Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelApple Mağazasında Çalışmanın Avantajları

Apple Mağazasında Çalışmanın Avantajları

Apple mağazaları (Apple Stores) her zaman diğer teknoloji mağazalarından farklı olmuştur.

Apple mağazaları ilk olarak 2001’de açıldı. O dönem elektronik şirketlerin fiziki mağazaları ayakta kalmakta zorlanıyordu. Birçok şirket bu sebeple mağazalarını kapattı.

Ancak 2020 girmek üzereyken, yani internetten alışveriş yapmanın altın çağlarını yaşıyorken Apple mağazalarından alışveriş yapmanın hala birtakım cazibeleri var.

Apple Store, esasında bir mağazadan ibaret değil. Apple Store müşterilerle iletişim kurmak, ürünler hakkında bilgi almak, cihaz değiştirmek ve tamir ettirmek gibi hizmetler de sunuyor. Bu da Apple mağazalarını söz gelimi Samsung veya Xiaomi mağazalarından farklı kılıyor. Bir Apple mağazasında dolaşmak bile başlı başına özel bir deneyim.

İşte tam da bu nedenle Apple mağazası çalışanları işlerini çok seviyor. Apple kültürü sayesinde çalışanlar kendilerini ailenin bir parçası olarak görüyor. Yani MediaMarkt ya da Teknosa’da çalışmak ile Apple Store’da çalışmak arasında büyük bir fark var.

Bloomberg’in yaptığı bir araştırmaya göreyse Apple Store artık müşteri hizmetlerinden ziyade marka imajına odaklanmaya başladı.

ABD İstatistik Kurumu’nun 2018 verilerine göre Apple mağazalarındaki çalışanların ortalama işte kalma süreleri 4.2 yıl. Bazı çalışanlar 5, bazıları ise 10 yıldır bu mağazalardaki işlerine devam ediyor lakin.

Mevcut ve eski Apple Store çalışanlarıyla yapılan görüşmelerde bu kişiler Apple Store’da çalışmanın nasıl bir şey olduğunu anlatmış durumdalar.

Şimdi gelin, çalışanların ağzından Apple Store’da çalışmanın nasıl bir deneyim olduğuna bakalım.

 

Takım Ruhu

Apple Store’da çalışmanın en iyi yanlarından biri iş arkadaşları. Apple Store’da birlikte çalışılan kişilerle bir süre sonra aile gibi olunuyor, sıkı bir takım çalışması yürütülüyor.

İsmini açıklamak istemeyen bir çalışan şöyle diyor:

“Mağazadaki 2-3 kişiyle değil, tüm çalışanlarla sıkı bir ilişki içinde olursunuz. Apple’ın gücü de buradan gelir. Apple çalışanlarına büyük özen ve ilgi gösterir.”

 

Kişisel Gelişim

Apple, çalışanlarının kariyer gelişimine büyük önem veren, çalışanlarına gerektiğinde özel eğitim aldıran, mentorluk sistemi sayesinde genç personelin deneyimli personelle daha yakından ilişki kurmasını sağlayan bir şirket kültürüne sahip.

Mesela ABD’deki Apple Store çalışanları, işe yeni girdiklerinde şirketin Cupertino’daki kampüsünde yoğun bir eğitim sürecinden geçiyor.

“7 yıldır Apple çalışanı olan biri olarak bu eğitim hayatımdaki en önemli deneyimlerden biriydi. Apple ruhunu burada edindiğimi söyleyebilirim.”

Lominger yöntemini de kullanan Apple, bu sayede bir personelin yetenekleri, özellikleri ve hassasiyetlerini kayda alıyor ve bu kişiyi belli amaçlara ulaşma konusunda destekliyor.

Bir başka personel şöyle diyor:

“2017’ye kadar yaklaşık 10 yıl boyunca Apple Store’da değişik görevler aldım. Bu süreçte kişisel gelişimim için Apple’ın her an desteğini hissettim.”

 

Terfi

Mevcut pozisyonda yükselmenin yanı sıra, Apple çalışanlarına farklı pozisyonlara geçme ve kariyerinde yeni şeyler deneme fırsatı da sunuyor. Yani iPhone uzmanı olarak işe giren bir Apple çalışanı, zamanla müşteri deneyimi sorumlusu pozisyonuna geçiş yapabiliyor.

“Apple’da kural şudur: Ne kadar iyi iş çıkarır, ne kadar sıkı çalışırsanız o kadar çok mükafatlandırılırsınız. Bu durum sizin pozisyonunuzun dışındaki görevlere terfi etme fırsatı da sunar.”

 

Deneyim

Apple Store ürün satılan bir yer olmanın dışında insanlara yardım etme ve fikir verme konularında da hizmet sağlıyor.

“Apple’da çalışırken kendinizi büyük bir ailenin parçası hissedersiniz. Buna ek olarak Apple Store sadece satış, tamir ya da değişim odaklı bir yer değildir. Apple Store insanlarla iletişim kurma, onlarla sohbet etme, onlara yardım etme yeridir aynı zamanda.”

 

Apple Kültürü

Bazıları işe Apple Store’da çalışmanın en güzel yanı Apple dünyasının bir parçası olmak. Yani Apple’a dışarıdan bakan biri olmaktansa Apple dünyasının mutfağında çalışmak pek çok personele çok daha cazip geliyor.

“Bir gün Apple’ın merkezinde de çalışmak istiyorum. İş hayatında başka bir yerde çalışacak olursam da mutlaka Apple kültürüne benzer yapıda bir firmada çalışmak isterim.”

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar