Borsadan nasıl para kazanılır öğrenmek istiyor ancak üniversitede kullanılan ders kitapları veya yatırım kitaplarını çok sıkıcı mı buluyorsunuz? Endişelenmeyin! Borsa dünyasını öğrenmek için 800 sayfalık finans kitaplarından geçmeyen, eğlenceli ve eğitici başka bir yaklaşım daha var: Borsa hakkında filmler..
Eğer kitap okumaya bayılan biri değilseniz, borsayı anlatan, şaşırtıcı birkaç film ya da belgesel izlemeyi deneyebilirsiniz. Kanepenizde oturup bu filmleri izleyerek hisse senetleri ve piyasalar hakkında birçok bilgi sahibi olabilirsiniz.
İşte sizler için borsa hakkında mutlaka izlenmesi gereken filmler:
Her Yatırımcının İzlemesi Gereken En İyi Borsa Filmleri
1 – Para Avcısı (2013)
IMDB Puanı: 8,2
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Film, 20’li yaşlarda genç bir borsacının kötü hisse senetlerini insanlara pazarlayarak nasıl milyonlar kazandığını ve bu paraları nasıl çarçur ettiğini anlatıyor.
Para Avcısı, Jordan Belfort tarafından yazılıp 2007 yılında aynı adla yayınlanan kitaptan uyarlanan büyüleyici bir borsa filmi. Film ünlü borsacı Jordan Belfort’un ihtişamlı ve sonu hapishanede biten hayatını konu alıyor. Filmin yönetmenliğini usta yönetmen Martin Scorsese üstlenirken, senaryosunu da Terence Winter yazmıştır. Film, eleştirmenler tarafından, Leonardo Di Caprio’nun hızlı, tempolu ve parlak oyunculuğu hakkında çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Film, 86. Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu (Di Caprio), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Hill), En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film kategorilerinde adaylıklar ile onurlandırıldı. Film bu adaylıklarından hiçbirini kazanamasa da, Di Caprio 71. Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.
Mutlaka okuyun: Para Avcısı Lakabıyla Bilinen Jordan Belfort Kimdir?
2 – Büyük Açık (2015)
IMDB Puanı: 7,8
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Film, 2008 krizinizi en iyi şekilde anlamanıza yardım ederken aynı zamanda bankaların kar etmek amacıyla kullandıkları ürünleri ne kadar az bildiklerini anlatıyor.
Film, emlak balonunun başlattığı 2007 – 2008 yıllarındaki mali krizi konu alıyor. Film, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Christian Bale) ve En İyi Kurgu gibi Akademi ödüllerine aday olurken En İyi Uyarlama Senaryo ödülünü kazandı.
3 – Banka İşi (2008)
IMDB Puanı: 7,2
Banka İşi; aksiyon, drama ve gerilim türleri altında değerlendirebileceğimiz bir borsa filmi. Film birçok aldatmaca ve karmaşıklık içeren ve zamanının çoğunu soyguna ayırmayan bir soygun filmi. Bu özellikler seyircinin ilgisini canlı tutuyor.
Bankanın kasasında alarm olmayacağını öğrenen bir grup, bankanın savunmasızlığından yararlanmak için harekete geçer. Bankanın yanındaki boş bir binadan bankaya bir tünel kazan grup, içeriye girip güvenliği atlattıktan sonra taşıyabilecekleri her şeyi alırlar. Film, daha çok bir tarafın kedi ve fare oyununda diğer tarafa karşı galip gelmeye çalışmasına odaklandığından dolayı, soygunun başarılı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
4 – Borsa (1987)
IMDB Puanı: 7,4
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Film, pazar manipülasyonlarına ve içeriden bilgi ticaretine odaklanırken borsaya girmek isteyenlerin kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
Borsa, 2 saat 6 dakikalık süresiyle, suç draması türüne ait 1987 yapımı bir borsa filmi. Filmin oyuncu kadrosunda, bir borsa firması için hisse senedi komisyonculuğu yapan Bud Fox’u canlandıran Charlie Sheen bulunuyor. Film, Michael Douglas’a En İyi Erkek Oyuncu Oscarı’nı kazandırırken Altın Küre En İyi Erkek Oyuncu gibi diğer 9 ödüle layık görüldü.
Yönetmen, filmi Büyük Buhran sırasında borsacılık yapan babasına adadığını söylüyor. Film, birçok kişiyi borsada çalışmaya yönlendirirken, baş roldeki oyuncular, yıllar boyunca sokaktaki insanlardan büyük ilgi gördüklerini ve insanların, filmdeki karakterler sayesinde hala borsacı olmaya karar verdiklerini söylediklerini belirtiyorlar.
5 – Zengin ve Sefil (1983)
IMDB Puanı: 7,5
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Parayla ilgili basmakalıp inançların saçmalığını görüp ticaretin temellerini görmüş olacaksınız.
Biri zengin biri fakir olan 2 kişiyi düşünün. Bu iki kişinin hayattaki rolleri değişip birbirlerinin yerine geçmiş olsalardı nasıl olurdu?
Zengin ve Sefil, bugüne kadar çıkmış olan en iyi ticaret filmlerinden biri. 1983 yılında vizyona giren komedi türündeki film, sosyoekonomik yapılar ile toplumun sınıflara ayrılmasından bahsederek ticaretin iniş ve çıkışlarını anlatıyor. Film aynı zamanda paraya karşı olan birçok basmakalıp görüşü de anlatıyor.
6 – Oyunun Sonu (2011)
IMDB Puanı: 7,1
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Film, 2008 krizi üzerinden anlatarak risk yönetiminin önemini vurguluyor.
100 yıllık bir geçmişe sahip bir yatırım bankası krizin patlak vereceğini önceden sezip gece yarısı acil bir toplantı çağrısı yapar. Önlerinde iki seçenek vardır: Ya diğer birçok şirket gibi batacak ya da müşterilerini kandırmayı göze alarak krizi atlatmayı başaracaklardır.
Oyunun Sonu, bir Oscar adaylığına ek olarak sekiz ödüle sahiplik ediyor. Bu film, parayla ilgili sistemlerimizin ne kadar hassas olduğu ve piyasadaki dehşetin afallatıcı akınları arasında mutlak yıkıma ne kadar yakın olabileceğimiz hakkında bir fikir veriyor. 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz içerisindeki 24 saatlik bir karmaşayı anlatan film, kimsenin kaçırmak istemeyeceği heyecan dolu bir yolculuk.
7 – Borsa: Para Asla Uyumaz (2011)
IMDB Puanı: 6,2
Palm Springs Uluslararası Film Festivali’nde kazanmış olduğu Çığır Açan Performans Ödülü’ne ek olarak bir tane de Altın Küre adaylığı bulunan film, +13 olarak derecelendirilmiştir. Film, Michael Douglas’ın canlandırdığı Gordon Gekko’nun içeriden bilgi ticaretinden dolayı yattığı hapisten çıkmasıyla başlıyor.
Gekko’nun kızı Winnie, babasıyla bağlarını koparıp dış dünyadan kopuk bir şekilde, hayatını babasının gölgesinden uzak tutmaya çalışırken, yanında sadece bir borsa taciri olan ve Winnie için en iyi şeyin babasıyla tekrardan bir araya gelmesi olduğuna inanan nişanlısı Jake vardır. Gordon kızıyla tekrar bir araya gelmeyi ancak aynı zamanda da bedelini umursamaksızın bir zamanlar yönetmesi gerektiğine inandığı büyük finans imparatorluğunu geri kazanmayı aklına koyar.
8 – Amerikalılar (1992)
IMDB Puanı: 7,7
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Film, patronların satış elemanları üzerine uyguladığı baskıyı yansıtırken bir yandan da el altından yürütülen açgözlü taktiklere odaklanıyor.
1982 senesinde aynı isimle oynanan tiyatro oyunundan uyarlanan, 1992 yapımı kurgu drama türleri altına koyabileceğimiz Amerikalılar isimli filmin süresi 1 saat 40 dakika. Filmin beş adet ödül kazanmasına ek olarak bir tane de Oscar adaylığı bulunmaktadır.
New York’ta emlakçılarla dolu bir ofiste çalışanlara, en iyi iki emlakçı hariç hepsinin kovulacağı haberi verilir ve işler kızışmaya başlar. İş yerindeki emlakçılardan biri olan Dave Moss,işini kaybetmemek adına gözünü karartıp dengeleri değiştirecek bir plan yapar. Emlakçılar için olaylar gitgide karmaşık bir hale bürünür. Film, New York’ta bir emlak ofisinde çalışan Shelley Levene, Ricky Roma, Dave Moss ve George Aaronow emlakçı dörtlüsü etrafında dönmektedir.
9 – İç İşleri (2011)
IMDB Puanı: 8,2
İç İşleri, 2008’de iş ve konut kaybına sebep olan ve Amerika Birleşik Devletleri’ni derin bir ekonomik durgunluğa sürükleyen ekonomik krizi anlatan bir film. Süresi 120 dakika olan film belgesel / suç türü altında değerlendiriliyor. Filmin anlatıcılığını ise Matt Damon üstleniyor. 2010 Akademi Ödülleri’nde En İyi Belgesel ödülüyle birlikte sekiz farklı ödül kazanırken 26 tane de adaylığı bulunuyor. Film bizim için, ekonomik krizler hakkında yapılan filmlerin en iyisi olmakla beraber yapılmış en iyi borsa filmlerinden biri.
10 – Entrika (2012)
IMDB Puanı: 6,6
Entrika filmini drama ve gerilim türleri altında değerlendirmek mümkün. Bu heyecanlı borsa filminin süresi ise 1 saat 47 dakika. Film, zararlı madde kullanımı ve şiddet görüntüleri yüzünden +18 olarak derecelendirdi. 60. yaş gününün arifesinde Robert Miller ümitsiz bir şekilde, şirketin alıcılarının muhasebe usulsüzlüklerini gizlemeye çalışırken kazara gerçekleşen bir ölümü polislerden ve karısından saklamaya çalışır. Entrika, sırtını sağlam yere dayamış, birkaç cephede itibarını kaybetme tehlikesiyle yüzleşen ve hapse girme ihtimali olan bir adam hakkında güzel bir film.
11 – Kazan Dairesi (2000)
IMDB Puanı: 7,0
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Günümüzde hala kullanılan pis finans uygulamalarının farkına varmamızı sağlayan film, yatırım yapacaklara saydam ve güvenilir şirketlerle iş yapmaları hakkında bir uyarı niteliğinde.
Kazan Dairesi, 2000 yılında yayınlanan başka bir borsa filmi. Suç draması türü altında yer alan filmin süresi ise 1 saat 59 dakika. Üniversiteyi bırakmış ana karakterimizin yatırım firmasında uzman olarak başarılı bir kariyere doğru ilerlemesini ancak sonrasında elde ettiği başarının onu açgözlülük ve bencillik girdabına almasını izlediğimiz film, devasa servetlerin insan aklını nasıl zehirleyebileceği ve yatırımcıları ne derece yozlaştırıp perişan edeceğini görmek isteyenler için izlenmesi gereken bir eser.
12 – Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (2009)
IMDB Puanı: 7,4
Michael Moore hakkında sevdiğimiz şey, hem bir sebep için savaşması hem de statükoya meydan okunmaktan çekinmemesi. Moore, geri döndü ve eleştirel bakışlarını kapitalizmin üzerine dikti. Filmin tarihsel yönleri ile tasvir ettiği olayların etkileri çok güçlü. Eğlenceli ve düşündürücü olması ile izlerken verdiği keyif sebebiyle izlemenizi önereceğimiz, kesinlikle kaçırmamanız gereken bir film.
13 – Şirket (2003)
IMDB Puanı: 8,1
Şirket, British Columbia Üniversitesi hukuk profesörü Joel Bakan’ın yazmış olduğu Kanada yapımı bir belgesel filmi. Günümüz şirketlerini tahlil eden filmin süresi 2 saat 25 dakika. Film, ‘Şirket’in bir insanmışçasına yükselişini mükemmel bir şekilde anlatıyor. Şirketin haklara sahip olması, mülk satın alabilmesi, yasal zilyetlik sahibi olması gibi kabul edilen yasalardan sonra şirketler bir kişiye eşit bir yasal statü kazandı. Yani, bir şirket bir bireymiş gibi muamele görürse bu toplum için iyi bir durumdur. Ancak bu değerlendirmenin sonucu iyi değildi, şirketlerin umursadığı tek şey karları iken ürünlerinin doğuracağı sonuçlar, toplum ve çevre üzerindeki etkileri gibi şeyler umurlarında olmaz. Bu film zamanınızı yatırmak için doğru bir tercih.
14 – Enron: Odadaki En Zeki Kişi (2005)
IMDB Puanı: 7,6
1 oda dolusu profesyonel avukat tutacak kadar paranız var ise yapmış olduğunuz usulsüzlüklerden dahi haklı çıkabilirsiniz.
2001’de dünyanın en büyük 7. şirketi olan ve yıllık 100 milyar dolar gelir elde eden Enron şirketi nasıl iflas etmiş olabilir?
Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız bu filmi mutlaka izlemelisiniz. Filmde muhasebe oyunlarıyla gelirlerini 55 kat yüksek gösteren ünlü enerji şirketi Enron’un yükselişini ve şirketin gerçek yüzünün gün yüzüne çıkmasıyla nasıl dibe vurduğu anlatılıyor. Şirkertin 2001’de iflas etmesiyle dünyada 90.000’den fazla kişi de işini kaybetmiş oldu.
15 – İflas Edemeyecek Kadar Büyük (Too Big to Fail) (2011)
IMDB Puanı: 7,3
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: İpotek destekli menkullerin, krizi dünyaya nasıl yaydığını ve ABD Federal Rezervleri’nin borsayı dengelemek adına uygulamaya koyduğu politika ve aldığı kararların nasıl yetersiz kaldığını göreceksiniz.
‘İflas Edemeyecek Kadar Büyük’ başlıklı bu film, 2008’de yaşanan mali çöküşü ve eski Amerika Birleşik Devletleri’nin Hazine Bakanı Henry Paulson’un yönetim biçimini anlatıyor. Süresi 1 saat 39 dakika olan film Andrew Ross Sorkin’in ‘İflas Edemeyecek Kadar Büyük’ isimli, tarihi gerçeklere dayanan romanından uyarlandı. Film, eski ABD Hazine Bakanı Henry Paulson (William Hurt) ve Federal Rezerv Sistemi Başkanı Ben Barnanke’nin (Paul Giamatti), Ağustos 2008 ile 13 Ekim 2008 arasındaki sorunları yönetişini işliyor.
16 – Dolandırıcı Tüccar (1999)
IMDB Puanı: 6,4
Orijinal İsim: Rogue Trader
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Tepedeki bankalarda saydamlık ve risk yönetimi olmadığını gösteren film, neden iyi bir tacir ile çalışmamız gerektiğini anlatıyor.
Dolandırıcı Tüccar, suç, drama ve tarih türleri altında sınıflandırılan ve süresi 1 saat 40 dakika olan bir film. Hırslı ve gözü açık biri olan Nick Leeson içinde yaşadığı dünyada yükselmek ve sıradan, basit bir banka memurundan fazlası olmak için kararlıdır. Nick’in işvereni Barings Bankası, Nick’e başka kimsenin uğraşmak istemediği bir konuyla başa çıkması için Jakarta’ya gitmesini teklif ettiğinde Nick bu teklifi gözü kapalı bir şekilde kabul eder.
Nick, Jakarta’da tanıştığı Lisa ile evlenir ve banka ona Singapur’da başka bir iş teklif ettiğinde Lisa ile Singapur’a gider. Banka, paradan tasarruf edebilmesi için Nick’in hem işlem odalarını hem de bankanın idare departmanlarını işletmesine izin verirken düşük maaşlı ve vasıfsız personel çalıştırması için Nick’e baskı yapar. Singapur’daki ilk senesi Nick için büyük başarıdır. Ticaret kurallarını ihlal etse bile kayıplarını gizlice örtmüş ve banka için büyük karlar elde etmiştir. Daha fazla özgürlük ile daha fazla para verilen ve denetlenmeyen Nick, zarar etmeye başlayınca ticaret kurallarını tekrardan ihlal etmeye kalkışır ancak bu sefer yasadışı ticaretin daha büyük kayıplar ortaya çıkardığını fark eder.
17 – Başkalarının Parası (1991)
IMDB Puanı: 6,2
Başkalarının Parası, aynı isimli tiyatro oyunundan uyarlanan 1991 yapımı bir borsa filmi. Batmaya ramak kalan şirketleri bulup bunlar üzerinden para kazanan Larry, son derece açgözlü ve hırslı biridir. Söz konusu başkalarının parası olduğunda gözleri parlar ve elinden geleni ardına koymaz. Bu sefer de bir aile şirketine yolu düşer. Şirketi satın almak istediğini belirtir ancak istediği cevabı alamaz. Şirketin sahibi Larry’den şüphelendiği için avukat olan kızından bu işle ilgilenmesini ister. Ancak Larry, kızın gönlünü çalmayı başarınca işler farklı bir hal alır. Başkalarının Parası, işlediği konu itibariyle kesinlikle izlenmesi gereken bir borsa filmi.
18 – Ortak (1996)
IMDB Puanı: 6,1
Orijinal İsim: The Associate
Akıllı, bekar ve bir yatırım bankacısı olan Laurel Ayres (Whoopi Goldberg), bir gün sırf kadın olduğu için kaçırdığı bir terfiyi öğrenene kadar borsa şirketindeki merdivenleri birer birer çıkmaya çalışmaktadır. Kendisinden daha zeki olmayan eski meslektaşı Frank Peterson şimdi amiri konumuna geldiği için beyaz erkeklerin borsa dünyasını nasıl hakimiyetleri altına aldıklarını ve siyahi kadınları ciddiye almadıklarını fark ettiği gün işi bırakır ve kendi şirketini açmaya karar verir.
Bu işe kalkıştıktan sonra ten renginin ve cinsiyetinin önemsenmeden sadece kendi doğruları ile yargılanmak için Robert S. Cutty isimli kurgusal bir beyaz erkek karakteri oluşturur. Bir süre bu karakter adı altında devam ettikten sonra, birçok firma onu kendi bünyelerine dahil edebilmek için her şeyi yapmayı kabul edecek hale gelirler. Filmin kapanış sahnesinde Ayres, Cutty’nin giyineceği tarzda giyinir ve Cutty’e layık görülen onurları kabul etmek ve kendisini ortaya çıkarmak için seçkin beyefendiler toplantısına gider. Film her ne kadar komedi türünde değerlendirilse de, ırkçı ve cinsiyetçi ayrımcılıklara dair güzel noktalara parmak basmaktadır.
19 – Ucubeler Sektörü (2010)
IMDB Puanı: 6,4
Orijinal İsim: Freakonomics
İnsan doğasını ve etrafımızdaki dünyayı nasıl yorumladığımızı araştıran büyüleyici bir belgesel derlemesinin gerçekçi olma ihtimali çok zayıftır. Ancak Ucubeler Sektörü zayıf olan bu ihtimalin imkansız olmadığına dair çok güzel bir kanıt.
20 – Bitcoin Bankacılığı (2016)
IMDB Puanı: 6,6
Bitcoin Bankacılığı, Bitcoin’in doğuşunu ve bunun altında yatan temel teknoloji BlockChain’i aydınlatan bir belgesel filmi. Bitcoin sistemlerini ve altında yatan teknolojileri merak edenler için bu film, harika bir başlangıç noktası. Bunun yanında belgeselde yer alan Bitcoin ve Blockchain meraklıları ile yapılmış röportajlar belgeseli tamamlıyor.
Ancak şöyle acı bir gerçek var: 2018’de Bitcoin’e ve diğer sanal para birimlerini yatırım yapanlar ciddi miktarda para kaybettiler. Bu güzel belgeseli izleyerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
21 – Eşitlik (2016)
IMDB Puanı: 5,5
Film, zirveye çıkmakta zorlanan bir yatırım bankacısı olan Naomi Bishop’u anlatıyor. Naomi Bishop, kendisinin yolsuzluk yaptığından şüphelenen bir savcı tarafından izleniyor. Bu yüzden, bu hikayedeki yolsuzluk ağını çözmek zorunda olan ve güvendiği bir meslektaşının ihanetine uğraması sonucu durumu daha da kötüleşen, müşterilerinin güveni de dahil olmak üzere bir sürü aksilik ile karşılaşan bir yatırım bankacısının hikayesini izliyoruz.
22 – Banka – Kelebek Etkisi (2001)
IMDB Puanı: 6,5
Banka – Kelebek Etkisi, gerilim ve drama türleri altında değerlendirilebilecek ve 2001’de yayınlanan Avustralya yapımı bir borsa filmi. David Wenham’ın hayat verdiği, borsadaki dalgalanmaları tahmin etmek için bir formül geliştiren, başına buyruk bir matematikçi olan Jim Doyle’un hikayesini anlatan filmin süresi ise 1 saat 46 dakika. Doyle, O’Reilly’nin ekibine katıldığında yapması gereken ilk şey ‘Açgözlülük iyidir.’ prensibine olan bağlılığını kanıtlamaktır.
23 – Barbarlar Kapıya Dayandı (1993)
IMDB Puanı: 7,2
Film Bittiğinde Ne Öğrenmiş Olacaksınız: Barbarlar Kapıya Dayandı, gerçek olaylardan esinlenilen bir film. İzleyiciler olarak, filmin arka planında dönen dolandırıcılıklar ve entrikalarla birlikte Nabisco’nun CEO’su F. Ross Johnson’ın açgözlülüğü ile çöküşünü görünce hem eğlenecek hem şaşıracaksınız.
Emmy Ödülü kazanan bu televizyon filmi, 1980’lerin ele geçirme savaşlarında yaşanan gerçek olaylara mizahi bir bakış açısı getiriyor. Bu filmi ağır olmayan bir drama ve komedi olarak nitelendirebiliriz, ancak filmdeki profesyonel oyunculuklar (özellikle ana karaktere hayat veren James Garner) ile yönetmenin verdiği tat, televizyon standartlarının çok ötesinde. Film, aşırıya kaçma ve büyük sayılarda para için verilen savaşlar hakkında iyi bir hikayeye sahip. J
ames Garner’ın canlandırdığı F. Ross Johnson, Kanada, Winnipeg’de yaşayan çalışkan bir gazeteciyken New York’ta büyük harcamalar yapan bir CEO oluyor. Johnson, başarısızlığa doğru ilerliyormuş gibi gözüken bir projeyle karşı karşıya kalınca şirketi kendi adına satın almak için para toplamaya çalışarak hissedarların vereceği ters tepkilerin yönünü değiştirmeye çalışır. Johnson bir süreliğine başarılı olsa da, bir çift para avcısı muhtemel karın kokusunu alınca ortalık ihale savaşına döner. Filmin devamında gerçekleşen olaylar ise tüm sayıların dokuz tane sıfırı olduğu bir dünyada kurumsal hokkabazlık, kargaşa ve hileden ibaret.
24 – Çin Telaşı (2018)
IMDB Puanı: 7,2
2008’den önce Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırım şirketleri, müşterilerinin yatırımlarını katlamak ve kendileri için para kazanmak adına yeni yollar arayışındadır. Film, Çin’in devasa büyüme rakamlarına dahil olmak isteyen ancak ülkeler ve şirketler hakkında pek bir şey bilmeyen Amerikalılara satış yapan yatırım danışmanlıklarını anlatıyor. Bu durum, çok güvenilir olmayan yatırım firmalarının düzenlediği yatırım konferanslarına Bill Clinton ve Henry Kissenger gibi ücretli konuşmacıların katılımıyla destekleniyor. Bu tarz uygulamalarda yanıltıcı reklamı yapılan şirketlerin hisse senetlerinde ani artışlar yaşanıyor. İşte ‘Çin Telaşı’ belgeseli 2008-2016 yılları arasında yaşanan bu tür dolandırıcılıklara odaklanıyor.
25 – Jack Gazinosu ve Para Birleşik Devletleri (2010)
IMDB Puanı: 7,1
Film, 18 yaşından küçüklerin izlemesi için uygun olmayan başka bir borsa filmi. Filmin süresi yaklaşık olarak 2 saat. Film, George W. Bush döneminde komplo kurma ve dolandırıcılık gibi suçlardan hapse girmiş, varlıklı lobici ve iş adamı Jack Abramoff’un elit yaşamının ve muhtemel yıkılışının izini sürüyor.
26 – Borsada Panik (1981)
IMDB Puanı: 5,4
Orijinal İsim: Rollover
Borsada Panik; drama, gizem ve romantizm türleri altına giren 1981 yapımı bir borsa filmi. Filmin süresi 1 saat 56 dakika. Hubbell Smith, ne durumda olduğunu keşfetmek için Borough Ulusal Bankası’nın lideri olarak kontrolünü devralır ve borç içinde olduğunu öğrenir. Filmde sona yaklaşıldıkça paralarının anlık olarak işe yaramaz olduğunu öğrenen halkın çıldırmasını ve sokağa dökülmesini görüyoruz. Filmin final sahnesinde Borough Ulusal Bankası; çalışma sahalarının bomboş kaldığı, makinelerin çalışmadığı, etrafta çalışanların olmadığı ve ışıkların kapalı olduğu terkedilmiş bir yer olarak sahneleniyor. Geriye sadece Just Smith ve onu zorlayıp duran Lee Winters kalmıştır. Smith, Winters’a tekrar başlamanın bir yolunu aradığını söylediği an Winters, suç ortağı olmayı kabul eder.
27 – Madoff Kovalamacası (2011)
IMDB Puanı: 6,3
Madoff Kovalmacası, Harry Markopolos’un yazmış olduğu ‘Kimse Dinlemezdi’ adlı, olgulara ve tarihi gerçeklere dayanan bir hikayeden uyarlanan bir belgesel filmi. Film, Bernie Madoff’un yükselişi ve düşüşü ile birlikte Markopolos’un Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nu harekete geçirmenin kendisi için ne kadar zor olduğunu anlatıyor. Bu filmi sadece pasif paralardan (getirisi olmayan ya da kullanılmayan, yani var olmaktan başka bir görevi olmayan para) yararlanan şirketleri denetlemenin ne kadar zor ve sıkıntılı bir süreç olduğunu anlamak için izlemelisiniz.
28 – Paranın Yükselişi (2008)
IMDB Puanı: 8,0
Orijinal İsim: The Ascent of Money
Niall Ferguson, ‘Paranın Yükselişi’ ile gerçekleri ve düşünceleri kullanarak bizi tarihi bir serüvene sürüklüyor. Film, paranın tarihi arka planı ile mal ve yatırımların nasıl daha etkili bir şekilde halka açık bir yönetim unsuru haline geldiğini anlatıyor. Film, 2009 yılında Uluslar arası Emmy Ödülleri’nde En İyi Belgesel ödülünü kazandı. Biz de bu filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.
29 – Lehman Biraderlerin Son Günleri (2010)
IMDB Puanı: 6,2
Orijinal İsim: The Last Days of Lehman Brothers
Lehman Biraderlerin Son Günleri, ilk olarak 9 Eylül 2009 Çarşamba günü BBC 2 ve BBC HD’de yayınlanan bir televizyon filmidir. Lehman Biraderlerin çöküşünü anlatan film Biraderlerin çöküşünün ilk yıl dönümünde yayınlandı. Oyuncu kadrosunda James Cromwell, Ben Daniels, Corey Johnson, Michael Landes ve James Bolam gibi aktörleri bulunduran borsa belgeseli filminin süresi ise 60 dakika. Film, Lehman Biraderlerin borsaya gittikleri tarih olan 12 Eylül 2008’den sonra birkaç gün içerisinde meydana gelen gerçek olayları anlatıyor.
30 – Floored (2009)
IMDB Puanı: 6,7
Afallamış, belgesel türü altında değerlendirebileceğimiz 2009 yapımı bir borsa filmi. Filmin odaklandığı tek konu, Şikago borsasın nasıl bir ortama ve nasıl bir popülasyona sahip olduğu. Bunu, özellikle elektronik gelişmelerin verdiği huzursuzluktan etkilenen ve mesleklerine ticaret dünyasında yaygınlaşan teknoloji kullanımıyla gölge düşürülmüş, borsada kendi adlarına menkul alıp satan birkaç tacirin hikayesini anlatarak yapıyor. Filmin süresi, kimsenin güzel bir film için ayırmaktan çekinmeyeceği şekilde 1 saat 17 dakika. Film, ABD’deki 2009 ekonomik krizine cuk diye oturuyor. Filmin yönetmeni “İş yerindeki gergin ve yoğun olayları gözetleyerek ülkenin işsizlik oranının %10’a yaklaştığı bu zor dönemlerden iyi faydalanıyor.” ’Floored’ filmini izlemenizi şiddetle öneriyoruz.
31 – Bayiler (1989)
IMDB Puanı: 5,5
Orijinal İsim: Dealers
Bayiler, 1989 yılında yayınlanan İngiliz yapımı bir borsa filmi. Bayiler, finansal krizin ortasında olan kayda değer bir Amerikan yatırım bankasının Londra’daki şubesinin hikayesini anlatmaktadır. 100 milyon dolarlık bir zarardan sonra, Simon Slater’ın hayat verdiği, kurumun önde gelen tacirlerinden biri olan Tony Eisner, yönetim kurulu odasında intihar eder. Tony’nin intiharından sonra, şirket eskiden Tony’nin bulunduğu konuma yeni birisini atamak zorundadır. Paul McGann tarafından canlandırılan, firmadaki baş tacir Daniel Pascoe, görev için en yüksek önceliğe sahip olduğuna inanmaktadır ancak firma bu pozisyona Amerikalı bir tacir olan Anna Schuman’ı atar. Daniel bu duruma öfkelenir ve Anna’ya atabildiği kadar çamur atmaya çalışır. Her halükarda işler değişmek üzeredir. Bu borsa filmi, detaylara gösterdiği inanılmaz özen sayesinde izlenmesi gereken bir film haline geldi.
32 – Borsa Savaşçıları (2006)
IMDB: 7,2
Orijinal İsim: Wall Street Warriors
Borsa Savaşçıları, iki sezon halinde yayınlanan borsa temalı bir televizyon belgeseli. Bu yapım, borsayı borsa yapan aşırı gücün ve koyu rekabetin tahlilini yapmakta oldukça başarılı. Borsa Savaşçıları, ticaret merkezinde milyonlarca dolarlık pazarlıklar yapan on başarılı insanın günlük yaşamını ele alıyor. Paranızı, portföyünüzü ve finansal geleceğinizi nasıl zihinlere teslim ettiğinizi görmeniz için güzel bir yapım. Eğer bu yapımdan bir ders çıkarılsaydı bu ders kesinlikle sadece kendinize güvenmeniz gerektiğidir. Umarız izledikten sonra uyuyabilirsiniz.
33 – Borsa Sektörünün Simyacıları (2010)
IMDB Puanı: 7,1
Orijinal İsim: Quants: The Alchemists of Wall Street
Borsa Sektörünün Simyacıları, borsada çalışan analistlerin yaptığı çalışmalar hakkındaki 45 dakikalık bir belgeseldir. Belgesel, borsayı hem yıkan hem de var eden parasal modelleri yaratan analistlerin psikolojisini anlatma konusunda gayet başarılı. Belgesel aynı zamanda borsa analistlerinin kimler olduğunu ve ne iş yaptıklarını da açıklıyor, onlar neredeyse borsayı çökerten finansal ürünleri tasarlayan matematik sihirbazları ve bilgisayar geliştiricileridir. Belgesel sizlere, borsanın derinliklerinden gelen hırs, huşu ve gelişigüzellikler hakkında güzel bir hikaye deneyimi yaşatıyor.