Thomas Edison’dan Mark Zuckerberg’e, Bill Gates’ten Steve Jobs’a kadar insanlık tarihine yön veren pek çok girişimcinin okul hayatında pek de başarılı olmadığını, üniversite eğitimini yarıda bıraktığını görüyoruz.
Peki ama bu neden böyle?
Üniversite eğitimi almadan da başarılı olmak nasıl mümkün oluyor?
Şimdi başarılı girişimcilerin okulda neden başarılı olamadıklarını, neden okulu yarıda bıraktıklarına bakalım.
Girişimciler…
1. Herkesten Farklı Düşünürler
Başkaları gibi düşünerek, başkaları gibi hareket ederek başarılı bir girişimci olamazsınız. Bir üniversite öğrencisi ders dışındaki zamanlarında futbol oynarken veya part-time bir işte çalışırken; girişimcilik ruhu olan bir üniversite öğrencisi bir şeyler alıp satar. Yani girişimcilik ruhu olan bir insan, daha üniversite yıllarında eyleme geçer. Maalesef üniversitelerde A bölümünde okuyan tüm öğrencilerin aynı dersleri alması, aynı sınavlara girmesi beklenir. Bu da girişimcilik ruhunu törpüler ve yeni şeyler deneme imkanını zayıflatır.
Sürüden ayrılan girişimciler, mevcut problemlere daha önce kimsenin akıl edemediği türden çözümler geliştirir. Girişimcilik ruhu olan bir öğrenci için bu durum, hayatta bir daha kullanmayacağı bilgileri beynine doldurmaktan çok daha tatmin edici bir şeydir.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Bir Sihirbaz Gibi Düşünün!
2. Bağımsızlıklarına Düşkündürler
Girişimcilik ruhu olan insanlar bağımsızlıklarına düşkündürler. Okulda sizden bir şey beklenir ve bu beklentiyi karşılamanız istenir. Ödevler, sınavlar, projeler, kurallar… Girişimcilik ise düşünce ve eylem özgürlüğü ile ilgili bir mevhumdur. Böyle bir özgürlüğün okuldaki beklentiler tarafından zedelendiğini gören girişimci bir öğrenci zamanla okuldan soğuyacaktır şüphesiz.
Bazı insanlar yönlendirilmek için değil, yönlendirmek için doğmuştur. Bu nedenle girişimcilikte direkt bir fayda ve heyecan vermeyen işleri, başka kişilere paslamak oldukça önemlidir.
Mutlaka okuyun: Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?
3. Deneyimi Kitaplara Tercih Ederler
İlkokul yıllarından doktora yıllarına kadar öğrencilerin çeşitli konularda okuyup yazması istenir. Bazı disiplinlerde öğrenilen bilgileri pratiğe dökme imkanı olmasına karşın, pek çok bölüm ve okulda öğrenilen bilgilerin sınama ve uygulama imkanı yoktur. “Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak hocam?” sorusu işte bu nedenle manidardır.
Girişimciler, soyut bilgilerden ziyade eyleme önem verir. Bir şeyi ders kitabından öğrenmek yerine bu şeyi hayata atılıp deneye yanıla görmek ister. Bu nedenle bir şeyler alıp satan bir öğrenci, işletme bölümünün ona verebileceğinden çok daha fazlasını öğrenir.
Mutlaka okuyun: Konfor Alanınızdan Çıkmanın Yolları
4. Eğitimi Değil, Okulu Sevmezler
Girişimciliğin temelinde risk almak vardır. Okula gitmek bir insanın başarısını garanti etmez. İşte bu nedenle girişimcilik ruhu olan insanlar öğrenim sürecini farklı bir şekilde sürdürmeyi seçer. Podcast, e-kitap, online ders, staj gibi şeyler okul ortamından daha faydalı ve etkili olabilmektedir bazı durumlarda. Yani bugün eğitim almak, yeni şeyler öğrenmek için belli bir okulun öğrencisi olmak, sırada oturup öğretmeni dinlemek şart değildir.
Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
5. Başarının İyi Not Almaktan Farklı Olduğunu Bilirler
Girişimcilikte başarı parayla ölçülmez. Aynısı okul için de geçerlidir. Başarı her zaman iyi not almak değildir. Pek çok öğrenci yüksek not almaya odaklandığı için uzun vadeli beceriler kazanmak, yeni insanlarla tanışmak, deneyim kazanmak gibi şeyleri kaçırır. Yani bilgileri ezberleyerek sınava girip A alırlar ancak bu bilgiyi birkaç ay içinde unuturlar.
Girişimcilik ruhu olan öğrenciler ise başarıyı başka şekilde yakalamaya çalışır. Örneğin yeni insanlarla tanışır, önemli bir şirket staj yaparak bilgi ve deneyimini artırmaya çalışır.
İyi not almak başarı garantisi verseydi, kopya çekerek sınıf geçen pek çok kişinin bugün milyoner, milyarder olması gerekirdi.
Bu demek değil ki üniversite eğitimi alınmasın. Elbette üniversite eğitim son derece faydalıdır ancak üniversite yıllarını bilinçli ve faydalı bir şekilde kullanmak gerektiği de bilinmeli. Bugün dünyanın en başarılı girişimcilerinin okul hayatında pek de başarılı olmamasının nedeni bu insanların kendi tutkularının peşinden gitmek istemeleri, teoriden ziyade pratiğe yönelmek istemeleridir.
Hem üniversite eğitimi alıp hem de girişimcilik ruhunu canlı tutabiliyor olmak ise en ideal durumdur.