İş görüşmesine gitmek yeterince stresli bir şeydir. Kendinizi nasıl tanıtacağınız, sorulara nasıl cevaplar vereceğiniz yetmezmiş gibi bir de “Ne giyeceğim?” kararsızlığı ile karşı karşıya kalırsınız.
Ne de olsa giyim, insanların gözünde ilk izlenimin oluşmasına neden olan yegane şeylerden biridir.
Başvurduğunuz pozisyonun gereklerine göre giyinmek mantıklı bir şey gibi gelir kulağa, fakat başvurduğunuz şirkete göre giyinmek de oldukça önemlidir. Takım elbise giyip gitmek akla gelen ilk tercih olsa da bu norm artık değişmeye başlıyor diyebiliriz.
Kariyer danışmanlığı şirketi Schtick’in kurucusu Heather Tranen bu konuda şöyle diyor:
“Silikon Vadisi’nde ve startup dünyasında kot pantolon, tişört gibi rahat ve casual şeyler giyme kültürü vardır. Wall Street’te ise sürekli resmi giyinmek gerekir. Ancak bugün katı kıyafet uygulamaları geride bırakılıyor. Finans, bankacılık ya da birçok devlet kurumunda resmi giyinme zorunluluğu hala devam etse bile pek çok sektörde kıyafet serbestisine geçilmiş durumda.”
Yani iş görüşmesine giderken nasıl giyinmek gerektiği konusunda net bir şey söylemek güç ama yine de başvurduğunuz şirkette veya kurumda nasıl giyinildiğini önceden öğrenmek size avantaj sağlar.
Bu yazıda iş görüşmesine giderken nasıl giyinmek gerektiği konusunda hem genel hem de özel bazı tavsiyeler veriyoruz.
1. Ön Araştırma Yapın
Başvurduğunuz şirketi yakından tanımıyor olabilirsiniz. Ancak yine de internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz. LinkedIn’de bu şirkette çalışan kişilerin hesaplarını bulabilir, sonra Instagram’da bu kişilerin ofis ortamında çekilen fotoğraflarına bakarak nasıl giyinmek gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu şirkette çalışan biriyle iletişime geçerek dostane bir tavsiye isteyebilirsiniz.
2. Şatafattan Kaçının
İş görüşmesine giderken temel bir mantıktan bahsedebiliriz: Ofiste çalışan kişiler 5x düzeyinde giyiniyorsa siz görüşmeye giderken 6x giyinin. Yani onlardan bir tık daha şık ve özenli olmaya çalışın. Yani şirkette casual giyiniliyorsa siz business casual giyinmeye çalışın.
Peki bu casual meselesi nedir?
Business professional: Bu tür kıyafet uygulaması olan bir iş yerinde takım elbise, kravat ve kösele ayakkabı olmazsa olmazdır. Kadınlar da ceket, etek, topuklu ayakkabı kombinine uymalıdır.
Business casual: Business casual kıyafet uygulamasında ise erkekler chino pantolon, polo yaka gömlek giyebilir. Takım elbise yerine ceket ve pantolon farklı olabilir. Kravat bazı durumlarda gerekmeyebilir. Kadınlar için de bluz, takım elbise pantolonu ve takım elbise ayakkabısı ya da bot uygundur.
Casual: Startup, film prodüksiyon şirketi, yazılım ofisi gibi yerlerde kıyafetten ziyade yapılan işin önem arz eder. Bu tür serbestiye sahip ofislere iş görüşmesine tişört, kot pantolon, spor ayakkabı ile de gidilebilir. Ancak kimse sizi takım elbise giyerek iş görüşmesine geldiğiniz için kınamaz.
3. Detaylara Önem Verin
Kıyafetlerinizin lekesiz, temiz, kırışıksız olmasına özen gösterin. Ayakkabınızın çamurlu olmamasına çalışın. Dişlerinizi iyice fırçalayın, gözlerinizde çapak olmamasına özen gösterin. Kepek sorununuz varsa görüşmeye gitmeden önce omuzlarınızı iyice temizleyin. Kadınlar için makyajda abartıya kaçmamak, tırnakların bakımlı olmasına özen göstermek de yine iyi bir hareket olacaktır.
4. Sadelik Her Zaman İyidir
Görüşme esnasında odak noktası siz olmalısınız. Dekolteniz, İtalyan mafya babalarının giydiği janti ceketiniz dikkatin dağılmasına neden olabilir. Bu yüzden mücevher, dekolte, abartılı saç ve makyaj gibi şeylerden uzak durun. Klasik renk paletlerinde (siyah, gri, lacivert vs.) giyinin. Çiçekli, böcekli elbiseler veya gömlekler iş görüşmesi ortamında abes kaçabilir.
Bu demek değil ki sıkıcı bir şey şekilde giyinin. Şık bir çanta veya kravat tarzınızın belli olmasını sağlayabilir.
5. Parfüme Gerek Yok
Görüşmeye gitmeden önce duş alın, tıraş olun ve deodorant sürün. Böylece kolonya ya da parfüm gibi şeylere gerek kalmaz. Parfüm sıkacaksanız bile ağır bir koku olmamasına dikkat edin. Tek fıs yeter de artar bile.
Ayrıca görüşme yapacağınız kişilerin parfüme alerjisi olup olmadığını bilemezsiniz. Bazı kokular, özellikle yoğun olarak sıkılmışsa insanlarda alerji, baş dönmesi ve mide bulanması yapabilir.
Unutmayın, iş görüşmesinde ilk olarak siz fark edilmelisiniz, kokunuz ya da taktığınız kravat değil!
6. Kıyafet Provası Yapın
İş görüşmesine gitmeden önce giyeceğiniz şeyleri hazırlayın ve mümkünse bu kıyafetleri giyin. Zevkine güvendiğiniz, iş hayatında nasıl giyinmek gerektiğini bilen bir yakınıza fotoğraf atın. Bazen ufak detayları gözden kaçırabilirsiniz. Ufak detaylar da çoğu zaman bütüne direkt olarak etki eder.
7. Aşırı Parlak ve Canlı Renklerden Kaçının
İş görüşmesine giderken mini etek giymenin uygun olmadığını kabul edelim. Uygun bir etek giymiş olsanız bile bu eteğin rengi önem taşır. Parlak, göz alıcı kırmızı renkte bir etek giymek iş görüşmesi için uygun değildir.
Bu nedenle giyeceğiniz kıyafetlerin rengine de dikkat edin.
8. Blazer Tek Başına Fayda Etmez
Blazer her türlü görüşme için ideal bir kıyafet olarak görülür. Bu doğrudur da. Ama blazerın içine ve altına giydiğiniz şey de önemlidir. Eğer startup gibi casual bir ortamda iş görüşmesine gitmiyorsanız, blazerın içindeki kırışık tişört pek de hoş olmaz. Blazer’ın içine gömlek ya da V yaka kazak giymek, altına da chino pantolon giymek daha uygun ve güzel olur.
9. Kulaklıkları Evde Bıraksanız İyi Olur
İş görüşmesine giderken kulaklıkla müzik dinliyor olabilirsiniz. Bunda hiçbir dikkat çekici bir şey yok. Ancak kulaklarınızı ofise girdiğiniz zaman çıkarın ve bekleme salonunda müzik dinlemeyin. Aksi halde orada olmayı pek de umursamıyormuşsunuz gibi bir izlenim bırakabilirsiniz.
10. Demode Kıyafetlerinizi Yenileyin
Rekabetin yoğun olduğu iş dünyasında giyiminizden görünüşünüze dek her şey önemli bir kriterdir. Eğer demode bir gardrobunuz varsa ve iş arayışındaysanız alışverişe çıksanız iyi olur. Yani gardrobunuzda iş görüşmesine giderken giyebileceğiniz hiçbir kıyafet yoksa en azından bir takım elbise alın ya da bedeni sizinkine uyan bir arkadaşınızdan bir günlüğüne ödünç alın.
Ayakkabı da yine giyimin esas unsurlarından biridir. İş görüşmesine giderken Converse ya da kenarları açılmış bir kundura giymemelisiniz. Takım elbise ve ayakkabıya servet ödemeniz gerekmiyor. Outlet mağazalarda uygun fiyata gayet şık ürünler bulabilirsiniz.
11. Takıp Takıştırmayın
Kadınlar da erkekler de aksesuar ve takı olayını abartmamalı. Kadınlar abartılı mücevherlerden, dikkat dağıtan küpelerden kaçınmalı. Sade ve şık yüzük ve ufak küpeler daha iyi olur. Yine devasa ve taşlı güneş gözlüğü gibi şeyleri iş görüşmesine giderken kullanmamalısınız.
Aksesuar olayı erkekler için zaten büyük bir mesele değilir, ancak kulübe gidiyormuş gibi takı takmamak da gerekir.
12. Kravat Seçiminde Coşmayın
Kravat seçimi bir erkeğin tarzı ve kişiliği hakkında çok şey söyler fakat iş görüşmesine giderken daha sade ve klasik bir kravat takmak iyi olur. Klasik renklere sahip desenli bir kravat da kabul edilebilir, ancak The Simpsons karakterlerinin olduğu bir kravat, iş görüşmesi için pek de uygun değildir.