Başarılı bir girişimci olmamanız için herhangi bir neden bulunmuyor. Girişimci olmak için üniversite mezunu olmanız, bankada yüklü bir paranızın olması ya da 15 senelik iş tecrübeniz olması gerekmiyor.
Sahip olmanız gereken şey sağlam bir iş fikri ve sağlam bir iradedir.
Biz de bu yazımızda başarılı bir şirket kurmak için izlemeniz gereken adımları ayrıntılı bir biçimde anlatıyoruz. Buyrun başlayalım o halde…
Girişimcilik Sürecinin Aşamaları Nelerdir?
1. Kendinizi değerlendirin.
Neden kendi işinizi kurmak istiyorsunuz?
Öncelikle bu soruyu kendinize sormanız şart. Belki para için, belki ek gelir için, belki 9-5 mesaisinden kurtulmak için, belki de yeni bir şey yapmak için…
Neden iş kurmaya karar verdiğinize dair bir cevabınız olduktan sonra ne tür bir iş kurmak istediğinize cevap arayın.
- Ne tür yetenekleriniz var?
- Hayatta tutkuyla sevdiğiniz şeyler neler?
- Uzmanlık alanınız ne? Hangi alanlarda tecrübeniz var?
- İş kurmak için yeterli paranız var mı? İflas etme ihtimaline dair düşünceniz ne?
- Ne kadar paraya ihtiyacınız var?
- Kendi işinizi kurunca yeni bir yaşam tarzına alışabilecek misiniz?
Bu tür sorulara da yanıt aramanız son derece gerekli.
Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?
2. İş fikri bulun.
Daha sonra sağlam bir iş fikri bulmanız gerekir. İyi bir iş fikri bulmak için farklı yollar denenebilir. Bunun için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Teknoloji nereye gidiyor? Teknolojik trendler nereye doğru gidiyor? Yeni gelişmeler iş hayatını ve sektörleri nasıl değiştirecek? Bu yeni trende ayak uydurabilir misiniz?
Sizi ne rahatsız ediyor? Eğer rahatsızlık duyduğunuz bir durum varsa ve bu durumu düzeltmek için bir fikriniz varsa sağlam bir iş fikri bulmuş olabilirsiniz. Aynı durumdan rahatsızlık duyan insanlar olup olmadığını araştırarak başlayabilirsiniz.
Yeteneklerinizi yeni bir sektöre aktarabilir misiniz? Pek çok sektör, belli bir çizgide çalışır. Ancak yeni bir bakış açısı, yeni bir ürün, yeni bir hizmet sektörü kökünden değiştirebilir? Böylesine bir ürün veya hizmet fikriniz var mı?
Ucuz ve hızlı çözüm sunabilir misiniz? Eğer iş fikriniz yeni değilse bile yine de mevcut koşullarda daha iyi, daha ucuz ve daha hızlı çözümler sunabilir misiniz?
Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları
3. Piyasa araştırması yapın.
Kurmak istediğiniz iş daha önceden kurulmuş mu? Kurulmadıysa bunun nedeni ne?
Potansiyel rakiplerinizi incelemeli, piyasanın içinde bulunduğu durumları analiz etmelisiniz. Örneğin iş sahipleriyle, müşterilerle yüzyüze konuşabilirsiniz. Anketler yapabilir, insanların neden X ürününe ilgi gösterdiğini öğrenebilirsiniz. Ürün veya hizmetlerin ne şekilde geliştirilebileceği konusunda insanlara sorular yöneltebilirsiniz.
Bu açıdan internetten istifade etmeli, mevcut araştırmalara bakmalı, kendi araştırmanızı yapmalı ve sektör hakkında bilgili insanlarla görüşmelisiniz.
Mutlaka okuyun: Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
4. Yorum ve görüşlere önem verin.
İnsanların ürün ve hizmetlerinizle ilgili görüşlerine önem verin. Zira sizin göremediğiniz bir aksiliği 8 yaşındaki bir çocuk bile fark edebilir. Bu nedenle ürün ve hizmet geliştirirken taze görüşlere açık olun.
Ürün prototipleri hazırlayın, insanların bunları kullanmasına izin verin ve onların görüşlerini inceleyin.
Görüş ve öneri alırken şunlara dikkat etmeniz çok iyi olacaktır.
Sakin olun: Feedback (yorum ve öneri) alırken heyecanlanmak normaldir. Bu nedenle biraz sakin olup insanların yorumlarına odaklanın.
Teşekkür edin: Size olumsuz görüş bildiren insanlara teşekkür etmeyi unutmayın. Zira onların görüşünün olumsuz olması sizin ürün veya hizmetinizi geliştirmeniz için aslında büyük bir fırsattır.
Benzerliklere dikkat edin: İnsanların yorumlarındaki temalara dikkat edin. Hep benzer bir konuda yorum geliyorsa o konuya biraz daha odaklanmak çok iyi olacaktır.
Soru sorun: İnsanların görüşlerini dinlerken onlara sorular sorun. Neyi beğenmediklerini, nasıl olsa daha iyi olacağını sorun.
Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimleri ve Önerileri Toplama Yöntemleri
5. Resmileştirin.
Şirketinizi kurmak için gereken tüm yasal izinleri, belgeleri, levhaları alın. Bu aşamada bir avukatla görüşerek detaylı ve faydalı bilgiler alabilirsiniz. Tabii şirketin türüne karar vermek de önemlidir: limited şirketi mi, anonim mi, şahıs şirketi mi… Bunlara karar vermelisiniz…
6. İş planı hazırlayın.
İş planı, işinizi kuruluştan piyasaya ürün sunmaya kadar olan süreçte nasıl yöneteceğinizi, şirketin nasıl bir süreç izleyeceğini gösteren yazılı bir metindir. Yani kabaca bir iş planının 20 sayfa olması yeterlidir.
Peki iş planında nelerden bahsetmeniz gerekir?
Başlık: Şirketin adı ne?
Özet: Şirketin kuruluş amacı ne? Hangi sorunları çözmeyi amaçlıyor?
İş tanımı: Ne tür bir şirket kuruyorsunuz? Sektörde genel manzara nasıl? Sektörün geleceği nasıl görünüyor?
Pazarlama stratejileri: Hedef piyasanız ve hedef müşteri kitleniz kim?
Rekabet analizi: Rakiplerinizin sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar neler? Onlarla nasıl rekabet edeceksiniz?
Ürün veya hizmet: Ne tür ürün ya da hizmet sunacaksınız? Ürünü nasıl geliştireceksiniz?
Operasyon ve yönetim: Şirket nasıl yönetilecek? Kaç kişilik bir ekip olacak? Kaç çalışan olacak?
Finansman: Sermayeyi nasıl bulacaksınız? Ne kadar sürede şirket kendini amorti edecek?
Bu gibi soruların her birine birkaç sayfa yanıt vererek önünüzü görmenizi sağlayacak, yatırımcıları ikna ederken kullanabileceğiniz bir belgeye sahip olursunuz.
Mutlaka okuyun: 10 adımda milyar dolarlık bir iş planı hazırlamak
7. Sermaye bulun.
İş kurmak için yararlanabileceğiniz pek çok finansman yolu bulunuyor. Şimdi bu yöntemlere bakalım.
Kendi sermayenizi kullanın: Birikmiş paranız varsa bunu işe yatırabilirsiniz. Böylece kontrol tamamen sizin elinizde olur.
Ailenize ve arkadaşlarınıza sorun: Aile ve iş ilişkilerini ayırmak zordur, ancak aile içinde bir işe yatırım yapmak isteyen birini ikna etmek daha kolay olacaktır.
Kredi alın: KOSGEB gibi kuruluşlar girişimcilere belli miktarlarda fon sağlamaktadır. Bu nedenle iş kurmak isteyenlere kredi verin kuruluşlara başvurun. Banka kredisini de düşünebilirsiniz.
Crowdfunding kampanyası açın: Kickstarter, Indiegogo gibi siteler sayesinde iş planınızı detaylı şekilde anlatarak insanlardan para toplayabilirsiniz.
Startup kuluçka programlarına başvurun: Kuluçka programlarında başarılı fikirlere hem finansal destek yapılmakta hem de yönetimsel açıdan mentorluk yapılmaktadır.
Değiş tokuş yapın: Yani şunu demek istiyoruz: İşiniz için ofise ihtiyacınız var ama ofis tutacak paranız yok. Bir şirketin bilgisayar sistemini aylık olarak kontrol etme karşılığında o şirketin ofisindeki bir odayı ücretsiz kullanabilirsiniz. Belki cebinize para girmez bu işlem karşılığı ancak ofis tutmak için para harcamak zorunda da kalmazsınız.
Mutlaka okuyun: İş Kurmak İçin Sermaye Nasıl Bulunur?
8. Ürün veya hizmetinizi geliştirin.
İşinizi kurduktan sonra esas süreç başlıyor diyebiliriz. Örneğin uygulama yapmak istiyorsanız ve yazılımcı değilseniz, işe personel almanız gerekecektir.
Ürün veya hizmet geliştirmek için aşağıdaki faktörlere önem vermeniz gerekir.
Ürünleri kontrol edin: Ürün geliştirme sürecinde siz de bizzat işin içinde olun ve üretilen şeyle ilgili sürekli olarak kendiniz geliştirin.
Denetlemeye önem verin: Örneğin bir uygulama geliştirmesi için freelance bir yazılımcı bulduysanız bu kişinin ne durumda olduğunu kontrol etmesi için konuyla alakalı bir kişiyi görevlendirin.
Uzman kişileri işe alın: Kendi alanında uzman kişileri işe alın. Her şeyden biraz biraz bilen biri işinize pek katkı sağlayamayacaktır.
Ürün geliştirmeye özen gösterin: Yani ürün geliştirmesi için işe 5 mühendis alırsanız ve ortaya konan ürün mühendislerin maaşını bile karşılayamazsa burada zarar söz konusudur. Bu nedenle ele edeceğiniz kazanca göre harcama yapmanız hayati önem taşır.
Mutlaka okuyun: Piyasaya Bir Ürün ya da Hizmet Sürmeden Önce Atmanız Gereken 17 Adım
9. Personel alımı yapın.
İşleri yoluna koymak ve faaliyet göstermek için personel alımı yapmalısınız.
İyi bir personel bulmak için şunlara dikkat ediniz:
Hedeflerinizi net şekilde belirtin: Çalışanlarınızın vizyonunuzu ve amacınızı anlamalarını sağlayın. Tüm çalışanlara görev tanımlarını açıkça söyleyin.
İşe alım süreciyle ilgili bilgi edinin: İş görüşmesinden, isteyeceğiniz resmi evraklara kadar bu konu hakkında bilgili kişilerden yardım isteyin. İşe alım yapmak, yani insan kaynakları diye apayrı bir departman bulunduğunu unutmayın.
Şirket kültürü tesis edin: İyi bir şirket kültürü, çalışanlara saygı gösterilen, herkesin söz hakkının bulunduğu, eğitimlerin verildiği, herkesin kendini işe yarar hissettiği ve sıkı çalıştığı bir kültürdür. Yani Google, Facebook gibi büyük şirketlerdeki çılgın ofis tasarımlarına, mesai saatlerinde Playstation oynanmasına ve bu gibi şeylere çok da aldanmayın.
Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek
10. Dükkanı uygun bir yere açın.
Dükkanı ya da ofisi uygun bir yere açmanız bilinirlik, satış gibi konularla direkt etkilidir.
Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır:
Şirket türü: Ne tür bir iş yaptığınızla alakalı olarak dükkanı ya da ofisi uygun bir yere açmanız önemlidir.
İnsan trafiği: İnsanların yoğun olarak geçtiği bir yerde ofis açmak iyi fikirdir, ancak bazı iş türlerinde çok insan içinde olmak işe yaramayabilir.
Park alanı: Arabayla ulaşımda park alanı olması çok önemlidir. Yine metroyla ve otobüsle kolay ulaşım sağlanması da faydalı olacaktır.
Rakiplere olan mesafe: Sizle aynı işi yapan rakip şirkete yakın olmanın faydaları da vardır zararları da. Buna siz araştırma yaparak karar vermelisiniz.
Semtin profili: Örneğin gecekondu mahallesine cupcake dükkanı açmak oldukça kötü bir fikir olacaktır.
Kira: Dükkan sizin değilse, kira bedeli de önemli olacaktır. Kira, fatura gibi giderler düşük oldukça size kalacak kazanç yüksek olacaktır.
Bu faktörlerin yanısıra dikkat etmeniz gereken başka noktalar da vardır.
Kira sözleşmesi: Dükkanda herhangi bir nedenle satış yapamadıysanız lokasyon değiştirme opsiyonunuz olmalı. Bu nedenle kira sözleşmelerini uzun vadeli yapmamaya özen gösterin.
Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
11. Satış yapmaya başlayın.
Ne tür bir ürün ya da hizmet sunarsanız sunun, işinizin geleceği satış yapmanıza bağlıdır. Bu nedenle Steve Jobs, garajda Apple’ı kurduktan hemen sonra yatırımcılarla irtibata geçti.
Satış yapmaya başlamak için aşağıdaki satış stratejilerinden faydalanabilirsiniz.
Dinleyin: Müşterilerinizi dinlediğiniz zaman neye ihtiyaçları olduğunu öğrenirsiniz. Böylece bu tür ürün ve hizmet üretmeye başlayabilirsiniz.
Müşterileri zorlamayın: Müşterileri satın almaya ikna etmeye çalışın, ancak rahatsızlık verecek derecede zorlamayın.
Hayır cevabından korkmayın: Bir ürün satmaya çalışırken insanlar genelde satın alma niyetleri olmasa bile sizi dinlerler. Bu nedenle “Hayır” cevabını almaktan korkmayın, elinizden geleni yapın. Olmuyorsa başka müşterilerle ilgilenin.
Hedef kitlenizi belirleyin: Ürün veya hizmetinize en çok kimler ihtiyaç duyuyor? Kimler ürünlerinizle daha ilgili olabilir? Bu tür bir hedef müşteri kitlesi belirlemeniz son derece mühimdir.
Mutlaka okuyun: En Etkili Satış Stratejileri
12. İşleri büyütün.
Kurduğunuz işi büyütmek için sayısız yöntem bulunuyor. Başka bir şirket daha satın alabilir, yeni bir piyasaya girebilir, ürün çeşitlerini artırabilirsiniz. Ancak şu iki unsura dikkat etmezseniz sağlıklı bir büyüme gerçekleştiremezsiniz.
Öncelikle kendinizi pazarlamayı öğrenmelisiniz. Yani pazarlama ve reklama önem vermeli; sosya medyayı etkili kullanmalısınız. Elinizin altında büyük bir müşteri veritabanı olmalı ve hangi insanları hedef müşteri olarak belirleyeceğini bilmelisiniz.
Mevcut müşterilerinizi nasıl elinizde tutacağınızı da bilmeniz gerekir. Yeni bir müşteri kazanmak yerine sizden daha önce alışveriş yapmış bir müşteriyle ilişkileri sıkı tutmaya çalışmak daha iyi olacaktır. Zira sizden bir kere alışveriş yapan müşterinin bilgileri sizde olacağı için o kişiye daha rahat ulaşabilirsiniz. Bu nedenle müşteri ilişkilerine önem verin.
Bu stratejileri uygulayarak işinizi büyütme adına iyi bir ivme kazanmanız mümkün olacaktır. Tabii iyi bir ekip, sağlam bir pazarlama stratejisi, kaliteli ürün ve hizmetler sayesinde hayallerinizdeki şirkete sahip olabilir; hem maddi hem de manevi olarak işinizden tatmin olabilirsiniz…
Mutlaka okuyun: İşinizi Büyütmenin Yolları