Almanya’da bulunan ve kargo sektöründe faaliyet gösteren TiMMi Transport adlı girişim, perakendeciler ve seyahat eden insanlar arasında bağ kurarak bu insanların kargoları, verilen adreslere seyahatleri esnasında ulaştırmalarını sağlıyor.
İster yürüyerek ister bisikletle ve ister araçla olsun, Leipzig merkezli TiMMi Transport adlı şirketin “kargo teslim” programına üye olarak kargo paketlerini dağıtabiliyorsunuz. Bu hizmetin esas esprisi şu: Örneğin Berlin’de yaşıyorsunuz ve haftasonu Münih’e gezmeye gideceksiniz diyelim. Bu şirketin kargo teslimat programına üye olarak Berlin’den Münih’e gitmesi gereken bir kargo paketini adrese teslim edebiliyorsunuz. Böylece kargo şirketinin ekstra kargo kamyonu göndermesi gerekmiyor. Bu hem ekonomiye hem de çevreye olumlu bir etki bırakıyor. Ve elbette satıcı ve tüketiciler de bu durumdan istifade ediyorlar. Örneğin pazar günü kargo şirketlerinin çalışmadığını düşündüğümüzde Münih’e gezmeye giden kişi bu paketi pazar günü adrese teslim edebiliyor. Böylece zamandan da tasarruf sağlanabiliyor.
Şirketin ToGo, ToHelp ve ToTravel adlı üç farklı taşıma opsiyonu bulunuyor.
TiMMi ToGo, şirketin ticari ayağını oluşturuyor. İnsanları ve satış yapan kişileri seyahat eden insanlara bağlıyor. Bunun sonunda da seyahat eden kişiler teslimat hizmetleri nedeniyle birtakım kazançlar elde edebiliyor. Ancak bu kazançlar, bir kargo sahibinin inisiyatifine bırakılmış durumda. Tüm ödeme işlemleri ve takip sistemi TiMMi’nin web sitesinden izlenebiliyor.
TiMMi ToHelp, şirketin hayırsever yanını öne çıkarıyor. Bu programda mültecilerin ve gönüllü kişilerin kargoları taşınıyor.
TiMMi ToTravel ise henüz geliştirme aşamasında olan bir hizmet. Bu hizmette uzak mesafede yaşayan insanların kargo erişim ihtiyaçlarına yanıt verilmeye çalışılıyor.
Şirket temel kargo hizmetlerini ücretsiz tutmayı planlıyor ve dilenirse “premium” opsiyona ücret karşılığında geçilebiliyor.
Buna benzer bir girişim projesi Stanford Üniversitesi’nde de bulunuyor. Örneğin ilaç kullanması gereken, ancak ilacını evde unutan kişiler için bazı öğrenciler dakikalar içinde bu ilacı temin edip getirebiliyorlar ve bundan cüzi miktarda kazanç elde edebiliyorlar.
Sizce bu tür girişim fikirleri başka hangi alanlara da uygulanabilir?