Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGenelNe İş Kursam Diyenlere

Ne İş Kursam Diyenlere

Bazı girişimciler, ne iş kurmaları gerektiğini daha ilk dakikadan bilir. Bazı girişimciler ise iş kurmadan önce kendilerine birtakım sorular sormak durumundadır. Bu soruların başında ise “Ne tür bir iş kursam? Hanigi işi kurmalıyım ve de hangisini daha iyi becerebilirim?” vb. sorular gelmektedir.

Hangi işe gireceğini belirlemek halihazırda oldukça önemli bir karardır. Tüm ihtimalleri göz önüne almak ve farklı opsiyonlar iyice incelemek gerekir. Tabii bu noktada şunu belirtmek gerekiyor: Hangi işi daha iyi yapacağınıza dair bilgiler büyük oranda sizde saklıdır. Yani tercihleriniz, tutkularınız, deneyimleriniz size nasıl bir iş kurmanız gerektiğini gösterir.

Bu yazımızda sizlere yardımcı olabilmek adına iş kurarken kendinize sormanız gereken 6 temel soruyu derledik. Bu sorulara nasıl yaklaşmanız gerektiğini de anlattığımız yazımıza buyrun başlayalım:

 

1. Ne Tür Deneyimlere Sahibim?

Ashley Hill, öğrencilerin istedikleri okulda okumalarına yönelik finansman desteği sağlayan College Prep Ready’nin CEO’su. O bu işi kurmuş çünkü istediği okulda okumak için finansal açıdan önemli başarılara imza atmış.

“Öğrencilerin ve ailelerin okul ücreti ödemek için çektikleri zorlukları araştırdım ve bu konuda sunacağım hizmetleri rafine hale getirdim.” diyor.

Araştırma ve deneyimlerinden istifade ederek bu konuda bilgiye ihtiyaç duyulan bir piyasa olduğunu fark eden Hill, öğrencilerin ve ailelerin bu milyonlarca dolarlık sektörde bir danışmanlık şirketine ihtiyaç duyduklarını görmüş ve bu konuda bir şirket kurmuş durumda.

Benzer şekilde Victoria Garlick de etkinlik planlama alanındaki 20 yıllık deneyiminden yararlanarak bir etkinlik şirketi kurmuş.

“Ne tür bir iş kuracağıma karar verirken kendi özgeçmişime bakıtm ve etkinlik koordinatörlüğü yaptığım son 20 yıl içinde en iyi yapabileceğim işin etkinlik planlama ile ilgili olduğunu gördüm.” diyor.

 

2. Tutkulu Olduğum Şeyler Neler?

Steve Jobs’ın dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir!”

Varieteas kurucusu Nick Ehret de çay konusunda tutkulu bir insan. Aylık olarak şirketine abone olan kişilere dünyanın farklı bölgelerinden içinde çay dolu bir paket gönderiyor.

Çay konusunda büyük bir uzman olan Ehret, bu sayede tutkusunu işe çevirmeyi başaran insanlardan biri.

“Tutkuyla sevdiğiniz bir iş seçin, zira bu iş sizin tüm hayatınız olacak.” diyor Nich Ehret.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

3. Hangi Problemleri Çözebilirim?

Bir şeyin icat edilebilmesi için bir ihtiyacın hasıl olması gerekir. Bir girişimci fark ettiği ihtiyacı bir iş planına çevirir ve bu iş planını uygulayarak bu ihtiyacı karşılar ve bundan bir kazanç elde eder.

Verimsiz ve yetersiz görülen bir konu hakkında iş planı hazırlayarak ilerlemek ise girişimciliğin temel prensiplerinden biridir.

Big Barker adlı köpek yatağı şirketine bakalım mesela. Bu şirket 2016 yılında tam 4.75 milyon dolar kazanç elde etti. Şirketin kurucusu Eric Shannon köpek yatakları konusunda piyasada bir eksiklik olduğunu fark etmiş ve köpek sahiplerinin yaşadığı zorlukları gözlemlemiş. Yeterince sağlam olmayan mevcut köpek yataklarının her yıl en az bir kere değiştirildiğini gören Shannon bu soruna sağlam köpek yatakları üreterek cevap vermiş.

“Ne kadar büyük bir sorun çözerseniz, işinizin büyümesi de o kadar yüksek ihtimalli olur” diyor Eric Shannon.

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iyi iş fikirleri bulma yolları

 

4. Ne Kadar Sermayeye İhtiyacım Var?

İnsanların kendi işlerini kurmamalarındaki temel nedenlerden biri başarısı kanıtlanmamış bir işe tüm birikimlerini yatırmaktan çekinmeleridir.

Robert Lomax, RSL Educational adında bir eğitim servisi işi kurmuş. Öğretmen olarak çalıştığı işinde piyasadaki boşluğu gören Lomax, okul kitaplarının yetersiz kaldığı alanları tespit etmiş. Öğretmenliğini sürdüren Lomax, bu sayede hem geçim kaynağını korumuş hem de bu işte çalışırken kendi şirketini geliştirme fırsatı bulmuş.

Robert Lomax, “Benim yaklaşımım idealdi çünkü bana zamanımı doğru kullanma ve fikirleri iyi bir şekilde inceleme fırsatı verdi.” diyor.

Yani iş kurmak için illa 9-5 mesaili işinizden istifa etmeniz gerekmiyor.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?

 

5. Hangi İş Fikirlerini Kolayca Test Edebilirim?

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg şöyle diyor: “Hızlı hareket edin ve ortalığı dağıtın. Eğer test ettiğiniz iş fikrinin açmazlarını fark edemiyorsanız yeterince hızlı hareket etmiyorsunuz demektir.”

Diğer bir deyişle bir iş fikrinin tutup tutmayacağını ne kadar erken fark ederseniz o kadar iyidir. Eğer lojistik sektöründe deneyiminiz yoksa, lojistik işine girmek hem maddi hem de manevi açıdan yıpratıcı olur. Bunun yerine bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz bir alanda iş kurmaya çalışın.

Emeklilik konusunda danışmanlık hizmeti veren Annuities HQ’nin kurucusu Marc Roche, emeklilik alanında evvela aile ve arkadaş çevresinde bir ön araştırma yapıp daha sonra internet araştırmasına girişmiş.

“Hangi yöne gideceğinize karar vermeden önce birkaç fikri test etmekten çekinmeyin. İnternette temel bir araştırma yapın ve bu işe zaman/emek/para yatırmanın değip değmeyeceğin görün.” diyor.

 

6. Nasıl Bir Yaşam İstiyorum?

İş hayatında temel motivasyonunuz büyük paralar kazanmak olabilir de olmayabilir de. Belki de sizin için en önemli şey iş ve özel hayatınızı dengeleyecek bir iş modeliyle çalışmaktır.

Fossil, Guitar Center ve ProFlowers gibi şirketlerin e-ticaret faaliyetlerinden sorumlu Antonella Pisani, fotoğrafçılık ve seyahatle ilgileniyor. Çünkü o ilgi alanlarına vakit ayırabilmek için sürekli seyir halinde olması gerektiğini biliyor. Bu nedenle fiziki bir mağaza ya da depo gerektirmeyen bir iş modeli tercih etmiş durumda.

Yani siz de iş kurarken “Belli bir mekanım olsun. Yerim sabit olsun.” , “Evde çalışmak istiyorum. Çocuklarımın büyümesini görmek istiyorum.” ya da “Ben sürekli farklı ülkeler görmek istiyorum. Sadece laptop ve wi-fi işimi yönetmek için yeterli olmalı.” da diyebilirsiniz.

Sonuç olarak iş kurarken hayalinizdeki yaşam tarzını gerçekleştirmeye çalışmanız mutluluğunuz adına önemli bir kriterdir.

 

Yapmanız Gerekenler

Bu sorulara vereceğini yanıtlar olumlu yöndeyse ne tür bir iş kuracağınıza dair daha somut adımlar atabilirsiniz. Bunun için şu 6 eylemi gerçekleştirmeniz çok iyi olacaktır.

a. CV’nizi kontrol edin

Ne tür bir eğitim ve iş geçmişine sahipsiniz? Ne tür deneyimleriniz ve yetenekleriniz var? Bu donanımı iş hayatına nasıl yöneltebilirsiniz? Özellikle iş hayatına sıfırdan girecekseniz CV’niz size iyi bir rehber olabilir.

 

b. Tutkularınızı gözden geçirin

Yapmaktan keyif aldığınız şeyleri listeleyin. Zira kendi işinizi kuracağınız zaman bu iş 9-5 arasında değil, 24 saat boyunca sizin hayatınıza tesir edecek. Bu bakımdan sevdiğiniz şeyler üzerine bir iş kurup ilerlemek daha doğru olabilir.

 

c. Çözülecek bir problem bulun

Çözebileceğiniz bir sorun tespit edin. Bu soruna yönelik nasıl bir çözüm bulabileceğinizi düşünün. Sıfırdan bir iş kurarken Amerika’yı yeniden keşfetmenize gerek de yoktur. Mevcut bir ürün ya da hizmetin eksik yönlerini düşünün ve bu eksiklikleri nasıl daha iyi giderebileceğinize karar verin. Bu yaparken de tabii ki bu işten nasıl kazanç elde edebileceğiniz konusuna ağırlık verin.

 

d. İdeal yaşam tarzınızı düşünün

Bundan 5 yıl sonra nasıl bir hayat sürmek istediğinizi hayal edin. Yıllık ne kadar kazanç sizi mutlu eder? Yılda kaç gün tatil yapmak istersiniz? Kuracağınız iş bu yaşam tarzını inşa etmenizde nasıl bir rol oynayacak? Bu gibi parametreleri düşünerek hareket etmeniz iş modelini belirleme adına size yol gösterir.

 

e. Sermayenizi değerlendirin

Ne kadar sermayenizin olduğu da yine kuracağınız işin türünü belirleyen en önemli dinamiklerden biridir. Eğer ciddi bir birikiminiz yoksa, mevcut 9-5 mesaili işinizde çalışırken yapabileceğiniz işleri değerlendirin. Böylece hem düzenli bir gelir kaynağınız olur hem de iş fikrinizi deneme fırsatı bulursunuz.

Buna ek olarak dışarıdan fon ve yatırım alma yolunu da seçebilirsiniz ama bunun için sıkı bir iş planına sahip olmanız gerek.

 

f. Fikirlerinizi test edin

Aklınıza en çok yatan birkaç iş fikrini test edin. Bu işlerin insanlara sunduğu faydaları ölçmeye ve görmeye çalışın. İnsanların gösterdiği ilgi düzeyini, sunduğunuz konu hakkındaki ihtiyaçlarını ölçün. Diğer bir deyişle beta versiyonu piyasaya sokun. Mevcut duruma bağlı olarak alfa versiyona geçiş yapabilir ve işinizi resmi olarak kurabilirsiniz.

 

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar