Son birkaç yıldır oyun dünyasını kasıp kavuran bir fenomen var: PUBG! (PlayerUnknown’s BattleGrounds)
Özellikle çocuklar ve gençler tarafından çok oynanan bu oyunu ayrıca yetişkin erkekler de çok sık bir şekilde oynuyor.Temel olarak 100 kişi bir uçağa biniyor ve paraşüt yardımıyla bir adaya atlıyorlar. İndikleri noktadan itibaren silah, mühimmat, ilaç, zırh toplayarak rakipleriyle çatışmaya giriyorlar.Yani bir tür rol yapma oyunu olan PUBG insanlara “Gerçekten böyle bir olay yaşansa nasıl hareket ederdim acaba?” sorusunu sordurttuğu için büyük bir başarı yakaladı.
Öl ya da öldür.
PUBG’nin özeti tam olarak bu.
PUBG’yi Kim Yarattı?
PUBG’nin arkasındaki isim Brendan Greene. Aslen İrlandalı olan Greene, Brezilya’da fotoğrafçılık ve web tasarımcılığı yapıyordu. Brezilya’ya yerleştikten sonra burada hayatını aşkını bulup evlenen Greene’nin mutluluğu 2 yıl sürdü ve sonunda eşiyle boşanmak zorunda kaldı. Hal böylece olunca o da memleketi İrlanda’ya geri döndü.Bu dönemde oyun geliştirmeye merak saldı.
O sıralar klasik oyun Arma 2 için DayZ: Battle Royale modu yeni sürülmüştü piyasaya.Bu oyunun büyük bir başarı yakalaması da Brendan Greene için ilham verici ve iştah kabartıcı oldu. Sonunda oyun geliştirme şirketi Daybreak’te işe giren Greene, bu işte de tutunamadı. Aylar sonra Dublin’den Seul’e gitti ve burada Bluehole adlı şirkette kreatif direktör olarak işe başladı. PUBG fikri de yavaş yavaş ufukta belirmeye başladı böylece.
2016 ortalarında PUGB için kollar sıvandı ve 1 yıl içinde oyunun tamamlanması planlandı.23 Mart 2017’de Steam’de ilk versiyonu yayınlanan oyun, pek çok bug içermesine rağmen oyun camiası tarafından çok beğenildi. Ancak oyunun geliştiricileri bu bug’ları düzeltmek için pek de hevesli değildi ve oyunun beta versiyonu dünya genelindeki pek çok oyun deneme şirketine havale edildi ve buralardan gelen feedback’lere göre hareket edildi.
1 yıl sonra tam 50 milyon satış rakamına ulaşıldı. Steam’in en etkili oyunlar listesinde bugün bile zirvede yer alan PUBG’nin bu unvanına daha önce Dota 2 ve Counter Strike: Global Offensive sahipti.Satışlar ne kadar iyi olsa bile oyunun mekaniklerinde ve görsellerinde geliştirilmelere ihtiyaç vardı. Ayrıca farklı oyun platformlarına ve işletim sistemlerine de açılmak gerekiyordu. Tüm bunlar için de sıkı bir test süreci gerekiyordu. PUBG ekibi bir oyunun başarısında o oyunun sayısız testten geçirilerek piyasaya sürülmesinin önemini bilen insanlardan oluşuyor.
PUBG’nin başarısında oyunun içindeki dram ve heyecan unsurları son derece büyük etkiye sahip. Bu iki unsur hem oyunu oynamayı hem de izlemeyi büyük bir zevk haline getiriyor. Oyunun her aşamasında farklı bir zorluk ve farklı bir amaç beliriyor.İşaret fişeği bulup mühimmat paraşütü istemek, AWM adlı enfes silahı bulup çok kolay hedef alıp düşman ekarte etmek, farklı mekanlara girip mühimmat “loot etmek” gibi unsurlarla PUBG’nin yenmek yenilmek dışında, kendine has bir anlatısı olan, insanı kendi içine çeken bir hikaye dünyasına sahip bir oyun olarak görmek mümkün.
Bugün Youtube’a girdiğinizde PUGB ile ilgili videoların milyonlarca kez izlendiğini, 5-6 yaşındaki çocukların bile anne babalarının telefonlarından PUGB oynadıklarını görebilirsiniz.
Bu açıdan özellikle telefonda PUGB’yi daha rahat oynamak için satılan çeşitli konsol ve aksesuarların ciddi bir alıcı kitlesi olduğunu söyleyelim. Siz de niş bir iş fikri arıyorsanız PUBG ürünleri alıp satmayı düşünebilirsiniz.