Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaBorsaBorsa Nereden ve Nasıl Takip Edilir?

Borsa Nereden ve Nasıl Takip Edilir?

Aktif yatırımcılar, ellerindeki yatırım portfolyosunu sürekli olarak takip etmek durumundadır. Pasif ya da uzun vadeli düşünen yatırımcılar ise aktif yatırımcılara nazaran daha sakin bir yatırım süreci yaşar. Buna karşın tüm yatırımcıların zaman zaman rutin kontroller yapmaları çok iyi olur.


Canlı Borsa Nerden Takip Edilir?

Borsayı Bloomberg gibi televizyon kanallarından, İnvesting, Mynet, Tradingview gibi internet sitelerinden, bankaların mobil uygulamalarından ve foreks gibi aracı kurumların internet sayfalarından canlı olarak takip edebilirsiniz.

Diğer yandan özellikle uzun vadeli yatırım düşünen kişilerin borsayı genel hatlarıyla takip edip dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. İşte sizlere akıllı yatırımcıların borsa takibi yaparken benimsediği prensipler:


Borsa Takibi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Etmeli?

1. Faiz Oranlarını Takip Edin

Piyasa hareketlerini her gün takip etmek zorunda değilsiniz. Ancak piyasada gerçekleşen hareketlerden mutlaka haberdar olmanız gerek. Dedikodu ya da şirket içinden sızan bilgi gibi kaynağı belirsiz şeylere daha az zaman harcamış olursunuz böylece. Yatırım anksiyetesini yenmenin en iyi yolu, ne idüğü belirsiz bilgilere değil, somut, objektif ve doğru bilgilere kulak vermekten geçer.

Dikkat etmeniz gereken iki önemli konu vardır: Faiz oranları ve emtia fiyatları.

Yüksek faiz demek hisse senetlerinin fiyatının düşmesi anlamına gelir. Çünkü şirketler yüksek faiz koşulları altında daha çok kredi ödemek zorunda kalır ve bu da kazançlarına olumsuz yansır. Düşük kazanç ise hisse senedinin düşmesi anlamına gelir. Öte yandan düşük faiz  oranları hem şirketlerin hem de insanların faiz ödemelerine daha az para harcamalarına neden olur. Artan kazançlar da hisse senedi fiyatlarının artmasını sağlar. Dolayısıyla mevcut faiz oranlarını bilmek hem bugün hem de gelecek adına önünüzü daha net görmenizi sağlar.

Yatırımcılar aynı zamanda emtia fiyatlarını, akaryakıt fiyatlarını da takip etmelidir. Zira bu tür şeylerin fiyatındaki dalgalanmalar mevcut yatırımlarını da etkiler. Örneğin lojistik sektörü akaryakıtla direkt ilgilidir. Ham petrol fiyatındaki artış lojistik sektöründeki kazancı düşürür. Buna karşın petrol arama şirketleri için ham petrol fiyatının artması çok iyi bir şeydir. Çelik ve kereste fiyatlarının artması da yine mobilya ve inşaat şirketlerini olumsuz etkiler.

Artan işgücü maliyeti özellikle perakende firmalarını olumsuz etkileyebilir. Örneğin büyük bir kısmı asgari ücretle çalışan personelden oluşan devasa bir market zinciri, asgari ücretin diğer senelere göre daha çok artmasından olumsuz etkilenir. Örneğin Boyner ya da BİM gibi şirketler asgari ücretin artmasından olumsuz etkilenir. Dolayısıyla yatırım portfolyonuzdaki şirketlerin ne tür olaylardan etkilendiğini bilmeli, bu faktörlerin yıl içinde nasıl bir seyir izlediğini takip etmelisiniz.


2. Haftalık Piyasa Hareketlerini Analiz Edin

Sürekli Bloomberg TV ya da piyasayı izlemek, İnvesting.com’u ziyaret etmek zorunda değilsiniz. Böyle yapmak sizi bir at yarışı oynuyormuş hissine kapılmanıza sebep olabilir.

Beynimiz, Yatırım Kararlarımızı Nasıl Etkiliyor? ” yazımızda da bahsettiğimiz üzere kayıpları kazançlardan 2 kat daha yoğun hissederiz. Bu yüzden borsayı bir kartalın avını izlediği gibi anlık takip ettiğinizde isteğiniz dışında yanlış kararlar verebilirsiniz.

Bunu yerine finans haberlerini belli aralıklarla olarak takip edebilir, Youtube’da önemli ekonomistlerin finans analizlerini izleyebilir ve finansal okur yazarlık alanında kendinizi geliştirebilirsiniz.

Dünyanın en büyük yatırımcısı Warren Buffet’ın ofisinde, canlı borsa verilerini gösteren, ne bir bilgisayar ne de bir televizyon ekranı bulunmaktadır. O tüm enerjisini şirketleri analiz etmeye ve okumaya harcamaktadır.

Unutmayın, jeopolitik gelişmeler portfolyonuzun durumunu etkileyebilir. Dövizdeki iniş çıkışlar, vergiler, yeni kanunlar borsayı direkt etkiler. Dolayısıyla her gün olmasa bile haftalık olarak Türkiye’de ve dünyada olup bitenleri analiz edin ve portfolyonuzda buna göre düzenlemeler yapmayı düşünün.

Anlık hareket etmek son derece aleyhinize olur. Yine sosyal medyada belli sektörlerle alakalı söylentilere de fazla kulak asmayın. Genel gidişat hakkında bilgi edinin ve geri kalan dedikodu niteliğindeki finansal bilgileri gözardı edin. Finansal gelişmeleri izlerken daima sormanız gereken soru: “Bu gelişme benim yatırımlarımı nasıl etkiler?” olsun.

Mutlaka okuyun: Neden Borsayı Anlık Takip Etmemelisiniz?


3. Mali Bilançoları ve Yıllık Raporları İnceleyin

Şirketlerin her üç ayda bir yayınladığı mali bilançoları okuyun. Bu bilançoların satır aralarında hayati bilgiler gizlidir ve bu bilgiler yatırımınıza büyük ölçüde yön verecektir. Bu yüzden bu raporları tabiri caizse didik didik edin. Bu raporlarda kullanılan dilin ağır olması da hevesinizi kırmasın. Bu sıradan kişileri uzak tutmak amacıyladır.

Bu raporlarda şu soruların yanıtlarını arayın:

  • Şirket yönetimi gelecek hakkında iyimser mi, çekimser mi?
  • Gelecek dönemde kazançların artacağına dair ciddi işaretler var mı?
  • Şirketin başka bir şirket tarafından satın alınması ihtimali var mı?
  • Şirketin kredi notu ne durumda? Bu durum şirketin büyümesini ne yönde etkiler?

Genelde yazılı ve resmi metinler, yatırımcı için şirketin içsel durumunu anlamak için çok değerlidir. Zira yatırımcı toplantılarında sunulan bilgiler çoğu zamanda önceden hazırlanmış ve belli bir yapıya göre verilir. Mali bilanço raporlarında ise ne var ne yok, büyük bir açıklıkla ifade edilir.

Mutlaka okuyun: Temel Analiz Nedir? Nasıl Yapılır?


4. Şirket Yöneticileriyle ve Yatırımcı İlişkileriyle Konuşmaya Çalışın

Şirketlerin yönetim kurulu üyeleriyle yüz yüze görüşmek genelde zordur. Bunun için uygun zamanı bekleyebilir ya da direkt olarak telefon ya da mail yoluyla “Yatırımcı İlişkileri” bölümüne ulaşabilirsiniz. Yatırımcı İlişkileri bölümüne raporlarda anlayamadığınız ve aklınıza takılan tüm konuları sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra şirket yönetim kurulu üyelerinin katıldığı televizyon programlarını ve internetteki videoları izleyerek de fikir sahibi olabilirsiniz.

Yatırım yaptığınız şirketin yöneticilerinden biriyle konuşma fırsatı elde ederseniz bu kişiye şu soruları sormanız yerinde olacaktır?

  • Şirket nereye doğru gidiyor?
  • Şirketin ve sektörün önündeki en büyük riskler ne?
  • Şirketin piyasa değeri hesaplamaları gerçeği ne ölçüde yansıtıyor?


5. Şirketlerin Yıl Sonu Toplantılarına Katılın

Yatırım yaptığınız şirketin yatırımcı ilişkileri departmanını arayarak şirketin yıl sonu konferansına katılmak istediğinizi belirtin. Bu toplantılar şirket sahiplerinin yatırımcılarla bir araya gelerek şirket hakkında önemli gelişmelerin ve şirketin geleceğinin konuşulduğu çok önemli toplantılardır. Bu toplantılarda yatırımcılar akıllarındaki soruları tüm şeffaflığıyla şirket yöneticilerine yöneltebilmektedir.

Bu yüzden bu toplantılarda şirket yöneticilerinin sözlerini dikkatle dinleyin. Söylediklerine ne derecede inanıyorlar? Şirketin geleceği hakkında gerçekten heyecanlı ve motive durumdalar mı? Bu tür işaretleri okuyarak belki de şirketten daha fazla hisse satın almak ya da elinizdeki hisseleri satmak isteyebilirsiniz.


Borsa Takibi İçin En İyi Siteler ve Uygulamalar Nelerdir?

Şirketlerin temel anazini ve bilançoların detaylı takibini yapmak isterseniz fintables, fwmanaliz gibi siteler işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu sitelerde; büyüme, fk oranı, kar marjı vb. bazı kriterlere göre arama yapabilir ( faaliyet karını ve kar marjını en çok artıran gibi) ve 100’lerce şirket içinden kriterlerinize uyan ucuz kalmış karlı şirketleri cımbızla çeker gibi bulabilirsiniz.

Anlık olarak fiyat takibi yapmak isterseniz, bloomberght, investing, tradingview vb. sitelerden ve bunların uygulamalarından yararlanabilirsiniz.


Mutlaka Takip Etmeniz Gereken Twitter Hesapları ve Youtube Kanalları

Borsadaki gelişmeler ve trendler hakkında günlük bilgi sahibi olmak isterseniz başarısı kanıtlanmış ve borsa duayenlerinin hesaplarını takip edebilirsiniz. Bunlardan birkaçı şöyledir

Tuncay Turşucu: Tuncay Bey zaten ekranlardan da bilindik bir isim. Değerli şirketleri ve temel analizlerle birlikte paylaşarak herkesin anlayabileceği dilden bir eğitim sunuyor.. Hem Twitter hesabı hem de Youtube kanalı bulunuyor. Ama çoğu zaman farklı kanallara konuk olarak katılıyor.

Yatırım 101: Bir şirket nasıl incelenir? Hisseye nasıl değer biçilir? Hangi şirketlere yatırım yapılır? öğrenmek istiyorsanız bu kanal size parayla dahi ulaşamayacağınız çok kıymetli bilgiler sunuyor. Üstelik paylaşılan her video birer ders niteliğinde.

Ahmet Arif ve Ömerhan Karamahmutoğlu: Günlük piyasa yorumlarıyla Twitter’dan takip edilmesi gereken isimler arasında yer alıyorlar.




Sonuç

Bilgi çağında yaşıyoruz ve bundan finans sektörü de muaf değildir. Dolayısıyla bir yatırımcı olarak yatırımlarınızın peşine düşmeli, piyasaları ve jeopolitik gelişmeleri belli aralıklarla takip etmelisiniz. Hükümetin uyguladığı politikaların sektörler üzerindeki etkilerini okumayı öğrendiğiniz zaman yatırımlarınız üzerinde daha çok söz sahibi olursunuz.

Unutmayın, yatırımcı olmak, 7/24 borsa haberleri takip etmek demek değildir. Her gün 10 dakika kadar finansal gelişmeleri takip etmeniz yetecektir. Fakat şunu da belirtelim, ne kadar nitelikli bilgiyi özümser ve portfolyonuzu buna göre düzenlerseniz o kadar kazançlı çıkarsınız.


İlginizi çekebilir

Borsadan Nasıl Para Kazanılır?

Borsa Nasıl Öğrenilir?

Nazlı MİS
Nazlı MİS
Uludağ Üniversitesi "Uluslararası İlişkiler" bölümünden mezun olduktan sonra ilgi duyduğu finansal piyasalar sektöründe kariyerine başladı. Birçok yatırım ve finans firmasında çalıştı. Şu anda ise Troy Precious Metals Trading şirketinde uluslararası satış ve pazarlama müdürü olarak görev yapmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar