Pazar, Aralık 22, 2024

Fidanlık Kurmak İsteyenlere

Bitkilerden anlıyorsanız, boş yeriniz, su kaynağınız ve tutkunuz varsa kendi fidanlığınızı açmayı düşünebilirsiniz.

Bu makale bitki yetiştirmekle değil iş kurmakla alakalıdır çünkü bitki yetiştiriciliği bulunulan bölgeye bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

Fidanlık nasıl kurulur?

1 – Bulunduğunuz bölgedeki resmi kurumları araştırın. Yeni ticari girişiminizle alakalı başvurmanız gereken farklı kurumlar olacaktır ve uymanız gereken yönetmelikleri önceden araştırmanız gerekir. İşte dikkate almanız gerekenlerden bazıları:

İşletme ruhsatı: Fidanlık açma konusunda kararlıysanız işletme ruhsatı almanız gerekir.

Arazi izni: Arazi kullanımı için belli kurallara uymanız gerekir. Fidan üretme işi “tarımsal kullanım” olarak düşünülür ancak “tarım ticareti”, “ticari” veya başka şekillerde sınıflandırılabilir.

Sera, depo binası veya malzemeler ve ekipmanlar için ambar inşa edecekseniz yapı ruhsatıyla ilgili zorunlulukları araştırmanız gerekir.

Faaliyet göstermek için ne tür bir sigortaya ihtiyacınızın olduğunu araştırın. Mülk sigortası, tehlike sigortası, personel çalıştıracaksanız işçi tazminatı ve ziyaretçileri kabul edecekseniz genel mali sorumluluk sigortası yaptırmanız gerekebilir.

Sulama için su elverişliliğini kontrol edin. Sulama kuyuları kuracaksanız veya dere veya gölden su çekecekseniz ilgili resmi kurumlardan ayrı izinler almanız gerekebilir.

2 – Potansiyel pazarınızı araştırın. Ne yetiştireceğinizi planlamak için talebi öngörmeniz gerekir. İşte göz önünde bulundurmanız gereken unsurlardan bazıları:

  • Hangi bitkileri yetiştireceksiniz? Fidanlıklar peyzaj, yeniden ağaçlandırma, bahçeler ve diğer kullanımlar için bitki üretir. Yalın kök mü yoksa rootball bitki ürünleri mi yetiştireceğinize karar verin.
  • Miktarlar. Bu önemli bir konudur. Pazarlayabileceğinizden fazla bitki üretirseniz üretim fazlası olur ve yatırım maliyetinizi tüketmek zorunda kalırsınız.  Hem mali yükünüzün az olması gerekir hem de müşteri talebini karşılamanız gerekir.
  • Reklam. Reklam bütün işletmeler için maliyet demektir ancak pazardan pay almak içinde gereklidir. Reklam faaliyetlerinize önceden karar verin ve iş planınızda reklam faaliyetleriniz için bütçe ayırın.

3 – Fidanlığınız için yer bulun. Kendi araziniz yoksa arazi almanız veya kiralamanız gerekecektir. Arazinin hedeflerinize ve ilgili kısıtlamalara uyduğundan emin olun. Müşterilerin gelip ürünleri göreceği bir iş modeliniz olacaksa erişim kolaylığını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

4 – Maliyetleri aşağıda tutmak için malzeme tedarikçilerini araştırın. Başlangıç aşamasında olduğunuz için toptancılarla iyi ilişkiler kurmanız gerekir. Tedarikçilerden veya toptancılardan almanız gerekenlerden bazıları:

Tohumlar veya fideler: kendi tohumlarınızı ve fidelerinizi hasat etmeyi düşünmüyorsanız tohumları ve fideleri veya çiftlik ve bahçe malzemelerinizi tedarikçilerden veya toptancılardan almanız gerekecektir. Tohumları veya fideleri mümkün olduğunca iyi kalite ve mümkün olduğunca düşük fiyattan almaya çalışın.

Konteynırlar: mevsimlik sebzeler veya çiçekler için turba saksılar veya saksılı çalılar ve ağaçlar yetiştirmek için de yeterince büyük plastik kaplar almanız gerekir.

Ekipman: bu kısım sulama ekipmanlarından doldurma kovalı traktörlere kadar birçok ekipmanı kapsar ve yetiştireceğiniz bitki türüne göre değişir. Bitkileri ve malzemeleri taşımak için ve müşterilere teslimatları yapmak için en azından bir kamyonete ve römorka ihtiyacınız olacaktır. İş planı hazırlarken başlangıç için ihtiyacınız olan her şeyi hatta kürekler, çapalar ve tırmıklarda da dahil her şeyi plana ekleyin.

5 – Bulunduğunuz bölgenin yetiştirme koşulları ve olası problemleriyle ilgili kendinizi eğitin. Böcekler, hastalıklar veya haşerelerle ilgili problemler için kimyasal uygulama lisansları almanız gerekebilir.

6 – Talebi öğrenmek için yerli peyzajcılarla konuşun. Temel bitki ürünleri birçok yerde talep görür ancak birçok işletme de bu ürünlerden satar. Talep edilen olağandışı bitkileri öğrenin.

7 – Yetiştirmek istediğiniz bitki türlerine çalışın. Ekim ve pazarlama arasındaki makul zamanı hesaplayın. Süs bitkileri doğru koşullar sağlandığında hızla büyür ancak pazarlaması için bir yıl veya daha fazla beklemeniz gerekir. Ağaçların yetişmesi türlerine ve pazar büyüklüğüne göre 3-5 yıl sürer.

8 – Önceki adımlarda topladığınız bilgileri bir araya getirin ve iş planı hazırlamaya başlayın. Bitki üretim çiftliğinizi açmak ve işlerin yolunda gitmesini sağlamak için gerekli olan başlangıç sermayesini hesaplayın.

9 – Küçük ölçekli işletmeler için finansman sağlayan bankalarla veya olası yatırımcılarla konuşun.

10 – İş planınızdaki bilgileri kullanarak iş ölçeğinizi belirleyin.

 

İpuçları

Çalılar veya ağaçlar yetiştirmeyi düşünüyorsanız maliyetleri düşürmek için inşaat projelerinde kullanılan kullanılmış bitki konteynırlarından bulun.

Bitki sağlığı ve türleriyle ilgili verilen bitki sertifikalarını araştırın çünkü ilgili resmi kurumlar bu tür sertifikaları zorunlu tutabilir.

Uzmanlaşın özelliklede başlangıçta. Turba saksılarda sebzeler yetiştirip yerli bahçıvanlara satmakla veya tohumdan meyve ağaçları yetiştirmekle başlayabilirsiniz.

Hasat edebileceğiniz ve çimlendirebileceğiniz yerli tohum kaynaklarını araştırın. Bu daha fazla işgücü gerektirir ve bitkilerin pazarlanabilir boya gelmesi daha uzun sürer ancak fide satışları sayesinde daha çok para kazanırsınız.

 

Fidanlık kurma maliyeti

Fidanlık kurma maliyeti arazinin büyüklüğüne ne tür ve ne kadar fidan yetiştireceğenize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bu sebeple kesin bir rakam vermek sağlıklı olmayacaktır. Maliyet hesaplaması için açmak istediğiniz fidanlıkla alakalı detaylı bilgi vererek yazımıza yorum bırakırsanız uzmanlarımız size geri dönüş yapacaklardır.

 

İhtiyacınız olanlar

  • Bitkiler hakkında bilgi birikimi
  • İşinizi kurmak için arazi
  • Ürünler için pazar
  • Başlangıç sermayesi

Fidanlık kurma konusunda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve aklınızdaki soruları bize sorabilirsiniz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

1 Yorum

  1. Merhabalar
    -9 Dönüm tarlaya kaç ceviz fidanı ve hangi aralıklarla dikilmelidir.
    – Aşılanmış ceviz fidanı mı, yoks toprağa ceviz tohumu mu ( cevizi) dikmek daha iyi ve doğru olan uygulamadır.
    – Aşılanmış fidanları nereden alabiliriz ve tutma garantisi var mı?
    -Aşılı satın alınan fidan istenilen cins çıkmazsa ne olacak? Hangi satın alma önlemi alın malı, nasıl bir sözleşme yapmalı.
    Aşılı dikilen ceviz kaç yılda ürün verir?
    Teşekkür ederim. Saygılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar