Teknoloji dünyasının son bombası ne mi? Bizce akıllı hoparlörler.
Amazon, 2016 yılında Alexa serisini piyasaya sürdüğünde, bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir teknolojinin de ilk adımını atmış oldu. Ürün ses komutlarıyla yönetebileceğiniz yaşam alanları vaat ediyor, bu da kulağa bir hayli imkansız geliyordu.
Bugünlerde ise bu algı yerle bir olmuş durumda. Akıllı hoparlörler günlük hayatın bir parçası haline geldi. Sıradan bir ev eşyası olarak anıldığını söylesek abartmış olmayız.
Amazon’un ardından Google şirketi de kendi ses kontrol sistemini yüklediği bir akıllı hoparlör piyasaya sürdü. Akıllı hoparlör furyası teknoloji fuarı IFA 2017’de tanıtılan düzinelerce modelle devam etti. Amazon, Echo’nun 2 yeni versiyonunu piyasaya sürdü, Alexa ses kontrol sistemine sahip bu cihaz (Sonos One) hepimizi can evinden vurdu. Şimdilerde pazarın son gözdesi Apple şirketinin Siri ses kontrol sistemiyle piyasaya sürdüğü Homepod.
Peki, nedir bu akıllı hoparlör? Ne işe yarar? Bizler de almalı mıyız? Lafı daha fazla uzatmadan anlatmaya başlayalım.
Akıllı Hoparlör Nedir?
Bir hoparlörün ses çıkarmanın dışında yapabildiği her şeyi ‘akıllı’ olarak tanımlamak mümkün.
Sahip oldukları Bluetooth, NFC(yakın alan iletişimi) gibi özellikler ve tüm bu özelliklerin uygulamalar aracılığıyla kontrol edilebilmesi, söz konusu cihazları ’akıllı’ olarak nitelendirmek için yeter de artar bile.
Teknoloji dünyası ise söz konusu cihazları içeriğine ses kontrol sistemi yüklenmiş kablosuz hoparlörler olarak tanımlıyor. Yani, hali hazırda var olan hoparlörünüze emirler yağdırabiliyor ve o da bunları yerine getiriyorsa sizin hoparlörünüz de akıllı demektir.
Akıllı hoparlörler, tek üniteli ses sistemleri olup Amazon, Apple, Google, Microsoft veya Samsung gibi şirketlerce yüklenen yapay zeka sistemini kullanıyor. Ürünlerdeki yapay zeka kullanım alanı ses komut sistemleri. Amazon’un Alexa’sı, Google’ın Asistanı, Apple’ın Siri’si, Microsoft’un ise Cortana ‘sı var. Piyasaya sürülen son yapay zeka ürünü ise Samsung imzası taşıyor: Bixby. Bixby’de kısa zamanda epey bir yol kat edeceğe benziyor.
Akıllı Hoparlör ile Ne Yapabilirim?
Akıllı hoparlörünüzle yapabileceğiniz bir sürü şey var: İstediğiniz bir müzik parçasını çalmasını isteyebilirsiniz örneğin. Yemek pişirirken alarm kurdurabilmeniz de mümkün. Ses ve görüntü sistemini kontrol etmesini talep edebilirsiniz. Işık veya ısı sistemlerini açıp kapattırabilir, hava durumunu sorabilir, trafiği kontrol ettirebilir, Uber üzerinden taksi çağırtabilir, günlük işlerinizi listelemesini isteyebilirsiniz. Hatta dilerseniz size şaka bile yapacaktır.
Size de dijital bir hizmetçiniz varmış gibi gelmedi mi? Tıpkı Iron Man filmindeki Jarvis gibi. Şaşırmayın, durum tam olarak bu.
Tek yapmanız gereken sihirli sözcükleri söylemek: ‘Ok, Google’, ‘Hey Siri’, ‘Alexa!’ ve akıllı hoparlörünüz anında kulak kesilip emrinizi duymaya hazır.
Akıllı hoparlörünüzle ne yapabileceğiniz içeriğine yüklenen yapay zeka türüne göre değişir. Çünkü ürünler çeşitli alanlara yönelik olarak hazırlanıp ona uyumlu uygulamalarla donatılıyor. Tabii bu noktada evinizin ne kadar akıllı olduğu da bir o kadar önemli.
Alexa ve Google Asistan büyük şirketlerle çalışmayı tercih ediyor: Spotify Connect, Tuneln Radio, Philips Hue, Nest, Samsung SmartThings, IFTTT, Kayak ve Domino’s Pizza bu şirketlerden bazıları.
Alexa, sahip olduğu özelliklerin ve çalışabildiği üçüncü sınıf uygulama sayısının fazlalığıyla ipi göğüslüyor. Uyumlu olduğu uygulamalar arasında Just Eat, Uber, Lyft, Hive, Expedia, Fitbit ve Amazon Music var, hatta ürün Google Takvim uygulamasını dahi çalıştırabiliyor.
Ne ilginçtir ki, Google Asistan henüz tüm Google servislerini desteklemiyor. Takviminize işlediğiniz bütün olayları göremiyor, Gmail üzerinden e-posta işlemlerinizi gerçekleştiremiyorsunuz, ancak dünyanın en güçlü arama moturu emrinize amade. Bu nedenle de, sorularınıza cevap verme ve aradığınız bilgiye ulaşmanızı sağlamada kimse eline su dökemiyor.
Ayrıca Google Play Music, iHeart Radio, The Food Network ile de uyumlu. En güzeli de şu; Chromecast ve bağlı ürünleri sayesinde You Tube ve Netflix videolarını ses komutlarınızla kontrol edebiliyorsunuz.
Apple’ın artık alıştığımız farklı marklara kapalı çalışma sistemi Siri’nin kapsamının sınırlı olduğu anlamına geliyor. Müzik açısından bakıldığında Siri yalnızca Apple Music ile uyumlu. Spotify, BBC veya internet radyo kanallarını yönetmek için gerekli sesli komut sistemine sahip değil. Siri, Apple HomeKit ile kontrol edilebilen tüm akıllı ev sistemlerini çalıştırabiliyor, ayrıca tüm Ios uygulamaları Siri üzerinden kullanılabiliyor.
Çoğu akıllı hoparlör kablosuz bir ses sistemi olma özelliğini koruyor. Yani onlara Bluetooth veya Airplay aracılığıyla şarkı yüklemesi yapmak da mümkün. Ayrıca tüm odalarda tek bir dokunuşla müzik oynatma sistemi olan Multi-room streaming özelliğine sahip olduklarını da belirtmeden geçmeyelim.
Ürün Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Akıllı hoparlörleri istediğiniz şekil, boyut ve fiyat aralığında bulabilirsiniz. Burada belirleyici olan öncelikleriniz. Deneyimlemek istediğiniz özelliğe göre karar vermeniz en mantıklısı olacaktır.
Akıllı hoparlör sektörünün öncüleri Amazon Echo ve Google Home önceliği ses performansından çok ‘akıllı’ olma özelliğine vermiş durumda. Çıkardıkları sesin kalitesine bayılmıyoruz, bu nedenle de evinizdeki tek müzik kaynağı olarak kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Zaten bu durum çok da uzun süreceğe benzemiyor. Daha iyi ses kalitesi sunacaklarını iddia eden bazı akıllı hoparlörler beklentileri karşılamazken(Sony LF-S50G gibi); Sonos One ve Ultimate Ears Megablast gibi ürünler ses kalitesinin de bir rekabet unsuru olabileceğini gösterdi. Hatta HomePod bu işi bir adım daha ileriye götürüp sahip olduğu mükemmel ses sistemiyle rakiplerini sollamayı başardı.
Benzer şekilde, tek istediğiniz yalnızca ses kalitesi yüksek bir hoparlörse ürün çeşidine boğulacağınız günler çok da uzak değil.
Libratone Zipp ve UE Boom 2 gibi ürünler de temel düzeyde işlem yapabilecek Alexa ses kontrol sistemine sahip. Amacınız kaliteli bir ses sistemi almaksa ve hazır almışken ses komut sistemiyle ilgili merakımı gidersem ne iyi olur diye düşünüyorsanız bu ürün sizin için biçilmiş kaftan.
Bir diğer alternatif de şu: Eğer yalnızca ses komut sistemi ile ilgileniyorsanız, var olan müzik sisteminize cep boy Amazon Echo Dot veya Google Home Mini eklemeyi deneyebilirsiniz. Her ikisi de fiyat olarak makul ve büyük boyutlarının sunduğu akıllı sistem özelliklerinin tamamına sahip. Ses kalitesi adına büyük beklentileriniz yoksa hayal kırıklığına uğramayacaksınız.
Piyasa Ürünleri Neler?
Akıllı hoparlörleri mağazalardan veya internet üzerinden temin edebilirsiniz. Eğer Amazon Echo yapay zeka sisteminin bir aşığıysanız alabileceğiniz ürünler sırasıyla şöyle:
1) Sonos One
Beklenilen Sonos One, aslında Play: 1’ den çok da farklı değil. Ses kalitesi de tasarımı da bir harika ve Sono’nun çoklu oda sisteminin yanı sıra Alexa’nın akıllı içeriğine de sahip. En önemlisi de Alexa artık Spotify ile uyumlu çalışabildiğinden ürün çok yönlülük ve özellik donatımı açısından gelmiş geçmiş en iyi cihaz olmaya aday.
2) Ultimate Ears Blast ve Megablast
Ultimate Ears serisi, Alexa sisteminin yüklendiği ilk taşınabilir hoparlör olma özelliğini taşıyor. Alexa’yla birlikte kalitenin doruğuna ulaşan seri; taşınabilirlik, sağlam yapı, eğlenceli ve kolay kullanım açısından da kullanıcılarını cezbediyor. Dinleyenin başını döndüren 360 derece ses sisteminden bahsetmiyoruz bile.
3) Amazon Echo 2
Amazon akıllı hoparlör akımını Echo ile başlatmıştı. Echo’nun bir sonraki sürümü Echo 2; daha küçük, daha ucuz ve akıllı evinizi yönetmede daha başarılı. Ses sistemi açısından çok parlak olduğu söylenemez. Echo-Plus ise az bir fiyat farkıyla daha kaliteli bir ses sistemi sunuyor.
Diğer Alexa yüklü akıllı hoparlör modelleri arasında Amazon Echo Spot, Harman Kardon Allure, Libratone Zipp, Onkyo P3, Pioneer ELİTE F4,KitSound Voice One, Tibo Choros Tap ve Ultimate Ears Boom 2 ile Megaboom yer alıyor.
Yoksa siz yapay zekam sistemi olarak Google Asistan’ ı mı tercih ederdiniz? Öyleyse Google Asistan’ı kullanan akıllı hoparlörleri hemen inceleyelim:
1) Google Home
Bu ürünü ses kalitesi için satın alacaksanız bir daha düşünün. Sunduğu ses kalitesi ‘Eh işte’ diyebileceğimiz bir kıvamda. Ancak Chromecast ve çoklu oda sistemi için satın alacaksınız düşünmenize gerek bile yok.
Google ailesinin akıllı üyeleri bu ürünle sınırlı değil: Google Home Max ve Google Home Mini de tercih edebileceğiniz ürünler arasında yer alıyor.
2) Sony LF-S05G
Pek havalı bir ismi yok ama Sony’nin akıllı hoparlörü de çoğu ihtiyaca cevap veriyor: Wifi, Bluetooth, el kol hareketi ile kontrol, su geçirmez dış kapak ve iki farklı rengiyle oldukça başarılı bir sistem. Ancak iddia ettiği 360 derece ses kalitesine sahip olmanın çok uzağında. Bu fiyata bu derece donuk bir ses kalitesi bizi etkileyemedi.
3) Panasonic SC-GA10
Panasonic, tasarım yarışına rakiplerinden biraz daha farklı bir kulvarda katılıyor. Silindir şeklinde değil küp şeklinde. Ve ilginç bir şekilde, Spotify, Tuneln Radio gibi müzik kaynaklarının yanı sıra Tidal’ı da destekliyor.
4) JBL link 10, 20, 300
JBL marka akıllı hoparlörler, Google Asistan destekli olup 3 farklı güçte piyasaya sürüldü. Ürünlerin üçü de 24bit/96kHz yüksek çözünülürlüklü ses sistemiyle uyumlu, IPX7 seviyesinde suya dayanıklı ve Chromecast özelliğine sahip.
Diğer Google Asistan destekli akıllı hoparlör ürünleri ise şunlar: JBL Link View, Onkyo G3, Zolo Model Zero ve Panasonic SC-HC2020 micro system.
Eğer Apple markasını tercih ediyorsanız seçim yapmanız hiç de zor değil:
Apple HomePod
Apple’ın cep yakan ürünü HomePod yalnızca Apple Music üyeliğine sahip Apple kullanıcıları için uygun. Ancak bugüne kadar test ettiğimiz en kaliteli ses sistemine sahip. 360 derece ses tasarımı yapay zeka teknolojisiyle birleşince ortaya harika bir ürün çıkmış. Siri adeta müzik keşfi yapmak için yaratılmış! Dahası, yeni güncellemeler sayesinde iki Homepod’u birleştirip çoklu oda sistemini kullanmaya da başlayabileceksiniz.
” width=”20″ height=”20″>