Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimcilikte Merak Duygusu Neden Çok Önemlidir?

Girişimcilikte Merak Duygusu Neden Çok Önemlidir?

Girişimci olarak bilgi birikiminizin yüksek olması şart.

Pazarlama, planlama, networking, ürün geliştirme, reklam ve hayatın pek çok alanında bilgili olmanız gerek. Eğer tek başınıza çalışıyorsanız yani arkanızda bu konularda uzmanlaşmış bir ekip yoksa sizi başarıya taşıyacak tek şey donanımınız ve merak duygunuzdur. Sizi sıradan insanlardan ayıracak şey zeki olmanız, azimli olmanız, esnek olmanız değil; meraklı olmanızdır.

Merak ise gündelik şeyleri bile anlamaya çalışmakla, sorgulamakla, soru sormakla kazanılan bir özelliktir. Hayat boyu öğrenmenin bitmediğini idrak eden kişiler, bugün şaşırdığımız: “Benim aklıma nasıl gelmedi bu?” dediğimiz parlak ürün ve fikirlerin arkasındaki insanlardır.

Walt Disney bu konuda şöyle diyor:

“Sürekli ilerliyoruz, yeni şeyler üretiyoruz, yeni kapılar açıyoruz. Çünkü biz meraklı insanlarız ve merak bize yeni kapılar açıyor.”

Peki ama merak duygusu nasıl geliştirilir? Merak duygusu neden bu kadar önemlidir? Yazımızda bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

 

1. Merak, Sürüden Ayrılmanızı Sağlar

Girişimci bir kişi, dünyayı anlamak için meraklı olmak durumundadır. Dünya üzerinde sayısız olay ve olgu bulunmaktadır. Ancak bazı şeylerin yanlış olduğunu, bazı şeylerin geliştirilmeye muhtaç olduğunu yalnızca çevresine meraklı gözlerle bakan insanlar görebilir. Zaten girişimcilik de hemen hemen bundan ibarettir. Girişimci insan, çevresindeki olaylara bakar ve daha iyi bir alternatifin olduğunu düşünerek ortaya bir ürün veya hizmet koyar. Sorunlara karşı çözüm sunmak, sorunlara farklı açılardan yaklaşmak için ise meraklı olmak gerekir.

Eğer meraklıysanız, istekliyseniz ve çevrenize dikkatli gözlerle bakıyorsanız bu mentalite size yeni fikirler kazandırır. Merak duygusu size yeni ve taze ihtimallerin varlığını gösterir. Yani meraklı bir insan, olaylara göründüğü gibi bakmakla yetinmez, olayların perde arkasını da anlamaya çalışır.

 

2. Merak, Doğru Soruları Sormanızı Sağlar

Sorunlara çözüm bulmak ayrı bir şeydir, daha önce fark edilmeyen bir sorunu fark etmek ayrı bir şey… Peki daha önce fark edemediğiniz bir şeyi nasıl fark edebilirsiniz ki? Merak size yepyeni kapılar aralatacaktır.

Merak, sorular sormanızı ve bu sorulara yanıt aramanızı sağlar. Bu cevaplar da dünyayı daha iyi anlamanıza ve daha önceden fark edemediğiniz sorunlara çözüm bulmanıza yardımcı olur.

Kimse çevresindeki her şeye tamamen hakim olamaz. Zaten meraklı bir insan da bunun farkındadır. O tevazu ve berrak bir kafayla bilgi birikimini ve duyarlılığını artırmaya çalışır. Bu çaba ise girişimcilikte ve hayatın her alanında kişiye şahane fırsatlar sunar.

Mutlaka okuyun: Etkili Soru Nasıl Sorulur?

 

3. Merak, Başarısızlık Korkusunu Azaltır

Büyük şeyler elde etmek için büyük riskler almayı bilen kişiye “girişimci” denir… Büyük riskler doğal olarak büyük başarısızlıklara da gebe olabilir, ancak bir girişimci konuya başarıya ulaşmanın yolları açısından bakar. Eğer girişim başarısızlıkla sonuçlanırsa bu da dünyanın sonu değildir. Gerçek bir girişimci hatalarından ders alır ve geçmişe takılmak yerine geleceğe bakar. Bu da belirsizliklere karşı onun elini güçlendirir, onun uyum yeteneğini geliştirir.

Merak duygusunu geliştirmek, bir girişimcinin başarısızlık korkusuna karşı sahip olabileceği en önemli özelliklerin başında gelir. Meraklı olmak, olumlu ya da olumsuz beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmayı sağlar.

Özetle meraklı bir insan, başarısız olduğunda pes etmez. Bu başarısızlığı yeni fikirlerin, yeni keşiflerin, öğrenilecek yeni şeylerin başlangıç noktası olarak görür.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol

 

4. Merak, Üretkenliği Artırır

Yaptığınız şeyleri neden şu an yaptığınız şekilde yapıyorsunuz?

Kendinize bu soruyu daha önce sordunuz mu?

Merak duygusu olmayan bir insan bu soruya “Çünkü böyle öğrendim.” cevabını verecektir. Ancak meraklı bir insan bu cevaptan tatmin olmaz. Zira merak, kişiyi neyi niçin yaptığını analiz etmeye yöneltir.

Meraklı bir insan yaptığı işlere yönelik kendine şu soruları yöneltir?

  • Bu yaptığım şeyin amacı ne?
  • Bunu başka hangi türlü yapabilirim?
  • Bunu yapmanın daha kolay ve verimli bir yolu var mı?
  • Bunu tamamlamak için ihtiyacım olan şeyler ne?

Girişimci insanın zamanı çok değerlidir. Bu nedenle işlerinde neyi nasıl ve niçin yaptığını bilmek durumundadır. Bu noktada merak duygusu, kişiye bilinç kazandırır. Neyi niçin yaptığını bilen bir insan da daha üretken ve daha verimli çalışır.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin 20 Üretkenlik Sırrı

 

5. Merak, Yaptığınız İşi Sevmenizi Sağlar

Yaptığınız işi sevmek, hem başarınızı artırır hem de iş hayatında tatmin olmanızı sağlar. Meraklı bir insan, sürekli yeni şeyler öğrenir, yeni insanlarla tanışır, yeni deneyimler kazanır. Bunlar da onun iş hayatında ve sosyal hayatında sıkılmasını, bunalmasını, yorulmasını önler.

Merak duygusu kişinin işini tutkuyla yapmasını ve çevresine olumlu enerji yaymasını sağlar.

Mutlaka okuyun: Sevdiğiniz İşi Yaparak Para Kazanmanın 7 Adımı

 

Merak Duygusunu Nasıl Geliştirebilirsiniz?

İçinizde “hayat boyu öğrenci”yi canlı tutmak ve çevrenize daha meraklı gözlerle bakmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor.

 

1. Yapmadığınız Şeyleri Yapın

Günlük rutininizden çıkmak için daha önce fırsat bulamadığınız şeyler yapın. Yeni bir hobi edinin, Fransızca kursuna yazılın, daha önce okumadığınız türde bir kitap okuyun, tanımadığınız insanlarla bir konu hakkında konuşmaya çalışın. Diğer bir ifadeyle kendinize minik maceralar yaratın.Bu maceralardan öğrendiğiniz şeylerin muhasebesini yapın.

Hemen başlamak için boş bir kağıt alın ve kağıdı ikiye bölün. Sol tarafa günlük alışkanlıklarınızı yazın.

Örneğin:

  • Sabah 8’de uyanmak
  • Uyanır uyanmaz kahve hazırlamak
  • Kahve içerken sosyal medyada gezinmek

Daha sonra kağıdın sağ tarafına da günlük alışkanlıklarınızın tam tersini yazın.

  • Sabah 5’te uyanmak
  • Uyanınca direkt duşa girmek
  • Duştan sonra yarım saat kitap okumak

Bu egzersizin amacı daha önce şans vermediğiniz şeyleri deneyerek içinizdeki yaratıcılığı harekete geçirmek. Zira böyle bir değişim, içinizdeki merak duygusunu alevlendirecektir.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

2. Güçlü Sorular Sorun

Kendinize sıkı ve samimi sorular sorun. Sorular, cevaplardan daha çok düşündürür. Sağlam bir soru sizin yaptıklarınızı sorgulamanıza, tabiri caizse hayatınıza çeki düzen vermenize neden olabilir.

Soracağınız soruların açık uçlu olmasına da özen gösterin.

  • Bu neden böyle?
  • Bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim?

Yani soracağınız sorular size beyin fırtınası yaptırabiliyor olmalı.

 

3. Ufkunuzu Genişletin

Nedendir bilinmez, yaşadığımız olayların düşünce yapımızı sınırlamasına istemsiz bir şekilde izin veririz. Hopi halkı, Arizona’nın kurak bölgelerinde yaşarlar. Bu nedenle “kar” için dillerinde sadece tek bir kelime vardır. Buna karşın Alaska’da yaşayan İnuit’lerin dilinde “kar” için pek çok farklı sözcük bulunur. Hopi halkından biri kar için sadece tek bir kelimeye sahip olduğu için Alaska’da yaşarken zorluk çekecektir yani.

Burada belirtmek istediğimiz şey, inançlarımız dışsal değişkenler tarafından inşa edilir. Bu nedenle düşünsel duvarları yıkmak ve farklı düşünce yapılarına sahip olmak kolay değildir.

Bunu başarabilmek için de eski ile yeni, geçmiş ile şimdi arasındaki zıtlıkları analiz edebilmek gerekir.

Her girişimcinin içinde merak duygusu bulunmak zorundadır. Eğer öyle olmasaydı yeni bir iş kurmak, yeni bir ürün tasarlamak bu kadar çekici olmazdı. Ancak merak duygusu da zamanla körelebilir. Bu nedenle yukarıda belirttiğimiz egzersizleri uygulayarak merak duygunuzu canlı tutabilirsiniz.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar