Türkiye’nin en büyük moda e-ticaret platformunun kurucusu ve CEO’su, aynı zamanda da ilk unicorn girişimcisi olan Demet Mutlu(Unicorn girişim, bir milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji girişimlerini ifade eder), moda satışı odaklı bir e-ticaret platformu kurma fikrini hayata geçirebilmek için 2009 yılında Harvard Business School’un MBA programından ayrılmış ve hayallerini gerçeğe dönüştürebilmiş genç, cesur ve başarılı bir girişimcidir.
Yazımızda Trendyol’un perde arkasındaki bu güçlü ismin kariyer hayatına ve başarılarına değineceğiz.
Okuyacaklarınızın girişim yolculuğunda size ışık tutacağını umuyoruz.
Demet Mutlu: Kariyer Hayatı ve Başarıları
1981 yılında New York’ta doğan Mutlu’nun çocukluğu Amerika, Avrupa ve Türkiye üçgeninde geçmiştir. Lise eğitimini İtalya’da almış, akabinde New York Üniversitesi Ekonomi bölümünden birincilik ile mezun olmuştur. 2008 yılında Harvard Business School’da MBA eğitimine başlamadan önce Altria, Procter&Gamble ve Reckitt Benckiser gibi şirketlerin marka yönetimi, pazarlama ve iş geliştirme departmanlarında çalışmış, Türkiye’deki çevrim içi alışveriş potansiyelini erken keşfedenlerden biri olarak radikal bir kararla Harvard’dan ayrılıp Trendyol’u kurmuştur. Trendyol, bu cesur, bir o kadar da kritik adımın akabinde kurulmuş ve Mutlu birikimlerinin 300.000 dolarlık kısmını bu girişimi başlatmaya ayırmıştır.
Kurulduğu günden itibaren hızlı büyüyen Trendyol, bugün ayda 200 milyondan fazla ziyaretçisi ve 16 milyondan fazla müşterisi ile Türkiye ve Orta Doğu’nun en büyük moda e-ticaret sitesi haline gelmiştir. Ülke geneli çevrim içi moda satışlarının yüzde 60’ını gerçekleştiren platform, moda piyasasına dahil olan 2000’den fazla markayla bir arada çalışmakta ve kendi özel markasına ait tasarımları da satışa sunmaktadır. Şirketin yıllık büyüme oranının yüzde 100’ün üzerinde olduğu bildirilmektedir. Öyle ki 2018 yılında Çin menşeli e-ticaret devi “Alibaba Şirketi” 750 milyon dolarlık bir yatırımla Trendyol’un ana hissedarı olmuştur.
Demet Mutlu’nun kariyer hayatı Trendyol ’la sınırlı değildir. Kendisi çoklu görev kavramına yeni bir boyut kazandırmıştır- Zira Trendyol, başlı başına bir çoklu görev egzersizidir ve Mutlu sunduğu market, ikinci el ürün satışı, yemek vb. hizmetlerle farklı sektörlerdeki başarısını da kanıtlamıştır. Hatta şirket çevrim içi mağazacılığa ek olarak kendi moda markasını dahi yaratmıştır: Trendyol Milla.
Mutlu’nun elde ettiği başarının bir diğer kanıtı ise Trendyol’un Tiger Global ve Kleiner Perkins gibi Amerikan yatırım şirketleri sayesinde eriştiği 50 milyon dolardan fazla sermayedir- üstelik bu firmaların Türkiye’deki ilk yatırımları Trendyol için olmuştur.
Trendyol, Avrupa’daki tüketicilere ulaşmak için önemli bir adım atmış, en.trendyol.com internet sitesini Avrupa’daki 27 ülkenin hizmetine açmıştır. Bu sayede, bir yandan yerli üreticilerin ve markaların tanınırlığını artırılmakta bir yandan da Türk marka algısının güçlenmesine katkı sağlanmaktadır.
40 yaşındaki Mutlu, Trendyol’un yanı sıra bir milyon üyeye sahip bir medikal portal olan Doktorsitesi. Com ile Türkiye ve Orta Doğu’da yaklaşık 15 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal oyun şirketi Peak Games’in de yatırımcılarındandır. Mutlu, teknoloji alanında da adından sıklıkla söz ettirmektedir.
Mutlu, iş zekası sayesinde uluslararası tanınırlık kazanmış ve adını Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen “Genç Küresel Liderler” listesine yazdırmayı başarmış nadir girişimcilerdendir (“Genç Küresel Liderler” akademi, iş dünyası, sanat, sivil toplum kuruluşları ve siyasetçilerden oluşan ve dünyanın geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip 40 yaş altı genç adaylar arasından seçilmektedir). Henüz 20’li yaşlarındayken Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantısına katılmış ve 2016 yılında, yani 35 yaşındayken “Genç Küresel Lider” ünvanını almıştır.
Demet Mutlu’nun Başarısının Sırrı Nedir?
Hayalindeki girişimini Harvard Business School’da MBA eğitimi aldığı sırada hayata geçiren ve şirkette tam zamanlı çalışmak üzere Harvard’ı yarıda bırakan Mutlu için Trendyol bir nevi aşk meselesidir. O, işini aşkla yapıp tutkusunu başarıya dönüştürebilen sayılı girişimcilerden bir tanesidir:
Trendyol’dan bahsettiğimde çalışanlarım gözümdeki kıvılcımı görebildiklerini söylüyorlar. Heyecanımı ve tutkumu paylaşıyor ve şirkete katılmak istiyorlar. Onları benimle çalışmaya ikna etmemdeki en büyük etken bu.
Mutlu, farklı kültürleri deneyimlemiş olmanın da iş hayatında kendisine büyük bir avantaj sağladığına inanmakta ve bu süreci şu sözlerle açıklamaktadır:
Söz konusu girişimcilik olduğunda doğru malzemeye sahip olmalısınız. Ben farklı kültürlerde yaşayıp çalışarak finans becerilerinin yanı sıra yatırımcılardan fon elde etme, tüketicileri anlama, insanları yönetme, iş planı yazma, operasyonları anlama ve bir tedarik zinciri oluşturma yeteneklerimi de ziyadesiyle geliştirdim. Hızlı ölçeklenen işletmeleri bekleyen oldukça karmaşık bir iş süreci olduğundan süreç boyunca tüm bu becerilere ihtiyaç duyulması kaçınılmaz. Anlayacağınız, işimiz dışarıdan göz alıcı görünse de, aslında çok zor.
Bu zorluklar dahi Mutlu’yu bir dünya şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerlemekten alıkoymayacaktır – bu iddialı bir cümle olabilir, ancak görünüşe göre Mutlu gibi ünü kıtaları aşmış bir çoklu görev uzmanının üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur.
Mutlu’nun başarısının bir diğer sırrı ise bunca koşuşturma içinde dahi Trendyol’un tüketicilerle etkileşimde kalmasına yönelik çabalarından vazgeçmemesidir- öyle ki onca yoğunluğun arasında dahi müşterilerin e-postalarına cevap verecek zamanı bulmayı başarmaktadır!
Nasıl mı?
Mutlu ve ekibi, Trendyol’un moda markası Milla’nın tasarımlarını Facebook hayran sayfalarında ve Trendyol web sitesinde yayınlamakta ve o ay Milla koleksiyonunda yer alacak tasarımlar müşterilerin verecekleri oylarla belirlenmektedir. Mutlu, müşteri talebine dayalı bu konseptin üretim süreci için olduğu kadar şirketin geleceği için de harika olduğunu söylemektedir ki hiç de haksız sayılmaz.
Ne dersiniz?
Mutlu’nun bu üstün çabası meyvesini çoktan vermiş gibi görünüyor, sizce de öyle değil mi?