Başarılı insanlar, diğer insanlardan daha farklı davranır. İş hayatında başarılı insanların hayatına baktığınız zaman onların farklı olduklarını görürsünüz. Bu kişiler, hayal kurmaktan korkmayan, pozitif alışkanlıkları olan, konfor çemberinden çıkıp terlemeye ve yorulmaya razı olan, kendi sınırlarını aşmaya çalışan kişilerdir.
Peki başarılı insanların asla yapmayacağı şeyleri hiç düşündünüz mü? Yapılan şeyler kadar yapılmayan şeyler de önemlidir hayatta. Örneğin başarılı insanlar çevrelerinden ilham alır, çok okur ve sürekli sorgular. Bu kişiler en ufak bir şeyde sinir krizi geçirse, negatif kişilerle çok zaman geçirse ne olur dersiniz? Elbette potansiyellerini kullanamazlar.
O halde gelin, başarılı insanların asla tolere etmeyeceği 10 duruma birlikte bakalım. Siz de bu tür durumlara karşı çıkarak hayatta daha başarılı olma yoluna girebilirsiniz.
1. Eylemsizlik
Başarılı girişimciler boş boş oturmazlar. Eylemsizliği, konfor içinde eyleme geçememeyi, ataleti sevmezler ve tolere etmezler. Sürekli yeni bir şeyin peşinden koşarlar. Bu da başarılı girişimcilerde “can sıkıntısı” diye bir şeyin oluşmamasına neden olur.
Tembellik ve savsaklamak kişinin ayağına bağlanan devasa bir kaya gibidir ve kişiyi harekete geçmekten alıkoyar. Halbuki zaman paradan ve diğer her şeyden çok daha değerlidir. Bu bilince sahip insanlar da hayatın kısa olduğunu bilirler ve bir şeyler yapmak için çaba harcarlar. Gerçek liderler, yapabilecekleri şeylere odaklanır ve bu da onların ilerleme göstermesini sağlar.
Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi
2. Vasatlık
Başarılı girişimciler “sıradan” şeylere razı olmazlar. Sürekli yeni hedefler koyarak daha üstün başarı elde etmek isterler. Vasat bir ürün ya da çalışma, başarılı bir girişimciden geçer not alamaz. Monotonluğa karşı savaş açan girişimciler daima taze ve ilginç şeylerin peşinden giderler.
Hayatta en ufak değişimler bile kişide yaratıcılığı körükleyebilir. Bu nedenle sınırları aşma, dağın arkasını görme merakı olmalıdır başarılı olmak isteyen bir kişide. Bu tür bir efor için çok çalışmak, uykusuz kalmak, zor kararlar almak gerekse bile “vasata razı olmamak” başarılı girişimcilerin en ayırt edici özellikleri arasında yer alır.
Mutlaka okuyun: En Ucuzu Değil, En İyisi Olun!
3. Kronik Kötümserlik
Başarıya ulaşmak isteyen bir girişimci şikayetle, homurdanmakla, endişelenmekle vakit harcamaz. Olumsuz bir şey varsa onu değiştirmek için harekete geçer. Yani başarılı insanların kötümserliğe, evhama katlanması söz konusu değildir. Sadece oturup onu bunu eleştirmekle hiçbir şey elde edilemez.
Eyleme geçene kadar sızlanmanın hiçbir anlamı yoktur. Diğer bir deyişle, alternatif sunmayanın mevcut olanı eleştirme hakkı yoktur da denebilir. Başarılı girişimciler, ortadaki sorunu tahlil eder ve bu soruna çözüm bulmak için çaba sarf eder. Kötümserlik, kıyamet tellallığı gibi şeyler hem zaman kaybına hem de ruhsal sağlık kaybına neden olur.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?
4. Pes Etmek
İlk yenilgide pes etmek, başarılı bir girişimcinin kitabında yazmaz. Hemen pes eden insanlar genelde kendilerine ve hayallerine inanmayan kişilerdir. En başarılı insanlar bile zaman zaman (hatta epey) başarısız olurlar. Ancak onları diğerlerinden ayıran şey, asla pes etmemeleridir.
Dünyanın en zengin, en yetenekli, en zeki insanı olmak zorunda değilsiniz. Fakat dünyanın en azimli insanı olmak durumundasınız. Bunu da ancak siz kendi iradenizle tesis edebilirsiniz. İnat ve azim uzun vadede sizi istediğiniz noktaya ulaştırır. Bu bakımdan başarılı girişimcilerin pes etmediğini, çevrelerindeki insanlara da pes etmemeleri konusunda tavsiyeler verdiğini belirtmek gerekir.
Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler
5. Yalancılık
Dürüst ve doğru bir hayat yaşamak, dünyanın en büyük servetine sahip olmaktan önemlidir. Yalancılık, sahtekarlık kişinin yargı gücünü zayıflatır, bulandırır; doğru kararlar vermeyi engeller. Genel manzaraya baktığımızda da yalancılık, verilen ufak tavizlerin toplamından oluşur.
Bu bakımdan başarılı insanlar yalanı ve yalancıları asla tolere etmezler, çünkü yalanın bulunduğu ortamı yavaş yavaş çürüttüğünü çok iyi bilirler. Yalana bir kez müsamaha gösterildiğinde sonunun gelmeyeceğini, bunun da hem kişisel hem de iş hayatı anlamında çözülmeye neden olduğunu bilmek gerekir.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Dürüstlük ve İçtenliğin Önemi
6. Negatif İnsanlar
Birlikte zaman geçirdiğiniz insanlar gereksiz yere hırçın, kötümser ve cahilse bu kişiler sizin en değerli zamanınızı boşa harcıyorlar demektir. Başarılı girişimciler, bu tür negatif insanlarla iletişimi keserler. Zira sürekli negatiflik yayan insanlar muhatap oldukları kişilerin hayat enerjisini sömürürler.
Eğer kronik derecede negatif bir insanla muhatap olmanız gerekirse, durumu fark edin ve kontrolü ele alın. Yani bu kişiyle aranızdaki sınırı belli edin. Hayatta gerçekten bir amacı ve hedefi olan insanların bu tür negatif kişilerle uğraşmaya vakti yoktur.
Mutlaka okuyun: Kötü Bir Çevreniz Olduğunun 9 Belirtisi
7. Tembellik
Miskin ve müsrif insanlar asla başarılı olamaz. Çünkü bu kişiler zamanlarını, paralarını ve enerjilerini boşa harcarlar. Başarıya uzun vadeli bir planlama neticesinde ulaşılır. Bu kişiler ise disiplinsiz davranışları ve kaynakları kötü kullanımlarıyla başarıya giden yolda yürüyemezler. Kötü alışkanlıklar kişiyi er ya da geç dibe çeker. Başarılı insanlar da bu tür “boş” insanlarla iletişim kurmamayı tercih ederler. Zira miskin, disiplinsiz, müsrif insanlar hem kendilerine hem de çevrelerindeki kişilere zarar verir.
Bu bakımdan düzenli ve organize bir hayat sürmek gerekir. Hayatta gereksiz şeylerden kurtulmak, en basitinden çalışma masanızı düzenli tutmak gerekir. Sağlıklı alışkanlıkları olan, iyi uyuyan, sağlıklı beslenen, spor yapan insanlar daha dinç ve daha motive olur.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Doğru Arkadaş Nasıl Bulunur?
8. Ego
Dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünen insanların gerçek bir başarı elde etmesi neredeyse imkansızdır. Bencil insanlar, her şeyi kendi çıkarlarına göre değerlendirirler ve kendilerini diğer insanlar üstün görürler. Yani ortada gerekçesiz bir ego bulunur. Ego sahibi olmak her zaman kötü bir şey değildir, ancak atalarımızın dediği gibi “ayine iştir kişinin, lafa bakılmaz.” Elle tutulur bir şey üretmeden önüne geleni acımasız şekilde eleştiren kişiler ancak kendilerini kandırırlar.
Buna karşın başarılı insanlar tevazu sahibidir ve açık görüşlüdür. Başarılı bir girişimci sağa sola laf atmak yerine kendi işine, ürettiği ürün ve hizmetin kalitesi, müşteri memnuniyetine odaklanır.
Kendine güveni olan girişimciler, doğru kararlar alabilmek için gece gündüz çalışırlar ve en doğru kararı verirler. Bunu yaparken de “dediğim dedik” bir mentalite izlemezler, çevrelerindeki uzman kişilere danışarak karar verirler.
Mutlaka okuyun: İyi Liderliğin Düşmanı: Ego
9. Kararsızlık
Kararsızlık kadar özel hayatı ve iş hayatını sabote eden başka bir şey yoktur. Tereddüt iş hayatında kabul edilemez bir şeydir. Zira belirlenen hedeflere doğru giderken tereddüt etmek, şüpheye düşmek gibi şeylere yer bulunmaz. Belirsizlik, kararsızlık gibi şeyler, başarılı insanların lügatinde yer almaz.
Başarıya ulaşmak için korku ve şüpheyi bir kenara bırakmalı, bir yol belirleyip bu yolda emin adımlarla yürümelisiniz. Yol boyunca çeşitli zorluklarla ve hatta başarısızlıkla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu yola devam etme konusunda sizi yıldırmamalı. Başarılı girişimciler, daima yaptıkları hatalardan ve başarısızlıklardan ders alır ve bu hataları tekrarlamamaya çalışırlar.
Mutlaka okuyun: Girişimciler Fazla Düşünmezler, Bir Karar Verip İlerlerler!
10. Öfkeyle Hareket Etmek
Öfke, kin, düşmanlık… Bu duygular bir insanın ve şirketin yavaş yavaş buharlaşmasına yeter de artar. Tabii ki hepimiz insanız, hepimiz zaman zaman öfkeleniyoruz. Ancak öfkeye gark olup tüm enerjiyi kin gütmeye harcarsanız geriye adım atacak mecaliniz kalmaz. Başarılı insanlar öfke duydukları zaman ortaya çıkan enerjiyi, sorunlara çözüm bulmak için harcarlar. Öfke duyduklarında bu öfkede ısrarcı olmazlar, bunun yerine öfkeye neden olan sorunu ortadan kaldırmaya çalışırlar.
Tabii başarılı kişilerin hıncını başkalarından almadıklarını da belirtmek gerekir. Ortada bir sorun varsa o sorunu sahiplenen girişimciler, sorumluluk üstlenmeyi tercih ederler ve çalışanlarının da sorumluluk sahibi olmasını isterler.
Mutlaka okuyun: Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi