Perşembe, Ocak 2, 2025
Ana SayfaReklam ve PazarlamaMikro Influencer Kimdir? Mikro Influencer Pazarlama Nedir?

Mikro Influencer Kimdir? Mikro Influencer Pazarlama Nedir?

“Influencer” sözcüğünü Türkçeye internet fenomeni olarak çevirmek mümkün ancak “influencer” da gündelik dile yerleşmiş durumda.

Instagram, Tiktok, Twitter, Youtube gibi sosyal medya platformlarında yüksek takipçi sayısına sahip kişilere influencer diyebiliriz özetle. Markalar, firmalar bilhassa yüksek sayıda takipçiye sahip kişilere ulaşarak kendi reklamlarını yaptırmaya çalışıyor. Takipçilerin satın alma kararında etki yaratılmak isteniyor.

Ancak şöyle de bir gerçek var: Bir influencer’ın illa 450.000 takipçisi olmak zorunda değil. 5600 takipçili bir kişi de pekala influencer olabilir.

 

Mikro Influencer Kimdir?

Mikro influencer’ı niş bir konuda 1000 ila 10.000 takipçili bir içerik üreticisi olarak tanımlamak mümkün. Yani çok spesifik bir konuda içerik ürettiğiniz bir Instagram sayfanız varsa ve bu hesabın 7500 takipçisi varsa siz bir mikro influencer’sınızdır.

Mega influencer ise 100.000’den fazla takipçisi olan kişilere verilen addır. Markalar bu tür kişilerle, büyük markalar ise 1 milyonu aşkın takipçisi olan fenomenlerle işbirliği yapmak ister.

Peki mikro influencer olmanın kendine has ne tür avantajları var?

Mikro influencer’lar çalıştıkları markalara ne tür faydalar sağlar?

Öncelikle şunu belirtelim ki influencer İngilizce “etki eden kişi” anlamı taşır. Yani sosyal medya bazında konuşursak influencer, takipçilerine fikir veren, onların bir şeyi incelemesini, dikkate almasını sağlayan kişidir. İnsanlar sevdikleri kişilerin düşünce ve tavsiyelerine önem verir. Dolayısıyla bir influencer X markasının bir ürününü tanıttığında bu kişinin takipçileri de X markasını incelemek ve denemek ister.

 

Mikro Influencer Pazarlama Nedir?

Mikro influencer adı üstünde mikro düzeyde takipçisi olan bir fenomendir. Trendyol’un 500.000 takipçili hesaplara reklam vermesini düşündüğümüzde 4500 takipçili bir hesabın kendini “influencer” olarak görmemesini anlayabiliriz. Ama takipçi sayısı her zaman o kadar da önemli olmayabilir.

Bazı büyük markalar özellikle mikro influencer’lar ile çalışmayı tercih etmektedir.

Neden?

Çünkü:

Mikro influencer olarak adlandırdığımız kişilerin içerik etkileşimleri yüksektir. Zira takipçilerin neredeyse her biriyle birebir mesajlaşma, yoruma cevap verme imkanı vardır.

Mikro influencer ve takipçileri arasında daha doğal bir güven ilişkisi vardır. Mesajlaşmalar, yorumlar, fotoğraf açıklamaları daha doğal ve içtendir. Hesap sahibi ile direkt iletişime geçebilmek takipçilerde bir samimiyet ve doğallık hissi verir. Böyle olduğunda da takipçiler hesap sahibine karşı bir sempati besler.

Mikro influencer, deyim yerindeyse “halktan biridir.” İnsanlar bir story reklamı için 15.000 fiyat çeken büyük fenomenlerle özdeşleşim kuramaz. Ancak 7500 takipçili bir fenomen daha yakındır, celebrity ya da fenomen olarak görülmez. Bu ise insanlarda “Bu da bizim gibi biri.” düşüncesi doğurur. Büyük bir reklam kampanyasında fenomenin giydiği bir gömlek mi daha sahicidir? Yoksa bir mikro influencer’ın günlük hayatında giydiği gömlek mi? İkisi de aynı gömlek olsa bile mikro influnecer daha gerçekçidir. Yaptığı şey reklam olsa bile bunu insanların gözüne sokarak yapmaz.

Her şeyden öte dijital pazarlama alanında yapılan pek çok araştırma tüm reklam bütçesini tek bir fenomene yatırmak yerine, çok sayıda mikro influencer’a dağıtmanın daha karlı olduğunu gösteriyor.

Yani 100.000 takipçili bir kişiye 10.000 lira reklam parası vermek yerine 10.000 takipçili 10 mikro fenomene 1000 lira vermek bu markanın daha çok satış yapması, takipçilerden daha çok etkileşim, link tıklama, site ziyareti almasını sağlar.

 

Mikro Influencer’lar ile Çalışmak Neden Daha İyidir?

Şimdi markaların neden mikro influencer’lar ile daha çok çalışması gerektiğine dair bazı temel konuları aydınlığa kavuşturalım.

 

1. Hedef Kitle

Mikro influencer’ların takipçi kitlesinin daha spesifik olduğunu hatırlatarak başlayalım. Örneğin bir futbolcunun 2.2 milyon takipçisi var diyelim. Bu kişi piyasada 15 liraya satılan bir şampuan reklamı yapınca insanlar buna i-nan-maz. Yıllık 5 milyon euro kazanan biri gidip de A101’de satılan bir şampuanla yıkamaz saçını. Dolayısıyla bir sahicilik sorunu oluşur.

Buna karşın bu şampuan markası 10.000 takipçili 100 adet mikro influencer’a reklam verse şampuanın hedef kitlesine daha kolay ulaşılır. Şampuanı bizzat kullanan birinin reklam yapması insanlarda daha gerçekçi bir izlenim bırakır.

 

2. Yüksek Etkileşim Oranı

Mikro influencer seçerken takipçileriyle iyi bir iletişim olan kişileri belirlemek önemli. Yorumlara cevap veren, DM’leri yanıtlayan, takipçileriyle arasında iyi bir güven ilişkisi olan mikro influencer’ları tercih etmek gerek.

Böyle olduğunda takipçiler hesap sahibinin paylaştığı linkleri ve etiketleri inceler. Yani takipçi ile içerik arasındaki etkileşim yüksek olur. Bu ise markanızın bilinirliğini direkt olarak olumlu etkiler.

 

3. Yüksek Dönüşüm Oranı

Mikro influencer aracılığı ile pazarlama sayesinde müşteri portfoyünüz genişler, sizi tanıyan insan sayısı artar. Ayrıca sosyal medya takipçi sayınızda da artış olur.

Pek çok mikro influencer kendi alanında uzmanlaşmıştır. Seyahat, yaşam, teknoloji, dağcılık, sokak fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığı, kahve, yemek tarifi… Sayısız konuda başlık üretmek mümkün. Yani mikro influencer’lar genelde tek bir konu üzerinde içerik üretirler. Bu da üretilen içeriği kapsamlı ve detaylı kılar. Mikro influencer’ların takipçileri de bu kişinin paylaştığı reklamların iyi olduğunu, bu kişinin kötü bir ürünü tanıtmayacağını düşünür. Nihai olarak ürün linkine tıklama oranı çok daha yüksek olur.  Büyük fenomenlerin story’lerinde paylaştığı linklere tıklama oranı daha düşüktür, çünkü onlarca içerik arasında kaybolur gider reklam linki…

 

4. Reklam Ücreti

Pek çok mikro influencer aslında bu işi tam zamanlı yapmaz. Yani bu kişilerin temel geçim kaynağı “influencerlık” değildir. Dolayısıyla reklam ücreti konusunda büyük fenomenler kadar zorlayıcı değildir mikro fenomenler.

Mikro fenomenlerin markalarla işbirliği yapmasını sağlayan pek çok platform ve web sitesi mevcut.

  • Influry
  • Influencerman
  • Curemedia
  • Trend.io

Bu platformlardan bazıları…

Ya da marka gözüne kestirdiği mikro influencer’lara ulaşabilir.

Yahut mikro influencer markalara ulaşarak kendi hesabını ve istatistikleri paylaşabilir.

Her halükarda mikro influencer’ların reklam ve pazarlama konusunda daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün.

 

5. Özgünlük – Samimiyet

Takipçileriyle “aile gibi” bir ilişki içinde olan mikro influencer’lar pazarlama açısından adeta altın değeri taşır. Mikro influencer gerek içerikleri gerek takipçi iletişimi bakımından daha az kurumsal, daha az mesafelidir. Bu ise takipçilerin hesap sahibiyle daha çok yakınlık kurabilmesini sağlar.

Mega influencer’ların ve celebrity’lerin temel problemi tanıttıkları ürünle alakasız olmalarıdır.

Mikro influencer’lar ise “halktan” biri gibidir. Takipçileriyle benzer bir yapıya sahiptir. Otantik, özgün ve samimi olmak ise insanların tanıtımı yapılan ürünle ve markayla etkileşime girme ihtimalini yükseltir.

 

6. Uzun Vadeli İlişki

Mikro influencer’lar ile bir kereye mahsus ticari bir alışveriş yapmak yerine uzun soluklu bir dostluk kurmak çok daha iyidir. Zira mega influencer ve milyon takipçili kişilerle uzun vadeli bir ilişki kurmanın maliyeti çok yüksek olacaktır.

Mikro influencer’lar ile iyi bir iletişim kurup bu ilişkiyi uzun vadede sürdürmek ise markalar açısından daha mantıklı olur. Ayrıca bir mikro influencer, zaman içinde ciddi bir takipçi kitlesi edinebilir. Böyle biriyle daha 7000 takipçili zamanlarında arkadaşlık kurmuş olmanızın size çeşitli avantajları da olacaktır…

 

7. Yüksek Yatırım Getirisi

Pek çok insan reklam önleyici yazılımlar kullanır ya da reklamlara karşı kayıtsız kalır. Buna karşın influencer tarafından yapılan “reklama benzemeyen reklam” çok daha dikkat çekici olur.

Buna ek olarak sosyal medya reklamlarının etki ve dönüşüm oranı giderek daha isabetli ve faydalı sonuçlar vermekte. Dolayısıyla mikro influencer’lara verilen reklam düşük maliyetli olmasına karşın yüksek etki yaratır.

Tek bir büyük fenomen yerine söz gelimi 10 adet mikro fenomen ile çalışmak da markanızın başta hedef kitleniz olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerine yayılmasını kolaylaştırır.

 

8.  Doğal İmaj

Bir markanın insani yönünü vurgulamak müşteri sadakati kazanmak için kritiktir. Mikro influencer kullanmak ise markanızın özgünlüğünü, insaniliğini, ulaşılabilirliğini tescil eder.

İnsanlar markanızla özdeşleşim kurabilir mikro fenomenler üzerinden reklam yaptığınızda. Yani insanların gözünde kurumsal bir şirketten ziyade gerçek ve samimi bir marka olarak yer edinirsiniz.

Mikro influencer’ların da esasında takipçileri gibi insanlar olduğunu unutmamak gerekir. Mikro influencer profesyonel bir pazarlamacı değildir ancak mikro ifluencer tarafından yapılan pazarlama insanlarda ciddi bir etki yaratır. Aslında bu da pazarlama sürecinin başarılı olması anlamına gelir.

 

9. Alternatif

Mention tarafından yapılan bir araştırmaya göre Instagram kullanıcılarının %16’sı mikro influencer statüsünde. (1000-10000 takipçi) Yani 1 milyar Instagram kullanıcı var desek bunlardan 157 milyon tanesi mikro influencer sıfatına sahip.

Bu ise çalışılacak ve işbirliği yapılacak influencer sayısının yeterli olmasını sağlar. Yani diyelim ki çok spesifik bir ürünü pazarlamak istiyorsunuz… Ahşap masa ayağı imal ediyorsunuz diyelim. Instagram’da en az 15 adet ev dekorasyonu ve kafe dekorasyonu temalı mikro influencer bulabilirsiniz.

 

Sonuç

Yani özetle mikro influencer’lar bir markanın pazarlama hedeflerine ulaşmasında daha etkili aktörler olabilir. Üstelik minimum süre ve minimum bütçe ile… Özellikle küçük ve orta işletmeler için gayet ekonomik bir seçenek olan mikro influencer’ların etkileşim oranları da büyük hesaplara göre daha fazladır. Bu ise mikro influencer’ların yaptığı reklamları daha yüksek oranda insanın görmesi anlamına gelir.

Son olarak mikro influencer’ların gerçekten niş bir kitlesi vardır. Bu takipçiler hesabı bilinçli olarak takip eder. Büyük hesapları, yani makro influencer’ları ise genelde “Hmmm 12 arkadaşım takip ediyor, ben de follow edeyim bari” düşüncesiyle takip eder insanlar.

Pazarlama ve reklam açısından meseleye bakarsak mikro fenomenlerle çalışmak hem riski dağıtmak ve hem de hesabı severek takip eden insanların içine girmek anlamına gelir.

Dolayısıyla siz de reklam vermek istiyorsanız mikro influencer’ları tercih edebilirsiniz. Ya da bizatihi siz bir mikro influencer iseniz “150.000 takipçim olsa paraya para demezdim.” gibi bir düşünceye kapılmayın.

 

İlginizi çekebilir

Influencer Pazarlama Nedir? Örnekleri Nelerdir?
İnstagram’a Reklam Nasıl Verilir?
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar