Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimci Kimdir? Girişimcilerin Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Girişimci Kimdir? Girişimcilerin Kişisel Özellikleri Nelerdir?

Girişimci Kimdir?

“Girişimci” kelimesi bir ihtiyacı tespit eden ve bu boşluğu dolduracak yenilikçi bir iş fikrine sahip olan kişiyi ifade eder. Girişimciler fikirlerini hayata geçirme sürecinde karşılaşacakları her türden riske karşı hazırlıklı ve bu yeni işe atılma konusunda son derece isteklidirler. Ayrıca şirketlerinin veya kuruluşlarının liderlik rolünü de üstlenirler. İşin yürütülmesi, başarısı veya başarısızlığına ilişkin tüm sorumluluk onlara aittir. Günümüze uyarlanmış yorumlar ise girişimciliği çevrim içi kullanıma özel yenilikçi ve yaratıcı fikirlerle ya da bir nişi doldurmak için internetin gücünü kullanabilen kimseler ile ilişkilendirir.

Bir girişimci genellikle bir işletmeyi sıfırdan var eden kişi olarak anılmasına rağmen, hali hazırdaki bir işletmeyi (örneğin, bir franchise şirketini) satın almak veya bir aile işletmesini devralmak gibi başka seçeneklere başvuran kişiler de “girişimci” tanımına dahildir.

 

Girişimciler Ne İş Yapar?

Girişimciler yeni bir iş fikri geliştirir, tasarlar, üretir, pazarlar ve nihayetinde finansal bir kar amacıyla girişimlerini satarlar. Küçük ayakkabı mağazalarından tutun da teknoloji girişimlerine kadar hemen her türden işletmeye sahip olabilir ve bu işletmelerin yürütülmesinden sorumlu olurlar. Büyüklüğü ve kapsamı ne olursa olsun her işletmenin perde arkasında başarılı bir girişimci vardır. (Coca Cola, Microsoft, Facebook, Amazon, McDonald’s vb. şirketleri ve bu şirketi var eden ünlü girişimcileri düşünün).

Kendi işinize sahip olmak son derece faydalı ve tatmin edici olabilir. Bununla birlikte, girişimci olmak aynı zamanda risk almak ve inisiyatif kullanmak anlamına da gelir ki bu durum kaçınılmaz olarak hatırı sayılır miktarda bir stres ve endişeyi de beraberinde getirecektir. İşletme sahiplerinin ofise ilk gelen ve en son ayrılan kişi olmaları muhtemeldir ve onlar işlerin olabildiğince sorunsuz ilerlemesini sağlamak için hafta sonlarını hatta tatillerinin çoğunu kaybetmenin yanı sıra akşamları da fazla mesai yaparlar.

Girişimcilik, inisiyatif almayı ve başarılı olmak için sağlam bir kararlılık sergilemeyi de gerektirir. Aynı zamanda muazzam miktarda güven, azim ve bağımsızlık da şarttır. Bu, yeni iş fikrinize uygun yatırımcıyı veya müşteriyi bulmak için yüzlerce soğuk arama yapmanız ve e-posta üzerine e-posta yazmak zorunda kalmanız anlamına gelebilir. Çevrim içi pazarlama kampanyaları yoluyla sosyal medya üzerinden yeni bir akım başlatmayı öğrenmek demek de olabilir. Veya bir ürünün üretim maliyetlerini belirlemek için üreticilerle pazarlık masasına oturmayı da gerektirebilir.

Girişimciliğin farklı türleri vardır ve bu türlere göre yapılan işin içeriği de değişmektedir.

Örneğin bir işletme girişimcisi, iş dünyasına yönelik bir fikri veya ürünü olan kişidir. Bu, genellikle yeni ya da farklı bir fikir, daha önce görülmemiş bir icat ya da mevcut sektöre yeni bir ivme kazandıracak veya sektörün gelişimini sağlayacak bir şey olabilir.

Bir sosyal girişimci, sosyal değişim için yenilikçi fikirlere sahip olan veya sosyal sorunlara yeni çözümler sunan ve değerli zamanını bu fikirleri hayata geçirmeye ayıran kişidir. Bu tarz bir girişim eşitsizlik veya yoksulluk vb. konular ile ilgili olabilir. Örneğin bu tarz sosyal sorunları ele almak için yeni bir yardım kuruluşu açmak sosyal girişimciliğin kapsamındadır.

Seri girişimci ise çok fazla fikre sahip olan ve bu fikirleri uygulamak için sürekli olarak yeni şirketler veya girişimler başlatan kişileri ifade eder. Seri bir girişimcinin yeni girişimlere başlayabilmesi için önceki girişimlerinde etkileyici bir başarıya ya da başarılara imza atmış olması gerekir.

Son olarak yaşam tarzı girişimcilerinden bahsedelim. Bu girişimciler fikir veya girişimlerini tutkunu oldukları bir spor, hobi veya eğlenceye dayanarak oluştururlar. Bu türden bir girişim için büyük başlangıç ​​maliyetleri gerekir. Bu nedenle genellikle iş dünyasında başarılı olan ve yatırım yapacak ciddi geliri olan insanlar bu geçişi sağlayabilirler.

 

Girişimciler Nasıl Bir Ortamda Çalışırlar?

Girişimcilerin çalıştığı ortamlar çoğunlukla ofis tabanlı olur, ancak bu durum değişkenlik gösterebilir. Aslında iş yerinin büyüklüğü, girişimin büyüklüğüne bağlıdır. Girişimin ilk kıvılcımının evde ya da küçük bir ofiste atıldığı ancak sonrasında bu kıvılcımın büyük bir şirkete dönüştüğü durumlar sıklıkla yaşanır. Bazı girişimler için iş yeri belirli bir fikre veya sektöre bağlı olmak zorundadır, örneğin, bir spor girişimi bir spor tesisini gerektirebilir ve bu tesis aynı zamanda iş yeri olarak işlev görür.

 

Başarılı Girişimcilerin Kişilik Özellikleri Nelerdir?

İnsanlar girişimciliği onlara istedikleri yer ya da zamanda çalışma özgürlüğü sunan başarılı ve karlı bir işletmenin patronu olmaktan ibaret sanırlar. Ne yazık ki bu bilgi gerçeği yansıtmaz (eğer yansıtsaydı, herkes girişimci olurdu).

Gerçek şu ki, bu iş ne kadar cazip görünürse görünsün çoğumuz girişimcilik vasfına doğuştan sahip bir biçimde dünyaya gelmeyiz, çünkü girişimcilik muazzam miktarda çalışma, cesaret, azim ve kararlılık gerektirir. Çalışma istatistik araştırmaları bize, yeni işletmelerin yaklaşık % 20’sinin ilk yıllarında başarısız olduğunu, % 50’sinin ise ancak beşinci yıla kadar dayanabildiğini göstermektedir. Bu başarısızlık ihtimaline rağmen her yıl binlerce yeni işletme açılmaktadır- bu işletmelerin bazıları son derece başarılı olacak, bazıları ise çok geçmeden piyasadan silinecektir.

Öyleyse başarılı bir girişime imza atmak için ne yapmamız gerekiyor?

Başarılı işletmeleri yürüten girişimcilere baktığınızda bu kişilerin her birinde ortak olan bazı özellikler olduğunu göreceksiniz. Bu özellikleri edinmeye çalışırsak aynı başarıdan nasibimizi almamız mümkün olabilir.

Gelin bu özelliklerin birkaçına hep birlikte bakalım:

 

1- Vizyon

Vizyon kelimesi sözlükte “görme yeteneği: görme ya da görüş, zihinde görülen resim veya gördüğün ya da hayal ettiğin bir şey” olarak tanımlanır. Girişimci olmak söz konusu olduğunda ise vizyon; keşfetme, hayata geçirme, devam etme ve nihayetinde de başarıya ulaşma kararlılığına sahip olma dürtüsünü ve cesaretini sağlayan şey olarak görülür. Başarılı girişimciler girişimlerinin asıl amacını ve hedeflerinin neler olduğunu net bir biçimde ifade edebilir ve kimin, neyin, nerede, ne zaman ve neden olduğunu rahatlıkla açıklayabilirler.

Vizyon ayrıca bir organizasyonun varlığını devam ettirebilmesinin temel bileşeni olan şirket kültürünü de yaratır-ki bu şirket kültürü girişim yolculuğunun kaçınılmaz iniş ve çıkışları ile mücadele ederken ihtiyaç duyacağınız sağlam bir kurucu ile aynı sağlamlıkta bir ekip anlayışını da beraberinde getirecektir. Başarılı girişimciler vizyonlarına sıkı sıkıya bağlı kalmalıdır çünkü bu sayede hem işlerine odaklanabilecek hem de etraflarını şirketlerini büyütecek ve kendilerini konfor alanlarının dışına çıkmaları konusunda yüreklendirecek insanlarla kuşatabileceklerdir.

Mutlaka okuyun: Misyon ve Vizyon Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

2- Motivasyon

Girişimciler, beş yılı aşkın bir süre içinde başarılı olma ihtimali % 50 olan bir iş fikrinin peşinde koşmak uğruna hem kendi hayatını hem de ailelerini riske atmaktan çekinmezler. Bu yola adım atmak inanılmaz derecede zorludur üstelik kıyasıya bir rekabet ortamının tam ortasına düşüverirsiniz. Bu nedenle bu yola çıkmak sarsılmaz bir kararlılık ve sağlam bir motivasyon gerektirir. Bu kararlılık ve motivasyon aslında derinlerde bir yerlerde gizlenmiş başarılı olma dürtüsünden kaynaklanır.

Her girişimcinin motivasyonu tamamıyla kendine özgüdür – motivasyonunuzun kaynağı para kazanmak, başkalarına yardım etmek, özerkliğe sahip olmak, herhangi bir “neden” uğruna aynı kafa yapısındaki insanlarla birlikte bir takım oluşturmak, rekabetçi düşünmek, iz bırakmak ya da basitçe risk almak olabilir. Ancak, tutkudan yoksun bir motivasyon başarılı bir iş yapmak için yeterli değildir.

Mutlaka okuyun: Motivasyon Nedir? Nasıl Motive Olunur?

 

3- Tutku

Kuşkusuz, girişimciliğin temelinde hem vizyon hem de motivasyon vardır. Ancak, yaptıkları işe veya hizmet ettikleri insanlara gerçek bir tutku ve sevgiyle bağlı olmayan girişimciler, başarılı bir iş kurma veya bu işi yönetmeye dair zorlukların üstesinden gelmekte bir hayli zorlanırlar.

Tutku, girişimcileri bir misyona doğru çeken ve işlerinde başarılı olmak için sahip olmaları gereken dürtüyü yaratan şeydir. Bir girişimci yaptığı işe tutkuyla sarıldığında havlu atıp pes etmek bir seçenek olmaktan çıkar- yoğun stres işini zorlaştırsa da veya engeller aşılmaz gibi görünse de durum değişmez.

Tutku, girişimcilerin dünyaya karşı alternatif ve çağ ötesi bir bakış açısına sahip olmalarını sağlayan, onları harekete geçiren ve her şirket çalışanın şirketine olan bağlılığını teşvik etmek ve sağlamlaştırmak için gerekli olan en önemli şeylerden biridir.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

4- Öz Güven

Sıfırdan iş kurmak, ilk adımı atma konusunda kendinize sonsuz bir güven duymanızı gerektirir. Ancak, girişimciler için öz güvenli olmanın çok daha derin bir anlamı vardır. Bir girişimci olarak sergileyeceğiniz kendinden emin tavır (kibir veya bencillik ile karıştırmayın) güçlü bir karakter özelliğidir. Çalışanlarınızın ya da yatırımcılarınızın size güvenmelerini ve saygı duymalarını sağlar ki bu başarılı bir şekilde pazarlık yapıp anlaşma kapatmada belirleyici bir faktördür.

İyi olduğunuzu bildiğiniz ya da rahat bir şekilde hallettiğiniz şeyleri yaparken kendinize güven duymanız oldukça kolaydır. Girişimciler ise ancak kendilerini belirsizliğin kollarına bıraktıkları sürece gelişip iyileşme fırsatı yakalarlar, hiçbir şeyin değiştirilemez olmadığı gerçeğini kabul eder ve her daim yeni bir şeyler öğrenmek ya da kendilerini geliştirmek için uygun bir zemin bulabileceklerini iyi bilirler. Bir girişimcinin kendine güvenmesi ve güven ortamı oluşturması da her gün üzerinde çalışılarak edinebileceğiniz bir beceridir. Bunu işletmeniz için en iyi şeyin ne olacağını öğrenerek, kontrol edilebileceğiniz şeylerin sorumluluğunu üstlenerek ve hesaplanmış riskler alarak gerçekleştirmeniz mümkündür.

Mutlaka okuyun: Özgüveninizi Artırmanın Yolları

 

5- Alçak Gönüllülük ve Empati

Hiç kimse egoist insanlarla uğraşmaktan hoşlanmaz – kendilerini diğerlerinden üstün gören insanlardan daha rahatsız edici başka hiçbir bir şey yoktur. Girişimciler de en üstün başarıya imza atsalar dahi ayaklarını yere sağlam basıp mütevazılıklarını korumak konusunda bilinçli bir çaba göstermelidir.

Alçak gönüllülük genellikle düşük öz güven ile karıştırılır, ancak alçak gönüllülük kendinizi küçümsemek değil,  kendiniz hakkında daha az düşünmek anlamına gelir. Alçak gönüllülük aynı zamanda anlayışlı, öz-farkındalığı yüksek, nazik ve empatik bir kişi olmanızı gerektirir. Bu özellikleri benimseyip günlük alışkanlıklarının bir parçası haline getirebilen girişimciler – bir de güçlü ve zayıf yönleri konusunda dürüst olabilenler- uzun vadede bu tavrın karşılığını alacaktır.

Kural basittir – size ne şekilde davranılsın istiyorsanız etrafınızdakilere de aynı şekilde davranmanız gerekir. Başarılı girişimciler övünülecek yerde övünmeyi, yardım gerektiğinde yardım istemeyi, hatalı olduklarında ise yanlışlarını kabul etmeyi bilir ve yapıcı eleştirileri içtenlikle dinleyebilirler. Bu tavır girişimcileri çok daha dürüst, merhametli ve verici bir kişi haline getirir, en nihayetinde de saygın ve güvenilir bir lider yapar.

Mutlaka okuyun: İyi Liderliğin Düşmanı: Ego

 

6- Açık fikirlilik

Girişimcilerin açık fikirlilikleri, farklı bakış açıları üzerinde düşünmeye istekli oluşları ve yeni süreçleri deneyimlemekten kaçınmamaları çok daha büyük başarılara imza atmalarını sağlar. Yeni fikirlere ve bakış açılarına kucak açmak işletme sahiplerinin sorunlara çok daha yaratıcı çözümler bulmalarına ve işletmeye uzun vadede fayda sağlayacak yeni fırsatlara karşı açık ve erişilebilir olmalarına yardımcı olacaktır. Açık fikirlilik, alçak gönüllülükle de yakından alakalıdır. Girişimcilerin geçmişe ait yerleşik inançlarını görebilmeleri ve egolarından sıyrılmaları, gerektiğinde kararlarından hızlıca dönebilmelerine ve orijinal planla hiç alakası olmayan yeni fırsatlardan yararlanmalarına olanak tanır.

Girişimcilerin çoğu açık fikirli olma konusunda gelişime açıktır, çünkü her şeyi kontrolü altında tutmaya çalışmak bir hayli zor bir iştir.  Her şeyi bilemeyeceğinizi kabul etmeniz kendinizi az da olsa savunmasız hissetmenizi sağlayabilir. Açık bir zihin geliştirmeniz ise kendinizi kişisel inançlarınızla veya başkalarının ideolojileriyle sınırlandırmadan güçlü bir benlik duygusu yaratacağınız anlamına gelir.

 

7- Kararlılık

Girişimcilerin en belirgin özelliklerinden biri de kararlılıktır. Asla pes etmezler. Bunun yerine başarısızlık bir seçenek olmayana ve tek yol başarıya çıkana kadar denemeye devam ederler. Karşılaştıkları yenilgilerden hiçbir şekilde olumsuz etkilenmezler. Başarısızlık onları yıldırmaz. Aksine onlar için her başarısızlık yeni bir başarı hikayesinin giriş cümlesini oluşturur, bu nedenle arzuladıkları başarıya ulaşıncaya dek tekrar tekrar denemekten çekinmezler. Dahası, kararlı bir yapıdaki girişimcilerin bazı şeyleri gerçekleştirmenin asla mümkün olamayacağına inanmak gibi bir mantıkları da yoktur.

Steve Jobs’un da dediği gibi “Başarılı girişimcileri başarılı olmayanlardan ayıran tek şey sebat derecelerdir.”Girişimcilikte kararlılık başarı ile eş değerdedir.

Mutlaka okuyun: Hayatınız Boyunca Karar Verme Sürecinde Sıkışıp Kalmayın

 

8- İyimserlik

Girişimcilik serüveni boyunca iniş çıkışlarla ve engellerle karşılaşacağınız kesindir. Başarılı bir girişimcinin en belirleyici özelliklerinden biri de iyimser olmak ve bu düşüş anlarını işletmelerini hedefe yönlendirmeye yardımcı olacak bir kaldıraç olarak kullanabilme becerileridir. Başarılı bir girişimci olabilmek için olumsuzluklardan iyi bir şeyler çıkarabilmek konusunda ustalaşmanız şarttır.

Shark Tank’ın yaratıcısı ünlü girişimci Barbara Corcoran, “En üstün başarılarımı her daim başarısızlığın dibine vurduğum anlarda elde ettim, bu yüzden de her kafa üstü düşüşe iyi bir şeyin başlangıcı olarak bakmayı öğrendim” diyor.( Shark Tank, ABC kanalında 9 Ağustos 2009’da yayınlanan ticari nitelikli bir Amerikan televizyon şovudur).

Anlayacağınız, başarısız olduğunuzda şöyle bir durup düşünürseniz sizi bekleyen yeni fırsatları fark edebilirsiniz. Kendiniz için üzülmemeyi öğrenmelisiniz. Kendiniz için üzülmeniz sadece beş dakikada tüm gücünüzü elinden alır ve önünüzdeki fırsatı görmenizi engeller.

İyimserlik, girişimcilerin soruna değil çözüme odaklanmalarını sağladığından problemlerin çok daha etkin bir şekilde ele alınmasına yardımcı olur. İyimserlik, yaratıcı düşünceyi ve yeni fikirlerin üretilmesini de destekler. Kişide harekete geçme isteği yaratır, güven duygusunu ve istikrarı artırır dolayısıyla da bir sonraki başarısızlık deneyimini kolaylıkla atlatmanızı sağlar.

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler

 

9.Güçlü İş Ahlakı

Başarılı girişimciler her daim ofise ilk giren ve oradan en son  ayrılan kişiler olurlar. Onlar, kendilerine ihtiyaç duyduğunuz an izin günlerinde dahi olsa ofise geleceklerinden emin olduğunuz- sırf yapılan işin sonuçlarının beklentilerini karşılayıp karşılamadığını ölçmek için- ofiste olmadıkları zamanlarda bile daima akılları işlerinde olan güçlü bir iş ahlakına sahip kişilerdir.

 

10.Güçlü İletişim Becerileri

Başarılı girişimciler mükemmel bir iletişim becerisine sahiplerdir, bu sayede ürünlerini müşterilerine kolayca satabilir ya da çalışanlarını motive edebilirler. Çalışanlarını motive etme gücüne sahip çoğu girişimci, işlerinin zaman içerisinde büyüdüğünü de gözlemleyecektir. Güçlü iletişim becerisine sahip girişimciler aynı zamanda başkalarına başarının sırlarını öğretme ve herhangi bir durumun avantajlarını gösterebilme konularında da harikadırlar.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Size Başarı Getirecek İletişim Becerileri

 

10.Yaratıcılık

Yaratıcılığın temelini birbiri ile alakasız iki durum veya olay arasında bir ilişki kurma yeteneği oluşturur. Yaratıcı kişiler sorunların çözümlerini farklı pek çok şeyi bir araya getirerek bulurlar. Ürünlerini yeni endüstrilere pazarlamak adına söz konusu ürünleri başka bir amaç için kullanılmak üzere değiştirmeyi tercih ederler.

Girişimciler de yaratıcıdırlar. Başkalarından farklı düşünürler. Dünyayı farklı bir gözle görür ve kalıpların dışına çıkabilirler. Unutmayın, işletmeler eşi benzeri olmayan büyük fikirler üzerine kurulur.

Yaratıcılığın sonu yoktur. Bitip tükeniverecek bir şey de değildir. Aksine ne denli çok kullanırsanız, varlığını da o denli çok hissettirecektir.

Girişimciler her daim yeni şeyler yapmanın yollarını ve bu yolları nasıl daha da geliştirebileceklerini ararlar. Statükodan memnun olmaz, dünyayı değiştirecek yaratıcı fikirlere imza atma yoluna giderler.

Mutlaka okuyun: Yaratıcılık Nasıl Geliştirilir?

 

11.Rekabet

Girişimcilerin her biri diğerlerinden çok daha iyi bir iş çıkarabileceğine inandıklarından kurulan şirket sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir atlet nasıl kazanmak için var gücüyle koşarsa girişimciler de kurdukları bu yeni işin başarılı olması için aynı derecede uğraşırlar. Yeni kurulmuş bir şirketin performansını belirleyecek en önemli kriter girişimcisinin rekabetçi yapısıdır.

Mutlaka okuyun: Nasıl Rekabet Edilir?

 

12.Girişimi Tek Başına Başlatabilme Gücü

Her başarılı girişimci eğer bir şey yapılacaksa bunu kendi başına halletmesi gerektiğini bilir. Parametreleri kendileri belirler ve tüm projelerin kendisinin çizdiği bu rotaya uygun bir biçimde ilerlemesini sağlarlar. Herhangi birinin iznini beklemez ve son derece proaktif olurlar.

 

13.Disiplin

Başarılı girişimciler tüm enerjilerini her daim işletme faaliyetlerinde ve hedefe giden yolda karşılarına çıkabilecek dikkat dağıtıcı unsurların veya engellerin ortadan kaldırılmasında kullanılırlar. Nihai sonucu elde etme planlarını ana hatlarıyla belirlerken genel stratejilerden yararlanırlar. Bu disiplini oluşturan girişimciler her yeni adımı başarıya dönüştürebilirler ve hedeflerine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerler.

Mutlaka okuyun: Öz Disiplin Geliştirmenin Yolları

 

14.Motivasyon

Girişimcileri yönlendiren bir diğer kişilik özelliği de motivasyondur. Birçoğu yaptıkları işten büyük keyif alır, ertesi sabahın yani işe gidecekleri anın gelmesini iple çekerler.

Tabii bir girişimcinin maddi anlamda refaha erme veya yeni bir fikir üretme gibi farklı motivasyonları da olabilir. Ancak onları hedeflerine ulaşmaya iten şey ne olursa olsun, girişimcilerin motivasyonları yüksek kişiler olduğu açıktır.

Girişimciler kendilerini işlerine adamıştır. Onları hedeflerine yönlendirecek ve bu doğrultuda çalışmalarını sağlayacak bir yöneticiye veya iş arkadaşına ihtiyaçları yoktur. İçsel bir dürtü ile hareket eder ve bu dürtü sayesinde başkalarını da motive edebilirler.

Eğer davranışlarınız başkalarını daha fazla hayal etmeye, daha fazla öğrenmeye, daha fazlasını yapmaya ve daha fazlası olmaya teşvik ediyorsa sizler de girişimci bir ruha sahipsiniz demektir.

Girişimciler hayallerini nasıl ifade edeceklerini iyi bilir ve başkalarının da bu yolculuğa katılmaları için ilham kaynağı olurlar.

Mutlaka okuyun: Motivasyon Nedir? Nasıl Motive Olunur?

 

15.Risk Alma

Yeni bir işe atılmak risk almakla eş anlamlıdır. Ancak bu durum sizi korkutmamalıdır. Hedeflerinize ulaşmanız için belirli riskleri almanız gerekir ve başarılı girişimciler bu risklerin zaten farkındadırlar.

En çok korktuğumuz şey, aslında en önce yapmamız gereken şeydir.

Harekete geçmekten korkuyorsanız, asla bir yere varamazsınız. Halinizden memnunsanız, asla mükemmel olana ulaşamazsınız. Girişimciler belirsizliğin veya başarısızlık ihtimalinin yapılması gerekenleri yapma konusunda bir engel teşkil etmesine müsaade etmezler. Aksine, zorluklara ve risklere bir sorun olarak değil de kaçırılmayacak bir fırsat olarak bakarlar.

Riski herkes görür. Ancak girişimciler riskin perde arkasındaki ödüle odaklanmıştır.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler

 

16.İşe Bağlılık

Girişimcilerin çoğunda rastlayacağınız başka bir kişilik özellik de işe bağlılıktır. İşlerini kurmak için uzun bir yol kat etmiş, yol boyunca da pek çoğu tatillerden, ailelerinden ya da diğer insanların yararlanabildiği kişisel lükslerden vazgeçmişlerdir.

Halbuki onlar da herkes kadar yorulurlar. Ancak kendilerini hedeflerine ve işlerine öyle bir adamışlardır ki yorulduklarında dahi kendilerini devam etmeye zorlar ve hedeflerini gerçekleştirinceye kadar da zorlamaya devam ederler.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

 

17.Vizyon

Gerçek girişimciler işlerini oldukları gibi görmezler, aksine olması gerektiği gibi görürler. Başka bir deyişle vizyon sahibidirler.

Geleceği öngörüp planlarını ona göre yaptıklarından işlerini hızla büyütebilirler. Sağlam kararlar aldıklarından emin olmak için sürekli olarak “ya… olursa” ile başlayan cümleler kurarlar.

“Vizyon, görünmeyen şeyleri görebilme sanatı”dır. Girişimciler, başkalarıyla da paylaştıkları ortak bir vizyona sahiptir. Ekip üyelerinin her biri bu işi neden yaptıklarını, amaçlarının ne olduğunu ve başarıya giden yolda üzerlerine düşen görev tanımını en iyi şekilde kavrar, bu çizgide hareket ederler.

Mutlaka okuyun: Misyon ve Vizyon Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

18.Esneklik

Girişimcilere has özelliklerin her biri önemlidir ancak esneklikleri her duruma kolaylıkla uyum sağlamalarına izin verir.

Esneklik özellikleri sayesinde beklenmedik sorunlarla rahatlıkla baş edebilir, böylelikle hem çalışanlarını hem de müşterilerini memnun edebilirler.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Esnek Olabilir?

 

19. Sorumluluk

Başarılı girişimciler başarısızlık durumunda tüm sorumluluğu üstlerine alırlar. Suçu başka yerlerde aramanın bilinçaltında kendilerine set çektiğinin ve bu yüzden de başarı yolunda hiçbir adım atamayacaklarının farkındadırlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

 

İlginizi çekebilir

Girişimciler Nasıl Düşünürler?
Milyoner Girişimciler Günlerini Nasıl Şekillendiriyorlar?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar