Bu yıl şirketimin 15. kuruluş yıl dönümü. Yapılan araştırmalara göre 20 çalışandan daha az kişinin çalıştığı şirketlerin sadece %37’si 4 yıl ve sadece %9’u 10 yıl ayakta kalabiliyor.
Bu durum beni küçük şirketlerin neden iflas ettiği sorusunu cevaplamaya yöneltti. Bazı şirketler kurucusunun tecrübesi nedeniyle, bazıları doğru pazarlama yöntemleriyle, bazıları da şans eseri ayakta kalıyor. Bazıları bu avantajlara sahip olamadığı için batıyor.
Şimdi sizlere şirketimi ayakta tutup büyütürken çıkardığım 15 dersten bahsedeceğim.
1. Müşterilerinizi Önemseyin
Müşterilerinizin şirketlerini kendi şirketiniz gibi bilin ve buna uygun hareket edin. Sizin vaktiniz, onların naktidir. Bu nedenle verimli olmakta daima fayda vardır.
Birçok ajans, müşterilerine özel dizayn edilmiş raporlar sunar. Bu tasarım işi raporlar için de bir dünya fatura çıkarırlar. Ben müşterilerime rapor sunacağım zaman detaylı bir Word dosyası yollarım ve bundan ücret talep etmem.
Buna ek olarak iki şirket arasında anlaşmazlıktan doğan bir hata olduğunda, bu hatanın maddi bedelini ödemeye hazır olurum. Bu fedakarlığı iş ortağımla aramdaki ilişkinin bozulmaması için yatırım olarak görürüm.
Mutlaka okuyun: Müşterilerinizi Özel ve Değerli Hissettirmenin Yolları
2. Sıkı Bir Çevre Edinin
Çevre demek, taze fırsatlar demektir. 2008 Küresel Ekonomik Krizi’nde müşteri temsilcilerimizin bir bölümünü işten çıkarmak zorunda kaldık. Ancak bu durum içimize sinmedi ve şirketteki “insan kaynakları departmanı” aracılığıyla bu kişilere yeni işler bulduk. Bunu sırf eski iş arkadaşlarımızı düşündüğümüz için yapmış olsak bile yine de bu kişilerle dost kaldık ve onlar aracılığıyla yeni iş fırsatları yakaladık.
Buna ek olarak eski çalışma arkadaşlarımın birçoğu bizle irtibatı kesmediler. Hatta yaptığımız pek çok önemli işi eski çalışanlarımız sayesinde kaptık.
Yani eski çalışanlarınızla ipleri asla koparmayın ve birbirinize yardımcı olmaya çalışın.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Çevre Yapılır?
3. Profesyonellerden Oluşan Bir Destek Ekibi Kurun
Bir şirketin bel kemiği destek ekibidir desem abartı olmaz. Bu nedenle işinin uzmanı kişilerden oluşan bir ekibim var. Modüler bir yapıda olan bu ekibin sunduğu önemli fikirler ve fırsatlar sayesinde her türlü müşteriye çözüm önerileri sunabiliyoruz. Yani ekipteki çalışanların kendi uzmanlık alanlarını şirket adına kullanmak, şirketinizin ayakta kalması için farklı fırsatları başarıyla değerlendirmesini sağlayacaktır. Bu nedenle parlak ve profesyonel kişilerden oluşan bir çalışan kadrosuna sahip olmaya özen gösterin.
Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek
4. Danışmanlarınız ve Mentorunuz Olsun
Bu yönetim kurulu da olabilir, akşamları birlikte kahve içtiğiniz meslektaşlarınız da olabilir. İki durumda da şirketiniz hakkında bilgi sahibi olan, sizle aynı ilgi alanlarını paylaşan insanlar söz konusu olduğu için bu kişilerden işinizle alakalı önemli tavsiyeler alabilirsiniz. Tabii finans, pazarlama, insan kaynakları gibi konularda profesyonel danışmanlardan da yardım alabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocasını Bulmak İsteyenlere
5. Doğru Bir Şekilde Yatırım Yapın
Lüks ofis, lüks makam aracı, şatafatlı tatil gibi şeylerin cazibesine kapılmamaya çalışın. Kazancınızın büyük bir bölümünü yine şirketinize yatırım olarak aktarmanın büyümek ve gelişmek anlamında önemli bir hamle olduğunu bilin. Ayrıca alacağınız hizmetlerde bölüşme yolunu dikkate alın. Örneğin bir stock fotoğraf sitesine üye olacağınız zaman sizinle aynı işi yapan bir şirketle ortak hesap kullandığınızda her ay yüzlerce lira tasarruf edebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: İş Masraflarını Azaltmanın 10 Yolu
6. Sağlık Bir Nakit Akışı Oluşturun
Ödeme yapacağınız ve ödeme alacağınız zaman makul bir yöntem izleyin. Büyük şirketler bile normalde 30 gün olan ödeme süresini 60 ila 90 güne çıkarmaya çalışırlar. Ben 30 günden daha geç bir tarihe ödeme yapmayı teklif eden pek çok şirketi geri çevirdim. Bunun nedeni benim iletişim danışmanlığı işi yapıyor olmam. Yani benim işim faturayla, havaleyle değil. Dolayısıyla ödeme yapma ve ödeme alma yöntemlerinizi net bir biçimde belirleyin.
Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nasıl Yönetilir?
7. Spesifik Olun
Herkese her türlü hizmet sunmaya çalışırsanız fazladan birkaç müşteri adına şirketinizin saygınlığınıza gölge düşürebilirsiniz. Bu nedenle müşterilerinize en iyi bildiğiniz konu hakkında hizmet verin. Müşteri direkt olarak sizin uzmanlık alanınız olmayan bir konuda yardım talep ederse de bu işin uzmanı olan şirketlerden yardım alın.
Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım
8. Teknolojiye Uyum Sağlayın
Kullandığınız teknolojinin günün şartlarına ve müşterilerin isteklerine uygun olduğundan emin olun. Geçtiğimiz 15 yıl boyunca benim şirketimin kullandığı teknolojik araçlar, büyük ve kurumsal müşterilerimin teknolojik altyapısından çoğu zaman daha ileriydi. Bu bakımdan bilgisayarlarınızı, kullandığınız yazılımları güncel tutmaya özen gösterin.
Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?
9. Değerli Bir Ekip Üyesi Olun
Şirketin patronu olsanız bile ekip çalışmalarına siz de faal olarak katılın. Böylece şirket içindeki gelişmelerden siz de birebir haberdar olursunuz, bu da daha etkili kararlar almanızı sağlar.
Yine aynı şekilde müşterilerle yapılan görüşmelere de katılın. Müşterilerinizin faaliyet gösterdiği sektördeki konferans ve seminerlerde bulunun. Böylece müşterileriniz için daha uygun projeler üretebilirsiniz. Bu durum hem kişisel olarak hem de kurumsal olarak daha donanımlı olmanızı sağlar. Böylece müşterilerin nazarında daha değerli bir konuma yükselirsiniz, bu da uzun soluklu iş ortaklıkları yapmanıza yardım olur.
10. Beklentileri Aşın
Beklentileri aşmak, ortaya kıymetli projeler çıkarmak daha iyi ve daha önemli işler almanızı sağlar. Yani müşterinin beklediğinden daha yüksek bir hizmet sunmak, bu müşterinin sizle iş yapmaya devam etmesini sağlar.
Bazı büyük kurumsal şirketler büyük halkla ilişkiler şirketleriyle iş yapmayı seçerler. Böyle şirketlerden biri Kuzey Amerika’daki kriz iletişimi işini aldı. Bizim görevimiz de kriz iletişim planı hazırlamaktı. O kadar stratejik ve net bir plan hazırladık ki koca ajansların kriz planı bizimkiyle kıyaslanır oldu.
Mutlaka okuyun: Müşterilerin Beklentilerini Aşmak İçin 12 Şahane Tavsiye
11. Ücretsiz Bir Şeyler Sunun
Topluma, müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize ücretsiz bir şeyler sunun. Örneğin uzmanı olduğunuz konuda detaylı bir blog yazısı, bir Youtube kanalı insanlara hem fayda sağlar hem de tanınırlığınızı artırır.
Mutlaka okuyun: İkna Etme Sanatının 6 Temel İlkesi
12. Başka Şirketlere İş Paslayın
Uzmanlık alanınız olmayan ya da üstesinden gelmekte zorlandığınız işlerde başka şirketlere ve kişilere iş paslamak, sizin çevrenizi genişletir ve sağlamlaştırır. Bu durum başkalarının ihtiyaçlarını da gözettiğinizi ifade eder. Yaptığınız iyiliğin karşılığını da yine misliyle alma ihtimaliniz yüksektir.
Mutlaka okuyun: Sektörde Lider Olmak İstiyorsanız Başkalarına Yardım Edin!
13. Stratejik Ortaklıklar Kurun
Stratejik ortalıklar kurmak, hizmet sektöründeki skalanızı genişletir. Sizin kendi işleriniz yavaşlasa bile ayakta durmanızı sağlar.
Mutlaka okuyun: Stratejik Ortaklık Nedir? Nasıl Kurulur?
14. Eski Müşterilerinizi Unutmayın
Bir müşterinin artık sizden alışveriş yapmıyor olması bunun gelecekte de böyle olacağı anlamına gelmez. Onları tekrar kazanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Kaybedilen Müşterileri Geri Kazanma Yöntemleri
15. İşiniz Hakkında Yeni Şeyler Öğrenmeyi Bırakmayın
Günümüzde iş yapmak için kullanılan teknolojiler ve yöntemler büyük bir hızla değişiyor ve bu tüm sektörleri etkiliyor. Bu nedenle sektörünüzdeki gelişmeleri, yenilikleri mutlaka takip edin. Diğer bir deyişle sektörünüz hakkında yeni şeyler öğrenmeye devam ederseniz daha etkili ve daha üretken olursunuz.
Ben her yıl gözüme kestirdiğim bazı konularda kendimi geliştirmeye, bilgi ve becerilerimi artırmaya çalışıyorum.
Bu konular hakkında çeşitli konferanslara gittim. Örneğin Çin ile ticari ilişkiler konusunda bir konferansa gittim, sosyal medya ve ergen ilişkisi hakkında bir eğitime katıldım. Bu tür etkinliklerde hem siz bir şeyler öğrenirsiniz hem de tanıştığınız kişilere bir şeyler öğretirsiniz. Ben bu etkinliklerde dijital para, sağlık, finans ve seyahat gibi konularda çok şey öğrendim.
Bu tür fırsatlardan edindiğim tecrübeler, bana mevcut işlerime daha farklı açılardan da bakabilme özelliği kazandırdı. Müşterilerle yaptığımız ilk toplantıda çoğu kez onları bizimle çalışmaları için ikna eder oldum.
Özetle işiniz, şirketiniz ve ilgi alanlarınız doğrultusunda yeni şeyler öğrenmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Başka girişimcilerden ve mentorlardan da öğrenebileceğiniz şeyleri asla küçümsemeyin. Kendi edindiğiniz bilgiler ve başkalarının tecrübelerinden çıkardığınız dersler iş hayatında başarılı olmak için çok önemli değerlerdir.
Mutlaka okuyun: Kendinizi Geliştirmenin Yolları