Elon Musk için de kuruyemişçi Osman Amca için de gün 24 saattir. Bir güne ne kadar çok şey sığdırmaya çalışsanız da bunun bir sınırı vardır. Özellikle günümüzde teknoloji ve internetin dikkat dağıtma konusunda çok önemli faktörler olduğunu düşünürsek 24 saatin çok kısa bir süre olduğunu görebiliriz.
Ancak başarılı insanların çoğu, zaman yönetimi konusunda ustadır. Bu kişiler daha az çalışarak daha çok iş yapar.
İster öğretmen, ister öğrenci, ister kendi işini kurmak isteyen bir girişimci adayı olun; eğer daha üretken ve verimli olmak istiyorsanız daha az çalışarak daha çok şey yapmanın yollarını öğrenmek durumundasınız.
Yani diğer bir deyişle ne kadar uzun çalıştığınız değil, nasıl çalıştığınızdır önemli olan. Size en fazla katkı sağlayacak işlere öncelik vermektir mesele.
Başarılı insanlar bu gerçeğin farkındadır. Daha çok şey başarmak isteniyorsa, en önemli işe odaklanmak gerektiğini bilir bu kişiler.
Eğer vakitsizlikten yakınıyor, günlerin size yetmediğini düşünüyorsanız belki de önceliklerinizi tam olarak bilmiyorsunuzdur. Bu bağlamda daha çok çalışmak yerine sizin için en önemli şeyleri tespit etmeye kafa yormalısınız.
Bu yazımızda daha az çalışarak daha çok şey başarmanın yollarından bahsedeceğiz.
1. Yapmanız Gereken Şeyleri Listeleyin
Tony Robbins’in dediği gibi “Önünü net bir şekilde görebilmek büyük bir güçtür.” Gün içinde yapmanız gerekenleri net bir biçimde bilmezseniz o rapordan bu rapora savrulur durursunuz.
Eğer gün içinde bir planınız yoksa, aklınıza esen şeyleri yapmaya çalışırsınız ve sonuç olarak aşırı yorulur ve buna karşın çok az mesafe kat edersiniz.
İşte bu nedenle pek çok insan zamanını doğru yönetemiyor, zira insanların çoğu gün içinde yapması gerekenleri bilmiyor.
Halbuki yapılacak şeyleri bir kağıda yazıp göz önünde bir yere asmak, günü planlamak için yeter de artar.
Buna karşın yapılması gerekenleri akılda tutmaya çalışmak, yani yazmamak, o işlerin pek çoğunun unutulmasına neden olur.
Özetle hafızanıza güvenmeyi bırakın, her sabah gün içinde tamamlanması gereken işleri bilgisayarınızın kenarı gibi görebileceğiniz bir yere yazın.
2. En Önemli İşlere Öncelik Verin
Yapılacaklar listesi hazırlarken bu listeyi önem ve öncelik sırasına koyun. Size en fazla yarar sağlayacak işlere öncelik verin.
Mark Twain’in meşhur bir sözü vardır:
“Eğer kurbağa yemek gibi bir göreviniz varsa, sabah ilk iş kurbağayı yiyin. Eğer iki kurbağa yemeniz gerekiyorsa önce daha büyük olanı yiyin.”
Buradan şunu anlıyoruz; en önemli işleri hallettikten sonra günün geri kalanındaki diğer işleri daha büyük bir kolaylıkla yaparsınız. Ancak en önemli işi sona bırakırsanız, kafanız sürekli bu önemli işe kayar ve kolaylıkla yapabileceğiniz şeylerde bile zorlanırsınız.
Yine benzer şekilde 80/20 kuralı ya da Pareto Prensibi‘nden de faydalanabilirsiniz.
80/20 kuralına göre yapmanız gereken 100 işin 20’sini tamamladığınız zaman hedeflediğiniz sonucun %80’ini elde etmelisiniz. Yani size en çok fayda sağlayacak %20’lik kısıma odaklanmalısınız.
Örneğin blog yazarısınız diyelim. Gün içinde yapmanız gereken işler de şunlar olsun:
- E-mail kontrolü
- Blog yazısı yazmak
- Sosyal medya hesaplarında güncelleme yapmak
- Blogun istatistiklerini kontrol etmek
- Yeni bir logo tasarımı için grafik tasarımcıyla görüşmek
Yukarıda sayılan işleri bir gün içinde yapmanız gerekiyorsa, bir blog yazarı olarak ilk önce blog yazısına odaklanmalısınız. Zira sizin mesleğiniz budur. Diğerleri mesleğinizle yakından alakalıdır ancak birincil vazifeniz değildir.
Blog yazarı olarak sizin gelişmenizi, işinizi büyütmenizi sağlayacak en önemli iş blog yazısı yazmaktır.
Yani işlerinizi öncelik ve önem sırasına koyun ve öyle çalışın.
Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin ” Ye O Kurbağayı!”
3. Hayır Demeyi Öğrenin
Steve Jobs’un bir sözü var:
“Yaptığınız işler kadar yapmadığınız işlerden de gurur duyun. İnovasyon, 1000 farklı alternatife hayır demekle gerçekleşir.”
Konsantrasyon, “hayır” demekle tesis edilir. Eğer şahane bir fikriniz varsa, iyi denebilecek fikirlere hayır deme iradesine sahip olmak gerekir.
Karşınıza çıkan her teklifi kabul edemezsiniz. Gün 24 saattir ve yapmanız gereken esas şeyler bellidir.
Bu yüzden sizin dikkatinizi dağıtan, sizi rotanızdan saptıran şeylere hayır deyin.
Mutlaka okuyun: Girişimci Olarak “Hayır” Demeniz Gereken 6 Şey
4. Sınırlarınızın Farkında Olun
Ne kadar yetenekli, donanımlı, bilgili biri olursanız olun; gün içinde yapabileceğiniz şeylerin bir sınırı vardır. Eğer her şeye yetişmek için oradan oraya koşarsanız, yaptığınız hiçbir işe tam olarak kendinizi veremezsiniz. Yani 3 tane işi şahane bir şekilde tamamlamak yerine 10 tane işi vasat bir biçimde tamamlayabilirsiniz ki bu size olumlu bir katkı sağlamaz.
Gün içinde enerji, motivasyon ve iradede zayıflamalar olabilir, yorgunluk baş gösterebilir. Odaklanmak zorlaşır.
İşte bu yüzden kaldıramayacağınız yükün altına girmeyin. İnsanın kendi sınırlarını zorlaması iyi bir şeydir, ancak bu zorlama bir süre sonra aşırı yorgunluğa ve zihinsel iflasa neden olabilir. Bu gerçeğe dikkat etmekte fayda var.
Mutlaka okuyun: Birden Fazla Proje İçerisinde Odağınızı Koruyabilmek İçin İpuçları
5. Yardım Alın
Daha az şey yaparak daha çok şey başarmak için diğer insanlardan yardım almak gerekir. Sizin yetersiz olduğunuz konularda bilgili ve uzman kişilerden yardım alırsanız siz de en iyi bildiğiniz işlere odaklanırsınız.
Örneğin yeni bir restoran açtınız. Bu süreçte pek çok işe koşturmanız normaldir. Ancak mesela restorana logo tasarlamak için oturup sıfırdan Photoshop öğrenemezsiniz. Bir grafik tasarımcıdan yardım almanız gerekir.
Böylece siz en önemli işlere, yemek tariflerine, müşterilerle ilgilenmeye daha rahat odaklanabilirsiniz. Bu şeyler işletmenizin başarısı adına daha kritik öneme sahiptir.
Dünyanın en başarılı insanlarından Steve Jobs mesela… Apple’ı tek başına kurmadı, yanında bir sürü yetenekli arkadaşı vardı.
Aliexpress ve Alibaba’nın sahibi Jack Ma, girişim macerasına tek başına değil, 15 kişiden oluşan bir grupla beraber girdi.
Keza halka arz edilen şirketler de sermaye ve büyüme için yatırımcılardan destek alır, onlara hisse senedi satar ve kar payı verir. Bu yatırım olmadan şirketlerin büyümesi ve başarılı olması zordur.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler İşin Sadece %5’ini Üstlenirler!
6. Yalnız Kalmaya Çalışın
Daha az yorularak daha çok iş tamamlamak için yalnızlıktan faydalanmalısınız.
Özellikle sabah saatlerinde, herkes uyurken kalkıp işlerinizi halledebilirsiniz.
Ünlü Japon yazar Haruki Murakami, sabah 4’te kalkıp 10’a kadar yazıyor.
Bir diğer büyük yazar Ernest Hemingway de şöyle diyor mesela:
“Eğer bir kitap üzerinde çalışıyorsam sabahın ilk ışığıyla kalkarım. Beni rahatsız edecek kimse yoktur o zaman diliminde. Hava serindir, ancak masa başına geçip çalışmaya başladığınızda ısınırsınız.”
Buradan şunu sonucu çıkarabiliriz: Kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği zaman dilimleri yaratmaya çalışın. Ki bu genelde sabahtır ancak sizin için gece 12-3 arası da olabilir tabii. Kişiden kişiye göre değişir bu yalnızlık saatleri.
Ancak sabahın ilk saatlerinde, sessizlik ve serinlik içinde çalışmaya başlarsanız güne 3-0 önde başlarsınız. Herkes rüya görürken siz rüyalarınızı gerçekleştirmek için çalışırsınız. Bu psikoloji bile sizi motive etmeye yeter.
Mutlaka okuyun: Sabah 5’te Kalkmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi?
Sonuç
Eğer daha başarılı olmak istiyorsanız zaman yönetimine, yardım almaya, yalnız kalmaya, planlamaya ve her şeyden önemlisi önceliklendirmeye önem vermelisiniz.
Önünüze gelen şeylerin sizi sürüklemesine izin vermek yerine, zamanınızı siz kontrol edin. Size en çok fayda getiren işlere zaman ayırın.