Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikAlmanlar Kahve Telvesinden Kahve Fincanı Üretti

Almanlar Kahve Telvesinden Kahve Fincanı Üretti

Bir Alman şirketi olan Kaffeeform, kurumuş kahve telveleri ve bio polimer kullanarak şık kahve fincanları ve tabakları üretti. Bu fincan ve tabaklar yalnızca dayanıklı ve bulaşık makinesinde yıkanabilir değil, aynı zamanda bir parça kahve kokuyor.

İçtiğiniz her fincan kahvede, iki çay kaşığı kahve telvesi çöpe gidiyor. Bu pek fazla bir miktar sayılmaz fakat dünyada her gün, çöpe giden telve miktarına bakılacak olursa ne demek istediğimizi anlayabilirsiniz.

Telveler bazen gübre, bezen de yüz maskelerinde kullanılarak değerlendirilmektedir. Yine de büyük çoğunluğu atılır. Bu sorun üzerine eğilen Alman tasarımcı Julian Lechner, farklı bir fikir ortaya atarak kahve telvelerinden, fincan ve tabak üreterek atılan telveleri, geri dönüşüme kazandırdı.

Lechner, İtalya’nın bir şehri olan Bolzano’daki üniversitede çalıştığı sıralarda geliştirdiği ilk fikri, telvelerden eko dost çanak çömlek üretmekti. “Üniversitede sürekli kahve içiyorduk. Derse girmeden önce, dersten çıktıktan sonra, arkadaşlarla buluştuğumuzda, espresso barlarında… Her zaman. O zamanlarda düşünmeye başladım; bu kadar kahve telvesine ne oluyordu? Ne olacak tamamı çöpe atılıyordu.

Profesörleriyle kahve telvesi kullanarak kap kacak yapmayı tartışmış fakat hayata geçirilebilir bir çözüm yolu üretene kadar yıllar geçmiş.

Julian Lechner, VICE Munchies’e yaptığı açıklamada, “Kahve telvesini bir sürü materyalle karıştırdık. Hatta şekeri bile denedik. Hedefimize bayağı yaklaşmıştık fakat sonuçta şekerden yapılma bir kaptı. Üç kullanımdan sonra erimeye başlıyordu. İşin özü dayanıklı bir madde üretmekti. Bu nedenle yeniden başa döndük.”

kahveden-uretilmis-fincan

Almanya’daki araştırma enstitüsünde, uzun geceler boyu çalışıp litrelerce kahve tükettiğimiz, çok sayıda başarısız denemenin ardından, formülü bulmuşlardı. Kahve telvesini; ahşap kaplama, selüloz, lignin ve doğal reçinelerden oluşan bio polimerle karıştırdılar ve ürettikleri kap, tam da Julian’ın hayalindeki gibi olmuştu.

“Yarattığım fincanın dayanıklı oluşu, beni çok heyecanlandırmıştı. Uzun zaman geçtikten sonra, fikrin gerçek olacağına dair inancınız kuvvetleniyor. Yarattığım fincandan ilk kahvemi içmek çok değişik bir histi. Onca yıl beklediğime değmişti.”

Buluşu medyada yankı uyandırdığında, Julian’ın sevinci ikiye katlanmıştı. Kaffeeform kahve fincanı ve tabakları, Avrupa’da on mağazada satılmaktadır. Firma henüz bir yıldır üretimde olmasına rağmen, taleplere zor yetişmektedir ve en büyük geliri, online satışlardan elde etmektedir.

Lechner başarısı hakkında şunları demiştir: “Yarattığımız markanın kulaktan kulağa yayılması sayesinde bu denli ünlü olduk. Sipariş aldığımız ülkeleri düşünmek çok muhteşem. Suudi Arabistan’da bir kafede, Toronto’da Ritz Carlton’da, fincanlarım kullanılmakta. Oslo’da ise bir müzenin hediyelik eşya mağazasında satılmaktadır.“

kahveden-yapilmis-fincan

Kaffeeform, geri dönüşümlü fincan ve tabakları üretmek için kahveleri, Berlin’de bulunan üç kahve firmasından satın almaktadır, sonrasında telve elde etmek üzere bu kahveleri, engelli insanlara iş sağlamak üzere kurulmuş olan Mosaik adlı bir kuruma göndermektedir. Elde edilen telveler burada, özel bir fırında kurutulup sıkıştırıldıktan sonra 400 kg’lık paketler halinde ellerine ulaşmaktadır. Bunlar daha sonra, Almanya’nın Baden-Württemburg eyaletinde bulunan bir fabrikaya ulaştırılır. Telveler burada ahşap tabakalar, bio polimerler ve doğal liflerle birleştirilir. Oluşan bu madde, eritme işlemi ve kalıplara dökülmesi için Köln’e gönderilir. Her fincanda, altı fincanlık kahve telvesi vardır. Sonunda geri dönüşümlü fincan ve tabaklar yeniden Mosaik’e gönderilir. Burada işçiler fincan ve tabakları geri dönüşümlü ambalajlara sarar ve müşterilere ulaştırılmasını sağlarlar.

Julian Lechner, engellilere iş sağlayan Mosaik’le çalışmaktan memnun olduklarını, üstelik müşterilerin ürünlerini satın alırken bunu göz önünde bulundurduklarını söylemektedir. Mosaik yöneticileri ise engelli işçilerine iş sağlayan bu yenilikçi ürünleri çok sevdiklerini söylemektedir. “Telveleri kuruturken tüm atölye kahve kokuyor ve işçiler bu kokuyu seviyor.” diye eklemektedir.

Başarılı geri dönüşüm fikrinin mucidi ile yapılan röportajın videosunu aşağıda bulabilirsiniz:

Kaffeeform yakında, kahve telvesinden kapuçino fincanı ve kupa üreteceklerini açıkladı. Bu yalnızca kısa vadeli hedefleridir. Lechner bir gün kahve telvesinden daha farklı ürünler tasarlamayı hedeflemektedir. “Gelecekte bir gün kahve telvesinden kumaş üretebiliriz ve bu kumaşlar, kafe ve restaurantlarda kullanılabilir.” demektedir.

 

İlginizi çekebilir

Geri Dönüşüm Sektörü İş Fikirleri
Çevre Dostu İş Fikirleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar