazı hesaplamalara göre açılan 4 bardan 1’i ilk yıllarında kapanıyor.
Farklı çalışma saatlerine hazırlıklı olun. Özellikle operasyonun ilk yıllarında bar sahiplerinin her gece çalışanların başında durması ve sabah saat dörde beşe kadar çalışıp barı kapatması gerekir. Daha sonra sabah 11’de bara tekrar gelerek barı açması gerekir. Bu süreç aile yaşantınıza zarar verebilir. Bu nedenle bar sahibi olmanın ailenizi nasıl etkileyeceğini onlara anlatmalısınız.
Alkollü içki satış ruhsatı nasıl alınır araştırın. Bütün barların içki stoklarının iyi olması gerekir. Eğer alkollü içki satış ruhsatınız olmadığı için müşterilerinize içki satamazsanız küçük vahanız hızlı bir şekilde kuruyacaktır.
Bar açmak için belediyeden işletme ruhsatı almanız gerekir. İşletme ruhsatı almak maliyetli ve zor bir süreçtir. Aynı şekilde alkollü içki ruhsatı almakta zor ve maliyetlidir. Çalışanlarınızın sigorta işlemlerini mutlaka halletmeniz gerektiğini de unutmayın.
Detaylı bir iş planı hazırlayın. Etkilemek istediğiniz kitlenin demografik özellikleri hakkında bilginiz olsun. Bankalar kaynak sağlamada isteksiz olurlar. Ancak bir iş planınız olursa finansman sağlayabilirisiniz.
Eğer hizmet verdiğiniz bölgede içki satışları düşükse, içkinin yanında yiyecek hizmetleri sunmayı da düşünebilirsiniz. Bu tür bir uygulama müşterilerin iş çıkışı kısa bir süreliğini de olsa bara uğramadığı veya müşterilerin erkenden barı terk ettiği bölgelerde işe yarayacaktır.
Eksik sermayeyle bu işe girmeyin. Barların çoğu sermaye yetersizliğinden batar. Aslında ideal olan bir senelik harcama değerindeki sermayenin bankada olmasıdır. Eğer bu büyüklükte bir sermayeniz yoksa en azından bu işe girmeden önce 4-6 aylık kira ve masraf bedelini karşılayacak kadar sermayeniz olsun.
Yer ve Tema Seçimi
Doğru mekânı bulmak için araştırma yapın. Kapanmış olan barlara atlamayın. Barlar mutlaka bir sebepten ötürü kapanmıştır. Doğru mekânı bulmak için araştırma yapın. Büyük çoğunluğunun barlarda vakit öldüren gençlerin gittiği bölgeleri tercih edin. Civarda ne kadar çok bar veya gece kulübü olursa rekabette o kadar artacaktır.
Barınız için mekân seçerken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
- Anayollara erişim çok önemlidir.
- İnsanların yürümekten hoşlanmadıkları bir bölgedeyseniz park alanı çok önemlidir.
- Barınızın görünebilir olması oldukça avantajlıdır. Yaya trafiğinden faydalanmak istiyorsanız fark edilebilir olmanız önemlidir.
- Müşterilerin evlerine yakın bir yer yerine iş yerlerine yakın bir yer seçin. Yoğun bir günün ardından aşırı stresli ve yorgun müşterilerin ufak bir içkiye ihtiyaç duyması şaşırtıcı bir durum değildir. Hafta içi bu yoğun hareketliliğin içinde merkezi bir yerde olmak uzak bir yerde olmaktan daha kazançlı olacaktır.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?
Barınız için bir tema belirleyin.
İnsanların belli günlerde iş çıkışı uğradıkları, vakit geçirdikleri ve hatta dart oynayabildikleri barlar vardır. Bu tür barlar oldukça popülerdir ve küçük ölçekli eğlence mekânlarıdır.
Bazıları da spor karşılaşmalarının izlendiği barlardan açmayı tercih ederler. Bu tür barlar ölümüne fanatik ve meraklı taraftarların özellikle pazar günleri bir araya geldikleri mekânlardır. Bu tür barlara gelen müşteriler yemek hizmeti de beklerler. Ayrıca televizyonun her yerden görülmesi gerektiğini unutmayın.
Kendi birasını kendi üreten barlardan da açmak isteyebilirsiniz. Bu barlara giden müşteriler biralarını kendileri belirlerler. Fıçılarınızda bir sürü özel ve yerel biralardan olması gerekir. Bazıları tamamen kendi yerlerinde yaptıkları biraları sunmayı tercih ederler. Kendi üretimini yapanlar popüler biraları sayesinde farklı pek çok şekilde fayda sağlarlar.
Açabileceğiniz bir diğer bar türü de şarap ve özel martini seçenekleri olan daha kişisel ve özgün temalı barlardır. Bu tür barların dekorasyonları da özel temalı olur. Örneğin korsan temalı veya rum temalı olabilir.
Eğer barınızda canlı müzik olacaksa etkilemeye çalışacağınız dinleyiciyi düşünün. Türkü temalı, rock temalı, jazz temalı, blues temalı, punk temalı gibi pek çok seçenek vardır. Bu sayede barınızın temasına uyan pek çok müşteriyi çekebilirsiniz.
Sessiz şarap barlarına gelenler jazz veya piyano dinlemekten hoşlanacaklardır.
İnsanların iş çıkışı uğrayıp, vakit geçirip ve hatta dart oynadıkları barlarda genellikle rock müzik dinlenir.
Kulüpler kendi repertuarlarına bağlı olarak daha çok dans müzikleri çalarlar.
Bar Açmak İçin Son Adımlar
Barınıza isim bulun. Bu düşündüğünüzden daha karmaşık bir süreçtir ve diğer durumlar gibi çok önemlidir. Barınızın ismi canlı reklamınız ve bütün bunları neden yaptığınızın somutlaşmış hali olacaktır. Müşterilerinizle içgüdüsel olarak bağlantı kurabilecek, barınızı anlatabilecek ve aynı zamanda ilgi çekici şekilde tınlayacak bir isim bulduğunuzdan emin olun.
Bulduğunuz ismin barınızın temasını çağrıştırdığından emin olun. Eğer trendi bir şarap barı açtıysanız “ Ahmet’in Yeri” gibi bir isim koymayın. Eğer bu tarz bir isim koyarsanız sunduklarınızla ilgili müşterilerinizin kafası karışır.
İhtimalleri araştırmaktan korkmayın. Ne tür müşterileri etkilemek istediğiniz ve verdiğiniz isimle ilgili insanların ne düşüneceğine dair uzun süre kafa yorun. Hoşunuza giden en az üç tane isim bulana kadar düşünmeye devam edin. Daha sonra bulduğunuz bu üç isim arasından bir tercih yapın.
Mutlaka okuyun: Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?
Güzel bir menü hazırlayın. Eğer yiyecekler veya kaliteli kokteyller servis edecekseniz fazladan içerikler ekleyin. Taze olanlar her zaman daha iyidir. Eğer barınızın bir teması varsa menünüzün bar temanızla uyumlu olması gerekir. Meksika temalı bir barda tekilaların, margaritaların veya cervezasların olmaması komik olur.
Happy hour(mutlu saat) menülerini dikkate alın. Kazancınız çok fazla artmayacaktır ancak müşterileriniz artacaktır ve bazı müşteriler happy hour saatleri bittiğinde bile kalmaya devam edecektir.
Parayla çalışan müzik kutuları satan firmalarla temas kurun. Bilardo masaları, dart tahtaları, dokunmatik ekranlı oyunlar veya atari oyunları insanların içkilerini içerken oyalanmalarını ve keyifli vakit geçirmelerini sağlayacaktır.
Açılış Hazırlıkları
Mülke bakmaları için müfettişleri çağırın ve mülk sahibinden kira sözleşmesini imzalamadan önce gerekli olan bütün tadilatları yapmasını isteyin. Bunları hallettikten sonra Sağlık Bakanlığı müfettişlerini barı denetlemeleri ve onay vermeleri için çağırın.
Arkadaşlarınızdan ve tanıdıklarınızdan elektrik, tesisat, ses ve inşaat konularında yardım alın. Ucuz içki karşılığında onlarla anlaşma yapın. Onlar sizin arkadaşınız ve onlardan diğer arkadaşlarını barınıza getirmelerini isteyin. Bar işletmeciliğinde ağızdan ağza pazarlama çok önemlidir.
Açılışınızın reklamını yapın. Pazarlama bütçenizi bir tarafa koyun. Halk etkinliklerine katılın. E-mail yoluyla kampanyalar düzenleyin ve sosyal medyayı kullanın. Gösterişli bir açılış yapmanız fısıltılara sebep olacaktır ve bu fısıltılarda ağızdan ağza başkalarına yayılacaktır.
Promosyon ürünleriniz olsun. Birlikte çalıştığınız içki ve bira distribütörlerinden promosyon ürünleri isteyin ve bu ürünleri müşterilerinize verin. Ucuz bir tişört olsa bile bedava verilen ürünleri herkes sever.
Görünür olun. Özellikle başlangıçta mutfakta, barın arkasında ve pistte vardiyalı olarak çalışın. Hizmetleri etkili şekilde denetlemeli ve bunları olay yerinde öğrenmelisiniz. Müşteriler patronu görmekten hoşlanırlar.
İpuçları
Gözünüz barmenlerin ve garson kızların üstünde olsun. Elleri cebinizde olmasın ve daha iyi bahşiş almak için içkileri karıştırmasınlar. Bu arada böyle ucuz taktiklerle daha iyi bahşiş alamazlar.
İş başındayken sakın içmeyin. Kontrolünüzü kaybedebilirsiniz ve çalışanlarınız bir daha sizi ciddiye almaz.
Kişisel ve işle ilgili varlıklarınızı birbirinden ayırın.
Garsonları insan ilişkileri güçlü insanlardan seçmeye özen gösterin.
Uyarılar
İyi müşteriler kazanmak zordur ancak kaybetmek kolaydır. Müşterileri kazandıktan sonra onları nasıl elinizde tutmanız gerektiğini bilmelisiniz.
İş ile ilgili her şeyi bilmelisiniz ve deneyiminiz olmak zorunda.
En azından ilk başta düşündüğünüz kadar çok para kazanamayabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Müşterileri Elde Tutma ve Geri Kazanma Yolları