Çarşamba, Ocak 15, 2025
Ana SayfaGirişimcilikKendi İşini Kurmak İsteyen Yeni Mezunlara Tavsiyeler

Kendi İşini Kurmak İsteyen Yeni Mezunlara Tavsiyeler

Eğitim hayatının ‘nihai’ noktası olarak görülen üniversiteden mezun oldunuz…

Şimdi sıra bu eğitimin hakkını vermek ve bir işe girip çalışmakta…

Ancak 9-5 mesaili bir iş size uygun olmayabilir.Kendi hayallerinizin peşinden gitmek istiyor olabilirsiniz. Yani sizde girişimcilik ruhu olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise neden kendi işinizi kurmayasınız?

Üniversiteden yeni mezun bir kişi olarak karşınızda pek çok fırsat ve ihtimal bulunmaktadır. Bu yazıda ele alacağımız tavsiyeler, üniversite hayatı sonrası kendi işinizi kurabilmeniz bakımından size yol gösterici olacaktır.

 

1. Harekete Geçin!

Pek çok yeni mezun karşılarına cazip bir fırsatın çıkacağını, bunun için beklemek gerektiğini düşünür. İşin aslı öyle değildir. Bekleyerek hiçbir şey elde edemezsiniz. Evden çıkmazsanız kimseyle tanışamazsınız. Bu nedenle ilgi duyduğunuz bir alan belirleyip bu alana yoğunlaşmak gerekir. Bir şeyler yaparak, eyleme ve icraate geçerek gerçek ilgilerinizi öğrenir ve gerçek fırsatlarla karşılaşma ihtimalini artırırsınız.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

2. Her Tecrübeden Bir Ders Çıkarın

İyi ya da kötü, her deneyimden bir şeyler öğrenebilirsiniz. Forbes 500 şirketinde çalışırken de ufak bir işletmede çalışarak da dünyayı gezerek de yeni bir şehre giderek de bilgi ve donanımınızı artırabilirsiniz. Dünyada olup bitenlere karşı uyanık olmalı ve deneyimlerinizden kendinize ders çıkarmalısınız.

Mutlaka okuyun: Mutlu Olmak İçin Alışveriş Yapmayı Bırakın, Deneyimlere Odaklanın!

 

3. Akıl Hocası (Mentor) Edinin

Mezuniyet sonrası ilgilendiğiniz sektörde deneyimli ve bilgi bir kişiyle dostluk kurmalı; onun deneyimlerinden direkt olarak istifade etmelisiniz. Mesleki anlamda başarılara sahip ve sizle deneyimlerini paylaşmaya hazır bir insanın faydası saymakla bitmez.

Bu kişiler size direkt ve net feedback verirler. Beyin fırtınası yaparken atladığınız yerleri tamamlarlar. Sizi önemli kişilerle tanıştırırlar ve şirketiniz varsa size müşteri paslarlar. Bu nedenle bir akıl hocasına, yani mentor’a sahip olmak yeni mezun bir girişimci adayı için çok ama çok önemlidir.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere

 

4. Teknolojiyi İyi Kullanın

Bu yazıyı okuyan bir yeni mezun iseniz muhtemelen 1980-2000 arasında doğmuşsunuzdur. Yani bir millenial olarak siz dijital çağın içine doğmuşsunuz diyebiliriz. Bu nedenle internetle, bilgisayarla, teknolojiyle, sosyal medyayla aranızın iyi olduğu çıkarımı yapılabilir.

Teknolojiye aşina olmak başka bir şeydir, teknolojiyi doğru kullanmak ise bambaşka bir şeydir. İş hayatı ve girişimcilik üzerinden gidecek olursak teknolojik imkanları doğru bir şekilde kullanarak markanızın bilinirliğini artırabilir, güzel bir web sitesi hazırlayarak işlerinizi yönetebilir, blog açarak hedef müşteri kitlenize ulaşabilir, satış yapacaksanız Amazon ya da Etsy gibi platformları deneyebilirsiniz. Yani teknolojiden ne kadar çok faydalanırsanız o kadar rekabet avantajı ve pazarlama fırsatı elde edersiniz.

Teknolojiyi doğru kullanabiliyor olmak çok önemlidir, fakat yüzyüze iletişim de şirket sahibi biri olarak çok önem vermeniz konulardan bir diğeridir. Whatsapp, e-mail, Instagram üzerinden yaşadığımız bu çağda bir girişimci olarak yüzyüze iletişimi de ciddiye almalı; insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışmalısınız.

Mutlaka okuyun: Bill Gates ve Steve Jobs Neden Çocuklarını Teknolojiden Uzak Büyüttü?

 

5. Özgün Fikirler Bulmaya Çalışın

Fikirlerinizi özgün kılmak için uzun ve ciddi bir düşünme sürecinden geçirmelisiniz. Yeni bir fikir bulmak zorunda da değilsiniz. Yapmanız gereken aklınızdaki fikre bir yenilik katmak, onu diğer ürünlerden farklı kılmaktır. Herkesin piyasaya rahat bir şekilde girebildiği bir dönemde özgün bir fikri icraate dökebilmektir aslında en önemli mesele.

 

6. Çevrenizi Genişletin

Mesleki anlamda profesyonel kişilerle tanışmak, çevrenizi genişletmek kuracağınız işin uzun soluklu olmasını sağlar. Zira ne kadar çok ve sağlam ilişkiler geliştirirseniz o kadar çok ortaklık ve müşteri kazanırsınız.

Çevre yapmak, yeni insanlarla tanışmak için öncelikle eski sınıf arkadaşlarınızı, hocalarınızı ve şehrinizdeki önemli insanları düşünebilirsiniz. Çevreniz genişledikçe yine sizin gibi girişimcilerle tanışır, zamanla daha önemli insanlarla iletişim kurarsınız.

Tabii mezun olduğunuz üniversitenin “mezunlar derneği” de yine önem vermeniz derneklerden biri olmalıdır. Sizle aynı sıralarda eğitim görmüş ve mesleki hayatında önemli noktalara gelmiş insanlar size yardım etmek isteyeceklerdir.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

 

7. Para Yönetimine Önem Verin

Öğrenci olarak aylık harçlığınızı idareli kullanma konusunda bazı tecrübelere sahip olmuş olabilirsiniz. Ancak kendi şirketini kurmak isteyen bir girişimci adayı olarak para yönetimi, muhasebe, nakit akışı gibi konularda sürdürülebilir stratejiler geliştirmeniz gerekir.

Mali planlama, finansman gibi konularda kurslara katılarak bilgi birikiminizi genişletebilir; belli bir bütçeyi yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Masraflar için birikim yapmak, şirketin nakit akışını düzenlemek, geleceğe yönelik planlar için sermayeye sahip olmak, iş planı ve iş modeli geliştirmek gibi konularda bilginizin olması, kuracağınızın işin yere daha sağlam basmasını sağlar.

  • Blog yazarlığı yapmak isteyebilirsiniz.
  • Youtuber olmak isteyebilirsiniz.
  • Teknoloji şirketi kurmak isteyebilirsiniz.
  • Yapay zeka konusunda bir şeyler yapmak isteyebilirsiniz…

Kendi işinizi yapmak istediğiniz müddetçe temel bir finans bilgisine sahip olmalı, paranızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmelisiniz…

Mutlaka okuyun: 20 Yıllık Finans Uzmanından Yatırım Tavsiyeleri

 

8. Pazarlamanın Gücünü Öğrenin

“Sadece pazarlama ve inovasyon sonuç üretir. Geri kalan her şey maliyettir.” Bu söz ünlü yönetim danışmanı Peter Drucker’a ait. Tarih, pazarlaması doğru şekilde yapılamayan muhteşem ürünlerle doludur. Eğer ürettiğiniz mal veya hizmeti doğru şekilde tanıtamıyorsanız, boşa kürek sallıyorsunuz demektir.

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Fikirleri

 

9. Deneyimli Kişilerle Konuşun

Mezuniyet sonrası birkaç ay boyunca hayran olduğunuz kişilerle tanışıp konuşmaya çalışın. Bu kişilerin kariyer basamaklarını nasıl çıktıklarını, ne tür hatalar yaptıklarını öğrenin. Tabii bu tür tanışmalar, size network, yani çevre olarak da geri dönebilir. Tanıştığınız kişilerle irtibat halinde kalmaya özen gösterin. Profesyonel kişiler, yeni mezun olmanın psikolojisini üç aşağı beş yukarı bildiği için size yardım etmekten memnuniyet duyacaktır.

 

10. Kurumsal İşlere Fırsat Tanıyın

Mezuniyet sonrası illa kendi işinizi kurmak için çırpınmanız da gerekmeyebilir. Birkaç yıl kurumsal bir işte çalışmayı deneyebilirsiniz. Kurumsal bir şirkette çok deneyim kazanabilir, neyi isteyip neyi istemediğinize daha kolay karar verebilirsiniz. Yani 9-5 mesaili bir işe fırsat tanıyabilirsiniz.

 

11. Şeffaf ve Açık Sözlü Olun

Kafanızda iş fikri varsa bunu düşüncelerine önem verdiğiniz kişilere anlatın. Emin olun, kimse sizin fikrinizi çalmayacaktır. Alacağınız yorum ve görüşler, fikrinizi sadece kendinize saklamanızdan çok daha yararlı olur. Bu nedenle açık sözlü ve şeffaf olmakta fayda vardır. Açık sözlü olmak insanların takdir ettiği ve size güven duymalarını sağlayacak bir özelliktir.

 

12. İkinci Mark Zuckerberg Olmaya Çalışmayın

Kanında girişimcilik ruhu olan yeni mezunlar, ikinci Mark Zuckerberg olmak için can atarlar. Ancak önemli olan heyecan verici ve şahane bir iş fikri bulmak değildir. Önemli olan aklınızda iş fikrini eyleme dökme cesareti göstermektedir. Diğer bir deyişle, lafla peynir gemisi yürümez!

Mutlaka okuyun: Harika Bir İş Fikrini Hayata Geçirmenizi Sağlayacak 12 Tavsiye

 

13. Çözüm Odaklı Düşünün

İş hayatında kendi işinizi kurmak istiyorsanız daima çözüm odaklı olmanız gerekir. Çevrenizde ve hayatınızda yaşadığınız bir problemi ele almalı ve bu soruna çözüm sunmalısınız. Bir işte çok para olduğu için ya da başka sebeplerle yola çıkarsanız yorulmanız ve sıkılmanız son derece olasıdır. Ancak sorunlara çözüm sunan bir iş fikriniz ve şirketiniz varsa bu işten sıkılmanız ve yorulmanız olası değildir. Bu yüzden daima problemlere çözüm sunma şiarı üzerinden hareket etmeye çalışmalısınız.

 

14. Büyük Düşünün

Büyük düşünün ve odaklanın. Kariyeriniz ve şirketiniz siz ne kadar büyük düşünürseniz o kadar büyür. Kendinize has bir vizyona sahip olmalı ve vizyonunuzu sınırlamamalısınız. Zira hayalleriniz sizi korkutmuyorsa, gerçekten hayal etmemişsiniz demektir…

Sözün özü, girişimcilik ruhu taşıyan bir yeni mezun olarak harekete geçmekte geç kalmayın. Çeşitli zorluklar yaşıyor olabilirsiniz. Belki bu süreçte defalarca da başarısız olacaksınız. Ancak kendinizi adar ve tutkuyla yapmak istediğiniz işin peşinden giderseniz başarı gelip sizi bulacaktır…

Mutlaka okuyun: Milyar Dolarlık Büyük Bir Şirket Kurmak

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar