İhracat yapmak isteyenler için karlı bir seçenek de Avrupa’ya meyve ihracatı yapmaktır. Avrupa Birliği ülkeleri 2013 yılında 8,5 milyar Euro’luk meyve ve 3,6 milyar Euro’luk sebze ithalatı yapmıştır.
Avrupa’daki değişik iklim koşulları nedeniyle sebze ve meyve ihtiyacının büyük bölümü ithalatla karşılanmaktadır. Birçoğunun yerli yazlık üretimi olsa da kış üretimi çoğunlukla Türkiye gibi güney ülkelerinden tedarik edilir.
Bununla birlikte bazı ürünler Avrupa Birliği ülkelerinde yetişmemektedir. Bunun nedeni ya tropikal menşeli olmaları ya da sert veya yumuşak çekirdekli meyvelerin turfanda yetiştirilmesidir. Avrupa Birliği ülkeleri en fazla muz ithal eder ve muz ithalatının toplam değeri 2,5 milyar Euro’dur. 901 milyon kilo ithal edilen ve toplam değeri 565 milyon Euro olan ananas, 208 milyon kilo ithal edilen ve toplam değeri 304 milyon Euro olan avokado ve 224 milyon kilo ithal edilen ve toplam değeri 265 milyon Euro olan mango da ithal edilen diğer önemli tropik meyvelerdir.
Ekvator 1 numaralı muz ihracatçısıdır ve Kosta Rika dünyanın bir numaralı ananas ihracatçısıdır. Mangolar çoğunlukla Brezilya ve Peru’dan ithal edilir.
Ilıman iklim meyvesi olan üzüm Avrupa’da en çok ithalatı yapılan ürünlerden biridir. Turfanda yetiştirilen üzüm üretimin olmadığı kış ve ilkbahar aylarında ithal edilir. İthal edilen üzüm değeri 1 milyar Euro’dur. Üzümü yerli üretimin olmadığı yaz ve sonbaharda 545 milyon Euro’yla elma ve 1.240 milyon Euro’yla turunçgiller takip eder. Üzümler ve elmalar Şili, Türkiye ve Güney Afrika’dan ithal edilirken turunçgiller çoğunlukla Uruguay, Arjantin, Türkiye ve Güney Afrika’dan ithal edilir.
Sebze ithalatı açısından bakacak olursak toplam değer düşüktür ve meyvelere göre kar marjı aşağıdadır. Ürün doğası veya sıklıkla imalat için kullanması nedeniyle kalite açısından rekabet etmek daha zordur. Rekabet yüksektir ve düşük farklılıklar nedeniyle pazara girmek zordur.
İthal meyvelere olan talep istikrarlıdır ve her yıl %1-2’lik büyüme olur. İthalatçıların birçoğunun ihracat yapılan bölgelerdeki üreticilerle uzun süreli ilişkileri vardır ve yeterli miktarda ürünü iyi kalite ve fiyattan alırlar. Buna ek olarak bu üreticiler bütün mevzuat ve ruhsat gerekliliklerine uyarlar. GLOBAL GAP, BRC, SA 8000 en yaygın olanlardır. Bu sertifikalar tabiatı bakımından çevresel ve sosyaldir. Fiyat veya tedarik pazarlıklarına başlamadan önce bu sertifikalar ve izinler istenir.
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi Avrupa Birliği taze meyve pazarına girmek kolay olmadığı kadar da karlıdır. Avrupa Birliği ülkelerine meyve ihracatı yapmak için aşağıdakilere sahip olmanız gerekir:
Avrupa’ya meyve ihracatı yapmak için gerekenler
- Kusursuz üretim ve hasat tesisleri
- Nitelikli personel
- Bütün Avrupa Birliği ve perakende zinciri yönetmeliklerine uymak
- Hatasız hasat sonrası sağlık önlemleri ve soğuk zincir
- Doğru paketleme
- Hızlı lojistik
- Dünya çapındaki diğer üreticilerle karşılaştırıldığında rekabetçi fiyat
İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim diyenlere özel iş fikirlerini ve yatırım fırsatlarını araştırmaya devam edeceğiz.