Cuma, Kasım 22, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorumİş Kurmak İstiyorum, Nereden Başlamalıyım?

İş Kurmak İstiyorum, Nereden Başlamalıyım?

İş kurmak istiyorum ancak nereden başlamalıyım diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Kendi işini kurmak çoğu kişinin hayalidir.Bu hayalin, hayal kırıklığına dönüşmemesi için öncelikle “başarılı bir iş nasıl kurulur” öğrenmeli ve her bir adımınızı bu doğrultuda atmalısınız.

Her girişim iyi bir fikirle başlar, bir düzine ilginç fikirle evrim geçirir ve başarıyla sonuçlanır.

Ancak ilk fikrinizi son aşamadaki başarıya nasıl taşıyacaksınız?

İşte iş kurma hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenize yardımcı olacak 10 ipucu:

1 – Farklılığı tanımlayın. Ürününüzü diğerlerinden nasıl farklılaştıracağınızı bilmeniz gerekir. Diyelim ki hayaliniz fotoğraflardan online koleksiyonların yapıldığı ve insanların bunu paylaşabildiği yeni bir sosyal medya ile alakalı. Pinterest’ten mi bahsediyorsunuz? Slideshare? Instagram? Kendinizi diğerlerinden ayırmalısınız. Fikrinizi net bir şekilde tanımlanmazsanız insanlar “bu fikirden daha önceden vardı, bu daha önce de yapılmıştı” diyeve ve fikrinize sıcak bakmayacaklardır.

2 – Bir problem, ihtiyaç ve istekle ilgili fikir bulun. Bulduğunuz fikir süreyi mi kısaltıyor? Bir şeyleri bulmayı mı kolaylaştırıyor? Bir şeyi daha heyecanlı veya daha fonksiyonel mi yapıyor? Ürününüz veya hizmetiniz tanımlanabilir bir problemin, istek veya ihtiyacın üzerine gitmiyorsa neden insanlar size para ödesin ki?

3 – Belirgin ve güçlü kelimeler kullanın. Doğru kelimeleri bulun ve jargondan kaçının. Hayal gücünü ateşleyecek tanımlara odaklanın. İnsanları fikrinizle ilgili heyecanlandıramazsanız kendi kafanızdakilerin ötesine geçemezsiniz.

4 – Dersinize çalışın. Bu fikri ilk kez siz mi buldunuz yoksa rakipleriniz var mı? Online araştırma yapın, sektör konferanslarına katılın, uzmanlarla konuşun ve akıl hocalarını araştırın. Gerekli özeni göstermeniz gerektiğini unutmayın. Ciddi zaman ayırdıktan ve para harcadıktan sonra bir başkasının sizden önce bu fikri hayata geçirdiğini öğrenmeniz sizin için hiç de iyi olmaz.

5 – Tekrar dersinize çalışın. Fikri ilk bulan siz olsanız bile başka birisi aynı konuyu farklı bir planla çözmeyi düşünüyor olabilir. Olası müşterilerinizi gasp edecek bütün benzer işleri araştırın. Bunu rekabeti belirleyerek ve analiz ederek yapabilirsiniz. Müşteriler sizin ürününüz veya hizmetiniz yerine başka hangi ürün veya hizmet için zaman ve para harcar?

6 – Müşteri tabanınızı tanımlayın. Herkesi müşteri tabanı olarak görmek deliliktir ve kendini kandırmaktan başka bir şey değildir. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi erken benimseyenler kimler olacak? İnsanlar fikrinizi diğer ürünlerin üstünde mi görecek yoksa bunu zaman ve para harcamanın yeni bir yolu olarak mı görecekler? Sunduklarınızı gerçekten kimler isteyecek ve kimleri sunduklarınızla ilgili eğiteceksiniz veya ikna edeceksiniz?

7 – Kaynak gereksinimlerinizi belirleyin. Başlangıç için tam olarak neye ihtiyacınız var? Ürününüzü standart aletler ve malzemeler kullanarak mı yapacaksınız? Her şey hizmetin dağıtılmasını sağlayan bir internet sitesi aracılığıyla mı olacak? Tek başınıza mı hareket edeceksiniz yoksa bir ekibe mi ihtiyacınız olacak? Ekip kuracaksanız ekipte kimler olacak? Fikrinizi hayat geçirebilmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olacak? Bu hızlı bir süreç değildir. Araştırma, tedarikçilerin kontrol edilmesi ve sektördeki uzmanlarla konuşmak zaman alacaktır.

8 – Prototip geliştirin. Evet, ürünler için bu çok önemlidir ancak hizmetler içinde bir o kadar gereklidir. Bir hizmet yaratacaksanız prototipiniz müşteri iletişim noktaları ve müşteri ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı gösteren bir süreç haritası olacaktır. Fiziksel prototip çalışmalıdır ve fonksiyonları, güvenilirliği ve üretim gerekliliklerini tam olarak göstermelidir. Gerçek bir prototip geliştiremezseniz bile en azından özellikleri detaylandıran bilgisayar destekli bir tasarım hazırlayın.

9 – Hesap yapın. Finansal analizler olmadan hiçbir plan tamamlanamaz. Finansal analizler gerçekçi ve ikna edici gelir tahminlerini ve eşlik eden maliyetleri kapsamalıdır. Tahmini başa baş noktalarını ve gelecekteki karları detaylandırmalısınız. Bu bölümle ilgili yardıma ihtiyaç duyarsanız kesinlikle birinde yardım alın. Unutmayın ki, kötü mali bilançolar en iyi fikirleri bile öldürür!

10 – İş planınızı yazın. Sizi bitiş çizgisine ulaştıracak plandan bahsediyoruz. Bu planı yapın ki ertesi gün kalktığınızda ne yapacağınızı bilin. Plan değişebilir ancak bu problem olmaz. Aslına bakacak olursanız planın esnek olması önemlidir.

Fikrinizi hayata geçirdiğinizde uçabilirsiniz veya yere çarpabilirsiniz. Ancak şundan emin olun ki harekete geçmezseniz hiçbir zaman neyin ne olacağını öğrenemezsiniz.

İş kurmak istiyorum diyenlere özel bir yol rehberi niteliğindeki yazılarımızı paylaşmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar