Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaReklam ve PazarlamaVideolarınız İçin Telif Hakkı Olmayan Müzik Kaynakları

Videolarınız İçin Telif Hakkı Olmayan Müzik Kaynakları

Video pazarlama alanında üreteceğiniz videoların kalitesi ile pazarlama kampanyanızın başarısı arasında doğru bir ilişki vardır.

Videolarınızın kaliteli olması için görüntü kalitesi kadar ses kalitesi ve kullanılan müzik de önemli rol oynar.

Videolarınıza gayet iyi oturan, etkili müzikler ekleyerek içeriğinizi daha etkileyici kılabilir, videoyu izleyen kişilerin dikkatini daha iyi çekebilirsiniz.

1994 yılında müziğin marka imajı üzerine etkisi hakkında yapılan bir araştırmada insanların yarısına müziksiz bir elma suyu reklamı izletiliyor. Yarısına da müzikli bir elma suyu reklamı izletiliyor.

Müzikli reklamı izleyen katılımcıların %23’ü bu içeceğin faydalarından birinin doğal olması olduğunu belirtirken, müziksiz versiyonu dinleyenlerin sadece %4’ü böyle düşünüyor.

Yani müziğin bir videonun etkili olmasında son derece büyük bir tesiri vardır. Müzik videonuzu neşeli, enerjik de yapabilir; hüzünlü ve acıklı da yapabilir.

Bu bağlamda çektiğiniz videoların nasıl bir etki bırakmasını istiyorsanız görüntü kadar sese, yani müzik seçimine de önem vermeniz icap ediyor.

Ancak dilediğiniz müziği videolarınızda kullanamıyorsunuz. Daha doğru kullanmamalısınız. Zira burada telif hakları devreye giriyor. Telif hakkından ötürü başınızın belaya girmemesi içinse stock müzik web sitelerinden faydalanmanız gerek.

Bu yazımızda da size bu stock müzik web sitelerinden, royalty-free müzik web sitelerinden bahsedeceğiz.

Devasa çeşitlilikteki müzik arşivleri sayesinde bu sitelerdeki müzikleri ya çok uygun bir fiyata satın alabilir ya da tamamen ücretsiz kullanabilirsiniz.

 

Royalty Free Müzik Nedir?

Royalty-free müzik içeren web sitelerine geçmeden önce şu royalty-free ifadesini ve telif lisanslarını bir ele almamız gerekiyor.

Royalty free müzik, bir stok müzik türüdür ve dilenen sayıda yapım ve çalışma için kullanılabilr. Satın alınıp kullanıldığı zaman besteci ya da yapımcı şirkete hiçbir ek ücret ödemek gerekmez.

Yani royalty free müzik ücretsiz değildir. Ücretsiz royalty free müzikler de vardır ancak bu müziklere sahip olmak için çoğu zaman para ödemeniz gerekir.

Bir şarkıyı para ödeyip satın aldığınız zaman o şarkıyı kullanma hakkını ömür boyu sizde kalır. Bu şarkıyı dilediğiniz kadar, dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

Royalty free müzikler özellikle küçük işletmeler, internet yayıncıları ve içerik üreticileri için çok sayıda faydaya sahiptir. Video içeriğini zenginleştirmek isteyen ve ancak bir gruba yüklü bir  miktar para verip şarkı ya da jingle yaptıramayan kişi ve  kurumlar makul bir ücret karşılığında  royalty free müziklerden istifade edebilirler.

Ayrıca royalty free müziğin kalitesiz ve bayağı olduğu gibi yanlış bir düşünce de oldukça yaygındır. Fakat royalty free müziğin kalite bağlamında hiçbir dezavantajlı yanı bulunmamaktadır.

 

Farklı Telif Türleri

Listemize geçmeden önce bir de telif türlerine değinmemiz şart. Ancak internetten müzik indirmeden önce bu şarkının tabi olduğu telif lisansı hakkında bilgi sahibi olmak, başınızın yasal olarak belaya girmemesi için çok önemli.

Royalty free müzik ile ilgili olarak 2 temel telif türü vardır: İnsanların kullanımına açık müzik (public domain music) ve ücretsiz  lisansla korunan müzik.

Public domain music dediğimiz şey hiçbir telif hakkına tabi olmayan, kullanmak için kimseden izin almak gerekmeyen, herhangi bir kimseden satın almak zorunda olmadığınız müziklerdir. Bu müzikler herkesin ve herkes dilediği gibi kullanabilir.

Ücretsiz lisans ile korunan müziklere gelirsek, bu müzikler için sanatçı kendi dağıtım ve kullanım  koşullarını kendi belirler. Bu koşullar da genelde Creative Commons olarak adlandırılır ve CC olarak kısaltılır.

 

Creative Commons Nedir?

Creative Commons lisansları bir çalışmanın ücretsiz bir şekilde dağıtılabileceği anlamına gelir. Ancak 4 farklı temel koşul bulunmaktadır.

Attribution: Kullandığınız zaman sanatçının adını kaynak olarak göstermek zorundasınız.

Non-commercial (ticari olmayan): Bu lisansa sahip müzik, fotoğraf, video para kazanmak amacıyla kullanılamaz. Örneğin bu lisansa sahip bir fotoğrafı, tişörte bastırıp bu tişörtü satamazsınız.

No derivative: Orijinal eseri baz alarak bu eser üzerinde türev ürün üretemezsiniz.

Share alike: Orijinal eseri baz alarak türev ürün üretebilirsiniz ancak ancak ortaya çıkan eser yine aynı lisansla korunmak durumundadır.

Tüm bunlara ek  olarak bir de lisans türleri bulunmaktadır.

BY: BY lisansıyla eserin sahibini kaynak olarak göstermeli, eserde değişiklik yapsanız bile ilk sahibine atıfta bulunmalısınız.

BY-SA: Bu lisansla orijinal çalışma üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Ortaya çıkan yeni ürün de orijinal ürünle aynı lisansa sahip olur. Eğer bu eseri paylaşırsanız başkalarının da eser üzerinde  değişim yapma hakkı olduğunu peşinen kabul edersiniz.

BY-ND: Bu lisans size bir çalışmayı istediğiniz gibi kullanma imkanı verir. Ancak eserde değişim yapamazsınız ve eserin orijinal sahibini kaynak olarak göstermeniz gerekir.

BY-NC: Çalışmayı dilediğiniz gibi değiştirebilir, düzenleyebilirsiniz ancak ticari amaçlı olarak kullanamazsınız. Bunda da çalışmanın üreticisini kaynak olarak göstermeniz gerekir.

BY-NC-SA: Bir önceki lisansa çok benzeyen bu lisans sayesinde çalışmayı ticari olarak da kullanabilirsiniz.

BY-NC-ND: Çalışmanın sahibini kaynak olarak göstermelisiniz ancak orijinal çalışmayı baz alarak üretilen yeni çalışmaları paylaşamaz ve dağıtamazsınız.

Telif hakları ve telif hukuku gördüğünüz gibi son derece karmaşık bir konu. Daha  fazla kafanızı karıştırmadan müzik satın alabileceğiniz bazı önemli royalty-free müzik sitelerine bakalım şimdi.

 

1. PremiumBeat

Dünyanın en büyük stock fotoğraf sitelerinden biri olan Shutterstock’un girişimi olan Premiumbeat, internetteki en büyük stok müzik web sitelerinin başında geliyor. Tür, mod, sanatçı, tempo, enstrüman gibi unsurlara bağlı olarak arama yapabileceğiniz Premiumbeat’te “Editörün seçtikleri” bölümü de bulunuyor. Sürekli güncellenen bu bölümde sitedeki en güzel müzikler sergileniyor.

Premiumbeat’te  ticari amaçlı olmayan tek bir şarkı fiyatı 49 dolardan başlıyor ve 199 dolara kadar uzanan fiyat seçenekleri bulunuyor.

2. Epidemic Sound

Müzik sektörünün önemli isimleriyle işbirliği yapan Epidemic Sound’da yer alan müzikler her ay Youtube ve Facebook videolarında tam 20 milyar izlenme alıyor. 725 albüm yer alan Epidemic Sound’da ayrıca çok sayıda ses efekti de yer alıyor. Yani sadece müzik değil, aklınıza gelen her çeşit ses efektini de burada bulabilirsiniz.

Epidemic Sound’da tek bir şarkının telif hakkını satın almak isterseiz 80 sterlin ödemeniz gerekiyor. Ki böyle bir durumda bu şarkıyı reklam filmlerinde  de kullanabilirsiniz.

Buna karşın sosyal medya kullanımına özel paketi ise aylık 10 sterline satın alabiliyorsunuz ki bu aşırı uygun bir rakam.

 

3. Artlist

Artlist, dünyanın en iyi indie sanatçılarıyla birlikte çalışarak orijinal soundtrack ve şarkılar üretiyor. Artlist’in müzikleri Toyota, National Geographic ve Microsoft gibi şirketlerin reklamlarında ve videolarında kullanılıyor. Tempo, süre, enstrüman, mod olmak üzere çeşitli kategorilere göre filtreleme yapabileceğiniz Artlist arşivi hakikaten doyurucu.

 

4. Music Vine

160’tan fazla bağımsız müzisyenle çalışan Music Vine’da 2500’den fazla şarkı bulunuyor. Video ve sinema çalışmaları için özel bir bölüm bulunan sitede, ayrıca sanatçıları takip etme özelliği de bulunuyor. 40 dolardan başlayan ve 334 dolara kadar çıkan ödeme opsiyonları bulunuyor.

 

5. Soundstripe

146’dan fazla sanatçıyla işbirliği yapan Soundstripe’da 2062 parçadan  oluşan geniş bir soundtrack arşivi bulunuyor. Ayrıca düğün, spor gibi etkinlikler için özel playlistler bulunan sitede hesap oluşturabilir, sanatçıları takip edebilir ve kendi çalma listenizi oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak bilim kurgudan inşaat seslerine kadar çok sayıda ses efekti kategorisi de bulunuyor. Yıllık sınırsız erişim aboneliği 135 dolar olan Soundstripe’a Amazon veya Microsoft kullanıcıları indirimli olarak da üye olabiliyor. Duyuru ve kampanyaları takip etmekte fayda var.

 

6. Filmstro

Filmstro’da 65’ten fazla müzik kategorisi bulunuyor ve ayrıca her şarkıyı kişiselleştirme imkanı bulunuyor.

Yani mevcut bir şarkıda kullanılan enstrümanları başka enstrümanlarla değiştirebilir, şarkının temposunu artırıp düşürebilirsiniz. E bu da sayısız alternatif sunuyor ve müzik üzerinde dilediğiniz değişiklikleri yapmanızı sağlıyor.

 

7. Pond5

Dünyanın en geniş stock müzik arşivlerinden birine sahip olan Pond5’te 500.000’den fazla şarkı ve ses efekti var. Yani videolarınız için ses ve müzikle alakalı her şeyi Pond5 rahatlıkla karşılayacaktır. Tek bir şarkı için 16 sterlin, aylık abonelik için 155 sterlin ve yıllık üyelik için 775 sterlin ödemek gereken Pond5, pahalı bir opsiyon ancak verdiğiniz paranın da hakkını gayet başarılı bir şekilde veriyor.

 

8. ccMixter

Stock müzik web siteleri içinde ortak çalışmaya en çok önem veren mecralardan biri ccMixter. Müzisyenler kayıtlarını yolluyor, şarkıcılar şarkılarını kaydediyor ve DJ’ler de bunlardan mix hazırlıyor. Film, reklam, tanıtım filmi gibi şeyler için ccMixter sizi memnun edecek bir adres.

 

9. Bensound

Akustik, folk, sinematik, elektronik, caz, blues gibi pek çok türde müzik barındıran Bensound da yine sevilen bir royalty-free müzik platformu. Pek çok şarkının Creative Commons lisansına sahip olduğu Bensound, bu şarkıları kaynak göstermek kaydıyla dilediğiniz gibi kullanmanıza imkan tanıyor. Fakat kullandığınız şarkı üzerinde  tam bir sahiplik istiyorsanız  tek bir şarkı için 24 euro ya da yıllık abonelik için 129 euro ödemeniz gerekiyor. Bakıldığında yıllık abonelik çok daha hesaplı oluyor.

 

10. Hooksounds

Hooksounds’un sağlam arşivini 100.000’den fazla kişi kullanuyor. Creative Commons lisansı ile sunulan müzikleri indirip dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Yani isterseniz BMW reklamında bile kullanabilirsiniz bu siteden indirdiğiniz müzikleri.

Sırf ukulele enstrümanına yönelik bir kategori dahi bulunan Hooksounds’un temel paketi 24 dolar. Televizyon yapımlarında ve sinema filmlerinde kullanmak üzere müzik indirecekseniz de yıllık 580 dolara dilediğiniz kadar müzik indirebiliyorsunuz.

 

11. Amazing Music Tracks

Amazing Music Tracks’ın web sitesinde gezinmek başlangıçta biraz karmaşık gelebilir ancak sitenin dolu içeriği bu kusuru gayet iyi kapatabiliyor. Aylık 119 dolardan 400 dolara kadar pahalı diyebileceğimiz bir üyelik sistemi olan Amazon Music Tracks’a üye olmadan önce diğer alternatifleri düşünebilirsiniz. Ancak aradığınız müzik sadece bu sitede varsa paraya kıymak durumunda kalabilirsiniz.

 

12. AKM Music

Gayet sade ve kullanımı kolay bir arayüze sahip olan AKM Music, yapması gerekeni başarıyla yapıyor ve başka bir işe bulaşmıyor. Yani bu sitede müzik dinleyip indirebiliyorsunuz. Bu kadar. Üyelik paketi de son derece makul. Aylık 15 sterline temel paket ya da 36 dolara pro paket satın alabilirsiniz.

 

13. Purple Planet

Adıyla müsemma olan site gerçekten de mor renkli bir tasarıma sahip. Rock, pop, blues gibi kategorilere göre arama yapabileceğiniz gibi neşeli, hüzünlü, coşkulu, melankolik gibi ruhsal durumlara göre de arama yapabileceğiniz Purple Planet’te hiçbir ücret ödemeden indirebileceğiniz pek çok şarkı bulunuyor. Bu şarkıları Youtube ve yerel işletme reklamlarında kullanabilirsiniz. Ancak televizyon reklamı gibi daha büyük çaplı projelerde kullanacağınız müzikler için 5 dolar ila 40 dolar arasında lisans satın almanız gerekiyor; fakat fiyat-performans bazında bakarsak son derece iyi bir site olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

14. Amazon

Evet, bildiğimiz Amazon üzerinde de müzik indirebiliyorsunuz. Amazon bünyesinde 1020 adet telif hakkı sorunu olmayan şarkı bulunuyor. Üstelik bu şarkıları 1 dolara indirebiliyorsunuz. Bütçe dostu bir yaklaşım sergileyen Amazon şarkıları kategorilere göre ayırmıyor ancak. Mevcut şarkıları kendiniz dinleyip karar vermeniz gerekiyor. Yani ideal bir stock müzik web sitesi olmasa bile yine de Amazon’u da deneyebilirsiniz.

 

15. TeknoAXE

TeknoAXE web sitesi doğrusu pek iyi değil. Ancak içerik bakımından yeterli olan TeknoAxe’ın en güzel özelliği tüm şarkıların Creative Commons (CC Y 4.0) lisansına sahip olması.

Bu şu demek: Kaynak gösterme kaydıyla bu şarkıları reklam filmlerinde bile kullanabilirsiniz.

Ayrıca dans müzikleri konusunda oldukça başarılı olan TeknoAxe, spesifik bir müzik ihtiyacını karşılayan niş bir müzik sitesi.

 

16.  Stock Music Site

Tasarım açısından sınıfta kalan bu site oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Ancak burada temel amacımız web sitesi tasarımı eleştirmek değil, müzik arşivini irdelemek. Stock Music Site bu konuda acayip başarılı. 836.000’den fazla şarkı ve ses efekti barındıran sitedeki müzikleri kullananlar arasında Warner  Bros, Miramax, Universal Pictures gibi devasa firmalar yer alıyor. Tek bir şarkıyı satın almak için 44 dolar gibi bir miktar ödemeniz gerekiyor ve ayrıca aylık 100 dolara bir sanatçının tüm eserlerini de satın alabiliyorsunuz.

 

17. Youtube Audio Library

Burada bahsettiğimiz stock müzik sitelerinde yer alan müziklerin hepsi nihai olarak Youtube videoları için kullanılıyor. Bu noktada Youtube’un da kendine özgü bir müzik arşivi var. Tamamen ücretsiz olan bu şarkıları Youtube videolarınızda “telif ihlali” korkusu olmadan gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Esas Youtube’un böyle bir güzellik yapmaması tuhaf olurdu. Neyse ki Youtube müzik arşivi işinizi görebilir ancak burada yer alan şarkıları sizin gibi yüzbinlerce video üreticisi de kullandığı için özgünlük  konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.

 

18. Productiontrax

Productiontrax harikulade çalışmaların yer aldığı bir ses efekti ve müzik web sitesi. Hiçbir taahhüt ve paket gerekmeyen sitede dilediğiniz şarkıyı 15 ila 60 dolar arasında değişen fiyatlara satın alabiliyorsunuz. Sade ve işini yapan güvenilir bir dost diyebiliriz Productiontrax için.

 

19. Audioblock

100.000 şarkılık bir arşive sınırsız erişim imkanı sunan Audioblocks’ta aylık üyelik 79 dolar, yıllık üyelik ise 149 dolar. Ayrıca tamamen ücretsiz geniş bir müzik arşivi de bulunan Audioblock’ta tüm ses ve müzik ihtiyaçlarınızı rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar