Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGenelİçerik Üreticisi Kimdir? Nasıl İçerik Üreticisi Olunur?

İçerik Üreticisi Kimdir? Nasıl İçerik Üreticisi Olunur?

Peynir ve domates. Batman ve Robin. Zeki ile Metin… Bu çiftleri mutlaka duymuşsunuzdur. İşte pazarlama ve içerik de böyle bir ikilidir.

Bugün pek çok şirket içerik pazarlamaya yönelmiş durumda. İnsanları üretilen içeriklerle markalara doğru çekmek gibi bir paradigma mevcut. Ancak bu demek değil ki içerik yeterli. İçeriğin kaliteli, eğlenceli, öğretici olması da gerekiyor.

Peki iyi bir içerik üreticisi olmak için ne yapmak gerekir?

 

İçerik üreticisi kimdir?

İçerik üreticisi, sosyal medyaya yönelik ilginç, eğlendirici ya da öğretici içerik üreten kişilerdir. Bu kişiler blog yazıları, tweet, video, fotoğraf, podcast gibi farklı mecraları kullanarak içerik üretebilir. Üretilen içeriklerin ilgi çekici olması nedeniyle yüzbinlerce, hatta milyonlarca takipçisi olan içerik üreticileri, markaların gözdesi durumunda bugün. Zira markalar bu kişilerin içerikleri ile sahip oldukları takipçi kitlesini tavlamak istiyor.

Tabii ki ünlü bir fenomen ya da içerik üretici, sizin markanıza dair bir video çekti diye bir anda satışlarınız patlamaz. Kimse de bir gecede tüm markaların peşinden koştuğu bir içerik üreticisi olamaz.

Ancak size vereceğimiz tavsiyelere kulak verirseniz içerik üreticiliği alanında kendinizi geliştirebilir, daha iyi içerikler üretebilir, daha çok takipçi kazanabilir ve işbirliği yapmak amacıyla dikkatini çekebilirsiniz.

 

Nasıl Daha İyi Bir İçerik Üreticisi Olunur?

Şimdi iyi bir içerik üreticisinde olması gereken özelliklere ve dikkat etmeniz gereken hususlara bakalım.

 

1. Gündemi takip edin

İnsanların seveceği türden içerik üretmek için gündemi ve daha da önemlisi sektörde olup bitenleri takip etmeniz şart. Özellikle ürettiğiniz içeriklerin denk düştüğü sektör hakkında mutlaka en güncel gelişmeleri takip etmeniz şart. Teknoloji ve cep telefonlarıyla ilgileniyorsanız en son modelleri ve trendleri bilmelisiniz yani.

Böyle bir tutum, size söylediklerinizi belli bir bağlama oturtma ve daha ikna edici olma özelliği sağlar.

Sizle aynı işi yapan kişilerin faydalandıkları kaynakları öğrenin, herkesin bildiği kaynaklardan daha farklı kaynaklara bakın.

 

2. Yazın

Yazı yazmak yazarak öğrenilir. Yazı yazma kası diye bir şey vardır tabiri caizse. Düzenli olarak yazı yazmak hem farklı düşüncelerin şekillenmesine hem de olgunlaşmasına hizmet eder. Başarılı içerik üreticileri mutlak surette not tutan, akıllarına gelen düşünceleri birkaç cümle bile olsa yazan insanlardır.

Bu demek değil ki her gün 1000 kelime yazı yazmalısınız. Blog yazarı olsanız bile her gün yazı yazmanız gerekmiyor. Bahsettiğimiz mevzu her gün 10-15 dakikanızı ayırarak aklınızdan geçen şeyleri ve düşünce kırıntılarını yazıya dökmek. Özellikle her sabah günün ilk kahvesini içerken bir önceki günden aklınızda kalan en önemli 3-4 meseleyi birkaç cümle halinde yazın. Bunu alışkanlık yapsanız yeter de artar bile.

 

3. Hedef kitlenizi inceleyin

Yaratıcı bir meslekle uğraşan bir kişi için kabullenmesi en zor gerçeklerden biri, takipçilerin ve insanların insafına kalmış olmaktır. Yani insanlar sizi izlemezse, sizi okumazsa ürettiğiniz içeriklerin bir anlamı kalmaz. Size para ve itibar kazandıran insanlardır. Onlar olmazsa para kazanamazsınız.

Bu nedenle hedef kitlenizi mutlaka çok iyi analiz etmeniz lazım. Onların ilgi alanları, hassasiyetleri, beğenileri ve beklentilerini öğrenmelisiniz.

Örneğin blog yazarı iseniz sizi kimlerin okuduğunu öğrenin. Bu kişilerin ne tür problemleri var? Ne tür ortak dertleri var?

İçeriklerinizi tüketen insanların yaş, cinsiyet, lokasyon, meslek, gelir düzeyi gibi temel bilgilerini edinmeye gayret edin.

 

4. Üslubunuzu oluşturun

Hangi alanda içerik üretiyor olursanız olun, o alandaki tek kişi siz değilsiniz. Sizin gibi birkaç ya da birçok içerik üreticisi var. Sizi bu kişilerden ayıran yegane şey ise üslubunuz, tarzınız…

Bu bağlamda yapabileceğiniz bazı taktikler var:

İçeriklerinizi yeni bir sosyal medya platformunda da paylaşmak ve/veya her platform için farklı içerik stratejisi gütmek.

Fakat bunu rakipleriniz de yapacaktır.

Sizi diğer herkesten farklı kılan tek şey tarzınızdır.

İnsanlar bir konuyla alakalı bilgi almak için video izler, yazı okur. Ancak aynı içerik üreticisine tekrar gelme nedenleri bu kişinin üslubudur. Bu nedenle herkesin yapabileceği tarzda içerikler yerine kendi sesinizi ve kişiliğinizi ortaya koymayı öğrenin. Ayrıca bir marka adına içerik üretiyorsanız bu markanın üslubunu ve tarzını da önceden iyi analiz edin. Uzun vadede bu markanın her fırsatta ulaşacağı bir içerik üreticisi olabilirsiniz bu sayede.

 

5. Farklı içerikleri yorumlayın

Başka insanların kaliteli içeriklerini retweet edebilir, bu içerikleri siz de paylaşabilirsiniz. Ancak başarılı içerik üreticileri bilirler ki kaliteli içerik paylaşmak tek başına bir anlam ifade etmez.

New York Times’ın en çok satan yazarlarından olan Guy Kawasaki, kendinizi bir alanda uzman olarak konumlandırmanın ve takipçilerinizle kaliteli etkileşim kurmanın önemini vurguluyor. Paylaştığınız içeriğe dair sizin özgün düşüncelerinizi de aktarmalısınız yani takipçilerinize.

Bu nedenle sosyal medyada ya da farklı alanlarda bulduğunuz içeriklerini paylaşırken kendi tarzınızı da yansıtın. Konu hakkında birkaç düşünce de siz ilave edin.

 

6. Çevre edinin

Başarılı içerik üreticileri başarının sadece tutkudan ve çok çalışmaktan değil, bunlara ilaveten çevreyle mümkün olduğunu bilir. Hani neyi bildiğin değil, kimi tanıdığın önemlidir, desek yeridir.

Başarılı insanlarla tanışmak, sizi aynı başarıyı elde etmek adına hırslandırır. Size özel hassasiyetler ve bilgiler kazandırır.

Sosyal medyayı ve sosyal etkinlikleri bu nedenle mümkün olduğunca takip edin. İlgilendiğiniz konularla ilgili toplantıları, seminerleri kaçırmamaya çalışın.

İçe dönük, ürkek bir insan olsanız bile birkaç kişi tanımaya başladığınızda o kişilerin arkadaşları da sizin çevreniz olacaktır. Bu nedenle kendinizi kapamayın. Ne kadar  uğraşsanız da bazen, hatta çoğu zaman, çevre olmadan bir yerlere gelmek çok zor.

 

7. Çözüm sunun

İçerik üretme işine girmek ve bu alanda ilerlemek istiyorsanız çözüm sunmanın önemini halihazırda biliyorsunuz demektir.

Yani insanlar sizin içeriklerinizi neden hatırlamalı? Bu soruya cevap aramalısınız. Sadece bildiklerinizi anlatmak yerine, bu bilgilerin neden önemli olduğunu ve nerelerde kullanılabileceğini de anlatmanız gerek. İnsanlar sizi belli bir ihtiyacı gidermek için takip eder. Bu eğlencedir, bilgidir, ilhamdır. Bu ihtiyaçlara dair çözüm üretme, onların bilgisini artırmak ise içerik üreticisinin asli vazifelerindendir.

 

8. Sorgulayıcı olun

Başarılı içerik üreticilerine baktığınız zaman meraklı kişiler olduklarını görürsünüz. Mevcut bilgilerini kullanarak farklı alanlarda olup bitenleri anlamaya çalışırlar. Herkesin baktığı açıdan daha farklı bir açıyla meselelere bakmaya çalışırlar. İzlenmelerinin, okunmalarını, takip edilmelerinin nedeni de budur çoğu kez.

Çözmeye değer problemleri teşhis edebilmek için meraklı olmanız gerekir kısaca. Bunu Google pazarlama departmanının müdürü Lorraina Twohill söylüyor.

İyi bir insan ve iyi bir içerik üreticisi olmak için mutlaka statükoyu sorgulamanız, dünyanın neden bu şekilde yürüdüğünü irdelemeniz gerekir. Yani şeylerin perde arkasını merak etmeli ve bu perdeyi aralamaya çalışmalısınız. Eleştirel düşünce gücü yüksek insanların çok iyi bir içerik üreticisi potansiyeline sahip olduğunu da belirtelim.

 

Sonuç

Yani özetle diyebiliriz ki iyi ve başarılı bir içerik üreticisi olmak, belli alışkanlıklar kazanmakla, sorgulamakla, çözüm üretmekle, çevre yapmakla, özgün bir tarza sahip olmakla mümkün. Üstelik bu özellikler doğuştan gelmiyor. Siz de bu özelliklerinizi geliştirerek iyi kazanan, popüler bir yazar, Youtuber, fenomen olabilirsiniz.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar