Mısır’lı şirket Clayola’nın el yapımı kil kapları, yer çekimi sayesinde bir ay boyunca bitkilerinizi suluyor ve üstelik daha büyük bir sulama sistemine bağlanabiliyor.
Klasik Kuzey Afrika sulama tekniğini kullanan Clayola’nın ürettiği, el yapımı kil kaplar, yer çekimi sayesinde bitkileri doğru zamanda, doğru miktarda suluyor. Maharetli ustalar tarafından yapılan koni şeklindeki kaplar, 125 cm boyunda ve 75 cm eninde. Cilalı ve renkli uç kısım, suyun buharlaşmasını önlüyor. Bir de hortumların bağlandığı iki ağızlığı var. Koniler toprağın altına, gömülüyor ve toprak kurudukça bitkilere su dağıtıyor. Suyun yer çekimiyle aşağı inebilmesi için su kaynağının konilerden daha yüksek seviyede olması gerekiyor. Clayola ekibi, suyu damla damla veren bu çevre dostu sulama tekniğini herkese öneriyor. Clayola konileri, yaklaşık 30 dolar gibi bir fiyata satılıyor. Üstelik, cüzi bir fiyata dünyanın her yerine kargoyla gönderilebiliyor. Sürdürülebilirlik, her sektörden iş için gerekli bir öğe ve bunu yapmanın iyi bir yolu da, eskimeyen sorunlara çevreci çözümler üretmekten geçiyor. Atalarımızın neler yaptığına bakmaksa bu çözüm yollarından biri.
Sınırlı kaynakları daha etkin kullanabilmek amacıyla hayata geçirilen inovasyonları daha önce sizlerle paylaşmıştık. 4000 yıllık bir soğutma tekniğini kullanarak elektrik ihtiyacını ortadan kaldıran soğutucu ve bünyesinde su depolayarak aynı binaları soğutan kubbeli çatı sistemi bu yeniliklerden bazılarıydı.
Düşük teknoloji çözümleri, sürdürülebilirliğin geliştirilmesi hususunda sizce başka ne gibi yararlar sağlayabilir?