Cuma, Ekim 18, 2024
Ana Sayfaİnternetten Para Kazanma YollarıGoogle Play Store'dan Para Kazanmak ve Geçimini Sağlamak

Google Play Store’dan Para Kazanmak ve Geçimini Sağlamak

Android cihazlar için uygulama geliştirerek para kazanma alanında çok ciddi bir potansiyel var. Eğer insanların severek kullanacağı iyi bir uygulama ya da bağımlılık yapan bir mobil oyun geliştirirseniz bu işten güzel kazançlar elde edebilirsiniz.

Şunu unutmamakta fayda var: Google Play Store ya da Apple Appstore’daki uygulamaların büyük bir bölümü para kazanmıyor. Örneğin Google Play’de 3 milyondan fazla uygulama ve oyun bulunuyor. Bu uygulamalar kendi kategorileri içinde büyük bir rekabet içinde. Dolayısıyla bir uygulamanın para kazanabilmesi için önemli bir ihtiyaca cevap vermesi ve büyük bir müşteri kitlesini hedeflemesi gerekiyor.

Bu yazımızda Google Play Store’a yüklediğiniz mobil uygulama veya oyunlardan nasıl para kazanabileceğinizden ve

Bir uygulamanın başarılı olması, yüz binlerce kişi tarafından indirilip kullanılması için söz konusu uygulamanın işe yarar olması, hızlı çalışması, görsel açıdan güzel olması gerekir. İnsanların gereksinim duyduğu bir konuda onların hayatını kolaylaştırması gerekir. Ayrıca bu şartları karşılayan uygulamalardan nasıl para kazanıldığını bilmelisiniz.

Şöyle ki:

Eğer paralı bir uygulama geliştirip Play Store’a yüklerseniz, 30 günlük indirme sayısına bağlı olarak ödeme alırsınız. Hasılatın %70’i Google hesabınıza yatırırken %30’unu ise komisyon olarak kendi alır.

Sadece geçtiğimiz yıl Google Play Store’daki uygulama satışının 71 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu biliyor musunuz? Bu, önceki iki seneye göre %27’lik bir artış anlamı da taşıyor. Artık evden çalışmanın yaygınlaşması, akıllı telefonların teknolojik olarak gelişmesi gibi hususları da dikkate alırsak Google Play Store’dan para kazanmak için çok iyi bir zamanda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Google Play sadece Android telefonlar için bir pazar yeri olsada, siz Apple yani İOS telefonlar için de uygulama geliştirebilir ve aynı yöntemleri kullanarak para kazanabilirsiniz.

Peki mobil uygulama geliştirdiğinizde nasıl bir gelir modeline sahip olmalısınız? Başka bir ifadeyle, bir mobil uygulama hangi yöntemlerle para kazanabilir?

Unutmayın, bir oyun ile bir haber uygulaması farklı gelir modelleriyle çalışabilir. Her uygulamanın kendine has dinamikleri olduğu için size bir reçete sunamayız. Ancak mevcut uygulamanızdan maksimum kazanç elde etmek için şu stratejileri dikkate almanızı tavsiye etmekteyiz.

 

 

Google Play Store’dan Para Kazanma Yolları

1. Uygulama İçin Satın Alma

Google Play Store’daki uygulamaların bazıları, oyunların ise büyük bir kısmı uygulama içi satın alma özelliği sunarak para kazanıyor. Temel mantık, uygulama içinde bazı özellikleri “pro” özellikle sunmak… Yani kullanıcı uygulama içindeki bir özelliği kullanmak için para ödüyor. Uygulamanın temel özellikleri ücretsiz sunulurken pro özellikleri uygulama içinde satın alınıyor.

Tabii paralı sunulan özelliklerin uygulamanın işlevini artırması ya da bir oyunun en can alıcı yerinde olması kazanç oranını katlar. Buna ek olarak uygulama içi satın alma özelliği olan bir uygulama geliştiriyorsanız müşteri hizmetlerine, müşteri şikayetlerine büyük önem vermeniz şart. Zira insanlar uygulamanızı para vererek aldığı için sizden birtakım beklentileri olacaktır.

Candy Crush mesela, uygulama içi satın alma özelliği olan bir oyun. Şu anda bu yöntemle günlük 800.000 dolar kazanıyor bu oyunun sahibi.

 

2. Uygulama İçi Reklam

Bu yöntemi aslında hepimiz biliyoruz. İnternette gezerken girdiğimiz hemen her sitede reklam yer alıyor. Mobil uygulama dünyasında da sıkça kullanılan bir metod bu. Tıklama başı maliyet modeli oldukça sık kullanılır. Yani 1000 tıklama başı veya 1000 görüntüleme başı ücret kazanır uygulama sahibi.

 

3. Abonelik

Abonelik modeli pek çok uygulamada çok başarılı olan bir yöntem. Netflix mesela abonelik yöntemiyle çalışıyor. Abonelik modeli sunuyorsanız içeriklerinizi sürekli tazelemelisiniz. Yani insanlar uygulamanıza abone olduklarında sürekli yeni içerik bulacaklarından emin olmalı. İlginç içerik sunmak, insanları uygulamanızda daha çok vakit geçirmeye teşvik etmek, uygulamanızın sunduğu avantajları reklamını iyi yapmak bu modelden iyi paralar kazanmanızı sağlar.

 

4. Farklı Cihazlarla Uyumluluk

Bir uygulama geliştirdiniz ve bu sadece mobil cihazlarda çalışıyor. Bu durum masaüstü bilgisayar ve tablet kullanan kişilere ulaşamamak anlamına gelir. Çözüm ise basit: Uygulamanızın farklı türdeki Android cihazlarda da çalışmasını sağlamak. Akıllı televizyon, tablet vs… Dolayısıyla Google Play Store’a yüklediğiniz uygulamaların farklı cihazlarla uyumlu çalışmasını sağlayarak daha çok kişiye ulaşabilirsiniz. Böyle olunca kullandığınız gelir modeli (uygulama içi reklam, uygulama içi satın alma, abonelik vs.) size daha iyi kazançlar getirir.

 

5. Sponsorluk

Uygulamanıza sponsor almak da yine geçerli ve yaygın gelir modellerinden biri. Geliştirdiğiniz uygulamayı konuyla alakalı şirketlere sunabilir, uygulamada bu şirketin ürünlerine vurgu yapabilirsiniz. Şirketler genelde böyle şeyleri sever.  Dolayısıyla geliştirdiğiniz uygulamanın hangi markaların reklamına katkı sağlayacağını düşünüyorsanız bu şirketlerin kapısını çalabilir ve onlardan sponsorluk ücreti alabilirsiniz.

Bu yöntemin temel kuralı ise uygulamanın işlevi ile gösterilen reklamların uyumlu olmasıdır. Örneğin finans ile alakalı bir uygulamanız varsa uygulamada çorap reklamı olması abes kaçabilir.

 

6. Freemium

Freemium ilginç bir para kazanma yöntemi. Free (ücretsiz) + Premium (ücretli) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan freemium modeli esasında uygulama içi satın almaya çok benziyor. Şunu belirtelim: Uygulama içi satın alma modeli çok büyük oranda mobil oyunlar tarafından kullanılıyor. Freemium modeli ise uygulamanın bazı özelliklerinin satın alma karşılığında açılması anlamına geliyor. Bir video düzenleme programında bazı filtreler paralıdır mesela. Söz konusu filtreleri para vererek satın alırsınız, buna karşın uygulamanın pek çok özelliği ücretsizdir.

 

7. Rekabet Analizi

Android mobil uygulama dünyasında X konulu bir uygulama geliştireceksiniz diyelim. Aynı işleve sahip pek çok uygulamanın var olduğuna emin olabilirsiniz. Bu ise rekabetin tavan yaptığı anlamına gelir. Rakipleriniz arasından sıyrılıp öne çıkmak için onlarda olmayan özellikler sunmalı, uygulamanın görsel tasarımı onlardan daha iyi olmalı. Yani uygulamanızda öyle özellikler olmalı ki insanlar sizi tercih etsinler, rakip uygulamaları kullanmaktan vazgeçsinler. Ciddi bir rekabet analizi yaparak, diğer uygulamaların özelliklerini inceleyerek kendi uygulamanızı geliştirmeniz hayati öneme sahip.

 

8. Kazançlı Kategoriler

Her işte olduğu gibi bir ürün üretiyorsanız talep olup olmadığını önceden iyice kontrol etmeniz gerek. Kimsenin işine yaramayan müthiş bir uygulamadan para kazanamazsınız mesela. Dolayısıyla ciddi talep olan spesifik kategoriler belirlemeli ve buna uygun uygulamalar geliştirmelisiniz.

Örneğin şu kategorilerde önemli potansiyeller mevcut:

  • Sosyal medya uygulamaları
  • Eğlence uygulamaları
  • Mobil oyunlar
  • İş ve finans uygulamaları
  • Müzik dinleme ve müzik yapma uygulamaları

 

Sık Sorulan Sorular

Android uygulamalardan nasıl para kazanabilirim?

En popüler yöntemler uygulama içi satın alma, uygulama içi reklam, abonelik, sponsorluk ve freemium modelleridir.

Google Play Store’a uygulama yükleyerek nasıl para kazanabilirim?

Google Play Store’da AdMob ile uygulama içi reklam gösterebilirsiniz. Uygulamayı direkt paralı yapabilirsiniz, uygulamayı indirmek paralı olur. Uygulama içi satın alma modelini uygulayabilirsiniz. Aylık abonelik yöntemiyle kullanıcılardan her ay belli bir miktar ücret alabilirsiniz. Spotify bu mantıkla çalışır mesela. Ya da uygulamanıza destek çıkacak bir sponsor bulabilirsiniz.

Google Play Store’da en iyi para kazanma yöntemi nedir?

Uygulama içi reklam hemen hemen tüm uygulamalarda kullanılan en yaygın modeldir. Ekstradan anlaştığınız markaların banner reklamlarını koyarak da güzel paralar kazanmak mümkün.

Google Play Store’a nasıl uygulama yükleyebilirim?

Uygulamanızı geliştirin, Google Play Developer hesabı açın. Tek sefere mahsus 25 dolarlık ücreti ödeyin. Hesabınız onaylandıktan sonra kontrol merkezine girip uygulamanızı yükleyin.

Google Play Store’dan ne kadar para kazanabilirim?

Başarılı Android geliştiricileri aylık ortalama 5000 dolar para kazanabiliyor.

Google Play Store’a uygulama yüklemenin maliyeti nedir?

Google Play Developer hesabı açmanın ücreti 25 dolar. Bu ücreti ödedikten sonra istediğiniz kadar uygulama yükleyebilirsiniz. Kazandığınız paranın %30’unu Google alır, %70’i de size kalır.

 

İlginizi çekebilir

Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

İnternetten Para Kazanmak

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar