Tasarruf, hafife alınamayacak denli önemli bir eylemdir. Öyle ki bugün kanıtlanmış pek çok avantajı ile tasarruf insanların benimseyebileceği en iyi finansal alışkanlıklardan biri kabul edilmektedir. Ancak, para biriktirmekte zorlanıyor veya tasarrufun öneminin abartıldığını düşünüyorsanız, kendinize sıklıkla şu soruyu sorarsınız: Para biriktirmek neden önemlidir?
Tasarrufun veya para biriktirmenin en büyük getirisi kişiyi acil durumlardan kurtaracak finansal bir sığınak niteliği taşımasıdır. Dahası, para biriktirerek büyük satın alımlar için ön ödeme yapabilir, borçtan kaçınabilir, finansal stresinizi azaltır, çocuklarınıza yüklü bir gelecek teminatı-miras- bırakabilir, en önemlisi de finansal özgürlüğe kavuşabilirsiniz.
Anlayacağınız, tasarruf etmeyi elzem kılacak sayısız sebebin varlığından söz etmek mümkün. Yine de para tasarrufu konusunda motivasyona ihtiyacınız olduğunu düşünüyor ya da para biriktirmenin önemine ilişkin ayrıntılı bir açıklama peşinde koşuyorsanız, doğru yerdesiniz.
Bu makalede, para biriktirmenin öneminden bahsedecek, hemen bugün tasarruf etmeye başlamanızı sağlayacak sebepleri ele alacağız.
Tasarruf Edip Para Biriktirmeye Başlamanız için 15 Neden
1) Hayalinizdeki İşe Kavuşmanızı Sağlar.
Hiç nefret ettiği bir işte çalışmak zorunda kalan ve sırf finansal özgürlüğü olmadığı için hayallerindeki işin/kariyerin peşinden gidemeyen birileri ile karşılaştınız mı? Eğer yeterince birikimleri olsaydı, bu durumda olmazlardı, öyle değil mi?
Tasarruf etmenin en önemli nedenlerinden biri, kendinize sevdiğiniz ve istediğiniz bir kariyeri sürdürme özgürlüğü sunabilmektir.
Tasarruf hesabınızda bol miktarda nakidiniz veya faiz getirisi yüksek yatırımlarınız varsa, haz etmediğiniz bir duruma sırf para kazanmak için katlanmak zorunda kalmazsınız.
Başka bir deyişle, büyük bir birikime sahip olmanız size nefret ettiğiniz bir işten ayrılma ve hayalinizdeki kariyeri sürdürme özgürlüğünü sunacaktır.
2) Uzun Vadeli Gelir Garantisi Sunar.
Geleceği öngörmek imkansızdır. Bu nedenle, sizi bekleyen nahoş sürprizlerden kurtulmak ve her daim güvenli bir limana sahip olmak adına para biriktirmeye çalışmak iyi bir fikirdir.
Düşünsenize – tasarruf etmeksizin başınıza gelecek herhangi bir finansal fırtınayı en az zararla nasıl atlatacaksınız? Yatırım yapmazsanız, çalışamayacak denli yaşlandığınızda geçiminizi nasıl sağlayacaksınız? Bir gün ansızın işinizi kaybederseniz, faturalarınızı ödeyebilecek misiniz?
Tasarruf önemlidir, çünkü uzun vadeli bir gelir garantisi sunar. Dahası ne kadar çok tasarruf ederseniz, finansal açıdan o denli güvende olursunuz.
3) Eğlence Fırsatı Sunar.
Çoğu insan tasarrufu birikim yapmak uğruna eğlenceden feragat etmek olarak algılar ki bu son derece yanlış bir düşüncedir. Zira eğlence, kişisel finansın kritik bir öğesi olup hem finansal hem de fiziksel ve ruhsal sağlığınız için elzemdir.
Doğru olan gelecek için olduğu kadar eğlenmek için de belirli bir miktar para ayırmaktır. Çünkü belirli bir birikime sahip olduğunda, suçluluk duymaksızın ve finansal geleceğinize zarar vermeksizin eğlenebilir, kendinizi küçük mutluluklardan mahrum bırakmamış olursunuz. Dolayısıyla, para biriktirmek bir kez daha size yapmak istediğiniz şeyi yapma özgürlüğünü sunar. Peşinde olduğunuz bu özgürlük kimi zaman hayallerinizi gerçekleştirmek kimi zamansa gönlünüzce eğlenmek olabilir.
4) Acil Durumlara Karşı Hazırlıklı Olmanızı Sağlar.
Hayat sürprizlerle doludur, dolayısıyla acil durumlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır.
Yeterli miktarda bir birikim, uluslar arası bir uçuş yapmanızı gerektirecek ailevi aciliyetlerden tutun da bozuk bir araba vb. duygusallıktan uzak aciliyetlere kadar pek çok mali problemi başarıyla aşmanıza yardımcı olur.
Hem zaten acil durumlarda endişeleneceğiniz son şey para değil midir? Öyleyse geleceğinizi düşünüp kendinize bir iyilik yapın ve bir acil durum fonu oluşturun. Umarız bu fonu asla kullanmanız gerekmez, ancak yine de lazım olursa sahip olduğunuz için minnettar olacağınıza eminiz.
5) Finansal Stresi Azaltır.
Finansal stres soğuk terler dökmenize sebep olabilir; daha da kötüsü sizi uykularınızdan dahi edebilir-daha önce böylesi bir stres yaşadıysanız, bu hissin ne kadar rahatsız edici olabileceğini tahmin edersiniz.
İyi haber şu ki, bu stresi ortadan kaldırmanın harika bir yolu var: Daha çok paraya sahip olmak! “Bunu zaten biliyorum” dediğinizi duyar gibiyiz, ama gerçek bu. Para söz konusu olduğunda herkes fazlasını arzular, ancak çok az insan tasarruf etme zahmetine katlanır. Ve piyangodan büyük ikramiyeyi tutturamadığınız sürece – ki bu pek de olası değildir – daha fazla paraya sahip olmanın tek yolu uzun vadeli birikime odaklanmaktır. İşte bu kadar basit!
Şöyle açıklayalım, fatura ve kira gibi hayati masraflarınızı karşılayıp 20.000 TL tasarruf etmeyi mi tercih edersiniz, yoksa ayı sıfır tasarrufla yalnızca zaruri ihtiyaçlarınızı karşılayarak tamamlamayı mı? 20.000 TL’lik seçeneğin daha cazip ve streste uzak olduğunu anlamak için bir finans uzmanı olmaya gerek yoktur
6) Maddi Yardımda Bulunmanızı Sağlar.
Yatırım getirileri üzerinden para biriktirmenin/tasarruf etmenin sağlayacağı avantajlardan haberdar mısınız? Akıllıca planlanmış bir yatırım ile birikimlerinizi her geçen gün artırabilirsiniz-bu sayede başkalarına maddi yardımda bulunma olasılığınız da yükselecektir.
Kazandığınız her bir kuruşun yüzde 10’unu hayır kurumlarına veya camilere bağışlamak isteseniz bile, hazırda herhangi bir birikiminiz veya yatırımınız yoksa bağış yapma gücünüz yıllık maaşınızla sınırlı olacaktır. Ancak, paranızı biriktirir veya yatırım fırsatlarını iyi değerlendirirseniz, birikiminiz bileşik faizin gücü ile katlanarak artacak, bağış miktarınız da aynı oranda yükselecektir.
Unutmayın, para sadece hedeflerinize ulaşmada kullanabileceğiniz bir araçtır. Amacınız başkalarına yardım etmekse, tutarlı bir birikime sahip olmalı ve karlı yatırımlar yapmaya odaklanmalısınız.
100.000 TL üzerinden kazanacağınız faiz sayesinde yardım edebileceğiniz insanları hayal edebiliyor musunuz? O halde bir an evvel harekete geçin.
7) Evliliğinizi Huzur İçinde Sürdürmenize Yardımcı Olur.
Maddi sorunların insanları boşanmanın eşiğine getirebileceği yadsınamaz bir gerçektir. Ve eğer evliyseniz, eşinizle en azından bir ya da iki kez para konusunda tartışma yaşadığınız olmuştur-ki bu durum eğlenceli olduğunu sanmıyoruz.
Ne kadar çok para biriktirirseniz, bu tartışmalardan o denli kaçınabilir, nihayetinde ise evliliğinizi huzur içinde devam ettirirsiniz. Kısacası, para biriktirmek evliliğiniz için de iyidir.
İnandırıcı gelmedi mi? Denemeye ne dersiniz?
8) Mirasınızla Sevdiklerinizi Onurlandırmanızı Sağlar.
Yarın ölseniz, geride kalanlara ne bırakırdınız? Bir borç yığını mı? Onurlu bir isim veya yüklü miktarda bir para mı? Hikayenizin sonunda vereceğiniz hediye aile üyelerinizin ruhunu sabır ve metanetle dolduracak, bilgece ve onurluca yaşanmış bir hayattan kalma yüklü bir miras olsa fena olmaz mıydı?
İster 20 ister 90 yaşında olun, paranızı idare etme şeklinizin sevdikleriniz üzerinde -olumlu veya olumsuz-kalıcı bir etki bırakması kaçınılmazdır. Bu yüzden, bir an önce gelecek nesillere bırakacağınız mirasa odaklanmalı, borçtan kurtulmalı, harcamalarınızı azaltmalı ve paranızı biriktirip yatırım yapmayı önceliklerinizden biri haline getirmelisiniz. Ailenizi ve arkadaş çevrenizi onurlandırmanın en iyi yollarından biri budur.
9) Eğitim Masraflarını Rahatça Karşılamanıza Yardımcı Olur.
Eğitimin her aşaması, özellikle de üniversite eğitimi-cep yakacak denli pahalıdır. Dürüst olmak gerekirse, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinin de üniversiteden altta kalır yanı yoktur.
Dolayısıyla, bugün karnınızda olan çocuğun geleceğini dahi daha şimdiden planlamanız gerek. Ve bir para ağacınız yoksa bunu karşılayabilmenizin tek yolu, şimdiden para biriktirmeye başlamaktır.
Eğitim önemlidir – hem çocuklarınızın hem de kendinizin eğitimi eşit derecede önemlidir. Sırf bu gerçekten ötürü dahi eğitim masrafları için para tasarrufu yapmanız gerekir.
10) Büyük Satın Alımları Gerçekleştirilebilir Kılar.
Büyük çaplı satın alımlar- arabalardan tutun da teknelere, mobilyalara, büyük ekran TV’lere kadar- çoğu bütçeyi sarsabilir- hele ki finansal olarak hazırlıksızsanız, durum çok daha vahimdir. Ancak, söz konusu ürüne sahip olmanın verdiği heyecan az da olsa yatışıp aylık ödemeleriniz başladığında hevesiniz “alıcı pişmanlığı” denen sevimsiz bir duygu durumuna dönüşür.
Büyük satın alımlar eğlencelidir, hatta çoğu zaman gereklidir. İşe gitmek için arabaya ihtiyaç duyar, mobilyasız bir evde uzun süre boyunca yaşayamazsınız Mobilyasız bir evde yaşamak en iyi ihtimalle rahatsız edicidir. 12 inç ekranlı minik bir televizyonda izleyeceğiniz futbol maçı devasa bir ekrandan izlenenle aynı tadı vermeyecektir.
Ancak, bu tarz bir satın alım uğruna borç batağına girmek de tercih edilir bir şey değildir. Aslolan bu tarz ödemeleri doğrudan yapabilmek adına gereken parayı biriktirmektir.
11) Eve İlişkin Masrafların Altından Kalkmanızı Kolaylaştırır.
Bir eviniz var mı? Şanslısınız. Tabi onunla birlikte gelen masrafları saymazsak.
Mutfak tadilatı gibi büyük masraflar tutun da fırınınız için filtre satın almak gibi küçük masraflara kadar ufak tefek pek çok şey bir araya geldiğinde büyük bir yekûn oluşturabilir. Bu tarz masraflar için belirli miktarda nakit bulundurmanız yararınıza olacaktır. Hatta yalnızca ev masraflarınız için belirli bir tasarruf hesabı dahi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, bir şeyleri tamir ettirmek veya yenilemek gerektiğinde tasarruf hesabınızdan para çekerken kendinizi suçlu hissetmezsiniz.
12) Bütçenizi Dönüm Noktası Niteliğindeki Yaşam Senaryolarına Hazırlar.
Hayat birbirini takip eden olaylar silsilesidir, ancak özellikle pahalı olabilecek, kırk yılda yaşanacak dönüm noktası niteliğinde birkaç büyük olay vardır-düğünler veya doğumlar gibi… Bu kritik olaylar için hazırlıklı olup tasarruf etmeniz gerçekten de önemlidir.
Örneğin, hamileliğinizin başladığı günden itibaren bir bebek tasarruf fonu başlatabilir ve bütçenizden arta kalan her kuruşu buna harcayabilirsiniz. Ya da kızınız veya oğlunuz düğün gününü hayal etmeye başladıysa bu iş için gelirinizin bir bölümünü ayırabilirsiniz. Unutmayın, düğünler hiç de ucuz değildir.
13) Finansal Riski Minimuma İndirir.
Finansal riskiniz sahip olduğunuz para ile ters orantılı olarak azalıp artacaktır. Ne kadar çok paranız varsa, darboğaza düşme ihtimaliniz o denli azalır. Örneğin, 10.000 TL’niz varken kendi işinizi kurmak adına bunun 6.000 TL’sini harcarsanız, net varlık değerinizin yüzde 60’ını riske atmış olursunuz. Oysaki net varlık değeriniz 1 milyon TL’yi bulana kadar para biriktirip yatırım yapar, ardından yeni bir şirket kurmak için 60.000 TL harcarsanız, varlığınızın yalnızca yüzde 6’sını riske atmış olursunuz. Dahası, bu yüzde 6’lık dilimi gelecek yılın faiziyle telafi edebilirsiniz.
Anlayacağınız, paranızı yatırım ve tasarruf üzerinden değerlendirmeniz finansal riski minimuma indirecektir.
14) Bileşik Faizin Gücünden Yararlanmanızı Sağlar.
Kendi servetinizi inşa etmek istiyorsanız, bileşik faizin gücünden yararlanmanız gerekir. Ancak, tüm paranızı tasarruf etmeksizin harcarsanız, biriktirmeyi asla öğrenmez; bileşik faiz gibi değerli bir finansal fırsatı da kaçırmış olursunuz
Bu aşamada zamanı boşa harcamamak da önemlidir. Bileşik faiz son derece güçlüdür, ancak sihrini kullanması için ona yeterli zamanı tanımanız gerekir. Yatırımınızın ertesi günü harika sonuçlar görmeyi beklememelisiniz. Tasarruf etmeye bugünden başlasanız dahi arzu ettiğiniz sonuçları görmeniz yıllar alabilir. Ancak, para biriktirmeye başlama işini ertelersiniz, olumlu bir sona asla ama asla ulaşamazsınız.
15) Finansal Özgürlüğe Kavuşturur.
Yetişkin olmanın en iyi tarafı istediğiniz zaman istediğiniz şeyi yapma özgürlüğüne sahip olmaktır-elbette ki kanunlar çerçevesinde.
Ancak, ne kadar az tasarruf eder ve ne kadar çok borç yaparsanız, finansal bağımsızlık ihtimaliniz o denli azalır. Bu nedenle, finansal olarak bağımsız olup zincirlerinizden kurtulmak istiyorsanız, birikimlerinizi her geçen gün daha da çok artırmalısınız.
Son Söz
Tasarruf önemlidir çünkü kişiye güvenli, stresten uzak ve mümkün olduğunca bağımsız bir hayat sürme imkanı sunar. Tasarruf etmek için pek çok sebep vardır ve size düşen yalnızca kendinize en uygun olanı bulmaya çalışmaktır. Sebebiniz ister başkalarına yardım etmek, ister eğlenmek olsun fark etmez. Tasarrufu önceliğiniz haline getirmeyi her şeyden önce kendinize borçlusunuz.