Genç yetişkinlerin ve profesyonellerin yatırım yapmaya erken başlaması mecburidir. Yatırım yapmaya erkenden başlanmasının sebeplerinden biri bileşik faizin gücünden faydalanmaktır. Kişi, uzun dönemli yatırımlar yaparak varlıklarından daha fazla kazanç elde edebilir. Birkaç yıl önceden bile olsa yatırım yapmaya başlamak, emeklilik birikiminize katabileceğiniz onbinlerce liraya dönüşebilir.
Erkenden yatırım yapmaya başlamak kadar akıllıca yatırım yapmak da önemlidir. Aşağıda sıralayacağımız kitaplar kazançlı yatırım yapmak isteyenlere ışık tutan vazgeçilmez bilgiler sunmaktadır.
1- “Zengin Baba Yoksul Baba” (1997) — Robert Kiyosaki
Bu klasik genç yatırımcıların okuması gereken kitapların başında geliyor. Kiyosaki’nin görüşüne göre yoksullar ve orta sınıf para için, zenginler öğrenmek için çalışır. Finansal okuryazarlığın önemini vurguluyan kitap hayatta sidik yarışından kaçınmanın yegane yolu olarak finansal bağımsızlığı sunuyor.
Yazar muhasebe öğrenmenin önemli olduğunu ancak sizi yanlış yönlendirebileceğini söylüyor. Bankalar bir evi kişinin varlığı olarak görse de, evi elinizde tutmak için yapmanız gereken ödemeler nakit akışı bakımından size yük olabiliyor. Gerçek varlıkların cüzdanınıza nakit akışı sağladığını belirtiyor.
Kiyosaki yatırımcılara dönemsel olarak nakit akışı sağlarken öz sermaye değeri bakımından avantajlı olacak yatırımları savunuyor. Temettü sağlayan gayrimenkul ve hisse senedi yatırımlarını da destekliyor. Yazar okul sistemimin insanları hayatlarının sonuna kadar çok çalıştırmak üzere tasarlandığını ve bu yüzden insanların servet edinme konusunda başarısız olduğunu söylüyor.
2- “Borsayı Yenmek” (1993) — Peter Lynch
Peter Lynch geçtiğimiz yüzyılın en başarılı borsa yatırımcılarından ve serbest yatırım fonu yöneticilerinden biridir. Kariyerine 1960’lı yılların ortalarında Fidelity Investments’da stajyerlik yaparak başlamıştır. 11 yıl sonra o sırada varlıkları 18 milyon doları bulan Magellan Fonu’nun yönetimine getirilmiştir. 1990’a geldiğimizde fonun varlıkları 14 milyar doları bulmuştur. Bu süre zarfında fon yılda ortalama yüzde 29.2’den fazla getiri elde etmiştir.
Borsayı Yenmek kitabı okuyucunun Lynch’in hisse alıp satma kararları bakımından zihnine ve düşünce süreçlerine bakabilmesine imkan tanıyor. Lynch bir yatırımcının piyasa fırsatlarını Wall Street’e nazaran daha iyi kullanabileceğine inanıyor ve yatırımcıları bildikleri şeye yatırım yapmaya teşvik ediyor.
3- “Akıllı Yatırımcı” (1949) — Benjamin Graham
Kitap 1949 yılında yazıldı ve Warren Buffett tarafından yazılmış en iyi yatırım kitabı olarak göklere çıkarıldı. Benjamin Graham değer yatırımının babası olarak kabul ediliyor. Değer yatırımı temel analiz yoluyla belirlenen esas değerlerine göre daha ucuz görünen hisse senetlerinin alınmasını savunmaktadır.
Graham kitabında hisse senedi piyasasının tarihini derinlemesine ele alıyor ve okuyucuya bir hissenin nasıl analiz edilip değer biçileceğini anlatıyor. Hem pozitif hem de savunmacı yaklaşımları ele alarak portföyünüzü nasıl yönetebileceğiniz konusunda yol haritası çiziyor. Daha sonra çok sayıda şirketin hisselerini karşılaştırarak tezlerini örneklerle açıklıyor.
4- “Düşün ve Zengin Ol” (1937) — Napoleon Hill
Büyük Buhran sırasında yazılan Düşün ve Zengin Ol yazıldığı günden beri dünya çapında 100 milyon adet sattı. Hill tanıdığı zengin kişiler üzerine geniş çaplı araştırmalar yapmış ve gözlemlerine dayanarak başarı ve kişisel gelişim için 13 prensip ortaya koymuştur.
Bu prensipler arasında arzu, inanç, uzmanlık bilgisi, planlama, inatçılık ve ‘altıncı his’ bulunuyor. Hill aynı zamanda benzer kafa yapılarına sahip kişilerin bir araya gelip beyin fırtınası yapmasının faydalı olduğuna, bunun sinerji yaratacağına inanıyor.
Kitap aynı zamanda başarı ve bolluk psikolojisine ilişkin değerli bilgiler veriyor. Günümüzde şok-etkisi yaratan eğlence anlayışına ve olumsuz haberlere olan vurguyu göz önünde bulundurursak bu kitaba öncelik vermelisiniz.
5- Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi — Roger Lowenstein
Warren Buffett durduk yere bir Amerikan ikonu haline gelmedi: Sıfırdan başladı, sürekli yatırım yaptı, mütevazı yaşadı ve inanılmaz bir servet edindi. Bu kitap Warren Buffett hakkında yazılmış en iyi kitaplardan biri ve kesinlikle birden fazla kez okunmayı hak ediyor.
Kitap aynı zamanda Buffett’ın yaptığı yatırımlara ve bunları niye seçtiğine dair detaylı bilgiler sunuyor. Yatırımcılık üzerine yazılmış zamansız kitaplardan biri olan Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi Buffett’ın değerlerinin yatırım tercihlerini nasıl şekillendirdiğini derinlemesine inceliyor.
Mutlaka okuyun: Warren Buffett’tan 10 Önemli Yatırım Tavsiyesi
6- Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları — Richard Thaler
Nobel ödüllü bir yazar olan Richard Thaler davranışsal ekonomi alanının öncüsüdür. Bu kitaptan faydalanmak için ekonomiden anlamanıza hatta ekonomiyi sevmenize bile gerek yok. Bu kitap ekonomi alanını harika bir şekilde ele alıyor. Yatırımcılık ve piyasa ile ilgili daha fazla şey öğrenmek isteyen herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap.
Tanıtım:
Akıllı İnsanların Mantıksız Kararları bir akademik disiplinin ayaklarının yere basması için verilen mücadeleyi akıcı ve güldüren bir şekilde ele alan ve ekonomiye, kendimize ve dünyaya bakışımızı değiştiren bir kitap.
7- Sıradan Hisseler ve Sıradışı Karlar — Philip Fisher
Bir şirketin yönetici takımını değerlendirerek yatırım seçme üzerine ilginç bir kitap. Fisher Buffett’ın yatırım stratejisini etkileyen sayılı insanlardan biri olarak öne çıkıyor.
Tanıtım:
Saygı duyulan ve imrenilen Philip Fisher tüm zamanların en nüfuzlu yatırımcılarından biridir. Fisher’ın neredeyse kırk yıl önce ortaya çıkan yatırım felsefesi günümüzün yatırımcıları ve finansçıları tarafından incelenmek ve uygulanmakla kalmamış, aynı zamanda çoğu yatırımcı tarafından da mutlak bir öğreti olarak kabul görmüştür. 1958 yılında ilk basımını yaptığından beri kitap okunmaya değer yatırım kitapları arasındaki yerini korumaktadır.
8- İş Dünyası Maceraları — John Brooks
Bu kitap Bill Gates’in Warren Buffet’a sorduğu ‘favori kitabın nedir?’ sorusunun cevabı olan kitaptır. İş dünyasından on iki hikayeyle yönetimin ne kadar da hayati bir öneme sahip olduğunu anlatıyor.
Tanıtım:
Edsel adıyla da bilinen 350 milyon dolarlık Ford Motor Company faciası, Xerox’un hızlı ve şaşırtıcı yükselişi ile General Electric ve Texas Gulf Sulphur’deki inanması güç skandalların birbiriyle ortak noktası nedir? Hepsi ikonik şirketlerin saygınlıkla veya kötü şöhretle anılmasının örnekleridir. Bu kayda değer ve etkileyici hikayeler yaşandıkları gün kadar günümüzde de kurumsal hayatın inceliklerini ve zorluklarını anlama konsunda önemini koruyor.
9- Aykırılar: Sekiz Sıra Dışı Ceo ve Tamamen Rasyonel Başarı Modelleri — William Thorndike
Başarılı CEO’ların sermaye dağılımı sayesinde paydaşların kazancını nasıl maksimize ettiğinin sekiz örneğini bu kitapta bulabilirsiniz.
Tanıtım:
Bir CEO’yu başarılı yapan nedir? Çoğu kişinin aklına aynı tanım gelir: “Sektöre dair derin bir deneyime sahip görmüş geçirmiş bir yönetici.” Diğerleri günümüzün ünlü CEO’larını göstererek karizma, ustalıklı iletişim becerileri ve özgüvenli bir yönetim şekli cevabını verecektir. Ama bir kuruluşu yönetirken gerçekten önemli olan nedir? Olağanüstü bir CEO performansının göstergesi nedir? Çok basit; şirketlerin paydaşların uzun dönemli karlarıdır.
Bu soruya yeni bir soluk getiren bu kitapta yazar Will Thorndike şirketlerin ve yöneticilerin performanslarını dikkatle inceleyerek yatırım alanında başarılı bir kariyere analitik bir bilgelikle yaklaşıyor. Bu kitapta yönettikleri şirketlerde büyük başarılara imza atan sekiz CEO’nun hikayelerini okuyacaksınız.
10- Coğrafya Mahkumları: Dünyanın Kaderini Değiştiren On Harita Tim Marshall
Bu spesifik olarak finansla alakalı bir kitap olmasa da piyasaları yöneten güçleri çok daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Günümüzün finans dünyasını etkileyen sınırları ve dünya güçlerini öğreneceksiniz.
11- Antikırılganlık — Nassim Taleb
Taleb’in bir başka ‘bilinç akışı’ eseri olan bu kitap kırılganlığın, yatırım başarısızlığının temelini nasıl oluşturduğunu ve uzun dönemli başarı için anti-kırılganlık stratejilerin önemini anlatıyor.
Tanıtım:
Siyah Kuğu kitabının yazarı ve zamanımızın önde gelen düşünürlerinden olan Nassim Nicholas Taleb bu kitapta belirsiz bir dünyada başarılı olmanın yollarını anlatıyor.
İnsan kemiklerinin baskı ve gerilime maruz kaldığında güçlenmesi ya da dedikoduların ve isyanların bastırılmaya çalışıldığında yoğunlaşması gibi hayattaki birçok şey stres, düzensizlik, havailik ve karmaşadan besleniyor. Taleb’in ‘antikırılgan’ olarak nitelediği şeyler sadece kaostan beslenmekle kalmıyor, aynı zamanda hayatta kalmak ve güçlenmek için kaosa ihtiyaç duyan şeyler oluyor.
12- Hayvansal Güdüler: İnsan Psikolojisi Ekonomiyi Nasıl Yönlendirir ve Kültürel Kapitalizm İçin Niçin Önemlidir — Robert Shiller
Nobel Ekonomi ödüllü, teknoloji ve emlak balonuna karşı uyarılarda bulunmuş ekonomist Robert Shiller yatırımcılar arasındaki mantıksız coşkunun 2008 krizinden beri arttığını söylüyor. Yüksek hisse ve bono fiyatları ve emlak fiyatlarının yükselmesiyle beraber kendini gösteren resesyon sonrası patlamanın Shiller’in psikolojiyle güdülenen büyümenin tüm varlıklar piyasasının karakteristiği olduğu argümanını güçlendiriyor. Başka bir deyişle Irrational Exuberance kitabı hala önemini kaybetmedi.
13- “The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America” (1997) — Warren Buffett
Modern tarihin en başarılı yatırımcısı olarak kabul edilen Warren Buffett denemelerinde kurumsal Amerika ve paydaşlarına dair çeşitli konularda fikirlerini sunuyor. Genç yatırımcılar bu kitap sayesinde şirket yönetimi ile paydaşları arasındaki ilişkiye ve bir şirketin girişim değerini artırmaya yönelik düşünce süreçlerine göz atabiliyor.
Buffett’ın denemeleri; şirket yönetimi, finans, yatırım, adi hisse senetlerine alternatifler, birleşme ve satın alma, muhasebe ve değerlendirme, muhasebe politikası ve vergiler gibi çeşitli konular üzerine tartışmalar içeriyor. Buffett kitabında temel iş prensiplerinden bahsediyor ve Berkshire Hathaway Inc.’in idarecisi olarak şirketin paydaşlarına çıkarlarının ortak olduğunu belirtiyor. Buffett’ın portföy şirketlerindeki yetenekli yöneticileri şirketine katıp daha sonra bu yöneticilere istediklerini yapma özgürlüğünü tanıma gibi bir felsefesi bulunuyor. Hisseler öz değerinin altında satıldığında şirketlerden hisse satın alınmasını savunuyor ama yatırım trendlerini takip etmeye karşı çıkıyor.
14- Simple But Not Easy: An Autobiographical Book about Investing — Richard Oldfield
Bu kitap hem deneyimli profesyonellerin hem de amatör yatırımcıların ilgisini çekecektir. Kitabın teması yatırımın profesyonel olmayanların düşündüğünden çok daha kolay olduğu, temel bilgilerin herkesçe anlaşılabileceğidir.
15- The Super-Investors of Graham-and-Doddsville — Warren Buffett
Buffett’ın Columbia Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerine verdiği dersin metni olan bu kitaba internette aratırsanız pdf formatında ücretsiz olarak erişim sağlayabilirsiniz. Modern Portfolio teorisinin piyasanın sadece şansla üstesinden gelinebileceği iddiasının yanlışlığını ele alan bu metni kesinlikle okumalısınız.
16- Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger — Peter D. Kaufman
Kitap karman çorman olsa da Munger’in yatırım üzerine fikirleriyle dolu.
Tanıtım:
Bu kitap Charlie Munger’in ince zekasını ve bilgeliğini gösteriyor, konuşmalarını, verdiği dersleri ve topluluk önündeki yorumlarını içeriyor. Ayrıca Charlie Munger ve Warren Buffett’ın işbirliğiyle yazıldı. Öyleyse koltuğunuza yaslanın ve Charlie Munger’in iş dünyası, yatırım ve hayat üzerine esprili yolla dile getirdiği düşüncelerini okumaya hazır olun.
17- The Education of a Value Investor: My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, Enlightenment — Guy Spier
Bu kitapta ünlü yatırımcı Guy Spier’in onu dönüştüren hayat hikayesini okuyacaksınız. Yazar Guy Spier kariyerine sadece kendini düşünen, ileriyi göremeyen, fazlasıyla atılgan biri olarak başlamış. Bir dizi dönüşüm ve kendini gerçekleştirme girişimlerinden sonra yatırım bankasındaki işinden üçüncü sınıf bir şirketin yönetimine geçmiş ve bu şirketteki yatırımcılara büyük kazançlar sağlamış.
18- Principles — Ray Dalio
Ray Dalio’nun anılarından oluşan bu kitap aynı zamanda sizin için önemli olan prensiplere dayanarak istediğiniz hayatı inşa etmek için bir rehber niteliği taşıyor. Dünyanın en değerli serbest yatırım fonunu yöneten bir efsanenin bilgeliğine erişim şansı tanıyor. Bu kitap sadece zengin CEO’lar için değil; bu kitapta herkese hitap edecek bilgiler bulunuyor. Kitap sağlam prensipler kullanarak inşa etmeyi ve liderlik etmeyi vurguluyor.
19-The Investment Checklist: The Art of In-Depth Research — Michael Shearn
Çoğu kişi yatırım kararlarını bir şirketin servetine, borsa dalgalanmalarına ve diğer duygusal faktörlere dayanarak veriyor. Ne yazık ki bu hatalı bir yaklaşım. Bu kitap size yatırım yapacağınız iş alanlarını derinlemesine anlamanız için bir çerçeve sunuyor, bu sayede dengeli ve mantığa dayalı kararlar verebilmenizi sağlıyor. Neye göre yatırım yapacağınıza karar vermek çok zor olsa da bu kitap size başlangıç için yol gösteriyor.
20- Security Analysis — Ben Graham ve David Dodd
Bu kitap değer yatırımının temel ders kitabıdır. Okuması biraz zor olsa da rakamlarla uğraşmak istiyorsanız aradığınız kitap bu.
Tanıtım:
“57 yıldır takip ettiğim yatırıma dair bir yol haritası.” —Warren Buffett’ın önsözünden.
İlk kez 1934 yılında yayınlanan Security Analysis (Güvenlik Analizi) yazılmış en etkili finans kitaplarından bir tanesidir. Yazıldığı günden beri bir milyondan fazla satan kitap kuşaklar boyu yatırımcılara Benjamin Graham ve David L. Dodd’un zamansız değer yatırımı felsefesi ve tekniklerini öğrenme fırsatı sunmuştur.
21- Conscious Capitalism: Liberating the Heroic Spirit of Business — John Mackey
En iyi CEO’lardan biri dürüstlükle yatırım yapmayı ve böylece dünyaya olumlu bir katkıda bulunmayı anlatıyor.
Tanıtım:
Bu kitabı okuduktan sonra bu dört ilkeyi (yüksek bir amaca hizmet etmek, paydaşların entegrasyonu, bilinçli liderlik, bilinçli kültür ve yönetim) tanıyacak ve bu ilkelerin nasıl daha güçlü işletmeler kurmaya, kapitalizmi en yüksek potansiyeline ulaştırmaya ve hepimiz için daha olumlu bir çevre yaratmaya yardımcı olduğunu daha iyi anlayacaksınız.
22- Rule #1 — Phil Town
Bu kitap modern araçlarla Buffett-stili yatırımı bir araya getiriyor ve size adım adım analiz sürecini gösteriyor. Yeni yatırımcılar için kesinlikle okunması gereken bir kitap.
Tanıtım:
Phil Town şimdi çok zengin bir adam, ama her zaman böyle değildi. Hatta isabetli bir tavsiye onu yatırım alanında kendini eğitmeye, böylece gerçek ‘kuralların’ ne olduğunu ve bunları nasıl kendi çıkarı için kullanabileceğini öğrenmeye itmeden önce yılda sadece dört bin dolar kazanıyordu. Bu kuralların başında ise, tabii ki, 1 numaralı kural geliyor: Sakın para kaybetme. Diğer kurallar ise şöyle: Sakın çeşitlendirme, yatırımcı gibi değil işyeri sahibi gibi düşün ve asla piyasanın verimli olduğunu düşünme. Town aynı zamanda finansal azmini kanıtlamış yöneticilere güvenmemiz gerektiğine inanıyor.
23- The Dhandho Investor — Mohnish Pabrai
Bu kitapta Hint kökenli Amerikalı bir yatırımcı olan Mohnish Pabrai iş prensiplerini kullanarak sıfırdan başlayıp nasıl zengin olabileceğinizi anlatıyor.
Tanıtım:
Bireysel yatırımcılar için değer yatırımına dair kapsamlı bir çerçeve sunuyor. The Dhando Investor doğrudan ve kolay anlaşılır bir dille değer yatırımının gücünü tüm yönleriyle gözler önüne seriyor. Aklını kullanan bireysel yatırımcılar düşünülerek yazılmış olan bu kapsamlı rehber, Dhando sermaye dağılımı prensiplerini detaylı bir şekilde ele olarak okuyucuya bu prensipleri hisse senedi piyasasına başarılı bir şekilde uygulamanın yollarını gösteriyor. Dhando metodu Benjamin Graham, Warren Buffett ve Charlie Munger tarafından ele alınan değer yatırımının çığır açan prensiplerini genişletiyor.