Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkKurt Üzümü (goji berry) Yetiştiriciliği

Kurt Üzümü (goji berry) Yetiştiriciliği

Kurt üzümü sağlık bilinciyle hareket eden insanlar arasında oldukça popülerdir. Kurt üzümü en yüksek antioksidana sahip yiyeceklerden biridir. Çalı formundaki bu bitkiden mi yetiştirmek istiyorsunuz? Kurt üzümünü saksılarda, arka bahçenizde veya çiftliğinizde yetiştirip satarak güzel paralar kazanabilirsiniz.

Kurt üzümünün ekimi, büyütülmesi ve kullanımıyla ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz? İşte sizin için hazırladığımız rehber niteliğindeki yazımız.

İnsanlar özellikle son zamanlarda yediklerine daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Kurt üzümü besleyici ve iyileştirici özelliği sayesinde oldukça değerli hale gelmiştir. Kurt üzümü dünyadaki en yüksek antioksidanlı gıdalardan biridir. Kurt üzümü farklı toprak türlerine ve çeşitli sıcaklıklara kolay adapte olabilen dirençli bir bitkidir. Kısa ve uzun çeşitleri olan bu bitki üç metreye kadar büyüyebilir. Kurt üzümü asmadan çok çalı formundadır. Budanabilir, kısaltılabilir ve süs bitkisi olarak kullanılabilir. Kurt üzümünün mor ve beyaz çiçekleri vardır ve meyveleri olgunlaşma dönemine girdiğinde yeşilden kırmızıya döner.

 

Kurt üzümü yetiştirmek karlı mı?

Tam bir şifa kaynağı olan goji berry meyvesi doğru iklim bölgesinde yetiştirildiğinde çok karlı bir yatırım olacaktır. Özellikle soğuk iklimi seven meyve ülkemizin çoğu bölgesinde rahatlıkla kendine yetişme alanı bulmaktadır. Aktarlarda en çok satılan ürünlerden ilk 5’te olmasını ve kilosunun ortalama 100 TL‘ye satıldığını düşünürsek “ne yetiştiriciliği yapsam” diyenler için goji berry, kazançlı ve gözardı edilmemesi gereken bir tarım ürünüdür.

 

Kurt üzümü yetiştirmekle ilgili ipuçları

Kurt üzümü tohum olarak ekilebilir. Kurt üzümü tohumu satan firmaları internet üzerinden bulabilirsiniz. Bazıları bahar aylarında dikime hazır olması için kış aylarında pasif haldeyken gönderilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kurt üzümünü saksıda veya arka bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Kurt üzümünü saksıda yetiştirecekseniz güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz. Ancak yoğun güneş ışığı bitkiye zarar verebilir. Bu nedenle bitkinin zarar görmesini engellemek için gerekli düzenlemeleri yapmalısınız.

Kurt üzümü için iyi drene edilmiş orta seviyeli toprak kullanabilirsiniz. Bitkinin sağlık değerini arttırmak için organik gübre kullanın. Kurt üzümü bir sene veya daha uzun süreden beri saksının içindeyse azalmaya başlayan besin değerlerini yenilemek için toprağın değiştirilmesi gerekir. Çiçeklenmeye ve meyve vermeye başlaması 2sene sürer. Kurt üzümü saksıda yetiştiriliyorsa hazır olduğunda polen yayması sağlanmalıdır. Meyveler oluşmaya başladığında eşek arıları en büyük düşmanlarınızdan biri olacaktır ve meyveleri yemeğe çalışacaklardır. Meyveleri böceklere karşı korumak için dar gözlü ağlardan kullanabilirsiniz.

 

Kurt üzümünün kullanımı

Toplanan kurt üzümlerinden meyve suyu ve çorba, yaprakları da çay yapımında kullanılır. Ayrıca  bira, şarap, kahve ve ilaç sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kurt üzümü pazarı hızla büyümekte olup milyon dolarlık bir sektör olması beklenmektedir. Kurt üzümü yetiştiriciliğine büyük ölçekli başlayabileceğiniz gibi büyük ölçekli de başlayabilirsiniz.ve kurt üzümlerinden bira, şarap, kahve yapımında ve ilaç sanayinde de k da yapılmaktadır.

Tarım sektöründe ürün yetiştirmek isteyen ancak hangi ürünü yetiştireceğine karar veremeyenler için yetiştirilecek en karlı tarım ürünlerini araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

En Karlı Tarım Ürünleri

Tarım ve Hayvancılık Sektörü İş Fikirleri

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar