Cumartesi, Aralık 21, 2024
Ana SayfaGenelÜrün Geliştirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Ürün Geliştirme Nedir? Nasıl Yapılır?

Özellikle internet bazlı şirketler için düzenli ürün geliştirme önemli bir konudur.

Ancak nedense pek çok şirket ürün geliştirmeyi pek de ciddiye almaz. Yani ürüne kargo kodu eklendiği zaman ürün geliştirildi zannedilir. Fakat ürün geliştirme dendiğinde daha önemli geliştirmelerden bahsederiz.

Benzer şekilde bazen çok önemli ürün geliştirmeleri yapılır ancak insanlar bu yeniliklere gereken önemi vermez.

 

Ürün Geliştirme Nedir?

Ürün geliştirme, bir şirketin piyasaya sunduğu spesifik bir üründe anlamlı ve önemli değişimler yapmasını ifade eder. Bu gelişmeler, hem yeni müşteri kazanmayı hem de bu ürünü kullanan müşterinin üründen daha çok faydalanmasını amaçlar. Ürün geliştirmeyi bu anlamda yeni özellikler eklemek ve mevcut özellikleri geliştirmek olarak iki farklı tarzda düşünebiliriz.

 

Yeni Özellikler Eklemek

Mevcut bir ürüne yeni özellikler eklemek, mesela yazılım güncellemesi ile ürüne yeni kabiliyetler kazandırmaktır. Ürüne yönelik yeni bir pazarlama kampanyası yürütmek, versiyonu yükseltmek, yazılım güncellemesi getirmek gibi şeyler ürüne yeni kullanım alanları ve yeni bir müşteri kitlesi kazandırır. Yeni özelliklerden ise çoğu zaman sadece bu ürüne sahip kişiler haberdar olur. Yani diyelim ki bluetooth bir mouse’unuz var. Bu mouse’ın çalışma mesafesini yazılım güncellemesi ile 3 metreden 7 metreye yükseltmek, mevcut kullanıcıya ekstra bir fayda sağlar. Bu kişi artık 7 metre öteden bile mouse’unu kullanabilir.

Ancak yeni özellik eklemek çoğu zaman risklidir. Üründe yaptığınız geliştirmeleri savunduğunuz ve desteklediğiniz sürece değeri anlaşılır.

Özellikle internet bazlı yazılım, mobil uygulama üreten firmalar müşterilerine “Uygulamaya takvim/adım sayar/grafik/kronometre ister misiniz?” gibi ekstra yenilikler konusunda soru yönelttiği zaman bu “Evet & Hayır” düzeyine iner. Yani müşterilerin esas istediği şeyler bu noktada gözden kaçar. Müşteriler de kendilerine direkt bir fayda sağlamayan bir özelliği, “hiç yoktan iyidir” diye kabul eder.

Halbuki bu noktada bir girişimcinin müşterilerine  “Ürünün daha hızlı çalışmasını ister misiniz? Mobil uygulamanın internet kotasını daha az kullanmasını ister misiniz?” gibi sorular sorması halinde direkt ve herkesin işine yarayan bir fayda sağlanmış olur. Çünkü herkes hızı ve düşük yakıt tüketimini (internet kotası) sever.

 

Mevcut Özellikleri Geliştirmek

Bir ürünün özelliklerini 3 farklı şekilde geliştirmek mümkündür.

a. Ürünü daha iyi hale getirmek

Böyle bir yaklaşım benimsendiğinde müşterilerin bir ürünün hangi özelliğini kullandığını bilinmesi gerekir. Ürünün özelliklerini iyi hale getirmek, mevcut müşterilerin üründen daha çok fayda sağlamasına yöneliktir.

Yani bir uygulamanız varsa kullanıcıların en çok etkileşime girdiği özelliklere ekstra değer katma çabasıdır diyebiliriz.

b. Kullanım oranını artırmak

Bu yaklaşım bir kullanıcının ya da müşterinin bir özelliği daha sık kullanmasına yöneliktir. Örneğin bir arama motoruna daha spesifik arama yapmaya yönelik ek özellikler eklediğiniz zaman kullanıcıların bu ürünü  (arama motorunu) daha sık kullanmasını sağlarsınız.

c. Ürünü değiştirmek

Ürünün daha çok kişi tarafından benimsenmesi ve kullanılması için üründe köklü değişimler yapmak da faydalı olabilir. Mesela bir mobil uygulamanız var. Bu uygulamadaki takvim özelliğini kullanıcıların sadece yarısı kullanıyor. Bu yaklaşımın amacı da diğer %50’nin de takvim özelliğini kullanmasını sağlamaktır. Yani mobil uygulamanızda pek kullanılmayan özelliklere can verme, kullanışlılığını artırmaya yönelik geliştirme faaliyetleri olarak özetleyebiliriz.

 

Örnek Ürün Geliştirme

Web sitelerine sohbet (chat) imkanı sunan bir yazılım olan Intercom’un ürün geliştirme alanında yaşadığı süreçleri inceleyerek ürün geliştirme konusunda daha net fikir sahibi olabilir.

a. Yeni Mesaj

Bir süre önce Intercom aracılığı ile konuşma başlatırken pop-up bir ekran çıkıyordu.

Ancak bunun uygun olmadığı durumlar da söz konusuydu.

  • Konuşma başlatmak değil de sadece mesaj göndermek istenen durumlar
  • Fotoğraf ya da video içeren mesaj göndermek istenen durumlar

Pop-up ekran bu özellikleri sağlamadığı için insanlar uygulama içi mesajlaşma özelliğinden pek faydalanamıyordu. Bu nedenle Intercom ürününü geliştirdi, duyurular ve bildirimler için cevap yazma ekranı olmayan tasarlandı.

Bu yaklaşımın 3. maddedeki “ürünü geliştirmek” kategorisine denk düştüğünü söyleyebiliriz.

 

b. Yeni Sonuç Görünümü

Mesaj alım gönderimi yapılırken bir yandan da müşterilerin, attıkları her mesajın ne kadar etkili olduğunu anlamalarına yönelik bir panel geliştirildi. Bu sayede müşteriler gönderdikleri mesajdan ne oranda verim aldıklarını daha net bir şekilde görebilir hale geldiler.

Bu da mevcut bir ürünü daha iyi hale getirmeye örnek verilebilir.

 

c. Kullanıcı Notu

Geniş müşteri veritabanına sahip büyük ekipler müşterilerle ilgili olarak alınan notları daha kolay ve hızlı bir şekilde görüntülemek ister. Bu özellik sayesinde müşterilerle yapılan sohbetlerde, müşterilerin isteklerinin not alındığı bir ekran yaratılması, ekip içinde bilgi alışverişini daha hızlı kılar.

Intercom’un böyle bir not almaya imkan sağlayan özelliği, yeni bir özellik geliştirmeye örnektir.

 

Sonuç

Startup’ların belli bir geçmişi olan şirketlere göre bazı avantajları vardır. Startup’lar daha hızlı hareket eder, yeni özellikleri daha hızlı benimser. Büyük bir teknik yatırımın altına girmeden ürün veya hizmetlerini daha kullanışlı ve müşteri odaklı hale getirebilir.

Bu hızlı olma hali, bazı durumlarda startup’ların savrulmasına da neden olabilir. Fakat ürün geliştirme söz konusu olunca Kaizen anlayışından hareketle iki nokta üzerinde durulması yararlı olur.

  • Hem şirketi hem de müşterilerin faydalanacağı geliştirmeler yapmak
  • Geliştirme fikirlerinin eyleme dökülmesi ve gerçek hayatta karşılık bulması

 

İlginizi çekebilir

Yeni Bir Ürün Nasıl Geliştirilir?

Bir İcat Nasıl Yapılır?

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar