Yürümek her gün yaptığımız bir şey. Bir yere gitmek için, zaman geçirmek için, egzersiz yapmak için her gün bir şekilde yürüyoruz.
Peki yürürken ekstra hiçbir şey yapmadan para kazanmak gerçekten de şahane olmaz mı?
Peki size yürüyerek para kazandıran pek çok mobil uygulama var desek?
Bu yazıda yürüyerek para kazanmanızı sağlayacak mobil uygulamaları ele alacağız. Kazanacağınız paralarla belki bir kitap ya da bir bardak kahve alabilirsiniz. Yani öyle büyük paralardan bahsetmiyoruz. Ancak doğuştan beri yaptığımız bir şey için ekstradan para kazanmak yine de şahane bir şey.
Gelin, şimdi yürüyerek para kazandıran uygulamalara bakalım.
Yürüyerek Para Kazanmanın 7 Yolu
1) Gündelik işlerden para kazanın.
İnsanlar bugünlerde hemen her şey için para ödemeye hazır ve buna alelade günlük işler de dahil.
Arabasız da rahatça dolaşabileceğiniz küçük bir yerde yaşıyorsanız, bu bölümde size yürüyerek nakit para kazanmanın mükemmel bir yolunu sunacağız – ancak bu işi halletmek için kendi yolunuzdan sapmaya hazırlıklı olmanız gerekir. Öyle ki gece geç saatlerde yapılan çikolata satışlarından tutun da paket teslimatlarına hatta insanların yeni dairelerine taşımasına yardım etmeye kadar hemen her işi yapmaya hazır olmalısınız. Ancak programınıza uyan (ve rahatlıkla yapabildiğiniz) işleri seçebilirsiniz ve bu sayede elinizi rahatlatacak bir ek gelir elde edebilirsiniz.
Ne yazık ki, bu tür işlerin yayımlayan uygulamalar henüz her ülkede mevcut değil, ancak hızla büyüyen birkaç isim mevcut. Yeni bir iş fikri olarak aklınızda yer etmesi açısından bu örneklere de yer vereceğiz.
TaskRabbit: TaskRabbit başkalarına yaptırmak istediğiniz gündelik işler için kalifiye eleman bulmanıza yarayan bir web sitesi. Para kazanmak için tek yapmanız gerekense bu siteye girmek ve ‘Tasker'(görevli) olarak kaydolmak. Sonrasında ise ne tür görevler yapmak istediğinizi seçeceksiniz.
Yapılacaklar arasında alışverişe gitmek, postaneye gitmek, evrak işlerini organize etmek, paketleri postalamak veya hediye paketlemek, teslimat ya da yiyecek, giyecek, belge vb. öğeleri hızlı bir şekilde bir yerden başka yere taşıyabilmek vb. işler yer alıyor.
Birleşik Krallık bünyesindeki bu uygulamaya kaydolmak ücretsiz ve yeterince görev tamamlayıp çok sayıda iyi geri bildirim alırsanız, ‘Elit Tasker’ olabiliyorsunuz-dolayısıyla gelecek işler için tercih edilme şansınız çok daha yüksek oluyor.
Ve bir Tasker olarak, TaskRabbit’e herhangi bir ek ücret ödemek zorunda kalmaksızın kazandığınızın tamamını cebinize atabiliyorsunuz. Ne dersiniz? Ülkemize de gelse fena olmaz mıydı?
Airtasker: TaskRabbit ile tamamen aynı konseptte bir uygulama olup Londra merkezlidir. Sisteme Tasker olarak kaydolduktan sonra, fotoğrafçılıktan yemek pişirmeye, taşınma ve mobilya montajına kadar pek çok görevi tamamlayarak para kazanabilirsiniz. TaskRabbit gibi bu siteye kaydolmak da ücretsizdir.
Böyle bir iş başlatmak mı istiyorsunuz? Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var: Bir kere yapacağınız iş için makul miktarda bir ücret alacağınızdan emin olmalısınız. En önemlisi de işin ne kadar sürede hallolacağını bilmeniz gerek. Ücretlerin önceden kararlaştırılması gerektiğini unutmayın ve başlangıçta iyi görünen bir ücretin işin günlerce sürmesi durumunda gözünüze oldukça düşük görüneceği gerçeğini hesaba katın. Ve emin olun ücretinizi aşağı çekmeniz kötü bir tercih olacaktır-bunun için eleştiri yağmuruna dahi tutulabilirsiniz. Nihayetinde bu bir iş ve iki kuruş fazla kazanmak adına sunacağınız hizmetin, en önemlisi de emeğinizin değerini düşürmeniz anlamsız olacaktır.
Peki ya göreviniz esnasında herhangi bir aksilik yaşarsanız?
Bahsi geçen iki sitede de sigorta hizmeti sunuluyor, ancak bu hizmet genellikle Tasker yani siz yerine görev talep eden kullanıcıyı kapsıyor. Herhangi bir görevi yerine getirirken yaralanmanız durumunda sizi koruyacak bir hizmet olmayabileceğinden kendi sigortanızı yaptırmayı düşünebilirsiniz.
Son bir uyarı daha: Güvende olduğunuzdan emin olmadığınız veya kendinizi rahatsız hissedeceğiniz hiçbir işi yapmayın. Nihayetinde yabancılara yardım ettiğinizi ve en pembe senaryoda dahi tedbiri elden bırakmamanız gerekeceğini unutmayın. Bir arkadaşınızın veya aile üyenizin her daim nerede olduğunuzu ve hangi görevi yaptığınızı bildiğinden emin olun.
Bu fikir aklınıza yattıysa harekete geçmenin tam zamanı.
2) Yürüyen reklam panosu olun.
Dijital çağda yaşıyor olabiliriz, ancak yine de sokağın birinde elinde ‘yiyebildiğin kadar ye, açık büfe’ tabelası ile bekleyen bir insana rastlamadığınızı söyleyemezsiniz, değil mi?
Sokaklara reklam yerleştirmekle ilgili pek çok kural ve düzenleme mevcut bu nedenle şirketler genellikle müşterileri kendilerine yönlendirecek bir tabela taşıyan insanlardan yararlanmak isteyebiliyorlar-merak edenleriniz için bu işin resmi adı ‘insan yönlendiriciliği’dir.
Bu iş para kazanmanın kolay bir yolunu sunuyor ancak saatler boyu ayakta durmayı gerektirdiğini unutmamak gerek-tabi asgari ücretten daha fazlasını kazanmayı da beklememelisiniz. Ne de olsa bu oldukça düşük beceri gerektiren bir iş – tek ihtiyacınız olan bir tabela, belki bir kostüm ve ayakta duracağınız nispeten yüksek bir nokta, öyle değil mi?.
Biraz da olumsuz taraflarından bahsedelim. Bu işi yapacaksanız aklınızda olsun, ne yazık ki hiç profesyonelce görünmeyeceği için bütün gün telefonunuza bakamazsınız – ancak kulaklıklarınızı takıp sesli kitap veya müzik dinleyebilirsiniz. Hele bir de kostüm giymenizi gerektirecek bir iş seçerseniz vay halinize! Yazın kızgın sıcaklarında kavrulabilirsiniz. Yine de panik yapmayın, çünkü bu iş bundan daha fazlasını sunabiliyor. Nasıl mı? Kostümler içinde boğulmak yerine promosyon kıyafetler veya markalı giysiler giyerek para kazanabileceğiniz işler bulabilir, işinizi çok daha konforlu bir hale getirebilirsiniz.
Bu işi yapmak için yerel işletmelerle irtibat kurabilirsiniz- bu tarz iş ilanlarının peşindeyseniz, gözlerinizi dört açıp fırsatları anında kapmaya bakın.
3) Tur rehberi olun.
Bir sürü göz alıcı mekan, manzara veya tarihi yapı ile dolu bir yerde yaşıyorsanız, para kazanmak için tur rehberi olabilirsiniz.
Tur rehberliği, insanları daha önce görmedikleri bir kasaba, şehir veya vahşi doğa yolunda yönlendirmeyi ve yol boyunca gizli mücevherleri veya ilgi çekici noktaları açığa çıkarmayı içerir. Üstelik yalnızca sokaklarda yürüyüp durmaz, halka açık müzelere veya sanat galerilerine yönelik rehberli turlar da düzenleyebilirsiniz.
Genellikle sezonluk bir iş olsa da bu işi kendi zamanınıza ve programınıza uygun şekilde yapabilir ve hizmetinizi istediğiniz şekilde fiyatlandırabilirsiniz.
Tur rehberliğine başladıktan sonra, rotalarınızı sesli veya yazdırılabilir rehberlere dönüştürerek kendi web siteniz üzerinden satıp ekstra gelir de elde edebilirsiniz. Bu şekilde, uyurken dahi para kazanmaya devam edersiniz.
Tur rehberliği, sertifika, sigorta veya deneyim olmaksızın gelir elde edebileceğiniz sayılı işten biridir – ancak hayatınızı bu şekilde kazanmak istiyorsanız bir noktada bunlara sahip olmanız da gerekecektir.
Ayrıca rekabetçi olmalı, ikna edici bir bakış açısı ile kendini tanıtma becerisine sahip olmalısınız. Araştırmanızı iyi yapmalı ve size avantaj sağlayacak gizemli konular ve tarihi dönüm noktalarının peşinde olmalısınız- en popüler temalar arasında ‘seri katil’ turu, gece turları, kentsel keşif turları veya ünlü insanlara(ölü veya diri)ilişkin turların yer alması asla tesadüf değil.
Tur rehberliği söz konusu olduğunda iyi bir konuşmacı olmanın da yardımı olacağını unutmayın – bu sayede, hem kendinden emin bir tavır sergiler hem de eğlenceli, ilgi çekici ve akılda kalıcı bir figür olmayı başarırsınız. İletişiminizin güçlü olması müşteri beklentilerine ilişkin çok daha fazla ipucu yakalamanıza da yardımcı olacaktır. Bu noktada, birden fazla dil bilmek işlevsel olacaktır.
Son bir tavsiye: Şayet bir müze, galeri veya tarihi yerleşkeye özel turlar düzenlemeyi düşünüyorsanız, rehberli bir tura liderlik etmek için önceden başvuru yapmanız (veya ödeme yapmanız) gerekebileceği gerçeğini hesaba katın. Hizmetlerinizin reklamını yapmaya başlamadan önce resmi işlemleri hallettiğinizden emin olun.
4) Köpek gezdirerek para kazanın.
Köpekleri seviyorsanız, köpek gezdiricisi olmak sizin için oldukça kazançlı bir yatırım olabilir.
Üstelik bu işin, emeklilerden tutun da 9-5 çalışan insanlara veya günde iki veya daha fazla kez yürüyüş yapamayan kişilere kadar sayısız potansiyel müşterisi de mevcuttur.
İşiniz köpekleri alıp/bırakmak veya onları günde bir veya daha fazla kez, kararlaştırılan bir süre veya mesafe boyunca gezdirmekten ibarettir. Daha fazla güvenlik ve daha az stres için tasma kullanmayı unutmamalısınız.
Bir köpek gezdiricisi olarak, köpeklerin yanında kendinizi güvende hissetmenin ve onları sevmenin yanı sıra sabırlı olmaya da ihtiyacınız var. Böylece, işinizi paniğe kapılmaksızın halledebilirsiniz. Ayrıca güvenilir olmanız ve işvereninize hava nasıl olursa olsun programınıza bağlı kalacağınızın garantisini vermeniz de gerekiyor.
Köpek gezdiricisi olmak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yok, ancak sonradan cebinizden herhangi bir şey çıkmaması adına köpek sahibinden ihtiyacınız olan her şeyi sağlamasını istemelisiniz-tasma veya koşum takımlarından, ikramlardan, kaka torbalarından veya köpeklerin en sevdikleri oyuncaklardan bahsediyoruz.
İşi kabul etmeden önce gezdireceğiniz köpeğin huyunu veya tıbbi geçmişini öğrenmeniz de işinizi kolaylaştıracak bir diğer adım olacaktır.
Mutlaka okuyun: Köpek Gezdirerek Para Kazanmak
5) Bir spor aktivitesi başlatın.
Yürüyerek para kazanmak istiyorsanız ve motivasyonunuz tavansa, hele bir de bitmek tükenmek bilmez enerjiniz sayesinde müthiş performanslar sergileyebiliyorsanız, bir spor aktivitesine liderlik etmek tam da size göre bir iş olacaktır.
Bu iş için kendinizi yalnızca yürüyüşle sınırlandırmanıza gerek de yok. Koşu veya parkur koşusu yapmak da popüler bir seçenek olacaktır.
Egzersizlerini liderliğinizle yapacak istikrarlı bir grup oluşturmanızsa hem düzenli bir gelir elde etmenizi hem de yeni insanlarla tanışma şansına sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu sayede, kendi antrenmanınızı ihmal etme şansınız da sıfırlanmış olur ve bahanelere sığınmak zorunda kalmazsınız.
Bu işi layıkıyla yapmak için insanları herhangi bir programa uymaya ikna etmede veya hedeflerine ulaşmalarına yardım olmada iyi olmanız gerek. Bunun yanı sıra, spor aktivitenizi belirli bir kitleye özgü kılmak veya olaya tamamen farklı bir bakış açısı kazandırmak yararınıza olacaktır-yeni başlayanlara, çiçeği burnunda annelere veya yaşlılara yönelik çalışmalar yapmak ya da spor aktiviteniz için alışılmadık bir yer seçmek gibi.
Belirlediğiniz aktivitenin kitlenizle uyumlu olduğundan emin olmalı ve herkesin iyi idare edip etmediğini ya da size ayak uydurma konusunda yeterince motive olup olmadıklarını kontrol etmelisiniz- öylece yola çıkıp herkesi bitiş çizgisinde görmeyi beklemeyin.
Her iş gibi bu işin de kuralları var. Başlangıç zamanınızı, yerinizi ve maliyetleri katılımcılara aktivite öncesinde bildirmek gibi. Örneğin, bir web sitesi, Facebook grubu veya broşürleri kullanarak rotanız veya aktivitenize ilişkin gereksinimler hakkında detaylı bilgi sunabilirsiniz. Bu aynı zamanda kendi reklamınızı yapmanızı da sağlayacaktır.
Ayağını bir yerlere çarpabilecek, tökezleyebilecek veya başka bir şekilde kendilerine zarar verip yaralanabilecek insanlarla uğraşacağınız düşünülürse müşterileri ve sizi koruma altına alacak bir sigorta teminatı arayışına girmeniz gerekebilir. Bu aşamada, ilk yardım sertifikası almak da harika bir yatırım olacaktır. Fitness alanında bir kariyerin tam da size göre olacağını düşünüyorsanız, grup egzersizi ya da kişisel eğitime yönelik bir sertifika edinmeye veya başka bir alanda yetkinlik kazanmaya odaklanın.
Son olarak, aklınızda çok daha büyük planlar varsa, bu işe bir tam gün ayırmayı düşünmelisiniz- sponsorlu yürüyüşler, eğlenceli rotalar vb. ücretsiz etkinlikler gerçekleştirilebilir, böylece çok daha fazla insana ulaşırsınız.
6) Yürüyüş temalı bir kitap yazın.
Yüzlerce rota biriktirdiniz ve yürüyüş konusunda başkalarına rehberlik etmek mi istiyorsunuz? Deneyimlerinizi yazabilir ve yayınlayabilirsiniz (bir e-Kitap olarak veya baskı halinde). Bu, kısa zamanda deliler gibi para kazanmanızı sağlayacak bir yöntem değil, ancak düşük maliyetle halledebileceğiniz ve yıllarca pasif gelir elde etmenizi sağlayacak uzun vadeli bir proje olduğu söylenebilir.
Gelelim bu işi nasıl yapacağınıza…
Her şeyden önce kitabınız için doğa yürüyüşü, şehir rehberi, sanat ve kültür merkezleri veya popüler ya da ilginç başka başlıklar bulup güçlü bir tema belirlemeli, en önemlisi de rotanızı özgün bir bakış açısıyla oluşturmak adına çaba harcamalısınız. Kitapçılara gidip en çok satanlar listesindeki aynı tür kitapları şöyle bir kontrol edebilir ve rekabetteki yerinize ilişkin sağlam bir fikir elde edebilirsiniz.
Yazma kısmına ancak bu şekilde geçebilirsiniz. İş bu noktaya geldiğinde ise sözcükleri kağıda dökmenin belirli bir disiplin gerektireceğini unutmayın- tabi hayatınızın herhangi bir döneminde uzun makaleler/kompozisyonlar yazdıysanız, bu işe zaten hazırsınız demektir.
Son adımınız güvendiğiniz birinden kitabınızı okumasını ve rotalarınızı tüm dünyayla paylaşmadan önce test etmesini istemek olmalıdır. Bu aşamada, arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım isteyebilir veya freelance çalışan bir redaktör tutabilirsiniz. E-Kitapların, fikirlerinizi yaymanın en hızlı ve en ucuz yolu olacağını aklınızdan çıkarmayın.
7) Broşür dağıtarak para kazanın.
Posta kutularını gerekli gereksiz pek çok konu ile alakalı sayısız broşürle doldurmak size arkadaş kazandırmaz, ancak forma girmenize ve banka hesabınıza para yatırmanıza yardımcı olabilir. Üstelik broşür dağıtma işi yapı itibariyle esnektir. Paranızı kendi zaman çizelgeniz doğrultusunda kazanmak hoş bir deneyim olmaz mıydı?
Yürüyerek para kazandıracak bu işte hizmetleriniz için ödeme yapacak şirketleri bulmakta da sıkıntı çekmezsiniz ancak en iyisi yakınlarınızdaki birkaç mağazaya uğrayıp ilk elden bilgi almak olacaktır. Şanslıysanız, size bir deste broşür ve bir rota verilir. O andan itibaren yapmanız gereken tek şey hava durumuna göre hareket etmek olacaktır.
8) Modellik yapın.
Bu bölümde ‘yürümek için para kazanma’ tanımının dışına çıkmış olabiliriz. Ama yine de, bir model olarak da yürüyüşünüzle para kazanmanız mümkün-yürüyüşün podyumda olması bir şey değiştirmiyor.
Model olmak için yeterince çekici olmadığınız fikrine kapılmadan önce belirtelim: bu işi yapmak için ille de mükemmel görünmenize gerek yok. Öyle ki kimi ajanslar güzelliğin değil, karakterin peşinde olduklarını bu nedenle de fiziksel özellikleri fark etmeksizin her türden kadın ve erkek arayışında olduklarını belirtiyorlar- yine de güzelliğin pek çok kapıyı açacağını inkar etmeyeceğiz. Modelliğin bir diğer avantajı ise bu iş için herhangi bir deneyime veya eğitime ihtiyaç duyulmamasıdır.
İhtiyacınız olan tek şey, insanların saçınızı ve makyajınızı yapmasına, talep üzerine çağırılmaya, ayrıca her daim kamera önünde olup normalde asla dokunmayacağınız şeyleri giymeye, yemeye veya sunmaya razı olmaktır.
Belirtmeden geçmeyelim. Bu işe atılacaksanız bir gecede başarılı olmayı veya yüzünüzün anında dergi kapaklarını süslemesini beklemeyin. Seçmelere katılın ve beklemeye hazır olun. Modellik zor ve acımasız bir iştir, iş yükünüz ağırlaşabilir. En kötüsü de her daim dolgun ücretlere veya düzenli bir işe sahip olamayabilirsiniz.
19 Adet Yürüyerek Para Kazandıran Uygulamalar
1. Achievement Uygulaması
Achievement, yürümenin de dahil olduğu çeşitli egzersizler için size ödeme yapan bir mobil uygulama. Yani yüzerek, bisiklete binerek, koşarak ya da herhangi bir sporu yaparak da para kazanabilirsiniz.
Sistem şöyle: Her tür yaptığınız etkinlikleri Achievement uygulamasına giriyorsunuz. Yediğiniz yemekleri, uyuma ve uyanma saatlerinizi, kilo değişimlerinizi ve sosyal medyada gezdiğiniz siteleri Achievement’a kaydediyorsunuz ve bu işlemlerin her biri için 6 puan alıyorsunuz. Gün içinde yaptığınız egzersizlerden ise tam 80 puan kazanıyorsunuz.
Toplamda 10.000 puan topladığınızda 10 dolar kazanıyorsunuz. Bu para isterseniz banka hesabınıza yatıyor, isterseniz de uygulamada yer alan hayır kuruluşlarına bağış yapabiliyorsunuz. Tabii 10.000 puan toplamak için ortalama 4 aylık bir aktivite kaydınız olması gerektiğini de belirtelim.
Yani bir yıl içinde egzersiz ve diğer aktivitelerinizi Achievement’a kaydederek yılda 30 dolar kazanabilirsiniz. Ayrıca uygulamadaki anketleri doldurarak da ekstra para kazanma şansınız var.
Fitbit, Garmin, MyFitnessPal gibi uygulamalarla uyumlu çalışan Achievement’ta puanlarınızı düzenli olarak izleyebilir ve toplayabilirsiniz.
Yani gördüğünüz gibi ortada büyük bir para yok ancak size psikolojik olarak hareket etme, spor yapma, düzenli beslenme motivasyonu sağlaması bakımından Achievement güzel bir uygulama.
2. Lympo Uygulaması
Lympo daha sık egzersiz yapmayı teşvik eden, sonunda LYM kripto para kazanmaya imkan sağlayan bir uygulama. LYM kripto paraları hediye çeki ya da spor ürünlerinde indirim şeklinde kullanabiliyorsunuz. Android ve iOS cihazlarda çalışan uygulamada her gün bazı görevler veriliyor. Öğle arasında 20 dakika yürüyüş, sağlıklı beslenme, sabah yürüyüşü gibi şeyler… Apple Health ile entegre çalışan uygulama, sizi daha çok hareket etme konusunda motive edebilir.
3. People Walker Uygulaması
People Walker, yürüyüş arkadaşı bulma mantığı üzerine kurulu güzel bir uygulama. People Walker üyesi bir kişiyle birlikte yürüyüş yaptıkça puan kazanıyorsunuz. Uygulamaya üye olurken geçmişinizi kontrol ettirmek için ufak bir üyelik ücreti ödüyorsunuz. Şu an için sadece Amerika’da aktif olan uygulamanın global pazara da açılması bekleniyor.
4. PK Coin Uygulaması
PK Coin, iOS tabanlı bir uygulama ve fiziksel aktivite yaparak PK Coin kazanma sistemine dayalı. Ne kadar çok spor ve egzersiz yaparsanız o kadar çok sanal para kazanıyorsunuz. Apple Watch ve benzeri akıllı saatlerle uyumlu çalışan bu uygulama, kalp ritmi ve GPS gibi bilgilerden bedensel aktiviteleri tespit ediyor. Gün içinde kazanılacak sanal paranın bir limiti yok ancak bu sanal parayı gün içinde normal paraya dönüştürmek için belli bir işlem limiti var. Ancak premium üye olduğunuzda kazandığınız PK Coin’leri dilediğiniz gibi dolara çevirebiliyorsunuz.
5. Sweatcoin Uygulaması
Sweatcoin, adındaki “coin” ifadesinden de anlaşılacağı üzere bu uygulama da kripto para vermekte. Günlük 5000 adıma karşılık 5 sweatcoin kazanabiliyorsunuz. Sonunda topladığınız kripto paraları nakit ya da hediye çeki olarak alabiliyorsunuz. 20.000 sweatcoin topladığınızda PayPal üzerinden 1000 dolar nakit para alabiliyorsunuz ancak bu miktara ulaşmak için ortalama 18 ay gerekiyor.
Sweatcoin kripto para portföyü oluşturan ve yürümeyi seven kişiler için oldukça cazip bir opsiyon. Adımlarınızın sayılması için telefonunuzda GPS’i açık bırakmanız yeterli. Ancak ev içinde attığınız adımlar “yürümek” olarak kabul edilmediğini ve uygulamanındiğer fitness saatleriyle entegre çalışmadığını belirtmekte fayda var.
Mutlaka okuyun: Sweatcoin Nedir?
6. Higi Uygulaması
Higi, yürüyüşü ödüllendiren bir uygulamadan daha fazlası.
Higi’nin ABD genelindeki eczanelerde ölçüm istasyonları var. Vücut yağı, kilo, tansiyon gibi ölçümler yapılan bu istasyonlarda check-in yaptığınız zaman da para ödülü kazanabiliyorsunuz. Yani şu an için sadece ABD bazlı bir uygulama diyebiliriz.
Higi, fitness saati benzeri cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışıyor, haftalık ve aylık görevler veriyor.
Kazandığınız paraları ise nakit olarak alamıyorsunuz, bunun yerine Amazon benzeri sitelerde spesifik ürünleri satın almak üzere hediye çeki kazanıyorsunuz. Ayrıca kazandığınız ödülleri hayır kurumlarına da bağışlayabiliyorsunuz.
7. FitFetti Uygulaması
Fitfetti, bir sponsor bulma uygulaması aslında. Arkadaşlarınız, patronunuz, sevgiliniz, eşiniz sizin daha fazla yürümeniz ve egzersiz yapmanızı Fitfetti üzerinden teşvik edebiliyor. iOs’a özgü olan bu uygulamada örneğin bir arkadaşınız haftalık 10 kilometre yürüdüğü zaman ona 10 dolar hediye edebiliyorsunuz. Yani bir egzersize teşvik ve motivasyon üzerine kurulu bir uygulama.
8. StepBet Uygulaması
Eğer fitness konusunda yüksek hedefleriniz varsa Stepbet tam size göre. Uygulamada fitness konusundaki hedeflerinizi belirliyorsunuz ve uygulama ile bahse giriyorsunuz. Yani 4 ay içinde 8 kilo vereceğim diye bir iddia ortaya atar ve 4 ay içinde 8 kilo veremezseniz para kazanmak yerine para kaybedebilirsiniz de.
Stepbet’te her hafta, sonraki 1.5 aylık süreçte gerçekleştirmek istediğiniz fitness hedeflerini belirliyorsunuz. Bu süre sonunda ya kazanıyor ya da kaybediyorsunuz.
Eğer para kaybetme korkusu sizin için en büyük motivasyonsa bu uygulamaya şans vermenizi öneriyoruz. Genelde Stepbet ile girdiğiniz iddialar 40 dolarlık. Hedeflerinize başarıyla ulaştığınızda 40 dolar kazanmış oluyorsunuz aksi halde 40 dolar sizin cebinizden çıkıyor.
9. MapMyFitness Uygulaması
MapMyFitness; MapMyWalk, MapMyRun gibi uygulamalardan oluşan geniş bir app ailesi aslında.
Bu uygulamalarda da günlük olarak görev veriliyor. Mesela 2 kilometreyi 5 dakika altında kat etmek, sabah 6-7 saatleri arasında yarım saat koşu yapmak gibi…
Bu görevleri başarıyla tamamlayan kişilere hediye çekleri veriliyor. Nakit para ödülü olmayan bu uygulamalarda kazanılan hediye çekleri genelde Under Armour markasının ürünlerini satın alırken kullanılabiliyor. Under Armour, bu uygulamanın resmi destekçlerinden biri.
MapMyFitness, uygulama ailesi Fitbit gibi akıllı saatlerle entegre çalışıyor. Ayrıca telefonun GPS’inden de kolayca yararlanıyor.
10. Doggo, Petsurfer, Rover Uygulamaları
Köpek gezdirme işine yönelik bu uygualamalara önce üye oluyor ve sonra da köpeğinin gezdirilmesini isteyen insanlarla iletişime geçiyorsunuz.
Listemizde yer alan diğer uygulamalardan farklı olarak bu uygulamalarda puan toplama sistemi yok. Bunun yerine iş başı ödeme alıyorsunuz. Örneğin yarım saatlik bir köpek gezdirme işinden sonra direkt 50 TL kazanabiliyorsunuz.
Böylece hem kendiniz yürüyüş yapıyorsunuz, hem sevimli köpekleri gezdiriyorsunuz, hem köpek sahibine zaman kazandırıyor hem de bu işten para kazanıyorsunuz. Şahane bir sistem.
Mutlaka okuyun: Köpek Gezdirerek Para Kazanmak
11. Better Points
Kullanılabilirlik: iOS ve Android
BetterPoints, egzersiz yaparak puan toplamanıza imkan vermesi açısından Sweatcoin’e benzer – bu uygulama da yürüyüş veya diğer fiziksel aktivitelere yönelik ödüller sunar; burada yürümek, koşmak veya bisiklete binmek gibi aktiviteler söz konusudur.
Uygulama üzerinden hem BetterPuan hem de BetterTicket kazanabilirsiniz. BetterPuan ‘lar çeşitli mağazalarda kupon olarak kullanılabilirken, BetterTicket ise puanınızı artırabileceğiniz çekilişlere katılım hakkı sunar.
Kazanmaya başlamak için, uygulamaya giriş yapıp programa kaydolmanız gerekir. Katıldıktan sonra, bir bahis/kampanya seçer ve puanlarınızı arttırdıkça çekiliş hakkı veya kupon kazanırsınız. Kampanyalar üç ayı aşkın süreler boyunca devam eder ve bu süreçte motivasyonunuzu artırmak için hedefler ve ödüller kullanılır. Etkileşimi artırmak içinse madalyalar, liderlik tabloları ve ödül çekilişleri mevcuttur.
Kazandığınız BetterPuan’ları hediye kartı vb. ödüllerle değiştirebileceğiniz gibi bu puanlardan belirli hayır kurumlarına bağış yapmak için de yararlanabilirsiniz. Uygulamanın odağında ise yürüyüş sayesinde karbon ayak izini azaltmak vardır.
12. Winwalk
Kullanılabilirlik: Android
Winwalk kullanırkenattığınız her 100 adım için bir Winwalk jetonu kazanırsınız ve günde 10.000 adıma kadar (100 jeton) kazanma hakkınız vardır. Bu jetonlar, hediye kartlarına dönüştürülebilirler.
Kulağa çok fazla adımmış gibi geliyor, değil mi? Dürüst olmak gerekirse öyle. Ancak para kazanmak için uzun, upuzun bir yol yürümenizi gerektiren diğer ücretli yürüyüş uygulamalarından farklı olarak Winwalk ‘ta bir de piyango özelliği mevcuttur.
Yalnızca 65 Winwalk jetonu karşılığında, Amazon vb. e-ticaret mağazalarında geçerli kuponlar kazanabileceğiniz çekilişlere katılabilirsiniz. Bir sonraki piyangonun size vurmayacağını kim garanti edebilir?
Winwalk da anketlere katılmak, belirli uygulamaları indirmek vb. basit görevleri tamamlayarak 1.000’den fazla jeton kazanabileceğiniz bir “görev” listesi de mevcuttur.
13. LifeCoin
Kullanılabilirlik: iOS ve Android
LifeCoin de Sweatcoin’e benzer şekilde, belirli ödüller ile takas edebileceğiniz uygulama içi para birimiyle sizi ödüllendiren bir uygulamadır. Her 1.000 adım için 0,95 “LifeCoin” kazanırsınız.
Ne yazık ki, yürüyüş yaparak günde en fazla 5 LifeCoin kazanabilirsiniz.-tabi premium aboneliğe geçiş yapmadığınız sürece-ki buna değmeyecektir. Ancak, arkadaşlarınızı davet ederek daha fazla LifeCoin kazanabilmeniz mümkündür.
Son olarak, ödüllerin bir hayli cazip olabileceğini belirtelim –öyle ki 2.500 LifeCoin karşılığında 50 dolar değerinde bir eBay hediye kartı ve 20.000 LifeCoin karşılığında bir Apple iPad Mini alabilirsiniz.
14. Charity Miles
Kullanılabilirlik: iOS ve Android
Charity Miles’ta parayı kendiniz için kazanmaz, bunun yerine aktiviteleriniz aracılığıyla- yürüyerek, koşarak, dans ederek, bisiklete binerek veya başka bir şey yaparak – en sevdiğiniz hayır kurumları için para toplarsınız. Kendiniz için para kazanmıyor olsanız dahi egzersizinizin ihtiyacı olanlara yardım ettiği düşüncesi sizi havalara uçurmaya yetecektir.
Bu uygulama ile koşma, bisiklete binme veya yürüme antrenmanlarınızı kaydeder, bir hayır kurumu seçer ve kat ettiğiniz her mil için söz konusu kuruma belirli miktarda nakit bağışlanır. Uygulama, kat ettiğiniz mesafeyi izlemek adına telefonunuzun GPS’inden ve hareket sensörlerinden yararlanır. En güzeli de iyilik yolunda arkadaşlarınızın ve ailenizin size sponsor olabilmesidir.
Uygulamayı kullanarak hem iç hem de dış mekan antrenmanlarınızı rahatlıkla kaydedebilir, böylece koşu bandı üzerinde geçirdiğiniz zamanı dahi verimli kullanmış olursunuz. Ayrıca iki düzineden fazla hayır kurumu arasından istediğinizi seçebilirsiniz.
Uygulamanın tek dezavantajı, her antrenmanı özel olarak kaydetmeyi gerektirmesidir. Tüm gün süren adımlar veya aktiviteler için kredi alınmaz, bağış vaadi yalnızca kaydedilen bu özel antrenmanlar için geçerlidir.
15. Evidation
Evidation uygulaması sayesinde uygulama üzerinden takip edilen yürüyüş, bisiklet, yüzme ve diğer egzersizleriniz karşılığında para/ puan kazanabilirsiniz. Egzersiz aktiviteleri için günde 80 puan kazanırken, yemek kaydı, uyku takibi, tartılma, meditasyon veya sağlık yolculuğunuzu Twitter ‘da paylaşma vb. aktiviteler için günlük altı puan kazanırsınız.
Evidation, kazandığınız her 10.000 puan için 10 dolar değerinde bir ödeme yapar veya puanlarınızı belirli hayır kurumlarına bağışlama imkanı sunar.
Ancak, bu puanlarla 10 dolar gibi küçük bir meblağa ulaşmak dahi en az dört ayınızı alacaktır. Yine de, halihazırda yaptığınız sağlık faaliyetleri için yılda 30 dolar kazanmak hiç de fena değildir.
Puanlarınızın geçerliliği kazanıldığı tarihten itibaren bir yıldır. Egzersiz ve sağlık temalı anketlere katılmak vb. yöntemlerle puanınızı artırabilirsiniz.
Evidation; Apple Health, Samsung Health, Fitbit, Garmin, Strava, RunKeeper, MapMyFitness, MyFitnessPal ve Misfit de dahil olmak üzere yirmiden fazla sağlıklı yaşam/fitness takipçisi ve uygulamasına bağlı olarak çalışabilir. Evidation’ı kullanmak için ayrı bir fitness takipçisine ihtiyacınız olmayacaktır çünkü o cep telefonunuz tarafından kaydedilen her aktiviteye direkt olarak bağlanır.
Bu, bir “kur ve unut” programıdır-yani puanlarınızı ve topladığınız parayı an be an kontrol etmeniz gerekmez. Ancak, günlük puan sayınızın takibini yapmak sizin açınızdan çok daha motive edici olabilir.
16. HealthyWage
HealthyWage, 10.000 dolara kadar nakit ödül vaat eden kilo verme yarışmalarına katılmanızı sağlar. Yürüyerek veya farklı aktiviteler eşliğinde ne kadar kilo vereceğinizi dair bir bahis açabilir veya hali hazırda süren bir bireysel mücadeleye kendi teklifinizle dahil olabilirsiniz.
Uygulama üç tür bahis barındırır: Jackpot, adım sayma ve takım bahisleri. Jackpot bahisleri hedeflenen kiloya ulaşmanızla alakalıdır. Adım hedefleri, mevcut ortalamanızı temel alarak günlük adım sayınızı belirlemenize yardımcı olur. Takım bahisleri ise birden fazla kişiyi tek bir ödül kazanmak uğruna birlikte çalışmaya motive edebilir.
17. FitPotato
FitPotato uygulaması, adımlarınızla para kazanmak amacıyla arkadaşlarınıza veya diğer kullanıcılara meydan okumanıza olanak tanır. Uygulamada haftalık ödül grupları vardır ve kazanmak için 7 gün içinde üç ayrı egzersiz tamamlamanız gerekir. Egzersiz türünüzü-yürüme, koşma veya köpek gezdirme- kendiniz belirleyebilirsiniz.
Meydan okunan ve 7 gün içinde üç egzersizi de tamamlayan herkes, haftalık ödülün bir kısmını almaya hak kazanır. Tek kazanan siz olduğunuzda ödülün tamamını kazanmış olursunuz.
FitPotato, Apple ile uyumludur ve egzersizlerinizi takip ederken GPS’inizi kullanır.
18. Walgreens Balance Rewards
Balance Rewards programında yürüyüşlerinizi veya diğer fitness aktivitelerinizi takip ederek Balance Reward puanları kazanabilirsiniz.
Walgreens web sitesine kaydolun, Walgreens hesabınızı “sağlıklı seçimler” programına bağlayın ve uygulamayı indirin. Uygulama iOS, Google Play ve Windows Phone ile uyumludur. Adımlarınızı, mesafenizi veya sürenizi kaydetmesini istiyorsanız, bir fitness takipçisine (telefonunuzun hareket sensörü de dahil) bağlı olarak da çalıştırabilirsiniz. Uygulamada kat ettiğiniz mil başına 20 puan kazanırsınız. Ancak, fitness aktiviteleri için ayda 1.000 puanlık bir üst sınır olduğunu unutmayın.
Uygulama ile kilonuzu, kan basıncınızı, kan şekerinizi, uykunuzu ve oksimetre (kan oksijeni) ölçümlerinizin takibi için de puan kazanırsınız. Uygulamanın takibinde olan her aktiviteyi adım ve dakika olarak görüntüleyebilir; mevcut durumunuzu bir grafik üzerinden inceleyebilirsiniz.
19. Carrot
Carrot uygulaması, günlük adım hedefinize ulaşma karşılığında ödüller sunar. Uygulama, adım hedefinizi belirler ve adımlarınızı telefonunuzla veya bağlantılı bir Fitbit hesabı üzerinden takip edersiniz.
Kazandığınız puanlarla oyunlar oynayabilir, yarışmalara katılabilir, bahislere dahil olabilir, bir açık artırmaya teklif verebilir veya dijital hediye kartı kazanabilirsiniz.
Yürüyerek para kazanmanın tek yolu bu uygulamalar değil elbet.
Yazımızı okumaya devam edin ve adımlarınızı paraya çevirmenin farklı yollarını öğrenin.
Son Söz
Yazımıza konu olan iş fikirlerinden hangisini seçeceğinizi bilemiyorsanız, işe yürüyüş uygulamalarından birini indirmekle başlamanızı öneririz. Gerisi gelecektir.
Yürüyerek daha fazla para kazanmak istiyorsanız, şunları asla aklınızdan çıkarmayın:
- Para kazanmak vergiye tabii bir iştir. Ayrıntılı kayıtlar tutmayı, makbuzları ve evrakları her daim el altında bulundurmayı unutmayın.
- Zorunlu olmadıkça ya da işe yaramayacağından emin olmadığınız sürece elinizdeki her kuruşu işinize yatırmayın. Ücretsiz çevrim içi reklamlardan yararlanın (bilhassa sosyal medya) veya cüzdanınızı sonuna kadar açmadan önce bunun iyi bir pazarlık olacağından emin olun.
Yürümeyi pek sevmiyorsanız hızlı yoldan para kazanma yöntemlerini içeren diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.