Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGenelMantra Nedir? İş Hayatına Dair Mantra Örnekleri Nelerdir?

Mantra Nedir? İş Hayatına Dair Mantra Örnekleri Nelerdir?

Mantra, temel olarak meditasyon esnasında kişinin odaklanmasını kolaylaştıran ve sürekli tekrarlanan bir söz, ses ya da cümledir.

Özellikle yoga, meditasyon ve farkındalık (mindfulness) seanslarında sıkça kullanlan mantra her kültürde ve dilde kendine yer bulabilmektedir. Kişinin inançlarını, değerlerini, özgüvenin, imanını pekiştirmek üzere tekrarlayabildiği mantraların hayata pozitif enerji getirdiği düşünülmekte.

Mantra sözcüğü Sanskritçe “man” sözcüğünden gelir. Man ise zihin ve düşünce demektir. Mantra ise eylem ve düşüncenin bir aradalığı anlamına gelir.

3000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olduğu düşünülen mantra, özellikle Budizm ve Hinduizmde sık kullanılır ve mantranın ruhani ve psikolojik bir güç taşıdığı düşünülür. Bugün pek çok dinde mantra ve mantra benzeri olgu bulunmaktadır.

Mantralar genelde melodik, tekrarlanan, derin bir ruhani çağrışımı olan sözcük veya sözcüklerden oluşur. “Om” sözcüğünün evrenin sesini çağrıştırdığı düşünülür mesela.

Günümüzde kullanılan mantralar, kişinin özgüvenini ve inancını pekiştirir. Bazı mantraların gerçek bir anlamı yoktur, sadece belli bir sesten oluşur. Bu mantraların derin bir varoluş ve ruhsallıkla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

 

Günümüzde Mantralar Nasıl Kullanılır?

Modern mantralar, pozitif enerji ve pozitif düşünce elde etmek için kullanılır genelde. İnsanlar sakinleşmek, ideallerini ve hedeflerini hatırlamak, iradelerini kuvvetlendirmek için belli söz veya cümleleri tekrarlar. Duygu ve düşünceleri toparlamak, “kafayı toplamak”, konsantre olmak, negatif düşünceleri uzaklaştırmak için mantra tekrarlanır.

Bazı insanlar kendi dillerinde bir sözü mantra olarak kullanırken bazıları da geleneksel Budizm veya Hinduizm mantralarını tekrarlar. Kendi dilinde bir mantra bulup onu kullanmak kişinin ruh sağlığına ve düşünce yapısına daha olumlu bir etki yapar. Diğer bir deyişle kişi kendi kendini mantra yoluyla telkin eder.

Fakat şunu söyleyebiliriz: Mantralar kişiseldir. Doğru ya da yanlış bir mantra yoktur. Size iyi gelen mantrayı belirlemek de yine sizin tercihinize kalmıştır.

 

Mantra Nasıl İcra Edilir?

Mantranın nasıl yapılacağına dair belli bir kural da yoktur. Yoga ve meditasyon kurslarında mantraya dair genel bilgiler ve nasıl yapılacağına yönelik bilgilendirmeler yapılır ancak siz kendiniz de evinizde mantra yapmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

Kabaca şu adımları izlemeniz doğru olacaktır.

  • Kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği, huzur dolu bir yere çekilin.
  • En az 10 dakika oturur pozisyonda durun. Dilerseniz bağdaş kurun.
  • Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
  • Hazır olduğunuzda mantranızı tekrarlamaya başlayın. İster sesli, ister sessiz bir şekilde yapabilirsiniz. An’a ve mantranıza odaklanın.
  • Dilediğiniz kadar mantrayı tekrar edin. Mala adı verilen tesbihlerden kullanabilirsiniz. Ya da kronometre de tutabilirsiniz.
  • Mantra tekrarlama seansı bitince bir süre daha sessizce oturun, nefesinize odaklanın. Gözlerinizi açın ve normal hayata geçiş yapın.

 

İş Hayatında Kullanılabileceğiniz Mantralar

Girişimcilik, duygusal bir yolculuktur. Girişimciliğin özünü yakalayan kişi, sürecin zorluklarla dolu olduğunu bilir. Bunu bilmek kadar zorluklarla mücadele etmek de ayrı bir meseledir. Dolayısıyla akıl sağlığınızın daima güçlü olması gerekir.

İşte iş hayatının zorluklarıyla mücadele ederken bazı mantralardan yararlanabilirsiniz. Yani kendinize bir şiar edinip o doğrultuda ilerleyebilirsiniz. Mantra size ne istediğinizi, hedeflerinizi, hedefe ulaşmak için sahip olmanız gereken mental yapıyı hatırlatır. Mantra sayesinde her şeyi belli bir konuma oturtabilirsiniz.

Kendinizden şüphe duyduğunuz anlarda mantranızı tekrar edebilirsiniz. Sizin için önemli olan şeyleri hatırlatan bir mantra, sizi hizaya sokar. Mantranızı sözel olarak tekrar edebileceğiniz gibi telefonunuzun ekran kağıdı olarak da ayarlayabilirsiniz. Duvarınıza ya da çalışma masanıza mantranızı yazabilirsiniz. Önemli olan mantranızı sürekli olarak görebilmeniz ve hatırlayabilmenizdir.

Eğer kendi mantranızı bulmak için ilham arıyorsanız size birkaç örnek verebiliriz.

1. Her Şey Beklediğimden Daha İyi Olacak

“Her şey çok güzel olacak” da gayet geçerli bir mantradır mesela. Pek çok insan hayatını fazla kontrol etmek ister. Ancak kontrolümüz dışında gerçekleşen birçok şey vardır. Mantranın gerçek olması değil, mantranın gerçek olacağına inanmanız ve bunun size iyi gelmesi önemlidir. İhtimal, neşe ve pozitif duyguları harmanlayan bir mantra, sizin hayata daha yapıcı yaklaşmanızı sağlayabilir.

2. Sürecin Her Aşamasını Seviyorum

Bitiş çizgisini ilk geçen olma mitini bir kenara bırakmanız şart. Girişimcilik bir maratondur, yarış değildir. Bu nedenle yavaş bir ilerleme göstermenin de kıymetli olduğunu, ufak zaferlerin birikerek büyük başarılara dönüştüğünü unutmayın.

3. Dünyayı Daha İyi Bir Yer Haline Getiriyorum

Pek çok insan bu düşünceyi kabullenemez. Zira yaptıkları işin hiçbir şeye, hiç kimseye fayda sağlamadığını düşünür. Ancak yaptığınız işin değerini ve yarattığı etkiyi asla küçümsemeyin. Ne iş yaparsanız yapın, insanların hayatına olumlu katkı yaptığınızı unutmayın. Giysi sattığınız bir butiğiniz var diyelim. Sattığınız elbiseler pek çok kadının kendini daha iyi hissetmesini sağlar mesela… Bu milyonlarca örnekten sadece biridir ve son derece kıymetlidir.

4. Her Şey Kontrolümde Olmak Zorunda Değil

Bir şey kontrolünüzde değilse, o konuda sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur. Siz o konu hakkındaki duygu ve davranışlarınızı kontrol edebilirsiniz sadece. Kontrolünüzün olmadığı konularda kendinizi yıpratmamanız ise iş hayatının birincil kurallarından biridir.

5. O Kadar İyi Ol ki Seni Fark Etmemeleri Mümkün Olmasın

Yaptığınız işte fark edilmenin, takdir görmenin, bilinmenin ve büyümenin temel kurallarından biri o işi çok iyi yapmanızdır. Eğer siz elinizden gelenin en iyisini ortaya koyuyor ve her şeyi en ince ayrıntılarına dek planlıyorsanız başarılı olmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden bir şeye baş koyduğunuzda o işi en iyi şekilde yapmayı kendinize misyon edinin.

6. Başlamak İçin Kusursuz Olman Gerekmez. Kusursuz Olman İçin Başlaman Gerekir.

7. Disiplin Yapmak İstemesen Yapılması Gerekeni Yapmaktır.

8. Nasıl Başladığın Değil, Nasıl Bitirdiğindir Önemli Olan.

9. Başarı Olağan Şeyleri Olağanüstü Bir Şekilde Yapmaktır.

10. Canını Acıtan Şeyleri Unut Ancak O Şeylerin Sana Öğrettiği Dersleri Asla Unutma.

11. Başarısızlık Benim İçin Bir Opsiyon Değil.

12. İstikrar Direnci Kırar.

13. Hayatın İki Kuralı Vardır. Birinci Kural Asla Pes Etmemek, İkinci Kural ise Birinci Kuralı Asla Aklından Çıkarmamaktır.

14. Savunma Yaparak Zafer Beklenmez.

15. Stresle Baş Edemezsen Başarıya Hakkını Veremezsin.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar