Yalnızca sesten oluşan içeriklere olan talep gün geçtikçe artıyor. Dahası bu tür içerikleri kullanmanın en popüler yolu podcastler!
Podcast yayıncılığı piyasaları uzun zamandır meşgul ediyordu, yalnızca son günlerde her zamankinden daha çok revaçta olduğunu söyleyebiliriz. Bu da kendi podcast yayınınızı başlatmak, sağlam bir takipçi kitlesi oluşturmak ve bu iş üzerinden para kazanmak için en doğru zamanda olduğumuz anlamına geliyor.
Podcast Para Kazandırıyor mu?
Bilgi üzerinden para kazanmaya dayalı bilgi ekonomisi, son teknolojinin getirisi bir dizi yöntemle her geçen gün daha da büyüyor.. Bu yöntem bolluğu içinde en çok rağbet görenin ise videolar olduğu söylenebilir. Ancak, en azından şimdilik podcastler videoların vaat ettiklerinden çok daha üstün bir dizi avantaja sahipmiş gibi görünüyor.
Nasıl mı?
Örneğin, insanlar araba kullanırken, spor salonlarında veya açık havada egzersiz yaptıkları sırada video izleyemezler. Aksi takdirde ne araba kullanabilir, ne de spor yapabilirler, öyle değil mi? İşte tam da böyle anlarda zamanı daha verimli kullanabilmek adına en sevdikleri podcastlerden bir doz almak isterler.
Ya da bazılarımız içerikleri metin veya video üzerinden değil de, ses formatında tüketmeyi tercih ederler.
Buunun da insanların yıldızı parlayan podcast endüstrisinden gelir elde etmek için kullanacakları gerçekçi araç ya da yöntemlerin varlığı halen çok gün yüzüne çıkmış değil. Bu nedenle bu yazıda kendi podcast yayını yapmayı düşünenlerin yararlanabilecekleri, işlevsel birkaç yöntemden bahsedeceğiz.
Amacınız hem tutkularınızı paylaşıp hem de ekstra para kazanmaksa podcast yolculuğunuzu aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz.
Kim bilir, belki de podcast işini tam zamanlı bir işe dahi dönüştürebilirsiniz.
Adım Adım Podcast’ten Para Kazanmak
1- Podcastiniz Konunuzu Belirleyin.
Podcast konunuzu belirlerken dikkate almanız gereken iki nokta mevcut: Devasa bir kitlesel pazar kitlesine mi hitap edeceksiniz yoksa dar bir niş kitle ile mi çalışmayı tercih edersiniz?
Neden köpek eğitimi veya sahada satış gibi karlı niş pazarlar podcast yayınları için biçilmiş kaftan sayılıyor sizce? Cevap gayet basit: Çünkü işe yarıyorlar! Somut ve işlevsel bir nişe sahip olmanız, idealinizdeki hedef kitlesine dolayısıyla gelir elde edeceğiniz sponsor ve reklamcılara kavuşmanızı kolaylaştırıyor. Ayrıca, piyasada edineceğiniz sağlam konum ve rekabet ortamının düşüklüğü de bu nişlerin vaat ettikleri avantajlar arasında yer alıyor.
Podcast yayınınız için niş pazar seçmenin bir diğer avantajı ise belirli bir bakış açısına bağlı kalabilmenizi sağlamalarıdır. Çünkü insanlar belirli bir bakış açısına sahip, bir başka deyişle “duruşu” olan podcast yayınlarını dinlemeyi tercih ederler. Örneğin, niş pazarınız “40 Yaş Üstü Kadınlar İçin Stil” ise yayınlarınızda yaşlanma karşıtı kültüre karşı duran bir bakış açısı sergilemeli ve stil sahibi olarak yaş almaya ilişkin konulardan bahsetmelisiniz.
Yeni bir çevrim içi işletme kurmak, YouTube kanalı açmak veya blog sayfası oluşturmak mı istiyorsunuz? Bu hayali kuranlara öncelik olarak niş pazarları hedef almalarını öneriyoruz. Aynı durum podcastler içinde geçerli.
Niş pazar tabanlı bir podcast yayını oluşturursanız dilediğiniz zaman daha geniş bir kitleye ulaşmak adına yayın kapsamını genişletebilirsiniz. Ancak belirli bir niş pazara hitap ettiğinizde hedef kitlenizi oluşturmanız ve bu kitleyi yakın takibe almanız da en az podcast yayını yapmaya başlamanız kadar kolay olacaktır.
Bu anlamda niş tabanlı podcast yayınlarını küçük bir havuzun içinde yüzmekte olan büyük balıklara benzetebiliriz.
Politika veya kilo kaybı vb. konulardaki kitlesel pazara ilişkin podcast yayınlarında ise pazar rekabeti çok daha yüksektir, ancak söz konusu pazarlar o denli büyüktür ki ilgi çekici olduğunuz ve farklılığınızı koruduğunuz sürece bir şekilde olaya dahil olmanız kaçınılmazdır.
Ayrıca pazar payınızı elde etmek ve sağlam bir takipçi kitlesi oluşturmak adına daha büyük bir niş pazarın çok daha küçük bir bölümünü hedefleyerek işe başlayabileceğinizi de unutmamalısınız. Podcast kitlenizi genişlettikçe daha büyük pazarlara ilişkin geniş kapsamlı pek çok konuya da değinebileceksiniz.
İşe küçük bir niş pazar üzerinden başladınız diye kendinizi gözlerden ırak hissetmeyin. Yalnızca söz konusu pazara bağımlı olduğunuzu da düşünmeyin. Sıkışıp kaldığınız falan da yok. Sadece doğru zamanı beklemelisiniz.
2- Kendinizi Mümkün Olan En İyi Podcast Yayınını Yapmaya Adayın.
Aslında bunu söylememize gerek dahi yok – podcastleriniz ne kadar iyi olursa o kadar çok dinleyici ya da takipçi kazanacaksınız demektir.
İşe çoğu podcast yayıncısının yaptığı gibi minimal bir kitleyle başlasanız bile bu süreci kaliteli içerik, başlıkla uyumlu konu seçimleri ve tutarlı bir yayın ile harmanlamanız gerekir. Reklam verenler veya sponsorlar esasen şu iki şeyi kovalar: İlgi çekici bir ürün ve devasa, tutku dolu bir kitle. Takipçi kitlenizi oluşturmaya çalıştığınız bu süre boyunca aynı zamanda konuk ağırlama, görüşme ve sunum becerilerinizi de geliştirmeye odaklanmalısınız.
Beceriden bahsetmişken podcast konusunda ustalaşmak isteyenlerin mutlaka edinmesi gereken bir dizi beceriyi listeleyelim.
- Ses temizliği ve prodüksiyon
- Topluluk oluşturma ve etkileşim kurma
- Sosyal medya üzerinden kulaktan kulağa pazarlamayı kullanma
- Podcast uyumlu uygulamalar geliştirme
- Eylem çağrıları yaratma
- Yayına Hazırlama/Düzenleme
- Alan kaydı yapma
- Ses yeteneği
İyi haber şu ki bugün mevcut olan tüm araç gereç yani teknoloji sayesinde profesyonel bir podcast yaratmak hiç de zor değil. Üstelik pek maliyetli de sayılmaz.
Bu teknolojik araç gereçlerin birçoğunu dış kaynak yöntemiyle çok daha ucuza mal edebilirsiniz. Podcast sistemini kurması ve bu sistemi iTunes ile eşleştirmesi adına bir uzmanı işe alabilir, podcast kapağınız için harika görünümlü sanat eserleri yaratması için bir tasarımcı ile anlaşabilir, podcast jenerik müziğinizi oluşturması için bir müzisyenden yardım alabilir hatta ve hatta podcast içeriklerini oluşturmak için dahi eleman alımına gidebilirsiniz.
Tüm bu işlerin yükü altında ezilmiş hissetmenizi istemeyiz. Unutmayın, henüz yolun başındasınız. Bu nedenle yavaş ve emin adımlarla ilerlemeli ve podcast oluşturmaya devam ettiğiniz süreç boyunca kalitenizi her bakımdan artırmaya odaklanmalısınız.
Kuruluş ve yatırım süreci, podcast işine atılmanın en zor kısımlarını oluşturur. Ancak birkaç podcast yaptıktan sonra işi kapacak, her şeyi kolayca halledebildiğiniz oturmuş bir sisteme sahip olacaksınız.
3- Potansiyel Sponsorlarınıza Yönelik Benzersiz Satış Teklifleri Geliştirin.
Podcastler, Olimpiyatlar ve Dünya Kupası gibi üst düzey etkinliklerin aksine her daim rakamların büyüklüğü ile ölçülmez.
Diyelim ki reklam arayışında olan şirketlere köpek mamasına aylık olarak X TL harcayan dinleyici sayınızın haftalık 250 olduğunu söyleyebiliyorsunuz. Böylesi bir teklif, haber içerikli bir site gezinen yaklaşık 15 bin kimliği belirsiz ve etkileşimden uzak okuyucuya sunulacak satış teklifinden çok daha değerlidir.
Çevrim içi ortam söz konusu olduğunda reklam verenler ve sponsorlar için önemli olan tek şey büyük bir kitleye hitap etmekten ziyade çok daha spesifik, hedeflendirilmiş ve demografik bir müşteri grubuna ulaşmaktır.
Tam da bu yüzden önceki bölümlerde podcastiniz için daha küçük bir niş pazarı hedeflemenizi önerdik.Çünkü niş bir pazara sahip olmanın yaratacağı güç yadsınamaz.
Yeri gelmişken uyaralım.. Reklam verenler ya da sponsorlar belirli bir demografik yapıya özgü tutkulu takipçilerin peşindedirler. Podcast yayınlarınız geniş bir konu ağı içeriyor ya da belirli bir kitleye hitap etmiyorsa, sponsor bulmakta zorlanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Niş Pazar Nasıl Bulunur?
4- Podcast’ten Para Kazanmaya Başlayın.
Podcast işine yeni başlamış olsanız dahi bu iş üzerinden ciddi miktarda para kazanabilirsiniz.
Nasıl mı?
– Zaten kendimize ait ürün veya hizmetleriniz mi var? O halde ilk iş olarak podcastinizde bu ürünlerden bahsedebilirsiniz. Kendinize ait online kurs, e-kitap ya da bir konuda verdiğiniz danışmanlık hizmetiniz varsa bunları kolaylıkla pazarlayabilirsiniz.
– Kendi ürün veya hizmetleriniz yoksa başkalarına ait ürün ya da hizmetlerin satış ortağı olup onları tanıtabilir, bunun için bir komisyon talep edebilirsiniz.
– Podcastiniz büyüyüp de yeterince geniş bir kitleye sahip olduğunuzda ise sponsorluklarla ya da belirli ürün tanıtımları yoluyla ciddi miktarlarda bir gelir elde edebilirsiniz. Anlayacağınız, podcast üzerinden para kazanma yolları sınırsızdır.
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler bunlar içinde en yaygın kullanılanları olsa da podcast üzerinden para kazanabilmenin limitlerini belirleyen asıl şey hayal gücünüz ve yaratıcılığınızdır.
5- Podcast Danışmanlığı Yaparak Para Kazanmak.
Yalnızca kısa bir süreliğine ticari faaliyetleri için podcastleri kullanmış, ancak bu yöntemin kendi işleri için pek de kullanışlı olmadığını fark eden sayısız yetenekli insan var. Üstelik bunların çoğu, söz konusu süreç boyunca yüksek talep gören bir dizi elzem beceri geliştirdiklerinin farkında dahi değiller!
Ne o? Siz de mi aynı yollardan geçtiniz? O halde podcast uzmanı olmak için gereken zaman ve enerjiyi ayırmış avantajlı grubun bir parçasısınız. Maalesef insanların % 99’u sizin kadar yetenekli değildir, bu nedenle de uzmanlığınıza ihtiyaç duyarlar – tabi eğer bilir kişiliğinizi onlara da kanıtlayabilirsiniz.
Podcast yayıncılığı genellikle sosyal medya pazarlamacılığı, web trafiği ölçümü ve arama motoru optimizasyonu gibi diğer çevrim içi etkinliklerle doğru orantılı olup ağırlıklı olarak da teknoloji ile ilgilidir. Hatta etkileşime dayalı medya türlerinin en kullanışlılarından biri olduğunu dahi söyleyebiliriz. Podcast yayınlayarak başarıya ulaşmış çoğu insan bunu kendisinin ya da yardım aldığı uzman kişinin karakter yapısına ya da hedef kitle ile gerçekleştirdiği etkileşime borçludur.
Anlayacağınız, başkalarının podcast sistemi kurmalarına, kendi içeriklerini yaratmalarına ve düzenlemelerine ya da podcastlerini çevrim içi ortamda etkili bir şekilde pazarlamalarına yardımcı olarak da para kazanabilirsiniz.
Son Söz
Podcast üzerinden para kazanmaya başlamak öyle bir anda gerçekleşebilecek bir şey değildir; hatta deneyimli, yetenekli pazarlamacıların dahi işleri rayına oturtmak için en iyi ihtimalle bir yıla ihtiyaçları vardır. Öte yandan, podcast yayını başlatmakla hedef kitlenize ulaşmanın,birbirinden değerli içerikler sunmanın, en önemlisi de para kazanmanın zahmetsiz ve zevkli bir yolunu bulmuş olursunuz.