Eşinizle, kardeşinizle veya en yakın arkadaşınızla iş kurmanın ne kadar harika olacağını hiç düşündünüz mü? Belki de siz emekliye ayrıldıktan sonra çocuklarınızın geçinmesine yardımcı olacak bir işletme kurmak istiyorsunuz. Eğer bu dediklerimiz doğruysa muhtemelen ofiste beraber kahve içtiğiniz anlar esnasında çok değer verdiğiniz biriyle bir iş kurmanın keyfini defalarca hayal etmişsinizdir.
Eğer çevrenizde hayatınızın her dakikasını beraber geçirmekten hoşlandığınız ve yetenek açısından birbirinizi tamamladığınız insanlar varsa aile işletmesi kurmak ideal olabilir. Dünyada en çok sevdiğiniz insanlarla çalışacak, seyahat edecek ve gününüzün çoğunu birlikte geçireceksiniz. Yine de, bu masalsı ilişkilerde bile birlikte çalışmak zorlu bir hal alabilir. Aile işletmesi kurmak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken göz önünde bulundurmanız gereken şeyleri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz:
1. İş dünyasının bütün geleneksel kuralları hâlâ geçerli.
İşletmeyi ister hobi, isterseniz de tam zamanlı gelir kaynağı olarak kurun, işletmenizin hâlâ bir işletme olduğunu unutmamalısınız. Yani, yasal korumaya, sağlam stratejilere, iş planlarına, işletimsel sistemlere ve yetkin ortaklara hâlâ ihtiyacınız var. Ayrıca para da kazanmanız gerekiyor. Bir aile işletmesinin keyfini mali kaygılardan daha fazla kaçıracak hiçbir şey yok. Bunu asla aklınızdan çıkarmayın.
2. İlişkiniz bu durumdan etkilenecek.
Aranızdaki ilişkinin var olan dinamiğini değiştiriyorsunuz. Bu da iyi ya da kötü bir şekilde ilişkinizi etkileyecektir. Uzun vadeli başarı için iş hayatı dışındaki ilişkinizi korumanız ve işle normal yaşantınız arasına iyi bir çizgi çekmelisiniz.
3. Birinin yetkiyi ele alması gerekiyor.
Her ne kadar ortak karar almaya çalışsanız da, birinin son sözü söylemesi şart. Anlaşmazlıklar kaçınılmaz olsa bile eğer gerçek bir işletme yürütecekseniz herkesin son kararı kimin verdiğini bilmesi gerekiyor.
4. Bir şey sizin hayaliniz diye başkasının da hayali olmak zorunda değil.
Yüksek ihtimalle işletmeye farklı seviyelerde bağlılık göstereceksiniz. Başlangıçta birinizin hayaline diğeri de sıcak baksa bile zamanla işler değişebilir. Kimsenin sizinle aynı şeyleri düşünmesini umamazsınız. Neticesinde herkesin kendine has özellikleri var ve karşınızdakinden sizinle aynı hisleri paylaşmasını beklemeniz hiç adil olmayacaktır. Eğer işletmenizi çocuklarınıza miras bırakma niyetindeyseniz bu hususa özellikle dikkat etmelisiniz.
5. Bazı pozisyonlar gevşek ve belirsiz sınırlarla çizilmiş olabilir.
Eğer en küçük kızınız CEO pozisyonu için uygun fakat ailenin büyük bireylerine sözü geçmeyen biri ise zorluklar yaşayabilirsiniz. Benzer şekilde, ailenin büyük fertleri aşağı pozisyonlarda olmayı kendilerine yediremeyebilirler.
6. Öğrenme eğrisi çok geniş olabilir.
Eğer görev dağıtımı ve konum tahsisini tecrübe ve yetkinlikten ziyade potansiyele ve ihtiyaca göre yapıyorsanız öğrenme eğrisi normaldekinden daha geniş olacaktır. Ayrıca, bazı pozisyonlardaki kişiler yeteneklerine ve kişiliklerine uymayan işler yapmak zorunda kalabilir. Örneğin, muhasebecilikten nefret eden bir aile ferdini mali sorumlu olarak atamak gibi…
7. İş dışında şeyler de yapmalısınız.
Eğer beraber vakit geçirdiğiniz her an işten konuşuyorsanız ilişkinizin ilk aşamalarında yapmaktan keyif aldığınız şeyleri unutmaya başlıyorsunuz demektir. Hem beraber hem de birbirinizden ayrı olarak işle ilgili olmayan hobilerinize ve ilgi alanlarınıza yönelmelisiniz. Hatta eğer başarabiliyorsanız yemek masasında işten konuşmayı toptan yasaklayın.
8. İçinizde tuttuğunuz şeyler stres anlarında patlak verebilir.
Kardeşiniz yıllardır bir yerlere geç kalıyor ve bu yüzden onunla defalarca kavga ettiyseniz önemli bir toplantıya geç kaldığında vereceğiniz tepkiyi düşünün. Basit bit disiplin uyarısından ziyade, çocukluk yılarındaki o kavgalara geri dönebilirsiniz. Geçmişi geçmişte bırakıp şimdiye ve geleceğe odaklanmalısınız.
9. Karşılıklı saygı ve açık iletişim pek mümkün olmayabilir.
Ailenizle yürütmediğiniz bir işletmede çalışırken eve gidip eşinize rezil patronunuzdan veya çalışanlarınızdan dert yanabilirsiniz. Aile işletmesindeyse size stres veren bu kişiler genellikle sizinle aynı evi paylaşan kişiler olacaktır. Meseleleri içinize atıp biriktirmek yerine sakin ve saygılı bir şekilde çözerseniz şirketinizde profesyonel bir atmosfer oluşacaktır.
10. Hem eğlenceli, hem de zor olacak.
Anlaşmazlıkların, zorlukların ve kritik kararların üstesinden gelebilmek için stratejileriniz olmalı. Eğer zorlu zamanlara hazırlıklı olıursanız alacağınız mükâfat çok daha büyük olacaktır.