Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelSanattan Para Kazanmak İsteyenlere

Sanattan Para Kazanmak İsteyenlere

Eğer yaratıcı işlerle uğraşıyorsanız, kendinizi sanatçı olarak tanımlıyorsanız ya da sanatla ilgilenmekten keyif alıyorsanız bu işin finansal yönünü de düşünüyorsunuzdur büyük ihtimalle.

Yani sanatçı olarak nasıl para kazanılacağını merak ediyorsunuzdur.

Linkedin’de yapılan bir ankete göre insanların sadece %22’si hayalindeki mesleği yapıyor. Bu şu anlama geliyor: Hayallerinizi gerçekleştiriyor ve sanatınızı icra ederek para kazanabiliyorsanız çok şanslısınız.

Peki siz bu gruba nasıl dahil olabilirsiniz? Hem sanatınızla uğraşıp hem de para kazanmanın yollarını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.

 

Sanatçı Olarak Nasıl Para Kazanılır?

1. Sanatınıza İş Olarak Bakmayı Öğrenin

Bugün eskiye göre işlerinizi daha çok kişiye daha kolay şekilde gösterebilir olmanın bir avantajı var. Ancak rekabetin yoğun olduğu, binlerce kişinin kendini göstermeye çalıştığı bir ortamda kaybolmak gibi bir dezavantaj da söz konusu.

Sanatçı olarak müşteri bulmak, eser satmak ve para kazanmak için çok çalışmak, sabırlı olmak ve doğru strateji uygulamak gerekir. İşte tam da bu nedenle çok fazla zengin sanatçı bulamazsınız.

Dünyanın en güzel resmini yapmış olsanız bile onu doğru pazarlayamadığınız sürece kimsenin bundan haberi olmayacaktır.

Bu yüzden size peşinen bir tavsiye: Sanatınızı hobi olarak görmeyi bırakın. Sanatınıza bir iş gibi bakın.

Bu perspektifi kazanmak önemli.

 

2. İşletme Yönetmenin Temellerini Öğrenin

Birçok sanatçı, sanatından para kazanmanın yollarını bilmez. Zira sanatçı sanatına odaklanır. Lakin sanatçı olarak para kazanmanın yollarını bilmeniz şarttır!

Udemy’de, Coursera’da ve Youtube’da özellikle bu konuda çok sayıda ders var.

Ürettiğiniz sanat eserlerini pazarlama konusunda mutlaka temel bir bilgiye sahip olmanızı öneririz.

 

3. Uzmanlık Alanınızı Bulun

Sanatçılar yetenekli insanlardır. Birden fazla alanda bilgi sahibi kişilerdir. Diyelim ki mimarsınız ancak enfes mimari fotoğraflar da çekiyorsunuz. Ressamsınız ve aynı zamanda Photoshop’tan da çok iyi anlıyorsunuz.

Sanatçı olarak yeteneklerinizi talep olan şeylerle harmanladığınız zaman para kazanma ihtimaliniz artar. Örneğin yaptığınız resimleri satmak yerine insanlara Photoshop dersi verebilir, bu sayede hem para kazanır hem de sanatınızı finanse edebilirsiniz.

Yani kendinize spesifik bir alan belirleyip oradan yürüyerek başlayabilirsiniz.

Halihazırda rekabetin yoğun olduğu bir yerde öne çıkmanız çok zor ama mümkündür. Bunun avantajı ise insanları halihazırda talep ettiği şeyleri sizin de üretebilmenizdir.

Ya da çok spesifik bir tarzla işler üreterek diğer sanatçıların arasından sıyrılıp öne çıkabilirsiniz.

 

4. Yeteneklerinizi Geliştirin

Güzel sanatlar alanında ister amatör ister profesyonel olun; daima gelişmeye açık olmalısınız. Daima yeni teknikler denemeli, yeni şeyler öğrenmeli, yapılan işleri yakından takip etmelisiniz.

Tarzınız üzerinde sürekli yeni denemeler yapmadığınız sürece gelişme şansınız yoktur.

İşlerinizi satmaya başlamadan önce kendinize iyi bir portfolyo hazırlamanız da yine şansınızı epey artırır.

 

5. Çevre Yapın

Tanıştığınız her insan potansiyel bir müşteri olabilir. İnsanlar sanatçılarla sanat hakkında konuşmayı, etkileşim kurmayı severler. Yani kendinizi sevdirirseniz insanların sizden eser satın alma ihtimalini de artırırsınız.

Bu nedenle hem sosyal hayatta hem de internette aktif olmalı, bol içerik üretmeli, kendinizi tanıtmalı ve hatırlatmalısınız.

Örneğin mutlaka bir websiteniz ve cebinizde kartvizitiniz olmalı.

Sanat etkinliklerine, seminerlere, workshoplara katılmalı; farklı alanlardan insanları takip etmelisiniz.

 

6. Fiyat Politikanızı Belirleyin

Sanatçı olarak eserlerinizi satarak para kazanmak istiyorsanız fiyatlarınızı hem sizi hem de müşteriyi memnun edecek bir noktada belirlemelisiniz.

Sanatçılar, diğer sanatçıların fiyat politikalarını yakından takip edebilir. Sizle benzer işler yapan bir sanatçının eserlerini kaça sattığını öğrenebilirsiniz mesela.

Ancak zamanlama, sanatçının insanlar tarafından algılanması, sanatçının çevresi gibi faktörler bir işi 1000 lira da yapabilir, 100.000 lira da. Son derece subjektif bir mesele sanat ve sanat eserine biçilen değer. Unutmayın, insanların çoğu zaman eseri değil, sanatçıyı satın alır.

(Ama stok fotoğraf çekip satmayı planlıyorsanız başta size ödenecek ücret sabittir. İşlerinizin kalitesine ve satılma oranına göre ücretiniz de artış gösterecektir.)

Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

 

Sanatçılar İçin İnternetten Para Kazanma Yolları

İster yarı zamanlı ister tam zamanlı sanatçı olun, işlerinizi satarak para kazanmanın pek çok yolu var.

1. Orijinal Eseri Satmak

Resim, heykel, dekorasyon ürünleri, takı gibi eserlerinizi web siteniz üzerinden satabilirsiniz. Ancak halihazırda Etsy gibi sanat eserleri satmak üzere dizayn edilmiş platformları kullanmanız daha mantıklı olur.  Böylece sosyal medyada reklam yapmanıza gerek kalmaz. Etsy sizin adınıza her şeyi yapar.

2. Baskı Satmak

Eserinizin bir kopyasını yine Etsy gibi platformlar üzerinden satabilirsiniz.

3. Stok Sitelere Yüklemek

Grafik tasarımcı, fotoğrafçı veya videocu olarak ürettiğiniz içerikleri stok web sitelerinde satabilirsiniz.

Satılan her işinizden komisyon alırsınız. Bir kere ürettiğiniz bir işten ömür boyu pasif gelir elde etmeniz mümkün olur.

  • Shutterstock
  • Creative Market
  • Society6
  • Printful
  • Zazzle
  • Alamy
  • Vimeo on Demand
  • Story Blocks
  • Ve daha onlarca farklı platformda videolarınızı, fotoğraflarınızı, grafik tasarımlarınızı satabilirsiniz.

4. Özel İş Almak

Şirketler veya kişilerden direkt iş alabilir, onlara özel çalışmalar üretebilirsiniz. Örneğin işlerinizi beğenen bir kafe sahibi, kafenin boş bir duvarına “mural” yapmanızı isteyebilir.

5. Özel Ders Vermek

İnternet üzerinden online ders hazırlayabilir, Udemy gibi sitelerde satabilirsiniz. Bu da stok fotoğrafçılık gibi pasif gelir elde etmenizi sağlayan bir yöntemdir. Tabii ha deyince ders hazırlamanız mümkün olmaz. Bu işe zaman ayırmanız gerekir.

Yine örneğin güzel sanatlar fakültesine hazırlanan kişilere birebir özel ders verebilirsiniz.

6. Blog Açmak

Kendinizi blogunuzu ve websitenizi açmazsanız olmaz!

İşinizi ve kendinizi tanıtmak, içerik üretmek, sitenize trafik çekmek için mutlak surette bir blogunuz olmalı ve burada düzenli olarak içerik paylaşmalısınız. Sağlam trafiği olan bir blog sitesi, konusu ne olursa olsun iyi kazandırır. Bunun satış ortaklığı, Google reklamı, sponsorluğu vs var daha.

7. E-Kitap Satmak

Blog yazma işinden keyif alırsanız spesifik bir konuda bilgilendirici bir e-kitap hazırlayıp satabilirsiniz.

8. Danışmanlık Hizmeti Vermek

Blog yazmak ve özel ders vermek konusunda başarı elde ederseniz bu işin danışmanlığını da yapabilirsiniz.

9. Dergi ve Bloglara İçerik Üretmek

Bir sanatçı olarak makale yazmak, fotoğraf çekmek, sanat yönetmenliği yapmak özellikle dergiler, gazeteler ve bloglar için paha biçilemezdir. Bu nedenle özellikle dijital gazetelerde, yeni medya kuruluşlarında çalışmayı denemelisiniz. Sanatçı olarak çalışacağınız dergi veya gazeteye yapacağınız katkının yanı sıra orada kuracağınız bağlantılar da kariyerinizi olumlu etkileyecektir.

 

Bir Sanatçı Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalıdır?

Eserlerinizi nerede gösterirseniz gösterin, sosyal medya çevre yapmak ve tanıtım için inanılmaz önemlidir. Sosyal medyayı işlerinizi daha çok kişiye ulaştırmak için mutlak surette aktif kullanmalısınız.

Instagram, Facebook, Pinterest, Tiktok, Youtube, Twitter gibi mecralardan size en uygun olanı bulmalı ve orada aktif içerik üretmelisiniz.

Örneğin sadece paylaşım maksadıyla alakasız ve kalitesiz şeyler paylaşmayın. Hem işlerinizi, hem de bir sanatçı olarak sizin ilginizi çeken kaliteli içerikleri takipçilerinizle paylaşın. İnsanlar sizin içeriklerinizden bir şeyler öğrensin, iyi zaman geçirsin. Bu sayede insanların zihninde daha çok yer edersiniz. Ve içeriklerinizi viral olarak paylaşılması da yine size ciddi katkılar sağlar.

Sosyal medyada başarılı olmanın kuralı düzenli olmaktır. Düzenli içerik paylaşımı mühim bir hadisedir. Dolayısıyla sosyal medya hesaplarınıza özen göstermeli, günlük en az 1 içerik paylaşmalısınız.

Web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza paralı reklam alabilir, uygun fiyatlardan takipçi ve etkileşim sayınızı artırabilirsiniz.

Tabii yine tekrar edelim: Sosyal medyadaki içeriklerinizde mutlaka web sitenizi belirtmeniz gerek. Satış yaptığınız e-ticaret sitesine veya blogunuza trafik elde etmek satış yapma ihtimalinizi artırır. Yani sadece sosyal medyaya güvenmeyin, insanların web sitenize de çekmeye çalışın.

 

Sonuç

Tüm bu adımları uygulamak tek bir günlük iş değildir. Süreçleri yönetirken zorlandığınız, bunaldığınız zamanlar olacaktır. Ancak bunun her iş kolunda böyle olduğunu unutmayın.

Tabii başarılı sanatçıların davranışlarına, sosyal medyadaki varlıklarına bakarak ilham almanızı öneririz. Bu kişilerin eserlerini nasıl pazarladığı, nasıl sattığı size güzel ipuçları verecektir.

Her platformun kendine göre artıları ve eksileri olduğunu unutmayın. Belki de Tiktok, sizin için Youtube’dan daha ideal bir mecradır, denemeden bilemezsiniz bunu.

Sonuç olarak şunu diyelim; sanatınızı bir iş kolu olarak görmek durumundasınız. Bu sizin ve sanatınızın değerini düşürmez. Birilerinin gelip sizi keşfetmesini bekleyemezsiniz, mutlaka siz kendinizi öne çıkaracak adımları atmak durumundasınız.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar