Cuma, Kasım 22, 2024

Almanya’da İş Kurmak

Eğer Almanya’da bir iş kurmak ve kendi işinizin sahibi olmayı düşünüyorsanız, o vakit bu rehber tam size göre.

Birçok insan, Almanya’da iş kurarak şanslarını denemiştir, İngilizce dil okulları gibi küçük

firmalardan, Türk usulü kafe işletenlere; kitapçılardan, ileri teknoloji sektöründe faaliyet gösteren daha büyük yatırımlara kadar pek çok Türk işletmeci Avrupa Bölgesi’nin lokomotif ülkesi olan Almanya’yı tercih etmiştir.

 

Hırslı girişimciler için fırsatlar

Almanya kanunlarına göre, iş kuran yabancılar ile Alman vatandaşları arasında ayırım yapılmaz ayrıca yabancıların karını anayurtlarına götürmelerine dair herhangi bir kısıtlama da bulunmamaktadır. Dolayısıyla az bir sermayeye de sahip olsa, göç etmek isteyen hevesli girişimcilerin önünde duracak hiçbir engel yok. Almanya’nın iş hukuku temelde, Avrupa’daki ülkelerle benzerlik gösterir. Sınırlı sorumlu (LTD) firmalar, Anonim şirketler ve pek çok farklı varyosyonda şekillenmiş ortaklıklardan oluşan firmalar vardır. Hangisinin sizin ihtiyaçlarınıza uygun olduğu konusunda size direkt yardımcı olacağız.

 

Engelleri aşmak

Bürokratik engellerle dolu yarışa başlamadan evvel, kurmak istediğiniz işin fırsat ve risklerini iyi değerlendirmenizi ve bir iş planı oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Bankalarla ya da Alman otoriteleriyle, sağlayacağınız faydalar konusunda görüşme yapacağınızdan dolayı iş planı yapmanız elzem.

İşin mahiyeti ve finansal gücü birçok durumda işiniz için firmanın formunu oluşturmakta etkili olur. Hangi şekilde firma kurmaya karar verirseniz verin(limitet ya da anonim) bir dizi bürokratik engeli aşmanız gerekecektir. İlk önemli adım bir finansal danışman ya da vergi memuru ile iletişime geçmektir. Onlar bu işte uzman olduklarından, bir noter kiralamak gerekli midir ya da yerel otoriteler nezdinde firmanın nasıl kayıt altına alınması gerektiği hususunda size bilgi vereceklerdir. Bu süreçten sonra Ticaret Odası sizinle iletişime geçecek ve ticari kaydınızın detaylarını gerekli otoritelerden isteecektir. Bir sonraki adım, iki farlı çeşit vergi kaydı yaptırmak. Ticari vergi Gewerbesteueramt ve diğer yerel vergi ofisinde yapılacak olan Finanzamt. Bu kayıtlardan sonra kaydınıza ilişkin bir sertifika almanız ve işe başlamanız mümkün.

 

Türk Girişimciler

Peki Türk girişimcilerin kurdukları şirketler bu sistemde nasıl işliyor? Bu konuda, tecrübeli isimlerin hikayelerini dinleyelim. Mustafa P. adlı Türk girişimci Berlin’de ikinci el İngilizce kitapları satan en iyi kitabevlerinden birini işletiyor. Mustafa Bey iş kurma sürecini  “7 sene önce bu dükkanı açmaya karar verdiğimizde, bürokrasi en büyük engellerden biriydi bizim için. İş kurabilmek için gerekli tüm izinlerin alınması bir problemdi, diğer taraftan çalışan personelin bulunması ayrı bir problem. Alman olmayanları işe almak sorun olabilirdi. Otoritelere, Almanya’dan ve Almanlardan bağımsız bir iş kurmadığınızı göstermeniz gerekliydi.” diyerek özetliyor ve iş kurumuna, işletmenizde boş yer olup olmadığı konusunda bilgi vermeniz gerektiğini, oradaki yetkili bir kişinin gelip bu mevzuyu yerinde kontrol ettiğini de sözlerine ekliyor.

 

Hazırlıklı Olun

Almanya’da da bir firma kurmanın daha basit olduğunu düşünmüş. İlk etapta yabancı dil engeli olsa da bu durum onu işini gerçekleştirmekten alıkoymamış ve Almanya’da iş kurmayı düşünen kimselere tavsiyesi; ‘tüm hazırlıklarınızı önceden yapın ve mutlaka bir vergi danışmanı kullanın’.

Türk girişimcilerin kurdukları firmalar elbette ki nakit akışı problemlerine karşı biraz daha zayıflar. Bazı müşteriler ödemelerini geciktirirken, bankalar ise gelişmeye çalışan firmalar için poliçe vadeleri uzatmaya pek meyilli olmuyorlar. Gurner’e kulak verelim. ‘Sabırlı olmak elzem ve başlangıçta fazla para kazanmayı ummamalısınız.’ Aslında onun gözlemine göre, bu temel noktalar yalnızca Almanya için değil her yerde geçerli.

 

Açıklık-Basitlik

Almanya’daki işletme türlerine yönelik bir rehberde; en fazla tercih edilen firma türü, ‘sınırlı sorumlu firma’ ve kısaltması GmbH, ki bu Türkiye’de limited şirket’e denk düşüyor. Almanya’da iş kurmak için hisse sermayesi en az 25,000 Euro olmalı. 2008’den beri, girişimciler Mini-GmbH denilen işletmeleri de kurabiliyorlar. Bu işletme türü, özellikle yeni başlayan firmaların bürokratik çabalarını basite indirgemek için geliştirildi ve minimum hisse sermayesi sadece 1 Euro.

 

Kabus gibi olumsuzluklar

Bir başka Türk girişimci de Ali Bey. 15 yıl önce Almanya’ya tır şoförü olarak gelen Ali Bey şimdi üç işletme sahibi. Bunların arasında tercüme acentesi ve online seslikitap firması da var . Ali Bey: “Bana göre, Türk vatandaşları daha girişimci. Ben sadece serbest çalışan kimselerle iş yapıyorum ve böylece Alman işçi kanunlarının boğucu kurallarından da kurtuluyorum.” diyor.

Son yıllarda yaşanan gelişmeler sayesinde Almanya’nın yeni bir iş kurmak için harika bir yer haline geldiğini ve Almanya’daki iş fırsatlarının oldukça fazla olduğunu da sözlerine ekliyor.

 

Yayılan İyimserlik

İyimserlik, nihayetinde yayılan bir şeydir. Bu görüş, Daisburg’da vergi danışmanı olarak çalışan Doruk Bey’e ait. Son finansal kriz süresince, her zamankinden daha fazla göçmen kendi işini kurmaya karar verdi ve şimdi de işlerini geliştirme konusunda başarılı bir şekilde ilerliyorlar. Almanya’da bir iş kurmak için iyi bir fikriniz, yeteneğiniz ve cesaretiniz var ise bir piyasaya odaklanmak için hala birçok imkanlar olduğunu da belirtelim.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar