Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaİnovasyonHologram Teknolojisi ve Örnekleri

Hologram Teknolojisi ve Örnekleri

Teknoloji geliştikçe yeni ve farklı türlerde programlama, yazılım, donanım ve sistemleri keşfetme imkanını elde ediyoruz. Bu tür yenilikler arasında bulunan hologram teknolojisi hızlı yükselişini sürdürüyor.

 

Hologram Teknolojisi Nedir?

Holografi yani hologram teknolojisi üzerine yapılan çalışma veya üretimler, Cisimlerden yansıyan ve dağılan ışığı kayıt altına alıp onları 3 boyutlu olarak sunan fotografik bir tekniktir.

Yıllar içerisinde farklı şekillerde karşımıza çıkan hologramlar arasında aktarım hologramları olan ve ışığın içinden geçmesi ve görüntünün yanda belirmesini sağlayan çeşidi ile daha ziyade kredi kartları gibi güvenliğin sağlanması istendiğinde kullanılan gökkuşağı hologramları bulunmaktadır.

Hologram teknolojisinin geliştirilmeye başlaması, 1962 yılında Sovyetler Birliği’nden Yuri Denisyuk ile Amerika Birleşik Devletleri’nden Emmett Leith ve Juris Upatnieks tarafından Michigan Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda ortaya çıkardıkları, yenilikçi ve nesneleri 3 boyutlu olarak kayıt altına almayı sağlayan lazer programı ile mümkün oldu. Fotografik emülsiyon ile gümüş halojen tuzu üzerine kayıt yapılan programda, ortaya çıkan sonuçlar tatmin edici olmaktan uzak olsa da, daha sonra zamanla geliştirilen bu teknoloji günümüz hologramlarında görünen hale geldi.

 

Hologramlar Gerçek Hayatta Ne İşe Yarar?

Hologramlar her gün kullandığımız birçok eşya üzerinde karşımıza çıkar. Bİrçok kimlik kartında ve hemen hemen her kredi kartında hologram teknolojisi kullanılmaktadır. Hologramlar bu saydıklarımızın dışında CD, DVD ve Bluray kutularının, yazılım ürünlerinin paketlerinin yani telif hakkı korunan hemen her ürünün paketinin üzerinde de bulunur.

Öte yandan bahsedilen güvenlik hologramları, her ne kadar kopyalama ve dolandırıcılığı önlemek için faydalı olsa da, pek de etkileyici örnekler değillerdir. Zira bu tür hologramların tek yaptığı, bakış açısı değiştikçe şekil ve renk değiştirmektir.

Geniş ölçekli hologramlar, yani lazerler ile oluşturulan ya da karanlık bir odada dikkatlice yerleştirilmiş ışıklandırmalar aracılığı ile hayat verilen türleri ise sıra dışı hologram örnekleri olarak gösterilebilir. Bunlar temelde, 3 boyutlu nesnelerin boyutlarını oldukça gerçekçi bir şekilde gösterebilen iki boyutlu yüzeylerdir. Üstelik bu tür bir hologram deneyimini yaşamak için, 3 boyutlu sinemalarda yapmanız gerektiği gibi özel bir gözlük takmanıza da gerek kalmaz.

Hologramların şaşırtıcı birçok özelliği bulunur. Örneğin, bunlardan biri, hologramın ufak bir parçası bile, ortaya konulan görüntünün tamamını ihtiva eder.

Hologramların arkasında yatan prensipleri anlamak, size hologramların, beyninizin ve ışık dalgalarının birlikte çalışarak nasıl 3 boyutlu bir görüntü yarattığını anlamanız için fayda sağlayacaktır.

 

Hologramlar Nasıl Çalışır?

Bir hologram yapmak için öncelikle bir nesneyi ya da insanı, sakin ve sade bir ortamda lazer ışınları ile kayıt altına almalı, daha sonra bu bilgileri kayıt ortamına gönderip temizleyerek görüntüyü netleştirmeniz gerekmektedir.

Lazer ışınları ikiye ayrılı ve aynalardan yansıtılarak tekrar yönlendirilir. Işınlardan biri nesneye yönlendirilir. Işığın bir kısmı nesneyi yansıtır ve kayıt ortamında saklanır.

İkinci ışın (diğer bir adı ile referans ışını) doğrudan kayıt ortamına yönlendirilir. Bu, ışınların hologramın oluşacağı bölgede net bir görüntü oluşmasını sağlar.

Bu iki lazer ışını birbirleri ile kesişir ve birleşir. Kesiştikleri bölge kayıt ortamında görüntülenir ve 3 boyutlu görüntü yaratılır.

 

3 Boyutlu Hologramlar Nelerdir?

3 Boyutlu hologramlar hayatlarımızda yer etmeye başladı. 3 Boyutlu hologramlar gerçekte orada olmasa da, orada duruyormuş izlenimi veren, gerek hava süzülen gerekse bir platform üzerinde konumlandırılmış nesnelerdir. Bu artırılmış gerçeklik türü bugüne dek düzenli bir şekilde gelişimini sürdürüdü.

Microsoft firmasının kendi geliştirdiği HoloLens gözlükleri, Apple’a ait ARKit ve Google tarafından geliştirilen ve hologram sunulan ARCore gibi ürünler günümüzde mevcut. Hologram teknolojisi piyasada kendine yer edinmeyi başardı ve bilişim devi firmalar, bu artırılmış gerçeklik dünyasını domine etmek için yarış halinde.

3 Boyutlu hologram görüntüleme, insanların kullandığı birçok dijital içerik için bir sonraki adım olarak görünüyor. Bu yeni teknolojinin kullanım alanı ise neredeyse sonsuz.

Bir odaya yansıtılan hologram, 3 boyutlu bir otomobil konseptini sanki gerçekten oradaymış gibi gösterebilir. Toplantılarda ya da konferanslarda 3 boyutlu sunumlar konukları etkileyecektir. Tüm bunlara ek olarak ve belki de en etkileyici hologram kullanımlarından biri olan holografik iletişim, kilometrelerce uzaktaki bir odaya sizin görüntünüzü 3 boyutlu olarak yansıtıp oradaki insanlarla iletişim kurmanızı sağlar.

Hologramlar birçok iş alanındaki eğitim, tasarım ve görselleştirme olanaklarını ciddi biçimde geliştirebilecek potansiyele sahiptir. Tasarım aşamasındaki ürünlere 3 boyutlu olarak bakabilme, ayrıntıları yakınlaştırabilme ve üzerinde oynamalar yapabilme ihtimali, bu süreci gözle görülür şekilde ileri taşıyacaktır.

Pazarlama birimleri de, hologramlar ve 3 boyutlu hologramlar ile etkileşimler sayesinde müşterileri etkileyerek deneysel satış taktikleri geliştirmekte.

DeepFrame adı verilen ve halen geliştirilmekte olan ürün, bilim kurgu sanılabilecek 3 boyutlu arama gibi holografik teknolojilere imkan verebilir. Fahiş bir fiyata mâl olan bu ürün şu anda 50 bin dolar gibi bir maliyete sahip olsa da, deneysel çalışmalar tamamlanıp 3 boyutlu aramalar yaygınlaştıkça, kaçınılmaz olarak rekabet başlayacak ve fiyatlar düşecektir.

Bunun yanı sıra Looking Glass Factory adlı geliştirici tarafından üretilen HoloPlayer isimli ürün (Bilgisayar bağlantılı versiyonu 750 dolar, bağlantı ihtiyacı olmadan çalışabilen versiyonu ise 3000 dolar fiyat etiketine sahip.) halihazırda piyasada bulunmakta.

HoloPlayer cam katman üzerinde 3 boyutlu hologramlar gösterebiliyor ve bu hologramları görmek için özel bir gözlük ya da ekipmana ihtiyaç duymuyorsunuz. Mike Elgan bu cihazın yarattığı 3 boyutlu hologramları jestleriniz ile kontrol edebildiğinizi belirtiyor. Elgan, “Tam karşısından baktığınızda görüntünün ön kısmını görüyorsunuz. Baktığınız açıyı değiştirdiğinizde ise cismin yanlarını görebiliyorsunuz. Bu görüntüler el hareketleri ile kontrol edilebiliyor ve uzanıp tutma hareketi yapabiliyor, döndürme hareketi ile 3 boyutlu nesneleri çevirebiliyorsunuz. Boşlukta yapacağınız kaydırma hareketi de alışık olduğunuz şekilde bir sonraki nesnenin görüntüsünü önünüze getiriyor.” sözleriyle ürünün yapabileceklerini kısaca anlatıyor.

Hologram ile nesnelere hayat verme araçların ön camları için de kullanılabilir hale getiriliyor. Bunun için akla gelecek ilk örnek CES’de görücüye çıkan WayRay firması tarafından geliştirilen Navion.

Ön konsola yerleştirilen yansıtıcı, navigasyon arayüzünü ve adım adım navigasyon bilgilerini yola yansıtıyor. Navion yoldaki tehlikeler ya da yayaları da tanımlayarak sizi uyarıyor. Navion ayrıca jestler ya da sesli komut ile kontrol edilebiliyor.

Teknoloji meraklılarının sabırsızlıkla beklediği akıllı telefonlar için 3 boyutlu hologram için ise Samsung ve LG firmaları uzun süredir çalışıyor. Öte yandan bu iki firma, tüm uğraşlara rağmen 3 boyutlu hologram teknolojisini sunabilecek akıllı telefonların henüz hayatımıza girmesi için çok erken olduğu görüşünde.

 

Hologram Teknolojisinin Geleceği

Toplum hologram teknolojisini etkileyici buluyor olsa da, bu teknoloji başlı başına bir sektör. 2020 yılında hologram teknolojisi ile ilgili pazar payının 5.5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Aşağıda ise hologram teknolojisinin etkileyici bir biçimde kullanıldığı alanları sizin için sıraladık.

 

Askeri Haritalandırma

Coğrafi bilgi, askeri stratejiler için hayati önem taşır. Tüm boyutları ile holografik şekilde resmedilen haritalar, keşifleri geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu 3 boyutlu holografik haritalar, askerlerin savaş alanlarını ve bölgedeki örtü tabakasını görmelerini ve görev için daha iyi eğitim almalarını sağlar.

Dijital ortama aktarılmış görüntü verilerini toplayarak oluşturulan holografik sayfa, üzerindeki haritaya bakıp değerlendirmenin yanı sıra kolayca katlanıp taşınabilmesi ile de dikkat çekiyor. Bu tür haritalar doğal felaket ya da benzeri durumlarda da kurtarma çalışmalarında yardımcı olabilecek potansiyele sahip.

 

Bilgi Depolama

Her gün hesaplanamayacak kadar çok veri ortaya çıkıyor ve dijital saklama kapasitesi her yıl daha da artıyor. Kişisel bilgisayarlarımızda fotoğraflar, videolar ve belgelerden oluşan yüzlerce gigabytes veri saklı duruyor. Bu bilgilerin saklı olduğu diskin bozulması, çok büyük kayıplara neden olabilir.

Hologramlar her ne kadar etkileyici görüntüler yaratıyor olsa da, bu teknoloji sadece nesneleri kaydedip görüntülemiyor. Hologramlar saf veriyi, hatta devasa boyutlardaki veriyi kaydetme becerisine de sahip. Hologramların akıl almaz boyutlardaki bilgiyi saklayabilme potansiyeli bulunuyor. Halihazırdaki prototip 4.4 milyon sayfa bilgiyi DVD benzeri bir diskte saklayabiliyor ve uzun süreli güvenlik mkanı veriyor.

Eğer bir sayfa bilginin optik hologramını yapar ve daha sonra bunu parçalarsanız, istediğiniz zaman bu parçaları bir araya getirme imkanınız bulunuyor. Bu özellik sayesinde holografik veri saklama oldukça güvenilir olarak kendini gösteriyor. veriyi disk üzerine yazarak saklayan CD ve DVD’lerin aksine, hologramlar verileri üç boyutlu olarak saklıyor ve bilgi yüklü bu sayfalar üst üste saklanabiliyor.

 

Tıp

Hologram teknolojisi tıp alanında devrim yapmaya çok yakın. Bu teknoloji sayesinde tıp öğrencilerinin ve cerrahların eğitimi için hasta bilgileri görüntülenebilir.

Günümüzde kullanılan MRI ve ultrason taramaları, karmaşık veriler ortaya çıkarıp gelişmiş bir görüntüleme teknolojisi kullanıyor. Hologram teknolojisi ise tamamen renkli ve bilgisayar yardımı ile yaratılan 3 boyutlu hologramları karşımıza çıkarabilir.

Üç boyutlu görüntüleri eğitim ve görüntüleme amacı ile kullanmak için herhangi bir cihaz ya da gözlüğe ihtiyaç duyulmaz. Öğrenciler ve doktorlar rahatça 3 boyutlu görüntüleri inceleyebilir. Bu görüntüler vücudumuzdaki oldukça karmaşık organlar ve sistemler olan beyin, kalp, akciğer, karaciğer, sinirler ya da kaslar olabilir.

 

Dolandırıcılık ve Güvenlik

Hologramların karmaşık ve zor yapılır olmaları, onların güvenlik alanında oldukça faydalı olmalarına imkan veriyor.

Eğer kredi kartı kullanıyorsanız, cebinizde bir hologram taşıyorsunuz. Kredi kartınızın üzerindeki gri kare, arkasında ayna bulunan beyaz ışıklı bir aktarma hologramı. Üzerinde üç boyutlu bir görüntü olan bu kare, siz hareket ettirdikçe ve açısını değiştirdikçe hareket eder ve renk değiştirir. Bu tür hologramların kopyalanması fazlasıyla zordur.

Paraların üzerindeki hologramlar da güvenliği sağlar. İngiltere’de basılan yeni 5 Pound banknotların üzerinde, hareket ettirdikçe renk değiştiren Big Ben görüntüsü bulunmaktadır. Bu banknotların üzerinde ayrıca kraliçenin tacının 3 boyutlu bir hologramı da yer alır.

 

Sanat

Hologramların kullanımlarının yaygınlaşması ile sanatçılar da bu alanda denemeler yapmaya başladı. Dünyanın dört bir köşesindeki sanatçılar, üç boyutlu hologramları kullanarak boşluğa şekil vermeye, görüntülerden eserler yaratmaya, 3 boyutlu çalışmalarının videolarını hazırlamaya ya da sadece ışık kullanarak heykeller ortaya çıkarmaya başladı.

Yakın zaman önce İngiltere’nin başkenti Londra’da, yaratıcı hologramlar ile bir sergi açıldı. Bunun yanı sıra, uluslararası sanatçılardan seçilen hologram ile yapılmış sanat eserleri, New York, Kanada, İtalya Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de sanatseverlere sunuldu.

 

Hologram Teknolojisinin Günümüzde Var Olan Etkileyici Örnekleri

Şimdi ise, Hologram teknolojisinin günümüzde kullanılan uygulamalarına bir göz atalım.

Aşağıda hologram teknolojisinin gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek en iyi 10 örneğini sizin için listeledik.

Bu listede bulunanlar bilim kurgu romanlarını aratmayacak kadar çılgınca ve hepsi günümüzde mevcut bulunuyor.

1983 yılında Jules Verne hologram teknolojisi hayalini ortaya attığından beri, teknoloji ve eğlence firmalarının yanı sıra kullanıcıların da bu yeniliğin hayalini kuruyor. Yaklaşık 40 yıl önce Star Wars serisindeki karakterlerden Prenses Leia’nın hologramına tanıklık ettiğimizden bu yana, bahsi geçen teknolojiye olan ilgi iyice arttı. Fakat ne yazık ki uzun yıllar boyunca bu türden bir gelişme bilim kurgu dünyası ile sınırlı kaldı. Zira 3 boyutlu bir görüntünün yaratılması imkansız gibi görünyordu.

Günümüzde ise, nihayet hologram teknolojisi ile ilgili hayallerimize yaklaşıyoruz diyebiliriz. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları laser, modern dijital işlemciler ve hareket sensörlerinin yeni kullanım yollarını geliştirmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ve ilerlemeler sayesinde de gündelik teknoloji, medya ve sosyal medya kullanımımız, yakın bir gelecekte köklü bir değişikliğe maruz kalacak gibi görünüyor.

Bu gelişmelerin hayatımıza şimdiden soktuğu hologram teknolojilerinden bir kısmı ise aşağıda sizin için listelendi:

 

1- Aerial Burton Lazer Plazma Holografı

Yakın bir zamana kadar karşımıza çıkan tüm hologram örnekleri, ışığın yansıyabileceği cam, duman ya da su gibi bir yardımcıya ihtiyaç duyuyordu. Fakat durum artık böyle değil. Aerial Burton adlı firma, tasarlayıp geliştirdiği holografik yansıtıcı sayesinde, plazma lazer kullanarak boşlukta 3 boyutlu görüntüler yaratabiliyor. Henüz ilkel sayılabilecek bu çalışma, tüm eksiklerine rağmen ışığın yansıtıcı bir yüzeye ihtiyaç duymadan görülebileceğini ortaya koyuyor. 1 kW kızılötesi lazer vuruşları yapan teknoloji, 3 boyutlu tarayıcı aracılığı ile atışlarını havadaki belirli bir noktaya odaklıyor ve havadaki moleküllerin iyonlaşmasını sağlayarak plazma yaratıyor. Teknoloji henüz çokça çalışma ve geliştirmeye ihtiyaç duyuyor olsa da, boşlukta yoktan varolan holografik görüntülerin hayatımıza girmesi yönünde büyük bir adım olarak öne çıkıyor.

 

2- Pepper’in Hayaleti

Eğer müzik dünyası ile içli dışlı yaşıyorsanız, bu hologram size muhtemelen tanıdık gelecektir. Eski bir teknoloji ilizyonu olan bu hologram, yeni tasarımlar ile etkileyici bir hale getirildi. “Dijital Hayata Döndürme” adı ile anmayı tercih ettikleri teknolojileri ile tanınan MD Hologram firması, gerçekç fotografik ve hareketli hologramlar konusunda başı çeken bir şirket olduğu için, performans sanatları ile de yakından ilişkili. Yaptıkları işin ne kadar gerçekçi olduğu, Tupac, Michael Jackson ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi için yaptıkları hologramlardan da anlaşılabilir. Gelişmiş hareket yakalayıı teknoloji ile tamamen 3 boyutlu CGI’ı birleştiren firma, bir insanı baştan ayağa yeniden yaratabiliyor ve neredeyse fark edilmeyen bir camın üzerine yansıtabiliyor.

 

3- Pervane Tipi Hologramlar

Bahsettiğimiz teknolojinin ilkele versiyonları ile tema parklarında ya da özel etkinliklerde karşılaşmış olma ihtimaliniz var. Küçük pervaneler ile yüksek teknolojili RGB (R: Red – Kırmızı, G: Green – Yeşil, B: Black – Siyah) aydınlatmalar bir araya getirilerek hayat verilen bu hologramlar, milisaniyeler içerisinde renk değiştirebiliyor. Doğru hızda çevirildiğinde ise, bu teknoloji ile 3 boyutlu etkisi yaratarak görüntülere hayat verilebiliyor. Yakın zaman önce geliştirilen Hypervsn Wall isimli bir cihaz sayesinde, bahsettiğimiz teknoloji bir adım daha ileri taşınarak tamamen yüksek çözünürlüğe sahip ve 3 metreden daha büyük görüntüler boşlukta belirebiliyor. Tüm bunlar ise sadece 65 watt enerji kullanılarak gerçekleştiriliyor.

 

4- Işık Alanı Hologramları

Yurt dışında eskiden çocuklara yönelik müzelerde kullanılan bu tip hologramlar, gün geçtikçe daha da gelişti. Eskiden eğimli aynalar aracılığı ile 3 boyut ilizyonu yaratarak oluşturulan görüntüler sadece doğru açıdan bakıldığında görülebiliyordu. Şimdi ise LCD ekran teknolojisinden faydalanan bilim insanları, HoloPlayer One gibi makineler geliştirerek ortaya çıkarılacak görüntünün 32 açıdan görünümünü aynı anda istenilen yöne yansıtabiliyor. Bu sayede oluşturulan “ışık alanı” gerçek ölçülerden bir sahne yaratılmasına imkan veriyor. Derinlik algılama sensörleri ie bir arada çalışması mümkün olan bu hologram teknolojisi ile, kullanıcılar etkileşim kurabiliyor ve gerçekte ya da dokunmatik ekranlarda olduğu gibi hologramı kullanabiliyor.

 

5- Dijital Holografik Masaüstü

Açıkçası “Iron Man” ve “Avengers” filmlerinden tanıdığımız Tony Stark karakterinin kullandığı holografik masa, sahip olduğumuz teknoloji göz önüne alındığında, henüz sahip olabileceğimiz bir teknoloji değil. Fakat Güney Kore’den bir ekip, bu teknolojiye bizi yaklaştırabilecek önemli bir adım atmayı başardı. Ekip bir dizi çok renki, yüksek enerjili lazer ve yüksek hızla dönen aynalar yardımıyla yarattıkları, 360 derecelik görüş açısına sahip dünyanın ilk holografik görüntüleyicisini yaratmayı başardı. Ekip bu başarısını masanızın üzerine yerleştirerek de büyük bir adım attı.

 

6- Fiziksel Hologram

Geleneksel hologram fikrinden biraz uzaklaşmış olmasına rağmen, havalı ve etkileyici yapısı ile dikkat çeken inForm adlı bu yenilik, MIT araştırmacıları tarafından yaratıldı. Araştırmacıların hayat verdiği bu teknoloji, insanların ve nesnelerin şekillerini 2 boyutlu yüzeyler üzerinde canlandırabiliyor. Bunu başarabilmek için 900 kadar motor ile güç verilen kolon kullanılırken, bu kolonlar gerçek zamanlı olarak şekilleri yaratabiliyor. Her şeyden önemlisi, bahsi geçen teknoloji inanılmaz havalı ve etkileyici bir görüntü ortaya çıkarıyor.

 

7- No-logram

Bu tip hologram teknolojisi uzun yıllardır sihirbazlar ve film yapımcıları tarafından kullanılıyor olsa da, onu mükemmelleştirmek bir sanatçıya kaldı. Joanie Lemercier, 2 boyutlu yansıtıcılar ile hareket sensörlerini bir araya getirerek 3 boyutlu görüntülerin inanılmaz netlikte ve gerçekçi halde yaratılmasını sağladı. Üstelik bu teknoloji kameranın değil de izleyicinin hareketlerini takip ettiği için özel bir gözlük ya da ekrana gereksinim duymadan çalışabiliyor.

8- Masa Hologramları

Bu örnekte ise karşımıza Hololamp isimli ve cama ihtiyaç duymadan görevini yerine getirebilen hologram masa karşımızda. Düz bir yüzey yansıtarak el ile kontrol etmenize izin veren cihaz, bunun için hareket algılayıcı ve tarayıcı kameralardan yardım alıyor. Hololamp adlı bu ürün, bahsettiğimiz diğer hologram teknolojileri kadar havalı olmasa da kullanım kolaylığı ile bu eksiğini bir nebze olsun telafi ediyor.

 

9- 3 Boyutlu Hacimsel Teknoloji

Şu ana kadar bahsettiklerimiz arasında belki de en etkileyici görnüme sahip bu holografik teknoloji, yani hacimsel hologramlar, çok yüksek hıza sahip dijital ışık motorları ve hassas bir şekilde odaklanmış hacim yaratan motorlar kullanarak yaklaşık yarım milyon ışık noktasını her saniye belirli bir boşluğa yansıtıyor.

Bu hacimsel teknoloji, görüntünün yüzlerce dijital kesitini senkronize ve eşzamanlı olarak belirlenen pistonlu yüzey üzerine yansıtıyor. Işık fotonları ekrana çarptığında yayılarak olması gereken yerde kesit görüntüsünü meydana getiriyor ve gözlerimiz için bu oluşan katmanlar tek bir üç boyutlu görüntü halini alıyor. Üstelik bu üç boyutlu görüntüyü görebilmek için özel bir gözlük ya da ekipmana ihtiyaç duyulmuyor.

 

10- Peri Işığı

İsminin sizi yanıltmasına izin vermeyin. Zira peri ışığı bugüne dek karşımıza çıkan en etkileyici ve heyecan verici holografik teknolojidir. Digital Nature Group araştırmacıları, küçük ışık plazma noktaları olan voxeller tarafından oluşturulan üç boyutlu, interaktif hologramlar geliştirmeyi başardı. Araştırmacılar tarafından femtosaniye lazerler (Bir femtosaniye saniyenin katrilyonda birine verilen addır ve bu lazerlerin atımları 30 ile 270 femtosaniye arasında bir sürede gerçekleşiyor.) ile yaratılan üç boyutlu görüntülerdeki çözünürlük saniyede 200 bin noktaya kadar ulaşabiliyor. Üstelik plazma atımlarının bu denli hızlı olması, ona dokunduğunuzda sizi yakmayacağı anlamına geliyor.

Her şeyin ötesinde, bu hologramlar somut ve hissedebileceğiniz yapıda. Peki ya modern bilim için mucize sayılan tam olarak nedir? Mükemmel görüntüler yaratan ışık patlamaları tam olarak nasıl bir his veriyor? Bu sorunun cevabını başında bulunan araştırmacı Yoichi Ochiai “Zımpara gibi bir his veriyor.” sözleri ile veriyor.

 

Sonuç

Hologramlar eskiden sadece bilim kurgu filmlerinin konusuydu. Fakat bu teknolojinin gelişimi ve kullanımı, bilim kurguyu gölgede bırakarak gündelik hayatımızın bir parçası haline geldi.

Bugün hologram teknolojisinin faydalarının sadece küçük bir kısmını kullanıyor olsak da, mucitlerin ve geliştiricilerin devam eden çalışmaları sayesinde, hologramlar gelecekte hayatımızda çok daha büyük bir yere sahip olacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak halen hologram teknolojisi alanında yapılacak çok iş olmasına rağmen, bilim bu konuda sürekli kendini geliştiriyor ve sizin için ilerleyişi sürdürüyor.

 

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar