Amerikan vatandaşı olmasanız bile ABD’de iş kurmak ve kurduğunuz işi Amerika’ya hiç gitmeden, bulunduğunuz ülkeden yürütmeniz mümkün. Sözgelimi, benim ” iFlikeU ”ve ”browseye” adlı iki Amerikan şirketim var ve ben bir Türk vatandaşıyım. (Teknik olarak, yurt dışında oturan bir yabancıyım.) Aslında bu süreç sanılanın aksine gayet basit işliyor. Yalnızca, bilhassa yabancılar için uyulması gereken birkaç kural var. Bunların bazıları çok önemli. Sorun şu ki, şirket kurulum sürecinin detayları Amerikan vatandaşları için çok güzel bir şekilde açıklanmış fakat malesef yabancılar için bu derece iyi açıklamalar bulunmuyor.
Özellikle yabancılar için uyulması gereken birkaç kural var.
Yabancıları kapsayan veya yabancılar için geçerli olmayan kanunları anlayabilmek için IRS’e ve hukuk danışmanlarına birçok kez telefon açmak zorunda kaldım. Ayrıca FindLaw gibi sitelerdeki hukuk forumlarına girerek sorular sordum.
Bulgularımı sizinle paylaşayım ki, eğer ABD’de kendi işinizi kurmayı isterseniz benim düştüğüm hatalara düşmeyin.
Basitçe anlatacağım ve yalnızca yabancılar için geçerli olan şeylere değineceğim. Ayrıca verdiğim kararlar ve aldığım hizmetlerle ilgili size birkaç kişisel tavsiyem de olacak. Dikkat, bu bilgiler yasal danışmanlık teşkil etmez. Bunlar yalnızca benim meseleyle ilgili görüşlerim.
Abd’de şirket kurmanın maliyeti ne kadar?
Bir defaya mahsus:
- Şirket kurulum paketi: $450 – $850 arası
- Şirket yetkilisi vergi ödeme numarası: $95
Yinelenen yıllık masraflar:
- Kayıtlı acente : $50
- Delaware imtiyaz vergisi: $350
Bu rakamları hesaplarken Harvard Business Services ‘in aracılığıyla şirket kuracağınızı varsaydım.
Hangi tür şirket seçilmeli
ABD’de kurabileceğiniz üç farklı şirket türü var:
- Limited şirket (Sınırlı sorumlu şirket)
- S türü şirket
- C türü şirket
Not: S türü şirketler, yerleşik olmayanlar için uygun değil.
Geriye iki seçenek kalıyor; C türü şirket mi oluşturmalı yoksa LLC (Sınırlı sorumlu şirket) mi?
Tavsiye: C türü şirketi seçin. C türü şirket, size daha sonradan yeniden biçimlendirebileceğiniz bir resmi yapı sunar ve eğer yatırımcı arıyorsanız yatırımcılar da C türü şirketleri tercih ederler. (Mesela LLC’nin aksine, C türü şirketler halka arz edilebilir.)
Şirketi nerede kurmak gerekir
California bariz bir çekiciliğe sahip, tek başına Silicon Vadisi bile yeter. Ne var ki, bu eyaletteki vergiler diğerlerine kıyasla daha yüksek ve burada yabancıları pek sevmezler.
Tavsiye: Yabancılar için şirket kurulabilecek en iyi yer Delaware’dir çünkü yabancıları hoş karşılarlar. Daha açık olmak gerekirse;
- Delaware’de bir banka hesabınız olması gerekmez.
- Delaware’de bir ofis adresiniz olması şart değil. ( Şirket adresiniz kendi ülkenizde de olabilir.)
- Delaware eyaletinde faaliyet göstermeyen şirketler eyalete gelir vergisi ödemez.
- Delaware dışında bulunan hissedarlar Delaware’e kişisel gelir vergisi ödemekten muaftır.
- Delaware’de ikamet etmeyen hissedarlardan veraset vergisi alınmaz.
Not: Şirketinizi California’da kurmak için orada bir ofis adresiniz olması şart. Posta adresiniz olması yetmez, bu eyalette bir ofis açmalısınız.
Delaware’i diğer eyaletlerden ayıran başka avantajlar da var:
- Cesur girişimcilerin çoğu Delaware’da kurulan şirketlere yatırım yapmakta ısrarcıdır. (Hisse sahiplerinin şirketlerin birleşmesini tasdik etme zorunluluğu, girişim fonlarının bu eyaleti seçmelerindeki sebeplerden biridir. Girişim fonları, hisse sahiplerinden birinin birleşmeye engel olmasını istemez.)
- Delaware’deki şirket yasası öngörülebilir, adil ve iyi gelişmiş bir yapıya sahiptir.
- Delaware’li şirket yöneticileri yüksek koruma altındadır ve Delaware şirket yasası yöneticilerinin dava edilmesi durumundaki kayıpları karşılama olanağı verir.
- Prosedür ve formaliteler Delaware’de daha katlanılabilir ve verimli düzeydedir.
- Yıllık bayilik vergisi California’dan düşüktür.
Bir banka hesabı açmak
ABD vatandaşları için bu çok cüzi bir şeydir ama bir yabancı için açık ara farkla en problemli aşamalardan biridir.
Not: Eğer şirketinizi kurduysanız bu adımı zaten gerçekleştirmişsinizdir. Bu notu yine de yazmamın sebebi, cidden bütün planlarınızı suya düşürebilecek olması.
Tavsiye: Amerikan şirketi kurma işlemlerine girişmeden önce, fiilen bir ticari hesap açıp açamayacağınızı öğrenin.
Amerika’da şirketinizi kaydettirmek
Evet, artık pamuk eller cebe. Kredi kartınızı kullanarak internet üzerinden bir ABD şirketi yaratacaksınız. Bu amaca yönelik birçok online hizmet veren kuruluş var.
Not: Gizli kalmış masrafları gözden kaçırmayın, özellikle yıllık yasal temsilci ücretlerini. Bu ücretler servis sağlayıcılarının sizden alacağı en yüksek tekerrür eden masraftır. Yıllık yasal temsilci ücretleri aşağı yukarı 250 Dolar civarındadır.
Tavsiye: Şahsen Harvard Business Services ile çalışmış olmaktan çok memnunum. Süreci son derece verimli ve hızlı yürütüyorlar. Üstelik senelik acente ücreti yalnızca 50 Dolar, ki bu da piyasadaki en düşük ücret denebilir.
Senelik yasal acente ücreti, online meslek uzmanınıza ödeyeceğiniz en yüksek tutardaki yinelenen ödeme türüdür.
Online meslek uzmanınızı seçtikten sonra yapılacak ilk iş, şirketinizi kayıt altına aldırmak olacaktır. Bunun için sırasıyla şu adımlar takip edilir:
Adım 1: Geçerli bir şirket adı belirleyin
Harvard Business Services ücretsiz isimleri size sağlıyor.
Adım 2: Şirket yetkilisi vergi numarası (EIN)
Şirketin kayıt işlemi esnasında bu numarayı almak mecburi değil. Bu sebeple EIN, şirket kurulum formalitelerinde online meslek uzmanından alınacak ekstra bir hizmettir.
Not: Eninde sonunda vergi beyanı için EIN’e ihtiyacınız olacak. Bunu almak ABD ‘de banka hesabı açmak, kredi almak, işe personel almak ve ABD’de işletmenizi yürütebilmek için zorunlu.
Tavsiye: Şirketin kayıt işlemleri sırasında EIN’yi alın.
Sonuçlar
Şirket kuruluş hizmet ücretlerini ödedikten sonra şirketinizi kayıt ettirmelisiniz. Bu ücret, seçtiğiniz paket ve hizmet aldığınız online meslek uzmanına göre 400 Dolar ile 1000 Dolar arası değişecektir. Ve kısa bir süre içinde gereken bütün yasal evraklarınız size postayla ulaşacak. Şirketinizi kurdunuz. Tebrikler !
Buna rağmen her şey hallolmuş sayılmaz. ABD’de kurduğunuz şirketin yasal sürecinin adam akıllı ve eksiksiz tamamlanması adına yapacak birkaç ufak iş daha var. Eğer Amerika’da iş kuracak bir yabancıysanız göz önünde bulundurmanız gereken bazı farklı hususlar da var.
Profesyonel yardım almak için
Bu konuyla ilgili o kadar çok soru ve yorum geldi ki, ABD’de şirket kurma konusunda danışmanlık hizmeti vermeye başladık. Bu hizmet sayesinde, evinizin rahat ortamından çıkmadan, ABD’de veya başka bir yerde oturmaya devam ederek, yüksek vergiler ödemek zorunda kalmadan şirket kurmanın yollarını en basit şekilde öğrenebilirsiniz.
Danışmanlık kapsamında videolu anlatımlar, açıklama ve yönetmelikler, ufak sınavlar ve yapılacaklar listesini içeren toplamda 37 konferans var. Bunlar, şirket kurulum sürecine sizi hazırlayarak doğru yönlendirecek ve deneyimsiz girişimcilerin sıklıkla düştüğü tuzaklardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Ayrıca gereken bütün yasal evrakların şablonlarını ücretsiz indirerek kullanabileceksiniz.
Amerika’da kuracağınız şirketiniz şimdiden hayırlı olsun !