Almanya’da çalışmak istiyorum diyorsanız ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizler için Almanya’da çalışma rehberi niteliğinde bir yazı hazırladık. Almanya’da yaşama ve çalışma şansınızı bu yazımızı sayesinde öğrenebileceksiniz.
Alman iş piyasası nitelikli profesyonellere faydalı kariyer fırsatları sunar. Biz de öncelikle size bu iş fırsatlarını nasıl yakalayacağınızı anlatacağız. Yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
Türk vatandaşı olarak Almanya’da bir üniversiteden mezun olduysanız
Lisansınıza uygun bir işe girebilirsiniz. Niteliklerinize uygun bir iş bulmak için 18 ayınız olacaktır. İşe kabul edildikten sonra oturma ve çalışma izni alabilirsiniz.
Peki, çalışmalarınızı tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüyseniz ne olacak? Bu durumda Almanya’da niteliklerinize uygun bir iş bakabilmek için altı aylık vize almaya hak kazanırsınız. Tabi ki bu durum üniversite diplomanız varsa ve Almanya’da kaldığınız sürede geçiminizi sağlayabilecekseniz geçerli olur. Ancak şunu unutmayın iş aramak için verilen vize hakkı çalışma hakkı kazandığınız anlamına gelmez. Uygun bir iş bulduktan sonra oturma izni almak için hemen başvurabilirsiniz. Almanya’da iş bulan bir Türk vatandaşının ülkeye giriş yapabilmesi için öncelikle vize alması gerekiyor. Almanya’nın Türkiye’deki temsilciliklerine yapılacak vize başvurusu için başvuru formu, pasaport, eğer varsa eski pasaportlar, iki adet biyometrik fotoğraf ve Almanya’daki işverenden alınacak onay belgesi istenir. Bu belge Almanya’da hangi işte, hangi koşullarda çalışılacağı kanıtlar. Daha sonra bu belgeler ilgili Yabancılar Dairesi’ne onay için gönderilir. Yabancılar Dairesi Federal İş Kurumu ile temasa geçerek söz konusu çalışma talebinin bölgesel, ekonomik veya iş ve işçi piyasası politikası bakımından Almanya Federal Cumhuriyeti`nin menfaatine olup olmadığını inceler.
Türk vatandaşı olarak başka bir ülkedeki üniversiteden mezun olduysanız
Yüksek kalifikasyona sahip olanlar, araştırmacılar ve serbest meslek sahipleri için özel uygulamalar vardır. 1.8.2012 tarihinden beri Almanya’da yüksek okul okuduysanız ya da yurt dışında yüksek okuldan mezun olmanız tanındıysa ya da Alman yüksek okuluna denk bir yüksek okuldan mezun olduysanız ve bir asgari gelire sahipseniz Mavi Kart AB alabilirsiniz. Mavi kart alabilmek için yıllık brüt maaşınızın en az 47,600 Euro olması gerekir. Alacağınız yıllık brüt maaşınız bu rakamın altındaysa işler zorlaşır. Ancak Almanya’da istihdam açığı fazla olduğu ve nitelikli eleman bulunamadığından bilgi işlem uzmanlığı, mühendislik ya da doktorluk gibi mesleklerde çalışacak olanların yılda 37,128 Euro kazanması durumunda Mavi Kart AB alabiliyor.
Türk vatandaşı olarak Almanya’da mesleki eğitiminizi tamamladıysanız
Almanya’da mesleki eğitiminizi tamamladıysanız ve en az iki senelik eğitim aldıysanız mesleğinize uygun işler bulabilirsiniz. Uygun iş bulmak için eğitiminizin bitimini takip eden 12 ay boyunca Almanya’da kalabilirsiniz. Uygun oturma izni almak için yabancılar kayıt bürosuna başvurun. Bu süreçte geçiminizi sağlamak için çalışabilirsiniz. Niteliklerinize uygun bir iş bulduktan sonra nitelikli profesyoneller için olan oturma iznine başvurun.
Türk vatandaşı olarak Almanya’da mesleki eğitim almak istiyorsanız
Almanya’da mesleki eğitim alma şansınız vardır. Bu tür mesleki eğitimler normalde iki veya üç sene sürer. Bu süre için vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Vize alabilmek için:
- Meslek eğitim yeri bulmanız gerekir.
- Alman Federal İş Kurumu’nun mesleki eğitim başvurunuzu kabul etmesi gerekir.
Almanya’daki bir üniversitede çalışmak istiyorsanız
Almanya akademik çalışmalar ve araştırmalar için bir sürü fırsat sunmaktadır. Uluslar arası öğrencilere cazip gelecek yaklaşık 400 üniversite vardır. Almanya’da çalışmak için yeterlilik sertifikanızın olması gerekir. Alman üniversitelerine başvurmadan önce kabul edilmek için hangi koşulların istendiğini araştırın.
1 – İş açığını araştırın
Almanya’daki iş olanakları Alman Federal İş Kurumu ve Avrupa İstihdam Hizmetlerinde listelenir. Tabii ki günlük ve haftalık gazetelere bakarak da uygun ilanları araştırabilirsiniz veya istediğiniz firmaya kendiniz başvurabilirsiniz. İş arayabileceğiniz yerler:
İster Türkiye’de ister Almanya’da olun iş bakmanın en iyi yolu internet araştırması yapmaktır.
Federal İş Kurumu: Almanya’nın en geniş resmi iş portalı Federal İş Kurumudur. Kurumun amacı Almanya’daki ve yurtdışındaki iş avcılarını desteklemektir. Federal İş Kurumunun internet sayfasından hedeflenmiş aramalar yapabilirsiniz. Arama motorunun Almanca, İngilizce ve Fransızca dil seçenekleri vardır. Ancak iş tekliflerinin çoğu Almancadır.
Federal iş ve işçi bulma kurumu: Almanya’da yaşamayan ancak Almanya’da çalışmakla ilgilenen kişiler Federal İş ve İşçi Bulma kurumuna yani ZAV’a bakabilirler. ZAV, Federal İş Kurumu’nun bir bölümüdür. Kurum tavsiyeler verir ve uluslararası seviyedeki kişilere iş bulur. Daha fazla bilgi almak için www.zav.de adresini inceleyebilirsiniz.
İş portalları: Alman firmalarının çoğu iş ilanlarını sadece resmi kurumlara vermez aynı zamanda internet üzerinden de yayınlarlar. En iyi bilinen iş portallarına ve sosyal paylaşım sitelerine bir göz atın. Firmaların kendi internet sitelerini de inceleyin çünkü bir kısmı iş ilanlarını kendi internet sitelerinde yayınlar.
2 – İş başvurusu yapma
Boş bir pozisyon mu buldunuz? Bu durumda yazılı başvuru yapmanız gerekecektir. İyi bir izlenim bırakmak için neler yapmanız gerektiğinizi biz size kısaca anlatalım.
Başvuru belgeleri
Almanya’da iş başvurusu yaparken basılmış haldeki başvuru belgelerini özel bir dosyayla firmaya göndermeniz gerekir. Bununla birlikte online başvuruları kabul eden firmaların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu durumda belgelerinizi PDF dosyası olarak göndermelisiniz. İster online başvuru yapın isterseniz posta aracılığıyla başvuru yapın belgelerinizde aşağıdakilerden olmalıdır:
Ön yazı: Firma ön yazınızı okuduğunda sizinle ilgili ilk izlenimi alır. Neden bu işle ilgilendiğinizi anlatmalısınız ve güçlü yönlerinizi tanımlamalısınız. Ön yazınızda kendinizi doğru ifade edin ki diğer adaylardan kendinizi farklılaştırabilin.
Özgeçmiş: CV’nizde kişisel bilgilerinizden ve profesyonel kariyerinizden bahsedin. En göze çarpan bilgilerinizi tablo şeklinde listeleyebilirsiniz. Eskiden Almanya’da CV’de adayların fotoğrafının olması istenirdi. Ancak bu artık firmaya göre değişiyor ve bir zorunluluk değil.
Genellikle Alman CV’ler kronolojik sırayla yazılmaz. Ancak en güncel profesyonel deneyimler başlangıçta yer alır. CV’nizi aşağıdaki kategorilere ayırın:
Kişisel bilgiler: İsim, adres, iletişim bilgileri
Profesyonel deneyim: Daha önceden hangi firmalarda çalıştınız? Bu firmalardaki göreviniz neydi? Bu bilgileri kronolojik sırayla yazmalısınız. En güncel deneyiminizle başlayın.
Eğitim: Hangi okulları ve üniversiteleri bitirdiniz? Başarı notunuz ne? Lisans bölümünüz ne? Mesleki eğitim kursu bitirdiniz mi? Veya devam eden eğitim kurslarınız var mı? Bu bölümü de kronolojik olarak sıralamalısınız ve en güncel olanlarla başlamalısınız.
Dil bilgileri: Hangi dilleri konuşuyorsunuz? Bu dilleri hangi seviyede konuşuyorsunuz?
Özel becerileriniz ve ilgi alanlarınız: Örneğin işte işinize yarayacak bilgisayar becerileriniz var mı? Ve hobileriniz neler?
Sertifikalar: Son olarak başvurunuza sertifikalarınızı koyun. Mesleki eğitim sırasında aldığınız sertifikaların yanında üniversite diplomanızı da koymalısınız. Daha önceki işverenlerinizden size referans olacaklar varsa bu kişileri de eklemelisiniz. Belgelerin orijinallerini değil kopyalarını gönderin çünkü belgeler size geri gönderilmeyecektir. Normal şartlarda fotokopiler işe yarar. Size tavsiyemiz sertifikalarınızı Almancaya çevirin böylece firma niteliklerinizi anlayabilir.
3 – Niteliklerin tanınması
Mesleki kalifikasyonlarınız Almanya’da düzenlenmiş mi? Düzenlenmekten kastımız söz konusu mesleği, devletin verdiği bir izin olmadan ve mezun olduğunuz meslek eğitiminiz tanınmadan icra edemeyeceğinizdir. Almanya’da doktorluk veya hasta bakıcılık gibi özellikle sağlık ve eğitim sektöründeki meslekler düzenlenmiş mesleklerdir. Ancak düzenlenmemiş mesleklerde mezun olduğunuz mesleği icra edebilmeniz için meslek eğitiminizin tanınmasına gerek yoktur. Bu mesleklerde kalifikasyonlar değerlendirilmeden de iş başvurusu yapabilirsiniz ancak işveren ve şirketlerin bilgi ve becerilerinizi daha iyi değerlendirebilmesi açısından kalifikasyonlarının incelenmesinde fayda vardır.
4 – İş görüşmesi
Başvurunuzla iyi bir izlenim bırakırsanız firma sizi iş görüşmesine çağıracaktır. Tebrikler Almanya’da çalışmak için ilk adımı tamamladınız. İş görüşmelerine hazırlarken aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:
Firma başvurunuzla ilgilendi ve sizi görüşme için davet etti. İş görüşmeleri tanışma fırsatı sunar. İş görüşmelerine genellikle personel müdürleri ve bölüm müdürleri girer. CV’nizle, beklentilerinizle ve maaşla ilgili sorular sorarlar. Aynı zamanda Almancayı ne kadar iyi konuştuğunuzu anlamaya çalışırlar. Genellikle neden Almanya’da çalışmak istediğinizi ve Almanya’daki yaşantınızdan ne beklediğinizi sorarlar.
Görüşmelere hazırlanmanın bir sürü yolu vardır. Firma hakkında önceden bilgi sahibi olun. Aynı zamanda güçlü yönleriniz, zayıf yönleriniz ve becerilerinizle ilgili gelebilecek sorulara karşı cevaplar hazırlayın.
Görüşme esnasında neler söylemeniz gerektiğinin dışında dikkat etmeniz gereken başka kriterlerde vardır. Görüşme de mobil telefonunuz veya akıllı telefonunuz kapalı olmalıdır. Ayrıca uygun kıyafetler giymelisiniz. Kadınlar pantolon veya elbise, erkekler de takım elbise giymelidir.
5 – İş sözleşmesi imzalamak
Siz işi istiyorsunuz. Firma da sizi istiyor. Geriye kalan tek şey sözleşmeyi imzalamak olacaktır. Bu sözleşme yeni işinizin şartlarını ve koşullarını kapsayacaktır. O sebeple bütün metni dikkatlice okumanız gerekir.
Almanya’da çalışmakla ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu yazımıza yorum yaparak sorabilirsiniz.