İnsanlarda olduğu gibi, marka sesi de bir markanın dış dünyayla iletişim kurarken kullanabileceği, markayı diğerlerinden ayıran eşsiz bir araçtır. Fakat, bu noktada Nokia’nın bilinen zil sesi gibi sesler bu şirketlerin marka sesinin tek başına bunlar olduğu anlamına gelmez.
Marka sesi nedir?
Marka sesi kelimelerin, ilgili markanın yaklaşımının ve değerlerinin oluşturduğu uyumlu bir birliktelik olup hedef müşteri kitlesini ya da diğer kişileri adreslemektedir. Diğer bir deyişle, marka, sesi sayesinde kendi kimliğini dış dünyaya açar.
Marka sesi, her zaman işitsel değildir.
Bir marka yapay bir kişilik olarak düşünülebilir ve herhangi bir insan gibi eşsiz özelliklere sahiptir. Marka sesi, bu kapsamda, hedef kitle ile aşağıdaki alternatif yollar üzerinden iletişim kurulurken, bu kitlenin markanın kişiliğini anlamasında da önemli bir rol oynar.
- Telefon araması
- Mektup
- Sosyal medya
- E-posta
- Diğer İletişim kaynakları
Marka sesi sadece işitsel olmak zorunda değildir. Aksine markanın kişiliğinin genel bir sunumudur. Bu kişilik konsepti içerisinde, İletişim dili, değerler ve müşteri temas noktaları boyunca marka sesi aracılığıyla dış dünya ile iletişimi kurulan diğer karakteristik özellikler yer alır.
Marka sesi şirketin neyi ne şekilde ifade ettiğidir.
Marka sesi aşağıdakilerin iletişiminin yapılmasını sağlar.
- Şirket değerleri
- Şirket kimliği
- Pazardaki konumu
Aynı zamanda, markanın sesi marka kişiliği, marka konumlandırma ve marka imajı formasyonuna liderlik eder. Markanın, iletmek istediği mesajı istediği şekilde iletebilmesine olanak sağlar, bu sebeple diğer tüm marka stratejileri de marka sesine bağlıdır.
Marka sesi bütünsel bir konsepttir.
Marka sesi, kişilik, konumlandırma ve imaj formasyonuna ulaşmayı hedefler. Bu kapsamda, böylesi sonuçları elde edebilmek için buna uygun marka stratejilerinin yaratılması ve iletişimin kurulması gerekmektedir. Bu nedenle, marka sesinin İletişim dili, değerler ve diğer karakteristik özelliklerin oluşturduğu bütünsel bir formasyona sahip olması oldukça önemlidir.
Marka sesi her bir müşteri temas noktasında vardır.
Müşteri temas noktası her zaman bir satış deneyiminin gerçekleşmesi anlamına gelmez. Aksine, şirketin müşteri ile İletişim kurduğu her durum bir müşteri temas noktasıdır. Bunlar, websitesi ve sosyal medya ağları üzerinde gerçekleşen müşteri temasları, müşterilere gönderilen ya da onlardan gelen e-postalar, reklam faaliyetleri gibi pek çok deneyimi içerebilir.
Marka Sesi Örnekleri
Büyük markalar bütüncül ve farklılaşmış bir marka sesine sahiptir. Bu sebeple, bu markalar kendi sektörlerinde öne çıkan markalardır ve müşteriler sadece renk ya da başka bir özelliği gördüklerinde bu markaları kolaylıkla ayırt edebilirler.
Coca-Cola’nın Marka Sesi
Coca Cola iletmek istediği mesajı (mutluluk, keyif, deneyim vb) oldukça açık ve “cana yakınlık” kavramı olarak nitelendirilebilecek bütüncül bir ses ile iletmektedir. Markayı bir kişiliğe ve ses tonuna sahip gerçek bir kişi gibi hayal etmek mümkün olabilmektedir.
Disney’in Marka Sesi
Disney, günümüzde önemli bir özellik olarak kabul edilebilecek “bütünsellik” özelliği sayesinde rakipleri arasında daha avantajlı bir durumdadır. İnsanlar Disney hakkında konuştuklarında yeni ve büyük bir dünya hayal etmektedir. Disneyland, markanın sosyal medya hesapları ya da Disney ürünleri düşünüldüğünde de, şirketin kendine özel bir kelime dağarcığına, değerlere ve bir ses tonuna sahip olduğu söylenebilir.
Nike’ın Marka Sesi
Nike kuruluşundan bu yana her zaman ilham uyandıran bir marka olmuştur. Tüm marka İletişimi, marka kampanyaları, hatta marka imajı bile (Just Do ıt) doğrudan insanlara dış dünya ile ilgili ilham veren bir etkiye sahiptir.
4 Adımda Etkili Bir Marka Sesi Oluşturma
1- Müşterilerinizi Yakından Tanıyın
Marka sesinizin müşteriler tarafından duyulabilir olması gerek. Onların kulaklarına bu sesin hoş geldiğinden emin olmalısınız. Müşterilerinizin nelerden hoşlandıklarını, neler istediklerini, demografik profillerini yakından tanıyın ve bir ön çalışma yaptıktan sonra marka sesinizi yaratmaya çalışın.
2- Marka Sesi Temelde Kendiniz İçindir ama Müşterilerin de Bu Sesi Sevdiğinden Emin Olun
Müşteriler tarafından fark edilebilir, eşsiz ve farklılaşmış bir marka sesi ancak müşteriler onu sevdiği sürece faydalı sonuçlar getirecektir. Unutmayın ki, sektördeki yerinize karar veren markanızı kullanan kişilerdir, bu nedenle onları olumlu şekilde etkiniz altına almaya çalışın.
3- Marka Sesiniz Kişiliğinizi Yansıtmalı
Önce kendiniz için, macerasever, havalı, arkadaş canlısı, heyecanlı gibi bir sıfat belirleyin. Daha sonra marka sesinizi buna göre kurgulayın.
4- Bir Robot Gibi Var Olmaya Çalışmayın
Şirket yapay bir kişilik olarak değerlendirilebilir, ama asla bir robot olduğu iddia edilemez. Bu nedenle siz de müşterileriniz ile aranızda etkileşimli bir İletişim modeli oluşturun ve müşterilerinizin anlayabileceği bir dil kullanın.