Çarşamba, Ocak 15, 2025
Ana SayfaGenelÖğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları

Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları

Günümüzde öğrencisi olmanın da belli külfetleri var. Kyk kredisi, yol masrafı, yurt ya da ev kirası, ders kitapları, fotokopi, beslenme gibi şeyler bilhassa ailesinden ayrı üniversite okuyan öğrencilerin bütçelerine önem vermelerini gerektiriyor.

Buna karşın öğrenci olarak etkili bazı para biriktirme yöntemleri bulunuyor.

 

Bir Öğrenci Nasıl Para Biriktirir?

1. Dışarıda Yiyip İçmeyin

Pahalı restoranlara gitmek, Starbucks, bir barda bira içmek gibi şeyleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Yani sabahları Starbucks’tan 90 liraya filtre kahve almak yerine 200 liraya alacağınız bir paket kahveyi evinizde hazırlayıp termosa koyarak bu bir ay boyunca kahve içebilirsiniz.

Bu nedenle dışarıda yeme içmeyi azaltmalı, mümkün olduğunca evde yemek yemeye ve pişirmeye çalışmalısınız.

Tabii illa dışarıda yiyecekseniz fast-food restoranları tercih edebilirsiniz. Sağlık açısından fast food restoranları önermesek de fiyat/performans bakımından bu restoranların doyurucu olduğunu söylemek mümkün.

Mutlaka okuyun: Dışarıda Yemeyi Bırakmanın ve Masraflarınızı Azaltmanın Yolları

 

2. Gereksiz Elektrik Harcamayın

Öğrenci evinde kalıyorsanız elektrik faturasını da kısabilirsiniz. Gereksiz yere ışığı açık bırakmamalı, elektronik cihazları kullanmadığınız zamanlarda fişten çekmelisiniz.

 

3. Ücretsiz Yazılım Kullanın

Ücretsiz ve özgür yazılımlar kullanmak, yazılımlara ciddi paralar ödemenizi önler. Örneğin Microsoft Office’i lisanslı olarak kullanmak isterseniz en az 2500 lira ödemeniz gerekiyor. Halbuki MS Office ile birebir aynı olan Open Office uygulaması tamamen ücretsiz. Ya da okulunuzdan bir mail adresi temin ederek bu adresle ücretsiz indirip kullanabilirsiniz.

Film izlemek için de Netflix’e üye olmanıza gerek yok. İnternet üzerinden dilediğiniz filme ulaşabilirsiniz.

Keza, e-kitap ve pdf sitelerinden milyonlarca kitaba ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

İnternette yapacağınız araştırmalarla aklınıza gelebilecek her türlü albümü, filmi, mobil uygulamayı, bilgisayar programını ve oyunu ücretsiz olarak indirebilirsiniz… Programlar, genellikle 1 ay deneme sürümü olarak kullanma imkanı sunmaktadır. 1 aylık süre her dolduğunda silip tekrar yükleyerek de ücretsiz kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

4. Uygun Bir Telefon Paketi Seçin

Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom’un öğrenciler için sunduğu cazip paketler mevcut. Bu paketleri araştırarak örneğin 1000 dakika konuşma, 1000 SMS ve 20 GB interneti aylık 200 lira gibi uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Eğer kullanımınız bu kadar yoğun değilse daha düşük ücretli bir pakete geçiş yapabilirsiniz. Örneğin tüm görüşmeleri internet üzerinden yapıyorsanız ve wi-fi erişiminiz iyiyse faturalı hat yerine kontörlü hat kullanabilirsiniz. Wi-fi aracılığı ile hem internete girebilir hem de sesli-görüntülü konuşmaları ücretsiz yapabilirsiniz.

Bu tür bir paketiniz yoksa da Whatsapp, Facebook Chat, Skype gibi uygulamalar aracılığıyla konuşabilirsiniz.

Öğrenci evinde internet varsa da bu interneti alt ya da üst komşuyla paylaşma yolunu seçebilirsiniz. Bu sayede sizin internete ödediğiniz 300 liralık ücreti komşunuzla paylaşabilirsiniz…

 

5. Uygun Bir Kredi Kartı Seçin

Kredi kartı kullanmasanız daha iyi olur elbette, ancak pek çok konuda ödeme kolaylığı sağladığı için kredi kartı bulundurabilirsiniz. Bunun için yıllık kar aidatı kesmeyen, EFT ve havalalerde kesinti yapmayan bir kredi kartı almanız son derece iyi olur. EnPara ve TEB bu konuda cazip teklifler sunuyor örneğin…

 

6. Spor Salonuna Para Ödemeyin

Spor ve egzersiz yapmak, sağlıklı bir beden ve ruh için olmazsa olmazdır. Ancak spor salonlarına aylık 500 ila 1500 lira arasında para ödemeniz gerekir. Bu parayı spor salonuna vermek yerine parklarda koşu yapmayı, bisiklete binmeyi, evde mekik ve şınav çekmeyi deneyebilirsiniz.

Youtube’da binlerce fitness videosu bulunduğu için bunları izleyerek yeni teknikler öğrenebilirsiniz. Ayrıca okulunuzun spor salonunda ücretsiz olarak yararlanabileceğinizi de unutmayın. Üniversitelerde çeşitli spor dalları konusunda kulüpler bulunur ve bu kulüplere katılmak için hiçbir ücret ödemeniz gerekmez. Kısaca üniversitenin sunduğu tüm imkanlardan sonuna dek faydalanmalısınız.

 

7. Kütüphaneden Yararlanın

Kişinin kendine ait bir kütüphane oluşturması elbette şahane bir şeydir. Ancak öğrenciyken kitaba para vermek yerine kütüphanelerden yararlanmak çok daha doğru olacaktır.

Tabii internet üzerinden e-kitap ve pdf bulmak da günümüzde çok kolay. Yani iyi araştırırsanız tüm kitaplara ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz.

 

8. Gereksiz Alışveriş Yapmayın

AVM’lere girince illa birkaç  mağaza gezersiniz. Her seferinde de gözünüze çarpan bir şeyler olur. Bu tür durumlarda o giysiyi almak için kaç saat çalışmanız gerektiğini düşünmek, sizi caydırmak bakımından etkili olacaktır.

Bir şey almaya karar verdiğinizde kendinize en az bir saat zaman tanıyın. Bu süre almaya niyetlendiğiniz şeyin çok da acil bir şey olmadığını anlamanız bakımından yeterli bir süredir.

AVM’ye gideceğiniz zaman kredi kartınızı ve banka kartınızı evde bırakmak, yine bir şeyler satın almanızı önleyecektir.

Ayrıca “indirim” etiketlerine de kolayca kanmayın. Bir şeyi sırf indirimde diye almaya kalkışıyorsanız o şeye gerçekten ihtiyacınız yok demektir.

Şunu da belirtelim: Aç karnına alışveriş yapmayın. Aç karnına yemek sipariş etmeyin. Bir gofret yemek bile kan şekerinizi dengeleyecek ve sizi daha az saldırgan yapacaktır. Açken insan sinirli ve agresif olur. Bu da kişinin vereceği kararları aceleye getirmesine neden olur.

 

9. Kendi Yemeğinizi Pişirin

Dışarıda yemek yemenin maliyeti oldukça fazladır. Yani bir şeyler atıştırmak isteseniz bile en az 20 lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir. Bunun yerine evde kahvaltı yapmak, öğle arasını okul yemekhanesinde yemek ve akşam evde yemek pişirmek günlük beslenme maliyetinizi oldukça düşürecektir.

Ayrıca okullarda sürekli etkinlikler, konferanslar, toplantılar olur. Buralarda ücretsiz kahvaltı, öğle ve akşam yemeği verilir. Okulunuzdaki bu tür etkinlikleri takip ederek bir öğünü ücret ödemeden halledebilirsiniz. Tabii ceplerinize poğaça doldurmak pek uygun olmasa da size verilen tabağı iyice doldurmak sizin en doğal hakkınızdır. Kimsenin sizi eleştirmeye hakkı da yoktur!

 

10. Dışarıda İçmeyin

Alkol sağlığa yararlı bir şey değil, siz de biliyorsunuz. Ancak biraz gevşeyip arkadaşlarla muhabbet ederek içmek isteyebilirsiniz. Bunun için barları, pubları değil; evleri tercih edin.

Yani 50 liralık bir içeceğe 180 lira vermenin hiçbir anlamı yok. Bunun için ya happy hour’ları bekleyin ya da arkadaşlarınızın evinde toplanın.

 

11. Evde Zaman Geçirin

Gençsiniz, kanınız kaynıyor. Konserlere, barlara gitmek istiyorsunuz. Ancak tüm bunların belli bir maliyeti var. Bu nedenle para biriktirmek gibi bir amacınız varsa evde zaman geçirmeye çalışın.

Örneğin sinemaya gitmek yerine ücretsiz film gösterimlerine gidin. Evinizde sinema geceleri düzenleyin.

Sevdiğiniz yazarların yazılarını internetten okuyun.

Sökülen elbiselerinizi, topuğu çıkan ayakkabılarınızı atmak yerine kendiniz onarın ya da tamire verin.

Evde arkadaşlarınızla masaüstü ya da online oyunlar oynayın.

 

12. Bisiklet ve Toplu Taşıma Kullanın

Yaşadığınız şehir bisiklet sürmeye müsaitse ikinci el bir bisiklet edinin ve şehir içi ulaşımınızı bisikletle halledin. Sağlığınız açısından daha iyi olacağını da göreceksiniz.

Aynı şekilde toplu taşıma da yine ekonomik bir ulaşım yoludur. Öğrenci kimliğinizle çıkaracağınız ulaşım kartı sayesinde tam biletten daha ucuz bir tarifeyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tabii arabanız varsa da en uygun benzini ya da LPG’yi almaya çalışın. Aracın bakımına özen gösterin. Bu sayede arabanın fazla yakıt yakmasını önlemiş olursunuz. Yürüyebileceğiniz mesafeler için araç kullanmayın. Boş yere otopark ücreti vermeyin.

 

13. İnternetten Kitap Alın

E-kitap ve pdf kaynaklarından istediğiniz kitabı bulamazsanız kitaplarınızı internetten satın alın. Kitapyurdu, idefix, Amazon gibi sitelerde kitapları, kitapevlerine kıyasla daha ucuza satın alabilirsiniz. Toplu sipariş verdiğiniz zamansa kargo ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.

 

14. İkinci El Giysi Alın

İkinci el giysi satan dükkanlarda az kullanılmış giysileri piyasa fiyatının çok altına satın alabilirsiniz. Tabii istediğiniz türde bir giysiyi bulmak için daha çok uğraşmanız gerekir, ancak bu tür giysiler satılan mağazaları gezmek başlıbaşına bir eğlence olabilir.

Yaşadığınız şehirdeki bit pazarlarını, ikinci el eşya satan dükkanları öğrenerek en azından bir göz atmaya gidin. Aynı şeyleri elektronik ve mobilya için de yapabilirsiniz. Spotçular bu konuda gitmeniz gereken ilk yerdir.

 

15. Pazar Alışverişine Çıkın

Klasik pazarlarda sebze-meyve, marketlere oranla genelde daha uygun fiyata satılır. Bu nedenle haftalık yiyecek ihtiyacınızı karşılamak için market ve pazar arasında kıyas yapmalı, en uygun fiyatlı ürünleri tercih etmelisiniz.

Donmuş ürünlerde uzun süre dayanacağı için sizi daha fazla para ödemekten kurtarır. Donmuş pizza, Dominos’tan sipariş edeceğiniz pizzadan çok daha uygun olacaktır.

 

16. Ev Arkadaşı Edinin

Tek başına evde kalmak Türkiye gibi bir ülkede lüks bir şey. Bu nedenle evinizin bir odasını bir arkadaşınızla paylaşın. Kira, fatura gibi şeyleri ikiye, üçe bölmek masraflarınızı da azaltacaktır. Ancak ev arkadaşı olarak seçeceğiniz kişi veya kişilerin güvenilir ve sorumlu insanlar olmasına özen gösterin.

 

17. Öğrenci İndirimlerini Takip Edin

Öğrenci kimliğiniz olduğu sürece sinema ve tiyatro biletlerini indirimli alabilir, ulaşımı daha ucuza getirebilir, çeşitli mekan ve mağazalarda indirim kazanabilirsiniz. Bu yüzden öğrencilere indirim yapan yerleri takip ederek buralardan alışveriş yapmaya özen gösterin.

 

18. Biletlerinizi Önceden Alın

Örneğin dönem arası tatili 15 ocak günü başlıyorsa ve siz biletinizi 15 ekimde satın alabilirsiniz. 3 ay önceden alacağınız bilet, son bir hafta içinde alacağınız biletten çok daha ucuz olacaktır. Bu nedenle ister uçak, ister otobüs olsun; biletlerinizi önceden satın alarak tasarruf edebilirsiniz. Yine aynı şekilde çok gitmek istediğiniz bir konser varsa, bileti önceden alın. Zira konsere yakın tarihte satışa çıkan biletler daha pahalı olmaktadır.

 

19. Kullanmadığınız Eşyalarınızı Satın

Eski ders kitaplarınız, kullanmadığınız klavyeniz, kullandığınız gitarınız… Kullanmadığınız ve odanızda kalabalık yapan eşyaları Letgo, Sahibinden ya da Facebook grupları üzerinden satarak ekstra gelir elde edebilirsiniz. Böylece boş yere kalabalık yapan eşyalar hem yaşam alanınızı hem de zihninizi gereksiz yere meşgul etmez.

 

20. Part Time İş Bulun

Öğrenci olarak birinci ve tek vazifeniz derslerinize odaklanmak olsa bile yine de serbest zamanlarınızda part-time işlerde çalışabilirsiniz. İlgi alanlarınız ve okuduğunuz bölüme uygun bir iş bulursanız çok iyi olur. Ancak kasiyerlik, garsonluk, satış danışmanlığı gibi işler de yapabilirsiniz. Bir restoranda garsonluk yaparsanız yemeğe de para vermeme ihtimaliniz bulunur.

 

21. Kendinize Bir Birikim Hesabı Açın

Para biriktirmenin en iyi yollarından biri kendinize bir birikim hesabı açmaktır. Öğrencilere yönelik birikim hesaplarında bankalar hiçbir işlem ücreti de talep etmemektedir.

Elinize geçen paranın bir kısmını direkt bu birikim hesabına aktarmaya çalışmak da yine son derece önemlidir. Çalıştığınız yerden de böyle bir ricada bulunabilir, maaşınızı bir kısmını birikim hesabına havale etmesini isteyebilirsiniz.

Tabii aylık bütçenizi göz önüne almalı ve gelir-gider çizelgesi hazırlamalısınız. Eğer masraflarınız gelirinizden fazla ise kemer kısmalı ve hayati öneme sahip olmayan şeylere para harcamamalısınız.

Bütçe hazırlamak o ayki durumunuzu daha net bir biçimde görmenizi sağlar ve size bir yol haritası sunar.

 

İlginizi çekebilir

Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Para Biriktirme Tavsiyeleri
Tasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar