Hayatta yaptığınız en ümit verici şeyler çoğu zaman yapılamayacak gibi görünen şeylerdir.- Arnold Palmer
Risk Almak Ne Demektir?
Risk almak, koşullarınızı iyileştirebilmek ya da hayatın size sunacağı fırsatlardan yararlanabilmek için kişisel duygularınızı, enerjinizi, zamanınızı ve/veya paranızı feda etmeyi göze almak demektir. Risk alarak, belirsizliklere ve olası değişimlere kendinizi açarak konfor alanınızın dışına çıkar ve yetkinliklerinizi güçlendirirsiniz.
Risk Almanın Dezavantajları Nelerdir?
Risk almaya başladığınızda, kendinizi, belki de bazılarının sizi mutlu etmeyeceği olası sonuçların da dünyasına bırakmış olursunuz.
Risk almak kaybetme, utanç, pişmanlık, reddedilme, eleştirilme ve hatta zarara uğrama potansiyelini de beraberinde getirir. Tüm bu olası sonuçlar çok daha acı verici ve kalp kırıcı görünebilir fakat insanlık tarihinde atılabilmiş her büyük adımın bu tür riskleri gerektirdiğini aklınızdan hiçbir zaman çıkarmamanız gerekir. Hatta, risk almak konusunda cesaret sahibi insanlar çoğu zaman başarısız olmakta, hatalar yapmakta, eleştirilere ve reddedilmeye maruz kalmaktadır. Yine de mücadele etmeye devam etmektedirler. Sonuç olarak ise risklerin bedelini ödemekte ve risk almanın hayatlarına getirdiği ödüllere erişebilmektedirler.
Risk Almanın Avantajları
Hayatları boyunca düzenli olarak risk alabilen kişilerin sahip olabileceği çok sayıda avantaj bulunmaktadır. Risk almaya karar veren kişiler de yola potansiyel olarak yeni hayat deneyimlerini, fırsatları, fikirleri ve yetenekleri hedefleyerek başlarlar. Böylelikle yaşamlarında daha fazla değere ve kendini yaratıcı şekilde ifade edebilme şekline yer açarlar.
Daha fazla risk almaya karar verdiğinizde aynı zamanda sizi engelleyen korkularınızı ve kendi kendinize ördüğünüz psikolojik diğer engellerinizi aşabilmek için de ilk adımı atmış olursunuz.
Risk almak, her yeni gün farklı seviyelerde sürekli kendinizi geliştirebildiğiniz proaktif bir yaşam biçimidir. Gelişim gösterdiğinizde ise hayatı gerçek anlamda daha dolu şekilde yaşamaya ve deneyimlemeye başlayacaksınızdır.
Sonunda ise, o zamana dek almadığınız riskler için pişmanlık, alabildikleriniz için ise minnet duyacaksınızdır.
Risk Alma Yolunda Karşılaşacağınız Engeller
Hayatınızın herhangi bir alanında risk almaktan çekiniyorsanız, muhtemelen aşağıda açıklanacak olan engellerden en az biri ile karşı karşıyasınız demektir.
Korkular
Başarısız olma, reddedilme, eleştirilme, utanç duyma, hata yapma korkusu ya da diğer pek çok başka korkudan en az biri ile karşı karşıya kalmışsanız, risk almaktan da aynı ölçüde kaçınmaya başlarsınız.
Bazen görünürde zararsız olan korkular ya da başkalarını üzmeme isteği, mesele herhangi bir şey konusunda risk almaya geldiğinde zamanla sizin için engelleyici bir faktöre dönüşebilir. Böyle durumlarda risk almak istemezsiniz çünkü başkalarını üzmekten ya da onları inanç ya da beklentilerine uymayan şeyler yapmaktan çekinirsiniz. Oysa başkalarının kendi seçimlerinize ya da kararlarınıza egemen olmasına izin verdiğiniz noktada kendi kaderinizi ve hayatınızı da bu kişilerin eline bırakmış olursunuz.
Mantıksız İhtiyaçlar
Kesinlik, onaylanma, konfor bölgenizden kalma ve suçlu hissetmekten kaçınma ihtiyaçları aynı zamanda arzuladığımız hayatı yaşamaktan bizi alıkoyan şeylerdir.
Oysa tüm bu şeylere ihtiyaç duymak ya da duymamak sizin elinizdedir. Fakat her zaman oyunu güvenli şekilde oynamanız gerekmez. Suçluluk duygusundan kaçınmanızı gerektirecek bir şey bulunmamaktadır Aksine suçluluk size yardımcı olabilecek bir duygudur ve çoğu zaman gelecekte daha iyi kararlar vermenizi ve seçimleri yapmanızı sağlar. Aynı zamanda, risk aldıktan sonra duyulan suçluluk duygusu, riski almasaydınız duyacağınız pişmanlık duygusunun yanında çok daha fazla avantajı içerisinde barındırmaktadır.
Ek olarak, konfor alanınızdan çıkmamanın ve seçimleriniz, kararlarınız ve eylemleriniz için bahaneler üretmenin uzun vadede size düşündüğünüz faydayı getirmeyeceğini unutmamanız oldukça önemlidir.
Mantıksız Alışkanlıklar
Alışkanlıklar psikolojiniz üzerinde o kadar derin bir güce sahiptir ki çoğu zaman seçimleriniz, kararlarınız ve eylemlerinize olan etkisinin gücünü ayırt edemezsiniz bile. Mesele risk almaya geldiğinde de, yaşamınızı zenginleştirecek ve sizi geliştirecek, alınması gerekli riskleri almaktan alıkoyacak belli alışkanlıklar bulunmaktadır.
1- Başkalarına Bel Bağlamak
Problemlerinizi çözmek için başkalarına bel bağlama alışkanlığı tüm sorumluluğu kendi üzerinizden atmak anlamına gelmektedir. Böyle durumlarda ise, bir kenara çekilmek ve başka insanların sizin için gerekli riskleri almasına izin vermek oldukça kolaydır. Fakat, işler beklenildiği gibi sonuçlanmaz ise, başkalarını suçlamak ve tatsız sonuçlar için bahaneler uydurmak da bir o kadar kolaydır. Siz siz olun hayatınızı dönüştürme gücünü elinizden bırakmayın. Çünkü, başkalarının kararları ve eylemlerinin arkasında kalarak oyunu güvenli şekilde oynamak çoğu zaman size fayda getirmeyecek ve belirlediğiniz amaç doğrultusunda yaşayabilmek için ihtiyaç duyduğunuz ivmeyi kazanmanıza engel olacaktır.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?
2- Mükemmelliyetçilik
Mükemmelliyetçilik alışkanlığı siz farkında olmadan size içten içe zarar verebilecek tehlikeli bir alışkanlıktır. Mükemmelliyetçilik alışkanlığına kapıldığınızda detaylarda kaybolmaya başlarsınız ve bu detaylar sizi gerekli riskleri almaktan alıkoyar. Bu riskler ile beraber doğru zamanda elde edebileceğiniz fırsatları da elinizden kaçırmış olursunuz.
Mutlaka okuyun: Mükemmeliyetçilik Nedir? Nasıl Yenilir?
3- Erteleme
Erteleme alışkanlığı mükemmelliyetçiliğin kardeşi gibidir. Bu alışkanlık her daim kulağınıza sürekli bir şeyler için doğru zaman olmadığını, beklemeniz gerektiğini ya da henüz hazır olmadığınızı fısıldayacaktır. Oysa bunların hiçbiri doğru değildir. Elinizde kullanabileceğiniz pek çok kaynak bulunmaktadır ve kendinizi ister hazır hissedin ister hissetmeyin, küçük bir risk almak, eyleme geçmek hiç aksiyon almamaktan her zaman çok daha iyidir.
Mutlaka okuyun: Erteleme Alışkanlığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
4- Sonuçlar Üzerinde Çok Düşünmek
Sonuçlar hakkında önceden gereğinden fazla kafa yormak erteleme alışkanlığının başka bir formudur. Bu alışkanlık çoğu zaman detaylarda kaybolmanıza sebep olabilir ve harekete geçmekten çekinmenize sebep olabilir.
Mutlaka okuyun: Karar Yorgunluğu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?
5- Garanti Altına Alabileceğiniz Sonuçlar İstemek
Garanti altına alabileceğiniz sonuçlar elde etme isteği, konu risk almaya geldiğinde sonuçsuz kalacaktır çünkü risk dünyasında hiçbir şey garanti altında değildir. Aksine, sonuçları garantilemek istediğiniz bir yaşam sürmek istiyorsanız riskli hiçbir şey yapmamanız gerekmektedir. Fakat şunu da aklınızdan hiç çıkarmayın; hiçbir şey yapmamak sonunda sizi kısır bir yaşama mahkum edebilir, hayatınız gerçekleşmemiş hayallerle dolu karanlık bir deneyime dönüşebilir.
İnkar Etme
Sorunların var olduğunu inkar etmek ya da sorunlar için sorumluluk almayı reddetmek sizi risk almaktan da alıkoyacaktır.
Çözümü için risk almanız gereken problemler ile başa çıkabilmek için ise öncelikle problemlerinizi kabul etmek ve onları çözebilmek için sorumluluk almayı kabul etmelisiniz.
Yaşamınıza parçalarını bir araya getirmeniz gereken kocaman bir yapboz gözüyle bakmaya başlayın. Bu parçaları bir araya getirmek biraz çaba ve risk almayı da gerektirecektir. Bunun sorumluluğunu almaya hazırsanız, aksiyonlarınız sonunda doğacak avantajlardan da yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Bir Şeylerin Eksikliğini Duymak
Risk alma noktasında isteksizlik göstermek, en nihayetinde, kendi yeteneklerinize dair güvensizliğinizin ya da özgüven eksikliğinizin bir göstergesi olabilir. Hatta değişme arzusu duymuyor olmanın işareti şeklinde de yorumlanabilir.
Özgüven eksikliği yaşıyorsanız sizi hayatta ileri götürebilecek ciddi kararlar alabilmek için gerekli cesarete sahip olabilmek adına özgüveninizi geri kazanmaya çalışmalısınız.
Değişim arzusu duymuyorsanız bu yaşamınızın fazlasıyla durgunlaştığı anlamına gelmektedir. Durumunuz buysa, gerekli olan ve yaşamınızı iyileştirecek riskleri alabilme cesaretini sağlayacak yeterli motivasyona ve sebebe sahip değilsiniz demektir.
Durumunuz tam olarak buysa, değişim göstermek, daha fazla risk almak ve şans yaratmak için kendi sebeplerinizi bulmanız gerekir. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Neden tam da şimdi hayatımda bazı şeyleri değiştirmem gerekiyor?
- Bu neden önemli?
- Bunu neden istiyorum?
- Bu değişiklikleri yapmazsan ne olur?
- Bu değişiklikleri hayata geçirirsem, yaşamım nasıl bir hal alacak?
Mutlaka okuyun: Kendi “Neden”inizi Nasıl Bulursunuz?
Akıllı Risk Nasıl Alınır?
Konu risk almaya geldiğinde, fırsattan çok sorun doğuran saçma riskler almıyor olmanız oldukça önemlidir. Risk almak alacağınız sonuçları maksimize edebilmenizi sağlayacak mantıklı seçimler yapmanızı ve öne çıkan fırsatlardan yararlanabilmenizi gerektirir. Tam da bu noktada, daha mantıklı ve önceden üzerine düşünülmüş riskler almanızı sağlayacak, aşağıda detayı verilen 5 adımlı sürece göz atmanız faydalı olacaktır.
Adım 1: Neyi Başarmak İstediğinizi Tanımlayın
Öncelikle ne yapmak ya da neyi başarmak istediğinizi düşünmelisiniz.
Ne istediğinize açıkça karar verdikten sonra, sıra elde edeceğiniz sonuçları ve bu sonuçların hayatınızda yaratacağı etkileri iyi şekilde anlamak için çaba göstermeye gelmiş demektir. Kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Bunu yaparsam, potansiyel olarak hangi sonuçları elde etmeyi bekliyorum?
- Bu riski alara uzun vadede potansiyel olarak ne kazanacağım?
- Potansiyel olarak kaybedebileceklerim neler?
Risk aldığınızda, hiçbir şey kaybetmediğinizi, en kötü ihtimalle de çok az şey kaybettiğinizi de deneyimlemiş olacaksınız. Bir şey kaybettiğinizde ise bunun çok da önemli olmadığını göreceksiniz. Fakat, aynı zamanda potansiyel olarak kaybedebileceğiniz şeylere sıkı sıkıya bağlı olmamak da oldukça önemlidir. Bunun yerine elde edeceğiniz kazançlara odaklanmalı ve bunlar doğrultusunda çaba göstermelisiniz.
Daha sonra, kendiniz ve arzuladığınız sonuç arasındaki bariyerleri gözden geçirmelisiniz. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Önümdeki engeller neler?
- Bu engelleri nasıl aşarım?
Karşı karşıya kalabileceğiniz potansiyel engelleri açıkça anlamış durumdaysanız sıra üstesinden gelmeniz gereken başka belirsiz alanları değerlendirmeye gelmiş demektir. Bu noktada, kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Hala belirsizlik yaşadığım şeyler neler?
- En kötü ne olabilir?
- Gerçekten kaybedebilecek bir şeyim var mı?
- Elde edeceğim sonuçlar almak üzere olduğum riske değecek mi?
- Alacağım bu risk akıllıca mı?
Adım 2: Öğrendiğiniz Dersleri Gözden Geçirin
Hemen karar vermeden önce, geçmişte edindiğiniz ve mevcut durumda en iyi kararı almanızda size fayda sağlayacak dersleri hatırlıyor olmak oldukça önemlidir. Bununla ilgili kendinize şunları sorabilirsiniz:
- Daha önce bunu yapmış mıydınız?
- İşler nasıl gelişmişti?
- Hangi hataları yaptım?
- Bunlardan hangi dersler çıkarabilirim?
Eğer bu daha önce yaptığınız bir şey değilse, mevcut duruma potansiyel olarak en iyi uyabilecek, onunla en ilgili olduğunu düşündüğünüz geçmiş dersleri değerlendirebilirsiniz. Çünkü her ne kadar yaşadığınız durum birebir aynı olmasa da geçmişte yaşadığınız benzer bir olaydan edindiğiniz derslerden faydalanmanız yararınıza olacaktır.
Adım 3: Bir Aksiyon Planı Geliştirin
Risk alarak elde etmeyi beklediğiniz sonuçlar için bir zaman çizelgesi ve bir aksiyon planı oluşturun.
Sıra aksiyon planınızın taslağını çıkarmaya geldiğinde ise erişmek üzere olduğunuz başarıyı, olası negatif sonuçları, ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiyi ve kaynakları, zamanlamayı tanımlamanız oldukça önem kazanmaktadır. Kendinize şu soruları sorun:
- Riski almak için en iyi zaman hangisi?
- Aldığım aksiyonlar sonucunda doğabilecek negatif sonuçlar ile nasıl başa çıkacağım?
Adım 4: Riskin Alınmaya Değer Olup Olmadığına Karar Verin
Tüm analizleri tamamladınız ve riskin almaya değer bir risk olduğuna karar verdiniz. Tam da bu noktada tereddüt etmek yerine özgüveninizi kazanmak için küçük adımlar atarak aksiyon almaya başlamanız gerekmektedir. Bu özellikle yaptığınız şeyi ilk kez yapıyorsanız çok daha fazla öneme sahiptir.
Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek
Adım 5: Sonuçlarınızı ve Duygularınızı Gözden Geçirin
Aksiyonlarınızı tamamladıktan sonra, sonuçlarınızı ve duygularınızı gözden geçirmenin zamanı gelmiş demektir. İşler planladığınız gibi gitmemiş olsa bile, değerlendirme periyotlarını kullanarak geleceğe dair daha iyi planlar yapabilirsiniz.
Riskleriniz her zaman beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Aslında, doğrudan duvara tosladığınız zamanlar bile yaşayabilirsiniz. Başarısız olabilir, hatalar yapabilirsiniz, fakat şunu hiçbir zaman unutmayın; aldığınız riskin getirdiği uzun vadeli olumlu sonuçlar, riski almadığınız durumda yaşayacağınız uzun vadeli acı ve pişmanlığa göre çok daha güçlü olacaktır. Bu noktada kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Bu deneyimden neler öğrendim?
- Gelecekte alacağım sonuçları iyileştirebilmek için bu deneyimden ne şekilde faydalanabilirim?
Mutlaka okuyun: Hatalardan Ders Çıkarmak İsteyenlere
Akıllı Riskler Almak İçin Öneriler
Hayatınız boyunca daha iyi ve akıllıca riskler almanızda size yardımcı olabilecek 10 değerli ipucunu ve öneriyi sizlerle paylaşmak istiyoruz:
1- Bakış Açınızı Değiştirin
Risk alma eylemine doğru şekilde yaklaşmak oldukça önemlidir. Bu nedenle risk almaya çıkış kapısı olmayan, derin ve karanlık bir çukur gözüyle bakmak yerine, bunu hayatınızda süregiden bir deneyim ve macera olarak ele almalısınız. Riski kişisel olarak kendinizi keşfedeceğiniz bir yolculuk ya da arzuladığınız sonuçların araştırması olarak düşünmelisiniz.
Bu öneriler daha fazla risk almanız için sizi motive etme konusunda başarısız olurs risk alma eylemine, yürümeye yeni başlayan bir çocuk gözüyle bakmaya karar verin. Yürümeyi bilmeyen bir çocuk elbette ilk denemesinde başarısız olacaktır. Çoğu zaman dengesini kaybedecek ve düşecektir. Fakat, bir süre sonra düzgün şekilde yürümeyi öğrenecek ve sonunda da koşabilir hale gelecektir. Bu süreçte ortaya koyduğu çaba ilk seferde vazgeçseydi asla elde edemeyeceği bir fırsatı ve hayat boyu tadını çıkaracağı yürüme keyfini de beraberinde getiriyor olacaktır.
2- Kendinizi Tam Anlamıyla Adayın
Arzuladığınız sonuca kendinizi yüzde yüz adamış olmanız gerekir. Risk alırken bir an tereddüt ederseniz, başarısız olma riskiniz de artacaktır. Bu şekilde özgüveniniz de zarar görecek ve daha fazla adım atma noktasında çaba göstermek istemez hale gelirsiniz
Elde etmeyi arzuladığınız sonuca erişebilmek için kendinizi bütünüyle adamak bu engelleri aşmak için olmazsa olmazlar arasındadır.
3- Kaybetmeye Hazırlıklı Olun
İlk denemede istediğiniz sonuçlara ulaşamayabileceğiniz gerçeğini göz ardı etmeyin ve bunu kendi içinizde mutlaka kabullenin.
Kaybetmeye hazırlıklı olun fakat bunu yaparken bir sonraki denemelerinizde faydalanmak üzere başarısızlıklarınızdan yararlı dersler çıkarmaya da çalışın.
Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol
4- Yanılarak İlerleyin
Dünyanın en başarılı insanlarının aynı zamanda sık sık en büyük hataları yapan kişiler olduğunu biliyor muydunuz? Fakat çok kere hata yaptıktan sonra hepsi de sonunda başarıyı yakalamış durumdalar.
Başarılı insanların öğrenmek zorunda kaldığı tüm dersler başarısızlıklarından ve hatalarından elde edilmiştir. Bu dersler bu kişilere daha iyi kararlar almaları, sonunda da arzuladıkları sonuçlara erişmeleri noktasında fayda sağlamıştır. Fakat risk almadan, kendilerini konfor alanlarının dışına çıkmak için zorlamadan, şu anki durumlarına gelmeleri neredeyse mümkün olmazdı, başarabilecekleri şeyler çok büyük ihtimalle bu kadar büyük olmazdı. Bu noktada siz de kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.
- Bu başarısızlığımdan ne öğrenebilirim?
- Kendimi daha ileriye taşıyabilmek için bu öğrendiğimi ne şekilde kullanabilirim?
Unutmayın, bu sürecin sonunda ödüller her zaman yanılarak ilerleyen, hatalarından hızlıca dersler çıkaran ve karşılarına çıkan fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli riskleri alan kişiler tarafından kazanılmaktadır.
5- Uzun Vadedeki Faydalara Odaklanın
Motivasyon seviyenizi yüksek tutabilmek için, risk alırken kısa dönemde karşılaşılabilecek sorunlar yerine uzun vadedeki faydalarına odaklanmanız oldukça önemlidir.
Bir gözünüzü her zaman büyük resmin üzerinde tutmak, yol boyunca karşılacağınız engellere rağmen her zaman ilerlemenizde yardımcı olacak gerekli yönlendirmeyi size sağlıyor olacaktır.
Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek
6- Görsellerden ve Mantralardan Faydalanın.
Görselleştirme ve mantralar odağınızı ve motivasyonunuzu korumanızda size her zaman yardımcı olacaktır. Elde etmeyi istediğiniz sonuçları görselleştirmeye çalışın ve buna eşlik edecek uygun bir mantra kullanın. “Risk almak heyecan verici…” gibi.
Mutlaka okuyun: Hayal Kurmanın Önemi ve Faydaları
7- Hiçbir Zaman İyimserliği Elden Bırakmayın
Risk alma dünyasında belirsizlik alanına ayak bastığınız an, yapabileceğiniz en kötü şey kendinizden şüphe duymak olacaktır. Bu nedenle, kendinizden şüphelenmek yerine, mevcut durumda her ne zorluk yaşıyor olursanız olur gelecekte işlerin düzeleceğine dair her zaman iyimser kalmaya, heyecan duymaya ve süreçteki bağlılığınızı korumaya devam etmek için çaba sarf edin. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Ya her şey yolunda giderse?
- Ya şu anki engelin ardında güzel bir fırsat saklanıyorsa?
- Ya hedeflediğim noktaya varmak için bu zorlu yolu aşmak dışında bir alternatifim yoksa?
- Ya bu zorluklar arzuladığım sonuçlara ulaşabilmek için öğrenmeye ihtiyaç duyduğum dersleri bana kazandıracaksa?
Karşı karşıya kalmış olduğunuz herhangi bir zorluk ya da engel aslında öğrenilmesi gereken birer derstir de. Kim bilir? Belki de donuca ulaşabilmek için önce bu dersleri edinmeniz gerekiyordur.
8- Her Gün Küçük Küçük Riskler Alın
Her gün küçük küçük riskler alarak risk alma kaslarınızı geliştirebilirsiniz. Bu son derece önemlidir çünkü ne kadar fazla risk alırsanız özgüveniniz de o denli artacak, risk alma konusunda kendinizi daha rahat hissetmeye başlayacaksınızdır.
Zaman içerisinde aldığınız tüm bu riskler size, gelecekte almanız gereken daha büyük riskler için ihtiyaç duyacağınız özgüveni sağlıyor olacaktır. Kısacası, bunu bir kasınız olarak düşünebilirsiniz. Bu kası ne kadar çok kullanırsanız o kadar güçlenecektir.
Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek
9- Kötümser Kişilerden Uzaklaşın
Çevrenizde her zaman şüpheci kişiler olacaktır. Bu insanlar size ve yaptığınız seçimlere hiçbir zaman inanmayacaklardır. Bu kişiler için zamanınızı harcamak fayda sağlamayacaktır. Çünkü bu kişiler genellikle başka kişilerin hayallerine zarar veren kişilerdir. Kendileri oldukça küçük ve durgun bir yaşama sahiptir ve başkalarının da hayatlarının böyle olmasını isterler. Bu nedenle, sizin de onlara katılmanız için ellerinden geleni yaparlar.
Mutlaka okuyun: Uzak Durmanız Gereken Zararlı İnsanlar
10- Akıllıca Olmayan Riskler Almaktan Kaçının
Almak istediğiniz riskleri her zaman risk değerlendirme sürecinden geçirin. Size sağlayacakları faydadan çok problem getiren, akıllıcı olmayan riskler almaktan kaçının. Aynı zamanda, bu tür risklerin içine çekilmemeye de özen gösterin.
Bazı kişiler sizinle konuşarak bunu yapmayı deneyecektir. Büyük resimi göremeyecek ve sonuçlarını tahmin edemeyeceklerdir. Hiçbir koşul altında bu tür kişilerin gerçek üstü risk arzularına dahil olmamaya çalışmalısınız. Kendi kararlarınızı verin, kendi yolunuzu kendiniz çizin ve anlamlı bir amaç uğruna kendi geleceğinizi kendiniz yaratın.
Ve şunu hiçbir zaman unutmayın, risk almak kumar oynamak ile aynı şey değildir.
Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Risk Nedir?