Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilik60 Başarılı Girişimci ve İş Kuracaklara Verdikleri Tavsiyeler

60 Başarılı Girişimci ve İş Kuracaklara Verdikleri Tavsiyeler

Bir girişimci olarak dünyanın en başarılı girişimcilerinin iş tavsiyelerini okuduktan sonra çok şey öğrendim. Fakat okuduğum bütün tavsiyelerin tek bir ortak noktası vardı: bir girişimde bulunmak ve girişimi karlı bir işe çevirmek kolay bir iş değildir. O kadar çok başarılı girişimcinin tavsiyelerini okumama rağmen şu ana dek en çok işime yarayan tavsiyeleri ise ben kendi kendime hatalar yaparak öğrendim.

Yaptığım hatalardan yola çıkarak girişimde bulunurken nasıl başarılı olacağımdan ziyade ne yaparsam başarısız olacağımı öğrendim. Ama yaptığım bütün hatalara rağmen bu hatalar beni pes ettirmedi. Aksine beni başarabileceklerim konusunda daha hırslı yaparak kendi işimi kurmama yardımcı oldu.

Size kendimden bahsetmeme rağmen bu yazı aslında benimle alakalı değil. Bu yazı dünyanın en başarılı girişimcileri ve onların başarıya ulaşmak için verdiği tavsiyeler ile ilgili bir yazı. Bu yazıyı okuduktan sonra siz de kendi işinizi kurma yolunda daha emin adımlar atacaksınız.

Richard Branson’dan Arianna Huffington’a, Tim Ferriss’den Mark Cuban ve Sophia Amoruso’ya bu yazı bir altın madeni kadar değerli bilgilerle dolu.

Bu yazıdaki  girişimcilerin hepsi adını duyduğumuz markaların ya da şirketleri kuran ve piyasadaki güçlü isimleri geçerek onları yerinden etmiş girişimciler. Bu girişimciler “başarılı” olmanın anlamını yeniden tanımlayan isimler.

Konu bütün bu girişimcilerin başarılı bir girişimde bulunmayla ilgili işe yarayan stratejileri olunca birbirinden çok da farklı olmayan tavsiyelerde bulunmamaları pek de şaşırtıcı değil.

Aşağıdaki girişimcilerin anlattıklarına göre en çok işe yarayan tavsiyeler şunlar:

Yalnızca bir girişim fikrinizin olmasının tek başına bir anlamı yok. Eğer bir girişimde bulunmak ve başarılı olmak istiyorsanız gerçek anlamda değeri olan problemler çözmelisiniz. Çünkü iş hayatında fikir sahibi olmak değil uygulama önemlidir.

Gerçekten sevdiğiniz ya da iyi olduğunuz bir iş ya da kendinizi adayabileceğiniz bir iş yapmayacaksanız o işe hiç başlamayın.

-Bir işte başarılı olmak piyasada başarılı olmanıza yarayacak tavsiyeler ve stratejiler bulup onları uygulamak ile değil sizin zihinsel ve psikolojik durumunuz ve kararlılığınız ile ilgilidir.

-Harekete geçmeye bugün başlayın! Başarılı olmanın en güzel yolu yerinizde oturup hayal etmek ve birinin elinizden tutup sizin hayallerinizi gerçekleştirmesini beklemek değildir. Başarılı olmanın en güzel yolu harekete geçip hayallerinizi çalışarak gerçekleştirmektir. Sürekli bahaneler bulmak sizi başarıya ulaştırmayacağı için hayallerinizdeki hayatı elde edebilmek istiyorsanız harekete geçmeye bugünden başlayın.

Kendinizi hazır hissetmeden önce işe koyulun. Eğer piyasaya süreceğiniz ürünün ya da markanın mükemmel olmasını beklerseniz bir başkası sizin yapacağınız işi siz yapmadan yapabilir ve sizin bütün emekleriniz boşa gider. Bu nedenle iş fikriniz ne olursa olsun ürününüzü ya da hizmetinizi piyasaya hızlıca sürerek işinizi resmileştirin.

-Zamanınızı nasıl koordine edeceğiniz ve hangi fırsatları değerlendireceğiniz girişiminizi büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle işinizde ne yapmak istiyorsanız yalnızca ona odaklanın.

İşinizi kurarken gereğinden fazla para harcamamak için elinizden geleni yapın. Yalnızca gerekli noktalara harcama yapın.

Müşterileriniz ile ve içinde bulunduğunuz sektördeki kişiler ile ilişkilerinizi hep güçlü tutun. Sektörde rekabet halinde olduğunuz firmalara yalnızca rakip gözüyle bakmak yerine bir partner olarak bakmak işinizi pozitif anlamda etkileyecektir.

Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmaya çalışın. Şirketinizin önünüzdeki uzun yıllar içerisinde nerelere geleceğini şimdiden düşünmeye başlamak yerine realistik hedefler belirleyerek bu hedefleri yerine getirmeye çalışmak daha faydalı olacaktır.

İster ilk kez kendi işinizi açıyor olacak olun, ister deneyimli bir girişimci olun aşağıda başarılı girişimcilerin paylaştığı tavsiyeler ve stratejiler çok hoşunuza gidecek!

Bu uzun yazıyı sonuna dek okumanızı kesinlikle tavsiye ediyor olmakla birlikte #14, #26, #32, #43 ve #49’uncu maddeleri kesinlikle okumanızı öneririm.

 

1- Richard Branson

Dünyanın en başarılı girişimcilerinden ve Virgin Group’un kurucusu olan Sir Richard Branson 400’den fazla şirketi içinde barındıran şirketler grubunun sahibi. Bu şirketler grubunun arasında havayolu şirketi, müzik mağazaları, yayın şirketleri gibi şirketler bulunuyor. Kendisinin uzaya seyahat girişimleri de mevcut. Creative Live’a verdiği bir röportajda kendi işlerini kurmak isteyen girişimci adayları için şu tavsiyeyi veriyor:

“En iyi girişim kişinin kötü deneyimleri sonucu ortaya çıkıyor. Eğer gözünüzü açarsanız hayatta memnuniyetsiz olduğunuz bir şey elbette bulursunuz. İşte bu noktada “Yapılmış olanın daha iyisini yapabilirim.” dediğiniz an başarılı bir iş fikriniz olmuş oluyor.”

“Eğer insanların hayatını kolaylaştıracak bir girişim fikriniz varsa bu fikir iyi bir iş fikri olabilir. İnsanlar hep her işin çoktan düşülmüş olduğunu söylese de yapılmış her işte ve her piyasada boşluklar her zaman olacaktır.”

 

2- Arianna Huffington

The Huffington Post haber portalının kurucu ortağı olan Arianna New York Times best-seller kitapları arasına girmiş “Uyku Devrimi” adlı kitabın da yazarı. Şimdi ise kurucu ortağı olduğu the Huffington Post’da ruhsal iyileşme ve stres ile başa çıkmaya dair yeni girişimi Thrive Global’ı destekler nitelikte bir pozisyon olan editörlük de yapıyor. İlk kez kendi işini kurmak isteyen yeni girişimcilere Arianna Huffington’dan tavsiyeler:

“Eğer bir iş kurmak istiyorsanız o işi gerçekten sevmelisiniz çünkü her zaman yaptığınız işe kusur bulan birileri olacak. The Huffington Post 2005 yılında ilk kurulduğunda yaptığımız işi eleştiren birçok kişi oldu. Hatta öyle ki ünlü bir eleştirmen The Huffington Post’un kurtuluşu olmayan vasat bir girişim olduğunu yazmıştı. Bu gibi kötü eleştiriler aldığınızda yaptığınız işe gerçekten inanıyor olmanız gerekiyor. Çünkü yaptığınız işi gerçekten sevdiğinizde yapılan bütün kötü eleştiriler ile başa çıkmaya daha istekli oluyorsunuz.”

 

3- Mark Cuban

Mark Cuban hem bir girişimci hem de ABC kanalının Shark Tank adlı programının yatırımcısı. NBA takımı Dallas Mavericks’in, Landmark Theatres adındaki sinema salonu zincirinin sahibi ve AXS TV’nin genel başkanı. Mark Cuban ile yapılan bir röportajda Cuban birçok yeni girişimcinin iyi bir girişim fikri bulduğunu düşündüklerinde sıkça yaptığı hatalardan bahsediyor. İşte Mark Cuban’dan yeni girişimci adaylarına başarılı bir girişim için tavsiyeler:

“Girişimci adayları ile karşılaştığımda ilk hep şu soruları soruyorum, (1) yapmak istediğin iş gerçekten severek yapacağın ve (2) gerçekten iyi olduğun bir iş mi?”

“Girişimcilikde ilk adımı atmak her zaman zor olanı. Çok zorlayıcı bir süreç olsa da girişimcilik tamamen hazırlıklı olmak ile başlanan birşey. Yeni bir iş fikri bulduğumuzda hepimiz aynı süreçlerden geçiyoruz. Bu süreç hem heyecanlı hemde stresli bir süreç olduğundan karnınızda bir ağrı hissediyor gibi oluyor ve heyecanlanıyorsunuz. Sonra bir arkadaşınıza fikrinizi anlatıyorsunuz ve arkadaşınız “Bu gerçekten harika bir fikir. Daha önce hiç böyle güzel bir fikir duymamıştım. Eğer bu ürün daha önce yapılmış olsa kesinlikle alırdım” diyor ve siz de Google aramalara gidip aklınızdaki şey daha önce yapılmış mı öğrenmek için arama yapmaya başlıyorsunuz.”

“Unutmayın ki Google’da hiçbir sonuç bulamamanızın nedeni daha önce hiçbir şirketin ya da hiçbir girişimcinin fikrinizi daha önce denememiş olması anlamına gelmiyor.”

 

4- Robert Herjavec

Robert Herjavec AT&T gibi çok büyük markalara şirketler satmış başarılı ve oldukça deneyimli bir girişimci. Herjavec şimdilerde bilgi güvenlik teknolojileri sektöründe önde gelen bir şirketin başında ve aynı zamanda da ABC’nin Shark Tank programında genç girişimcilere işe yarar tavsiyelerde bulunması ile tanınan, programın en bilindik simalarından biri. Fikirlerini hayata geçirme konusunda tereddütleri olan girişimcilere Robert Herjavec’den birkaç tavsiye:

“Yaptığınız işi karşı tarafa anlatmak için en fazla 90 saniyeniz var. Eğer şirketinizin amacını bu süre içinde karşı tarafa veremezseniz karşı tarafta bir etki yaratma şansını kaybedersiniz. Bu nedenle nesnel olgular ve oranlar çok önemli olsa da karşı tarafta bir etki yaratmak için tek kriter bunlar değildir. Karşı tarafa uzman olduğunuzu ve kendinize güvendiğinizi hissettiren bir tavrınız olmalı. Eğer bunu başaramazsanız elinizdeki iş fikrini bir fırsata çeviremeyebilirsiniz.”

 

5- Sophia Amoruso

Sophia Amoruso Nasty Gal adını verdiği giyim markasını bir eBay mağazasından milyon dolarlık bir markaya çevirdi. Nasty Gal 2012 yılının en hızlı büyüyen giyim markası oldu. Sophia Amoruso’nun iş dünyasındaki başarısının yanı sıra kendisi aynı zamanda da New York Times best-seller’a girmiş #GIRLBOSS adlı kitabın da yazarı. İşte Sophia Amoruso’nun hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri:

“Pes etmeyin, hiçbirşeyi kişisel algılamayın ve “hayır” ı asla bir cevap olarak kabul etmeyin. Başarısızlıklardan neler öğrenebileceğinizi asla bilemezsiniz. Unutmayın iş hayatında bana “hayır” diyen isimlerin hepsi en sonunda “evet” diyen isimler oldu.”

 

6- Tony Robbins

Tony Robbins’in hem bir girişimci hem de bir best-seller yazar olmasının yanı sıra kendisi aynı zamanda bir hayırsever ve bir numaralı iş stratejisi yazarı. Psikolojide liderlik ve müzakere alanında uzmanlığı olan Robbins 38 yılı aşkın bir süredir dünyadaki birçok lidere danışmanlık yapıyor. Kendisi aralarında New York Times best-seller listesinde birinci sırada yer almış olan MONEY: Master the Game adlı kitabın ve yine uluslararası çok satanlar listesine girmiş başka 5 kitabın daha yazarı. Tony Robbins çektiği videolar ile 100 ülkeden toplam 50 milyon insana ilham olmuş bir isim. İşte Tony Robbins’in hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri:

“Yeni girişimcilerde ve girişimci adaylarının yaptığını gördüğüm en temel hata sadece iyi bir iş fikrine sahip olmanın başarıyı garanti edeceğine inanıyor olmaları. Ama gerçek ne yazık ki böyle değil. Bir işin başarılı olmasının %80’i psikoloji, %20’si ise mekaniktir. Ve kötü olan durumda birçok insanın psikolojisinin iş kurmaya uygun olmadığıdır.”

“Benim girişimci adaylarına ve yeni girişimcilere tavsiyem gerçekte kim oldukları, neyi başarmak istedikleri ve hedeflerine ulaşmak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda kendilerine dürüst olmaları. Çünkü sizi başarılı olmaktan alıkoyacak en önemli şey kendi doğanızdır. Yalnızca çok az sayıda insan bir iş kurmanın gerektirdiği risk alma becerisine ve psikolojisine sahiptir. Bir koşu yarışına katılmak isteyip hiç antrenman yapmadan katılmanız mümkün değildir. Bu nedenle kendinizi geliştirmeli ve fitleşmelisiniz. Bir girişimci olmak da benzer şekilde duygusal ve psikolojik antrenman gerektirir. Ancak bu şekilde iş hayatında tutunabilir ve başarılı olabilirsiniz.”

 

7- Tim Ferriss

Tim Ferriss aralarında The 4-Hour Workweek adlı kitabında bulunduğu üç New York Times best-seller listesine girmiş kitabın yazarıdır. Kendisi yazarlığın yanı sıra bir yatırımcıdır da. İşte Tim Ferriss’in girişimciler ve girşimci adayları için tavsiyeleri:

“Şu ana dek aldığım en iyi tavsiye ilişkilendirildiğimiz 5 insanın ortalaması bir insan olduğumuzdur.”

“Aslında bu tavsiyeyi yazarlardan ve aralarında Dropbox’ın kurucusu Drew Houston’un ile Silikon Vadisindeki ikon isimlerin de bulunduğu birçok kişiden duydum. Öyle ki bu benim için her gün tekrar tekrar kendime hatırlattığım bir tavsiye oldu.”

 

8- Guy Kawasaki

Guy Kawasaki aralarında dünyadaki birçok girişimci tarafından başucu kitabı olarak adlandırılan Art of the Start (Başlangıcın Sanatı) adlı kitabın da bulunduğu toplamda 13 kitabın yazarıdır. Kendisi aynı zamanda Apple’ın eski teknoloji pazarlamacısıdır. İşte Guy Kawasaki’nin girişimciler ve girişimci adayları için tavsiyeleri:

“Benim verebileceğim en iyi tavsiye prototip üzerine yoğunlaşmaktır. İş planınıza ya da finansal planlamalarınıza bağlı kalmayın. Eğer bir prototip çıkartıp piyasa sürer ve yeterli sayıda insanın kullanması için insanları teşvik ederseniz bir iş planı oluşturmanız gerekmez.”

 

9- Derek Sivers

Derek Sivers aynı anda birçok ünvana sahip. Kendisi bir müzisyen, yapımcı, sirk performansçısı, girişimci, Ted konuşmacısı ve kitap yayımcısı. Derek Sivers başarılı iş hayatına CDBaby ve HostBaby’i kurarak başladı ve bu girişimleri o kadar başarılı oldu ki daha sonra bu girişimlerini sattı. Şimdi ise Sivers yazarlık, programcılık ve öğrencilik hayatına devam ediyor. Derek Sivers’ın girişimciler için tavsiyeleri şu şekilde:

“Harekete geçmeye tam şu anda başlayın. Bir işe başlamak için sermayeye ihtiyacınız yok. Gerçekten büyük bir işe girişeceğiniz zaman dikkatli olun ama asla yeterli sermayeniz olmadığı için fikrinizden vazgeçmeyin. Çünkü eğer vazgeçerseniz gerçekten işe yarar bir iş fikrini hayata geçirmeyi istemekten ziyade yalnızca başarılı olma fikrini seviyorsunuz demektir.”

“Başarılı olabilmek için bulduğunuz iş fikrinin gerçekten işe yarar bir fikir olması gerekiyor. Eğer işe yaramak istiyorsanız her zaman tam şuan başlamak için bir şansınız var. Fikrinizi hayata geçirmeye şimdi başladığınızda belki hayalinizdeki gibi yerine getiremezsiniz fakat en azından bir yerden işe başlamış olursunuz. Ve bir yerden işe başladığınız için de birçok insanın önüne geçmiş olur ve kendinize fark yaratmış olursunuz.”

 

10- Nir Eyal

Kancaya Takılınca adlı kitabın ve psikoloji içerikleri üreten blog sayfası NirAndFar.com’un yazarı ve sahibi Nir Eyal’dan yeni ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeler.

“Bir kişinin yeni bir girişimci olduğunu gösteren en büyük özellik fikirlerini saklamasıdır. Gerçek girişimciler iyi iş fikirlerinin bulunması kolay olduğunu ve asıl başarının çok ve sıkı çalışmaktan geldiğini bilir.”

“Girişimcilerin yaptığını gördüğüm en büyük hatalardan biri müşterilerin hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı ürünler üretmeleridir. Bu nedenle girişimcilere verdiğim tavsiyelerden biri önce kendilerinin çok iyi tanıdığı bir ürün ortaya koymaları sonra da bu ürünlerini başarılı bir şekilde müşterilere tanıtmalarıdır. Geçtiğimiz on yılın en büyük teknoloji şirketleri olan Facebook, Twitter, Slack ve Snapchat’in kurucularının ortak özelliği hepsinin de kendilerinin de kullanmak istedikleri hizmetler sunuyor olmalarıdır.”

 

11- Tara Gentile

Yazar, konuşmacı ve Quiet Power Strategy’nin kurucusu Tara Gentile büyük şirketler ile çalışıyor ve onlara daha başarılı iş modelleri sunarak yaptıkları işlerde daha etkili sonuçlar almalarına yardımcı oluyor. Tara Gentile TaraGentile.com adlı sitesinde elde ettiği başarıları sonucu Fast Company, Forbes Inc ve DailyWorth’de yer aldı. İşte Tara Gentile’ye göre girişimci adaylarının yaptığı en büyük hatalar:

“Başlamak için bekliyorlar. Girişimlerini hayata geçirmek için daha fazla bilgiye, deneyime ve paraya sahip olana dek harekete geçmek için bekliyorlar. Bütün bu uzun bekleme sürelerinin anlamı gerçekte birşey öğrenmiyorları oluşu. Eğer bir girşimciyseniz birşeyler öğrenmenin en kolay yolu birşeyler yapmaya başlamak, fikrinizi uygulamaya dökmek ve insanların fikirlerini almaktır. Bu yüzden beklemeyi bırakın ve şimdi harekete geçin!”

 

12- Chase Jarvis

Oldukça genç bir yaşta dünyanın en tanınmış fotoğrafçılarından biri olan Chase Jarvis dünyanın en büyük canlı yayın ile eğitim veren eğitim şirketi CreativeLive’in kurucu ortağıdır. İşte kendi işini kurmak isteyen yeni girişimcilere Chase Jarvis’in tavsiyeleri:

“Önce elinizdeki mevcut problemleri çözün. Başka sektörlerdeki fırsatlara atlamadan önce elinizdeki işi rayına sokun. Çünkü işler zorlaşmaya başladıkça tutkunuzu ve hevesinizi kaybedebilirsiniz. Öncelikle kendi elinizdeki işe sıkı sıkıya tutunun ki bir gün bir fırsatın peşinden gittiğinizde hevesinizi yitirmeyin.”

 

13- Noah Kagan

Noah Kagan girişimcilerin işlerini büyütmelerine yardımcı olacak online ürünler sunan bir topluluk olan AppSumo’nun ve internet trafiğini arttırmaya yarayan araçlar sunan Sumo’nun yöneticisidir. Kendisi aynı zamanda işten kovulup Mint’in pazarlama direktörü olmadan önce Facebook’da çalışıyordu. İlk kez kendi işini kurmak isteyen girişimciler için Noah Kagan’dan bir tavsiye:

“Bir işe başlarken zaman ve para harcamamaya dikkat edin. Hatta para kazanmaya başlayana kadar hiç para harcamayın.”

 

14- Steli Efti

Uzun yıllar boyu edindiği tecrübeler ile desteklediği Close.io’nun CEO’su Steli Efti’nin iş fikirlerini gerçekleştirmek isteyen girişimci adayları için tavsiyeleri şunlar:

“Girişimcilerin sıklıkla yaptığını gördüğüm en büyük hatalardan biri kendi iş fikirleri ile aşk yaşıyor olmaları.”

“Önce inandıkları şeyi oluşturmak, bir sonraki yaratıcı, yenilikçi ve devir açıcı girişimci olmak için aylarını harcıyorlar sonra ise ortaya koydukları işi piyasaya sürüyorlar fakat kimse ürünlerine veya hizmetlerine ilgi göstermiyor.”

“İşte bu yüzden kendi iş fikriniz ile aşk yaşamayın. Onun yerine hedef kitlenizdeki insanların problemleri ile aşk yaşayın. Ancak bu şekilde insanların problemlerine çözümler bulur ve bu çözümleri onlara sunarak insanların ilgisini üzerinize çekebilirsiniz.”

 

15- Vanessa Van Edwards

The Huffington Post’da köşeyazarlığı yapan Vanessa’nın Science of People’da yaptığı çığır açıcı işler NPR, the Wall Street Journal, the Today Show ve USA Today’de yer aldı. İşte Vanessa’nın yeni girişimcilerin sıklıkla yaptığını düşündüğü hatalar:

“Girişimciliğin bir yol haritası yok! Sanırım girişimcilerin en sık yaptığı hata detaylı bir iş planı yaparak kendi yol haritalarını çizmeleri ve bu plan üzerinden hareket etmek istemeleri.”

“Girişimci olmanın en önemli anahtar noktalarından biri esnek olmak. Müşterilerinizi dinlemek, verileri izlemek ve gerektiğinde değişiklikler yapmak. Bazen yol haritanızın ya da detaylı bir iş planınızın olması sizi kısıtlayabilir. Girişimciliği bir yol gibi değil bir serüven gibi düşünün ve kendinizi akışa bırakın.”

 

16- Lewis Howes

The School of Greatness’ın yazarı New York Times çok satanlar listesi yazarlarından biri olan Lewis girişimcilere internette nasıl başarılı işler kurabileceklerini öğreten bir yazar ve bir konuşmacı. Genç girişimciler için Lewis Howes’un tavsiyesi çok açık:

“Mükemmelliyetçilik bir çok girişimciyi korkutur. Mükemmel olduğunu düşünene kadar sitelerini ya da ürünlerini piyasaya sürmezler, ki bu büyük bir zaman kaybıdır. Çünkü ne kadar uğraşırsanız uğraşın asla mükemmel bir iş ortaya koyamazsınız.”

“Ürününüzün ya da servisinizin temel hatlarını bir araya getirir getirmez piyasaya sürün. Bu sayede insanların sizin yaptığınız işe gösterecekleri ilgi ve yapacakları geri bildirimler ile kendinizi geliştirebilir ve girişiminizin yatırım yapmaya değer bir girişim olup olmadığını anlamış olursunuz.”

 

17- Jon Acuff

Aralarında Do Over adlı kitabınında bulunduğu beş kitabın yazarı olan New York Times bestseller yazarı Jon Acuff, The Home Depot, Bose and Staples gibi dünyanın en büyük markalarının tanıtım aşamalarında markalara yardımcı olmuş bir isim. Şimdi ise her yıl yaptığı konuşmalar ile yüz binlerce insana, blog paylaşımları ile de 4 milyonun üzerinde insana ulaşıyor. İşte Jon Acuff’un hevesli girişimciler için girişimcilik hakkında tavsiyeler:

“Benim zaman içerisinde öğrendiğim ve sizin de zaman içerisin de öğreneceğiniz birşey varsa o da girişimci olmanın emek isteyen bir şey olduğudur. Fakat problem şu: çoğumuz çok çalışmanın ve emeğin iş kolik olmak ya da hayatımıza fazladan yük yüklemek olduğunu düşünüyoruz. “Çalışmak” çok çalışmak demek değildir, “çalışmak” odaklanma eylemidir, yapmanız gereken şeylere odaklanma! İşinizde hep daha ileri gidebilmek için siz de odaklanın!”

 

18- Syed Balkhi

WPBeginner, Optinmonster gibi birçok başarılı online girişimin sahibi olan Syed Balkhi 25 yıllık girişimcilik hayatında iş kurma ile ilgili birçok şey öğrenmiş. Ona genç girişimciler için ne gibi tavsiyeler vermek isteyeceğini sorduğumuzda Syed’in cevabı şu oldu:

“Mükemmellik bir lanettir. Yenilikçilik karmaşıktır. Test edin, öğrenin ve gelişin.”

“Girişimciler, özellikle de yeni girişimciler ürünlerini piyasaya sürmek için çok uzun zaman bekliyorlar. Fakat yeni bir girişimci olarak elinizdeki kaynaklar kısıtlı olacağı için olabildiğince çabuk hareket etmelisiniz. Bunun için de ürününüzü piyasaya sürüp müşterilerinizden aldığınız geri dönüşler yoluyla kendinizi geliştirmelisiniz.”

 

19- Sujan Patel

Web Profits adlı içerik pazarlama ajansının kurucu ortağı ve ContentMarkete.io ile Narrow.io’nun yöneticisi Sujan Patel’in oldukça etkileyici pazarlama yetenekleri var. İşte Sujan Patel’in girişimciler ve girişimci adayları için tavsiyeleri:

“Deneyimsiz girişimcilerin sıklıkla yaptıklarını gördüğüm en büyük hata başarılı girişimcilerin yapmış olduğu şeylerin aynısını yapıp, kopyalayıp sonra da aynı sonuçları almayı beklemeleri. Yeni girişimcilerin anlaması gereken bir şey var: dünya herşeyi yutan bir yer değil, arkaplanda çok fazla şey dönüyor. Biz yüzeydeki başarıyı görsek de aslında o başarıya nasıl ulaştığını görmüyoruz. Hem zaten belirli bir taktiğin ya da stratejinin herkes için işe yarayacağının bir garantisi yok.”

“Benim yeni girişimcilere ve girişimci adaylarına tavsiyem kimseyi taklit etmemeleri. İsterseniz sizden önceki girişimcilerin başarılarını ilham almak için okuyun fakat asla onların yaptığı şeylerin aynısını yapmayın.”

 

20- Ilise Benun

Ilise profesyonellere nasıl yüksek bütçeye sahip müşteriler bulabilecekleri konusunda yardım ediyor. Marketing Mentor adlı internet sitesinde girişimciler için pazarlama araçları satıyor, danışmanlık ve koçluk hizmetleri veriyor. Kendi işini kurma konusunda girişimcilerin kendilerine koydukları beklentiler hakkında bakın Ilise ne diyor:

“Çoğu insan girişimlerine tamamen gerçek dışı beklentiler ile başlıyor. Bir iş kurup o işi başarıya ulaştırmanın ne kadar emek ve zaman gerektirdiğini bilmiyorlar. Zaten bu yüzden çok kısa bir süre içerisinde hevesli kırılıyor ve pes ediyorlar.”

“Gerçek şu ki asla girişiminizin ne zaman başarıya ulaşacağını ya da başarılı olup olmayacağını bilemezsiniz. Bu yüzden benim girişimcilere tek tavsiyem başarıya ulaşmak için ne yapmaları gerekiyorsa yapmaları gereken şeyleri severek yapmaları; bu çok çalışmak demek olsa bile.”

 

21- Jeff Haden

LinkedIn influencer’ı, konuşmacı ve Inc’nin editörü olan Jeff Haden daha önceki işinde aynı anda 250’nin üzerinde çalışanı idare ederek bugünkü başarısına ulaştı. Şimdi ise Jeff, dünyanın önde gelen iş adamları tarafından en çok okunan yazarlardan biri. Jeff Haden, aralarında 6 adet Amazon Business kitabının da bulunduğu 50 adet kitap yazdı. Son kitabında ise bütün iş tavsiyelerini bir araya toplayarak okuyucularına sundu. İşte Jeff Haden’in kendi işlerini kurmak isteyen girişimci adayları için altın değerindeki tavsiyeleri:

“Unutmamanız gereken en önemli nokta işinize harcadığınız paradan çok size para kazandırıyor olması gerektiği. Bu kulağa uygulaması kolay gelse de birçok insan işin içine girdiğinde kontrollerini yitiriyor. Kontrollerini yitirmeleri sonucu da birçok yeni girişimci daha işin çok başındayken yüksek meblağlarda paralar harcamış oluyorlar.”

“İşinizin kurma aşamasında yaratıcı çözümler bularak harcamalarınızı olabildiğince düşük tutun. Kendinizi bu fikre alıştırdığınızda çok fazla para kazanmıyor olsanız bile giderlerinizi her daim düşük tutmanıza yardımcı olacaktır. Bir girişimde bulunurken sermayenizin olması çok önemli olsa da bir noktadan sonra o sermayenin bir geri dönüşünü almanız gerekiyor.”

 

22- Larry Kim

Pazarlamacılar için bir chat uygulaması olan Mobile Monkey ve Facebook’un AdWords servisinin sağlayıcısı ve dünya çapında milyonlarca pazarlamacı tarafından kullanılan Wordstream’in kurucusu Larry aynı zamanda da Inc dergisinin önde gelen köşe yazarlarından biri. İşte Larry’nin yeni girişimciler için tavsiyeleri:

“Girişimcilerin sıklıkla yaptığını gördüğüm hatalardan en büyüğü fikirlerinin harika olduğunu düşünmeleri.”

“İlk kez bir girişimde bulunmuş girişimciler ile konuştuğumda genelde onlara ilk sorum girişimlerinin diğer benzerlerinden farklarının ne olduğu sormaktır. Çünkü iyi bir iş fikri bulmak çok fazla zaman ve emek gerektirir. Bu nedenle doğru iş fikrini bulmak için beklemeniz gerekebilir.”

 

23- Srinivas Rao

Unmistakable: Why Only is Better Than Best adlı kitabın yazarı ve The Unmistakable Creative adlı radyo podcast’inin sunucusu Srinivas Rao şu ana dek 600’ün üzerinde girişimci ve lider ile röportaj yaptı. Röportaj yaptığı başarılı isimlerin arasında Tim Ferriss, Seth Godin, Kevin Kelly, Ryan Holiday gibi birçok başarılı isim var. Konu iş hayatında başarılı olmak olunca Srinivas işin püf noktalarını iş dünyasının profesyonellerinden öğrenmiş. İşte Srinivas’ın yeni girişimciler için tavsiyeleri:

“Çoğu girişimci genelde çalışacağı insanları seçme konusunda hata yapıyor. Doğru çalışanı seçemiyorlar. Bu benim de yaptığım hatalardan biriydi. Ve bu hatayı çevremde defalarca yapan birçok kişi de gördüm.”

“Doğru çalışanı bulma konusunda deneyimlerim yoluyla zaman içerisinde kendim bir strateji geliştirdim. Bu stratejiye göre birisi ile gerçek ve önemli bir projeye başlamadan önce o kişi ile ufak projeler üzerinde çalışıp ona sorumluluklar veriyorum. Eğer üzerinde birlikte çalıştığımız ufak proje iyi giderse o kişi ile büyük projede çalışıyorum. Unutmayın, işe ilk alacağınız çalışanlar işinizin başarılı olup olmayacağını büyük ölçüde etkiler.”

 

24- Michelle Schroeder

Kendi kişisel blog sayfası Making Sense of Cents’in kurucusu girişimci ve blogger Michelle 2011 yılından beri finans alanındaki deneyim ve bilgilerini blogunda içerik üretmek için kullanıyor. Michelle’in blogundan elde ettiği ortalama gelir aylık 70.000 dolar civarında. İşte Michelle’in yeni girişimciler için tavsiyeleri:

“Deneyimsiz ve yeni girişimcilerin yaptığını gördüğüm en büyük yanlışlardan biri içinde bulundukları sektördeki diğer firmaları kendilerine rakip olarak görmeleri. Fakat diğerlerini kendinize rakip olarak görmek sizi çevre edinmekten, piyasayı öğrenmekten ve piyasaya dair taktikleri öğrenmekten alı koyar.”

“Sektörünüzdeki diğer firmaları rakip olarak görmek yerine onları  iş arkadaşlarınız ve dostlarınız olarak görmelisiniz. Onlar ile iletişim kurmalı, konferanslara katılmalı ve daha çok insana ulaşmalısınız.”

 

25- Conrad Wadowski

Grow Hack adındaki giderek artan bir email takip sisteminin kurucusu Conrad Wadowski’nin yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri şunlar:

“Şu ana dek birçok teknoloji ürünü ile yakından çalıştım. Fakat girişimcilerin yaptığını gördüğüm en göze çarpan hatalardan biri müşterilerinden geri bildirimler alıp ürünlerini o doğrultuda geliştirmek yerine kendi çabaları ile birşeyler yapmaya çalışmaları. Bir yazılım yazıp piyasaya sürmek bu konuda çok fazla bir risk taşımasa da yeni bir ürün geliştirip ve üretip piyasaya sürmek girişimciler için büyük riskler taşıyor.”

“Riske girmeden emin adımlar atmanın yolu sürekli kullanıcılar ile iletişim halinde olup kullanıcıların eleştirileri üzerine kendinize yön vermeniz ve kullanıcıların sizin ürününüze ilgili olup olmadığını ölçmekten geçiyor. Bunlar uygulaması çok kolay şeyler olmasa da hangi hedef kitleye yönelik şeyler üretmek istediğinize karar vermeniz ve başarılı bir iş ortaya koymanız konusunda size yardımcı olacaktır.

 

26- Ankur Nagpal

İnternet üzerinden eğitim veren eğitimcilerin kurslarını verebildiği, içeriklerini öğrencileri ile paylaşabildikleri, öğrenci verilerini ve ödemelerini kolayca kontrol edebildikleri bir site olan Teachable’ın CEO’su ve kurucusu Ankur Nagpal’ın yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri şunlar:

“Girişimciler giriştikleri ilk projelerin mükemmel olmasını bekliyorlar. Bu yüzden de çok sıkı çalışıyorlar. Fakat haftalar aylara, aylar ise günlere dönüşüyor ve sonuç olarak ortaya koydukları ürünler piyasada bekledikleri ilgiyi görmüyor.”

“Benim yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyem projelerinin mükemmel olmasını beklemeden insanlara tanıtmaları olacaktır. Bir işe yeni başladığınızda insanlardan yaptığınız hatalar için özür dilemek daha kolay olduğu için üzerinde çalıştığınız projenizin daha iyi olmasının tek yolu insanlara projenizi sunarak onların projeniz hakkındaki fikirlerini dinlemektir.  Müşterilerinizi dinleyin ve daha iyi olmak için aldığınız geri bildirimler doğrultusunda hareket edin.”

 

27- Laurence Bradford

İnsanların dijital dünyaya dair birşeyler öğrenmelerine olanak sağlayarak kariyerlerinde ve hayatlarında daha iyi yerlere gelmeleri için insanları teşvik eden Learn to Code With Me’nin yaratıcısı Laurence Bradford’un yazıları şu ana kadar Forbes, Mashable gibi yerlerde yayınlandı. İşte Laurence Bradford’un yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri:

“Yeni girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri kendilerini ortaya koymamaları. Eğer bir girişimci olarak başarıya ulaşmak istiyorsanız başkalarına yaptığınız işi göstermelisiniz.”

“İnsanların sizin ne iş yaptığınız ile ilgilenmelerini beklemek yerine sizin insanların karşısına çıkıp kendinizi anlatmanız gerekiyor. Bir blog açın, podcast yayını yapın ya da bir video çekin. Sosyal medyanın nimetlerinden faydalanın. Etkinliklere katılın. Kendinizi insanlara tanıtmanın fırsatlarını arayın. İnsanlara kendinizi bireysel düzeyde ufak bir selamlaşma yaparak, daha kitlesel bir düzeyde ise belki bir blog postu yazarak tanıtabilirsiniz.”

 

28- Nathan Latka

İş dünyasının en hızlı büyüyen podcast yayını The Top Entrepreneurs’ün sunucusu, Send Later adlı firmanın CEO’su olan Nathan Latka aynı zamanda da CreativeLive adlı platformda insanlara Küçik İşletmeler için Facebook Kullanımı adlı bir eğitim programı veren deneyimli bir eğitimci. İşte Nathan Latka’nın yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri şunlar:

“Girişimcilerin yaptığını gördüğüm en can alıcı hatalardan biri egolarının kurbanı olup tamamen yeni birşey üretip ortaya koymaya çalışmaları. Fakat tek yapmaları gereken beğendikleri ve örnek aldıkları bir girişimciyi takip etmek ve o girişimcinin yaptığı şeyin üstüne kendilerine artı yaratabilecek birşeyler koymaya çalışmak.”

 

29- Tony Stubbelbine

Üretkenlik, fitness ve diyet gibi konularda kullanıcıların performansını takip ederek hedeflerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olan uygulama Coach.me’nin kurucusu ve CEO’su Tony Stubbelbine’ın yeni girişimciler için tavsiyeleri şunlar:

“Yıllardır kurmuş olduğum ve kurmakta olduğum işleri başarılı bir şekilde büyütmeye çalışsamda hep fazla ileriyi planlama hatasına düşüyorum. Birçok girişimci işlerinin gelecek 5 yıl içerisinde ne konumda olacağını hesaplama yanlışına düşüyor. En sonunda da işlerinin 5 yıl sonraki konumunun ne olacağı konusunda bir karar vererek o 5 yıllık süreci 1 günde yapmaya çalışıyorlar.”

“Yeni girişimcilerin ve girişimci adaylarının anlaması gereken konu işe ufak adımlar ile başlamaları gerektiği. Örneğin henüz hiç müşterileri yoksa işe önce bir müşteri bulmak ile başlamalılar. Tek yapmanız gereken hep 100 adım sonrası değil 1 adım sonrasını düşünerek hareket etmek.”

 

30- Steve Rayson

Steve bir çok girişimi olan bir girşimci ve aynı zamanda da BuzzSumo ve Anders Pink’in kurucu ortağı. Steve, yıllar içinde kendi deneyimlerinden yola çıkarak girişimciliğe dair oluşturduğu çıkarımları şu şekilde anlatıyor:

“Bir girişime ortağınız olmadan atılmayın.”

“Bir şirket kurmak zor bir iş olduğundan çoğu girişim başarısızlık ile sonuçlanıyor. Bir girişimci olarak sahip olmanız gereken en önemli karakteristik özellik dayanıklı olmak. Çünkü zor koşullar altında olsanız dahi yıkılmaz olmalısınız ve rakipleriniz ile mücadele etmelisiniz. İşte bu sebepten dolayı giriştiğim her işe hep bir ortak bularak başlamaya özen gösterdim. Çünkü bir ortağınız varsa zor durumda olduğunuz zaman yükünüzü paylaşıcak ve size destek verecek biri olmuş oluyor.”

“Elbette tek başınıza kuracağınız işinizde başarılı olmak imkansız birşey değil fakat benim girişim deneyimlerimden öğrendiğim kadarıyla takım olarak bir işe başlamak ve başarılı olmak kesinlikle daha kolay.”

 

31- Preston Lee

Millo.com’un kurucusu Preston Lee’nin yeni girişimciler ve girişimci adayları için verdiği en güzel tavsiyelere bir bakalım:

“Yeni girişimcilerin zorlandığı en önemli nokta onları piyasadaki benzerlerinden ayıran farklılıkların üzerlerine yoğunlaşmak. Çünkü yeni girişimcilere baktığınızda birçoğunun onları piyasadaki benzerlerinden ayıracak bir şey sunmadıklarını görüyorsunuz.”

 

32- Ion Paget

Logo kurdu olarak da bilinen Ian Paget logo tasarlıyor ve yeni kurulan markaların ve firmaların kimlik oluşturma süreçlerine yardım ediyor. Ion’un Twitter’da 80,000’in üzerinde takipçisi var ve kendi yönettiği popüler bir sosyal medya grubunda tasarımcılar için içerikler üretiyor. İşte Ion’un özellikle freelance çalışanların işine yarayacak tavsiyeleri:

“Bir tasarımcı olarak hiçbir ödeme yapmadan ortadan kaybolan işverenler ile çalışan freelance çalışanlarından korkunç hikayeler duyuyorum. Bu hikayeleri duyduğum tasarımcıların çoğu ortaya iyi bir iş çıkartmak için saatlerini, günlerini ve haftalarını harcayan insanlar. Fakat bu emeklerinin karşılığında paralarını alamıyorlar. Böyle durumlar ile karşı karşıya kalan freelance çalışanların olduğunu bilmek kötü bir durum olsa da bu duruma engel olabiliriz.”

“Bu gibi kötü durumlar ile karşılaşmamanız için size işe başlamadan önce paranın %50’sini, iş bittikten sonra ise kalan %50’yi iş verenden tahsis etmiş olmanızı öneririm. Eğer bu teklifiniz iş veren tarafından reddedilirse endişelenmeyin ve o iş veren ile çalışmayın. Öte yandan freelance çalışanlara iş veren tarafından imzalanacak bir freelance çalışma sözleşmesi yapmalarını tavsiye ederim. İmzalayacağınız sözleşmede hem fikir olduğunuz konuların yanı sıra anormal durumlarda nasıl hareket edeceğinizi detaylandırın. Bu şekilde çalışmak hem size güvenli bir çalışma ortamı oluşturur hem de işinize profesyonellik katar.”

 

33- Navid Moazzez

Navid Moazzez dünyanın önde gelen sanal konferans yapımcılarından biri. Kendisinin medya ilgisi Forbes, Entreprener, The Huffington Post, Business Inside gibi birçok ünlü dergide yer aldı. Navid Moazzez yaptığı konferanslar ile girişimcilere başarılı online bir iş kurmak için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler veriyor. Kendisi ve yaptığı işler ile ilgili daha detaylı bilgiyi Navid Moazzez’in internet sitesinden bulabilmeniz mümkün.

İşte Navid Moazzez’in yeni girişimciler ve hevesli girişimci adayları için tavsiyeleri şunlar:

“Girişimcilerin yaptığını gördüğüm yalnızca bir büyük hata var. Ki bu hata da onların başarıya ulaşmasına engel olan bir hata. Çoğu girişimci kendilerinin çok çalıştığını düşünse de işlerinde istedikleri ilerlemeyi kaydedemiyorlar. Peki nerede hata yapıyorlar? Birden fazla şeyi aynı anda yapmaya çalışıyorlar.

“Odaklanmanın kelime anlamı “görüşünüzü ve dikkatinizi daraltmak”tır. İş dünyasında ise odaklanmak demek hangi projelerin ve fırsatların peşinden gitmeyeceğinize karar vermektir. Ki bu kararları vermek oldukça zordur. Online olarak çalışmaya başladığım ilk zamanlar ben de herşeyi aynı anda yapmaya çalışıyordum. Aynı anda podcast yayını yapıp, yazılar yazıyor, bir yandan da bloğum için içerikler üretmeye çalışıyordum. Fakat birşey farkettim: konudan konuya atladığım her an yalnızca kendimi hırpalıyordum.”

“Ne zaman aynı anda yalnızca bir işin peşinden koşmaya karar verdim, o zaman iş hayatımda ciddi anlamda ilerleme kaydetmeye başladım. Birkaç aylık uzun çalışmalarım sonucu 2014 yılının sonlarında  Markalaşma Zirvesi adını verdiğim bir zirve düzenledim. Daha fazla insana ulaşarak yalnızca birkaç hafta içerisinde email takipçilerimi neredeyse 3,000 kişi arttırdım ve bunun sonucu olarak şu ana dek kazandığımdan daha fazla, tamı tamına 20.000 dolar kar elde ettim.”

“İşinizi ve sizi daha ileriye taşıyacak yalnızca bir konu üzerine odaklanın. Aynı ande hem podcast yayıncısı, hem yazar, hem danışman, hem de yapımcı olmaya çalışırsanız hepsinin ortalaması birşey olursunuz. Bu nedenle gerçekten yapmak istediğiniz yalnızca bir iş seçin ve odaklanın. Çok çalışmayı asla bırakmayın.”

 

34- Tim Soulo

Tim Soulo hem Ahrefs adlı bir firmanın pazarlama müdürü hem de BloggerJet adındaki kişisel blogunun kurucusu ve yöneticisi. Tim’in hevesli girişimciler için tavsiyeleri şunlar:

“Yeni girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri akıllarındaki iş fikrine sıkı sıkıya güvenmeleri. Ne yazık ki yeni girişimcilerin birçoğu iyi bir iş fikrine sahip olmanın başarı elde edebilmek için tek başına işe yarayacağını düşünüyor. Fakat yanılıyorlar. Çünkü fikirden daha önemli birşey varsa o da harekete geçmektir. Fikir bulmak işin kolay ve eğlenceli kısmı fakat harekete geçmek işin en zor ve en yorucu kısmı.”

“Zaten bu yüzden insanlar hayallerini gerçeğe dönüştürmek için saatlerini harcamak yerine hayal etmeye ömürlerini harcamayı tercih ediyorlar. Tıpkı “Sosyal Ağ” adlı filmde Mark Zuckerberg’i canlandıran karakterin dediği gibi: “Eğer siz Facebook’un kurucuları olmuş olsaydınız Facebook’u kurmuş olurdunuz.”

 

35- Caroline Beaton

Caroline Beaton birçok insanın profesyonel anlamda iyi oldukları yönleri ortaya çıkartmalarına yardımcı olan bir yazar ve bir girişimci. Caroline’i carolinebeaton.com adlı sitesinde ve Forbes’da bulabilirsiniz. Bakalım Caroline Beaton kendi fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimci adaylarına ne tavsiye vermiş:

“Yeni girişimcilerin sıklıkla yaptığını gördüğüm en büyük hata öğrenmeden harekete geçmeleri. Bu ne mi demek? Örneğin bir pazarlama danışma şirketi kurmak istediğinizi varsayalım. Kendinize bir internet sitesi oluşturuyor, içerikler üretiyor ve insanlara ulaşıyorsunuz fakat henüz hedef kitlenizin kim olduğunu saptamamışsınız. Yani kimin neye ihtiyacı olduğunu ya da sizin ne konularda iyi olduğunuzu bilmiyorsunuz. İşte durum böyle olduğunda başarılı olmanız mümkün değil.”

“Ya da farklı bir örnek verelim ve bir mobil uygulama oluşturmak istediğinizi fakat app store’da neyin ilgini gördüğünü ve uygulamanızın reklamını nasıl yapacağınızı bilmediğinizi varsayalım. Böyle bir durumu app store’a koyacağınız uygulama ne kadar mükemmel olursa olsun kimse uygulamanızı görmeyeceği için istediğiniz başarıyı yakalayamazsınız. Veya bir kitap yazmaya karar veriyorsunuz fakat kitabın ana konusunu oluşturmak için insanlar ile konuşarak, araştırmalar yaparak yeterince iyi bir konu oluşturamadınız. Böyle bir durumda da yayınevleri sizi reddedicek ve insanlar kitabınıza ilgi göstermeyecektir.”

“Sıklıkla yapılan bu yanlış/yanlışlar ilham hatası adı altında sınıflandırılabilir. Neden mi? Çünkü yaptığımız işin sonucuna o kadar kapılıp gidiyoruz ki işin yapım sürecine gösterilmesi gereken emeği süreç zorlu ve sıkıcı olduğu için tam anlamıyla göstermiyoruz. Hal böyle olunca da işin en güzel kısmını yani işin sonucunu berbat etmiş oluyoruz. Bu kötü bir durum çünkü böyle bir şey yaşamamak için tek yapmanız gereken şey sabırlı olmak.”

 

36- Bobby Mukherjee

Bobby Mukherjee Silikon Vadisi’nde yer alan mobil uygulama geliştirme firması Loka’nın CEO’su. Bobby daha önce de teknoloji alanında iki firma kurmuş ve daha sonra bu iki firmayı da başkalarına satmış. Bu nedenle kendisi için başarılı bir girişimin nasıl yapılacağı ve satılacağı konusunda bilgili biri diyebiliriz. İşte Bobby Mukherjee’nin girişimciler için tavsiyeleri:

“Yeni girişimcilerin yaptığı en büyük hata birilerinin onların gizli fikirlerini çalacaklarından ölesiye korkmalarıdır. Fakat fikirler önemsizdir.”

“Kişiye başarıyı getiren şey aklındaki fikirleri değil eylemleridir. İşte bu yüzden dışarı çıkın ve takımınızı oluşturmak için size geri bildirim verip sdoğru yolu gösterebilicek olabildiğince çok insanla tanışın. Çünkü başarılı bir girişim serüvenini oluşturan en önemli detay faydalı bir takımınızın olmasıdır.”

 

37- Jason Quey

Jason Quey, TheStoryTellerMarketer’da daha hızlı büyümeleri için girişimcilere uzmanlar ve influencer ile iletişim kurmaları için yardım ediyor. Bunun yanı sıra girişimcilere her gün ortaya koydukları ürünlerden farklı işe yarar neler üretebileceklerini öğretiyor. İşte Jason Quey’in kendi işlerini kurmadan önce tavsiyeye ihtiyacı olan hevesli girişimciler için verdiği bir kaç tavsiye:

“Girişimcilerin yaptıklarını gördüğüm en büyük hatalardan biri girişimlerini yaptıkları ilk dönemler giderlerini nasıl karşılayacaklarını ve zaman içerisinde nasıl para döndürmeye başlayacaklarını hesaplamamaları. Girişimciler “insanoğluna faydalı” olsun diye bir iş kurmuyorlar. Para kazanmak ve o para ile hayallerindeki kalitede bir hayat yaşamak için bir iş kuruyorlar. Bu nedenle bütün yeni girişimci adayları da gelir ve giderlerini hesaplayarak işlerini zarara girmeden nasıl kara çevireceklerini bilmeliler.”

“Örneğin ortağım Cody Lister ile İçerik Pazarlama Zirvesi’ni ilk oluşturduğumuz zaman yalnızca üç şeye odaklanarak işe başladık. (1) Giderlerimizin neler olacağı, (2) ortalama olarak ne kadar gelir elde edeceğimiz, (3) daha fazla satış yapmak için ihtiyacımız olan kilit noktaların neler olacağı. Bütün bunları girişimde bulunmadan önce hesaplamak girişimimizin gerçekten para harcamaya değer bir girişim olup olmadığını anlamamıza yardımcı oldu.”

 

38- Lauren Holliday

Lauren Holliday Business Insider, Entrepreneur ve The Muse gibi dergilerde adı geçen başarılı bir pazarlamacı. Kendisini Twitter ve Medium gibi sosyal ağlarda bulabilirsiniz. İşte Lauren Holliday’in ilk kez girişimciliğe adım atmayı düşünen kişiler için tavsiyeleri:

“Yeni girişimcilerin ve girişimci adaylarının yaptığı en büyük hata bir gerçek dünyada insanların sorununu çözmeyen iş fikirlerine odaklanıyor olmaları.”

“Hepiniz insanların birbirlerine anlık fotoğraflar göndermelerine olanak sağlayan sosyal medya uygulaması ya da başka bir deyişle yeni sosyal medya aracı Snapchat’i duymuşsunuzdur, değil mi? Öyle ki bu gibi uygulamalar sayesinde herkes birbirinin hayatını taklit eder oldu.”

“Benim size tavsiyem kendinizden farklı olan insanlar ile vakit geçirmeniz. Sizden farklı özelliklere sahip insanlar ile vakit geçirmek sizi bir sonraki Mark Zuckerberg yapacak olmasa da bir sorun ile karşılaştığınızda noktaları daha kolay birleştirmenize yardımcı olarak problemlere çözümler bulmanıza kolaylık sağlar.”

 

39- Cody Lister

Cody Lister pazarlamacılara, iş adamlarına, girişimcilere ve bloggerlara daha iyi içerik pazarlama yöntemleri sunan MarketDoc’un kurucusu. Kendisi aynı zamanda İçerik Pazarlama Zirvesi’nin de ev sahipliğini yapıyor. İşte Cody Lister’ın girişimciler için tavsiyeleri:

“Girişimciliğe yeni adım atmış kişiler Müşteri Gelişim Modeli dediğimiz modeli takip etmiyor. Hedef müşteri kitlelerinden geri bildirim almadan ürünlerine veya sunacakları servise gereğinden fazla yatırım yapıyorlar. Bu nedenle de ürün ve hizmet satışı konusunda başarılı olamıyorlar.”

“Diğer bir deyişle, yeni girişimciler ürünlerini kapalı kapılar ardında geliştirip üreterek müşterilerin ürünlerini almasını sağlayacak olan fikri müşterilerinden geri bildirim olarak almıyorlar. Sonuç olarak önceden hesaplanmış adımlar atmadıkları için ürünleri piyasa ortamına uymadığı için ya başarısız oluyorlar ya da çok minik bir ihtimal ile başarıyı ucundan yakalıyorlar.”

“Umarım bu tavsiyem yeni girişimcilere ve girişimci adaylarına kaynaklarını ürün geliştirmeye harcamadan önce ortaya müşterilerin satın almak isteyeceği bir ürün koymak için hedef müşteri kitlelerinden geri bildirim almaları konusunda bir uyarı olur. Çünkü girişimcilik serüvenine bir kere adım attığınızda aleyhinize işleyen birçok faktör olucak. Ve bunun yanı sıra kaynaklarınız da kısıtlı olucak. Bu nedenle kimsenin para vermek istemeyeceği bir ürün ya da hizmet üzerine kaynaklarınızı harcamayın.”

“Facebook gibi başarılı bir girişim olma hayali içerisinde olmayın. Yalnızca piyasada var olan ürünlerin eksik yanlarına odaklanarak o eksiklikleri kapatacak bir ürün ortaya koymaya çalışın. Bu aşamada eksikliğini kapatacağınız noktanın hedef müşteri kitlenizin gerçekten ihtiyacı olan bir nokta olduğundan emin olun. Müşterilerinizin işine yaramayacak ya da “olmasa da olur” diyecekleri şeyler üzerine yoğunlaşmayın.”

“Her zaman işe küçük adımlar ile başlayın. Kendi içinizde para döndürmeye ve araştırma ve geliştirme sürecine daha fazla para ayırmaya başladığınız zaman ürün geliştirme sürecine daha fazla yatırım yapın.”

 

40- Vasil Azarov

Vasil Azarov, girişimcilere bağlantılar sağlayıyor: iş dünyasına ilk adımlarını atmış kişiler için bağlantılar kuran ve sektör içinde güven kazanmalarını sağlayan global girişimciler topluluğu Startup Socials’ın başkanı. Aynı zamanda Silikon Vadisinin en büyük digital ve gelişen pazarlama şirketi olan Growth Marketing Conference’ın kurucusu. Vasil Azarov’un iş kurmaya can atan girişimcilere önerileri şunlar:

“Startup Social’da heyecan verici bir geleneğimiz var. Her Cuma girişimciler ile tek tek görüşüyoruz ve başlangıçta karşılaşacakları problemleri çözebilmeleri için onlara yardımcı oluyoruz.”

“Gözlemlerime göre, çok fazla şeye mal olan ve en çok sıkıntı çıkaran hata pazarlama ve satış için çok erken yapılan işe alımlardır. Kurucu, gelişim sürecindeki bir iş için girişimci ruhu ya da deneyimi eksik kişileri yetkili satış ya da pazarlama görevlisi olarak işe aldığında, işler çığırından çıkar. Tam zamanlı bir çalışan işe almak yerine, kurucular satış ve pazarlama alanında deneyimli, sorunları günü gününe halleden sabit ücretli ya da belirli hedefler için hisse senetlerini kullanarak, kıdemli kişileri araştırmalı ve onlara danışmalıdırlar.”

“Son olarak, işe birini almadan önce yeni kurduğunuz işteki en iyi satış danışmanı ve pazarlamacı siz olmalısınız.”

“Ve unutmayın, meslek argosunu ezberlemek ve sektöre özel kullanımları hayatınızın alanına yaymak sizi direkt olarak iyi bir satış görevlisi yapmaz. Hedefinizdeki müşterilerle bağlantılar kurun ve onlara en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin.”

 

41- Sol Orwell

Sol, bu işte 15 yıldan fazla deneyimi olan bir girişimci. 6 şirketi ve uzmanlık alanı tamamlayıcı gıdalar ve beslenme üzerine bağımsız araştırmalar yapmak olan Examine.com da dahil işiyle bağlantılı olarak oluşturduğu 8 farklı kuruluşu var. Güncel olarak SJO.com’da girişimcilik üzerine yazılar yazıyor. İşte Sol’un yeni girişimcilere verebileceği en iyi öneriler:

“Şunu düşünmeliler: akışına bırakmak. Yeni girişimciler fikirlerini yasallaştırmak yerine,bazı konuları gereksiz yere büyüterek sorun haline getirirler ve detaylarda kaybolurlar(örneğin: logo, reklam, vb.).”

“Önerim gayet basit: yapın gitsin. İşinizi en basit şekilde anlatan bir şeyler hazırlayın ve ilgilenip ilgilenmediklerini anlayabilmek için arkadaşlarınıza gösterin. Eğer hoşlarına giderse, en hızlı şekilde prototipinizi tamamlayıp yolunuza devam edin.”

 

42- Jen Kessler

Jen Kessler (fotoğrafta solda), e-ticaret firmaları için modern pazarlama platformu olan Bizzy’nin CEO’su ve aynı zamanda kurucu ortaklarından. Jen Stantford Üniversitesi’nde işletme ve Pennsylvania Üniversitesi’nde matematik bölümlerini okudu. Yaratıcı bir model olarak görülen öngörücü kodlama modelini endüstri dalındaki portföy yönetim işine getirmede öncü olarak çalıştı ve bu gelişmiş modeli pazarlama endüstrisine getirme konusunda oldukça heyecanlı. İş kurma amacı olan girişimcilere tavsiyeleri şunlar:

“İşlerinizi dengede tutun. Bir girişimci olarak, devamlı yeni bilgileri değerlendirmeniz, planınıza uygun hale getirmeniz ve kararlar vermeniz gerekecek.”

“İş yüzünden kafanızı kaldıramayacak hale geldiyseniz ve yorulduysanız, başladığınız işte sizi doğru yola iletecek bakış açısını ve öngörüyü kaybedersiniz. Uyumak, egzersiz yapmak, iş dışında da bir hayata sahip olmak, kararlar alan ve insan ilişkileriyle uğraşan biri olarak dayanıklılığınızı sürdürebilmeniz için kritik bir öneme sahiptir.”

 

43- Guillame Decugis

Yola mühendis olarak başlayıp pazarlamacı olarak devam eden ve Scoop.it’in CEO ve ortak kurucusu olan Guillame, pazarlama içeriği ve pazarlama içeriği yöntemini pazarlamacılara yatırım getirisi sağlamak için kullanma gibi alanlarda birçok tecrübe edinmiş. İşte Guillame’nin yeni girişimcilerle paylaştığı birkaç öneri:

“15 yıllık bir girişimci olarak, birçok hata yaptım ve çoğu girişimcinin de benim gibi olduğunu gördüm. Benim önerim söyleyeceğim şu iki şeyi eşit olarak dikkate almaları.”

Bir fikre körü körüne bağlanmak. Girişimci olmak tutku isteyen bir iş fakat bir şeyi aşırı sevmek sizi körleştirebilir. Çoğu girişimci fikirlerine o kadar inanır ki onu geçerli kılma yolunda başarısız olur. Genellikle olumsuz yorumları görmezden gelirler ya da fikir almayı bile reddederler. Sonucunda da ürün veya pazarlama konusunda başarısız olurlar. Bunun üstesinden gelebilmek için fikrinizden biraz uzaklaşmanız, entelektüel ve dürüst yorumları kabul etmeniz gerekir. Benim tavsiyem potansiyel müşterilerinizle ya da kullanıcılarınızla günlük olarak konuşarak geri bildirim almanız. Şuan Scoop.it de çalışan yirmi beş kişi var fakat ben hala destek hattı ve satış aramalarını cevaplandırıyorum çünkü müşteriyle direkt olan yapılan konuşmadan daha gerçekçi ve işe yarar bir şekilde geri bildirim alamazsınız.”

Bir ekip kurmadan da fikirlerin başarıya ulaşabileceği düşüncesi. Birçok yeni girişimciden şöyle şeyler duyuyorum: “ Harika bir uygulama fikrim var. Sadece teknik işleri halledebilecek bir ortak bulsam yeter.” Fakat başarılı başlangıçlar yapabilmek ancak devamlı olarak satış geribildirimlerini dikkate almakla mümkün. Ancak başarılı bir ekip bunları yapabilir bu yüzden de orijinal bir fikirden ziyade başarılı bir ekip daha önemlidir. Ve unutmayın ki, bir fikri yenilemek bir ekibi yenilemekten daha kolaydır.”

 

44- William Harris

William, bir pazarlama ve girişimcilere yardım kuruluşu olan Elumynt, Fast Company ve TNW’nun kurucusu. Tecrübesiz girişimcilere William’ın tavsiyeleri şunlar:

“Deneyimsiz birçok girişimcinin yaptığı en baş ağrıtıcı hata düzgün bir şekilde iş dağılımı yapmamaktır. Ben aslında hemşirelikten buralara gelmiş biri olarak kötü görevlendirmelerin bir kişinin bacağını kaybetmesine ya da belki de daha kötüsü hayatını kaybetmesine sebep olacağını biliyorum. Görevlendirme yapmayan hemşireler daha meşgul olabilirler: yapabilecekleri hataları risk edip kısa yollardan ilerleyerek zaman yaratmaya çalışırlar. Bu yüzden iş sahipleri de aynı şeyi yapmayı denemelidirler.”

“Görevlerini yapmakta zorlanan girişimcilere ilk olarak yapacakları şeyi düzenlemelerini ve kağıda dökmelerini öneriyorum. Bu konuda Asana.com’u başarılı buluyorum. Görev dağılımı yapılması gerektiğini düşündükleri işleri devamlı olarak ekliyorlar. Ay sonunda faturaları yollamanız, analitik hesap çizelgelerini eklemeniz vs. gerekiyor. Bunları yapabilecek birilerini bulun. Dışarıdan destek alarak böyle işler için harcadığınız saatleri azaltırsanız böylelikle strateji planlaması veya ilerleme yönü gibi yanlızca sizin yapabileceğiniz işler için fazlasıyla zaman kazanmış olursunuz.”

 

45- Chiara McPhee

Chiara, e-ticaret firmaları için modern pazarlama platformu olan Bizzy’nin genel müdürü ve ortak kurucusu. Duke ve Standford Üniversiteleri’nde işletme eğitimi almış aynı zamanda pazarlama ve dizayn alanlarında da bir geçmişe sahip. İşte Chiara’nın yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilere söylemek istediği  ve iş tavsiyeleri:

“Sık sık yeni girişimcilerin geribildirimleri düzenleme ve değerlendirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını görüyorum. Yeni bir işe başlarken, herkesten geribildirim almanız mümkün: eski kullanıcılarınız, potansiyel müşterileriniz, yatırımcılarınız, arkadaşlarınız, hatta size çok uzak akrabalarınız bile.

Genel bir çerçeve oluşturmanın, sahip olduğunuz müşterileriniz ve müşteriniz olmasını istediklerinizin geribildirimlerine dayanarak sistematik bir şekilde ürünü bir araya getirmek, yapılacak öncelikleri belirlemek ve uygulamaya koymak için çok yardımcı olduğunu düşünüyorum.”

 

46- Bram Kanstein

Bram Kanstein, Amsterdam merkezli bir girişimci ve kuruluş aşamasındaki şirketlere yönelik bir dijital büyüme ajansı olan We Are Off The Record’un kurucu ortağı. Bram aynı zamanda dünyada üç yüz binden fazla girişimciye yardımcı olan, 400’den fazla kaynak ve araç kullanarak düzenleme rehberliği yapan Startup Stash’i yarattı. İşte Bram’in yolun başında olan girişimcilere söylemek istediği şeyler:

“Yakın zamanda farkettiğim bir şey var ki, kısa süre içerisinde para kazanmayı hedeflemekten ziyade uzun süreli kazanç sağlayabileceğiniz şeyler inşa etmek daha önemli. Tabii ki bazı girişimlerle hızlı bir şekilde para kazanabilirsiniz fakat bu size uzun süre pisayada kalmanız yolunda yardımcı olmaz.”

“Birçok kişinin uzun vadede kazanacaklarını planlamadan yeni iş girişiminde bulunduklarını görüyorum. Ben ve ortağım, dijital büyüme ajansımız We Are Off The Record’u kurmadan önce insanlarla ortak değerler inşa etmeyi ve çalıştığımız herkesin bize rahatça ulaşmasını sağlamayı kararlaştırdık. Böylelikle 5 yıldır müşterilerimizle ilişkilerimiz iyi bir şekilde ilerliyor. Sektörde hala en üst sıralarda olmasam bile uzun süreli iş ilişkileri inşa edebilmenin yapılabilecek en kazançlı şey olduğunu biliyorum.”

 

47- Silas Moser

Silas ve eşi Grace, her ay binlerce kişiye nasıl en iyi şekilde yaşayabileceklerini öğreten oldukça popüler gezi ve bireysel finansman blogu olan Chasing Foxes’ın yöneticileri. İşte Silas’ın kendi işini kurmak isteyen girişimlere vermek istediği tavsiyeler:

“Genç bir girişimci olarak çalışırken, bir iş toplantısında fikrimi sundum. Başlangıçta kendimi tamamıyla başarısız hissettim fakat üç dakika sonra şirketin yatırımcılarından biri kapıyı açıp içeriye girdi ve tamı tamına aynı öneride bulundu. Bütün idareciler coşkulu bir şekilde onaylarını sunmaya ve katkıda bulunmaya gönüllü olduklarını belirtmeye başladılar.”

“Şirket içerisinde yaptıkları bazı şeylerden dolayı çalışanları işten kovmakla onlara değer verdiğinizi belli edemezsiniz. Benim genç girişimcilere önerim insanlara iyi bir şekilde davranmaları ve ağırbaşlılıklarını korumalarıdır. Zira kimin size ne şekilde ve ne zaman fayda sağlayacağını kestirmek olanaksızdır.”

 

48- Alyce Johnson

Alyce, işinde yeni olan serbest çalışanlara nasıl hizmet odaklı bir iş kurabileceklerini öğreten bir site olan New Stability’nin kurucusu. Aynı zamanda da Freelance FAQ Podcast’in program sunucusu. Ondan işinde yeni serbest çalışanların kendi işlerini kurma sürecinde yaptıkları en büyük hataları ve bunlara ilişkin verebileceği iş tavsiyelerini paylaşmasını istedim:

“Yeni serbest çalışanların en sık yaptıkları hata bir iş stratejisine sahip olmamaları. Çoğu serbest çalışan elde etmeleri gereken uzun süreli büyümeyi planlamadan kendi işlerini kuruyorlar. Bu durum genellikle yanlış piyasayı hedefleyen hizmet fikriyle sonuçlanıyor.”

“Başarılı serbest çalışanlar, geniş hizmet fikrine sahip kişilerden çok belirli bir alanda yoğunlaşmış kişilerdir. Belirli bir alanda yoğunlaşmak serbest çalışanlara yalnızca kendi alanlarında uzmanlaşmayı değil aynı zamanda ideal hedef müşteri kitlesini oluşturabilmelerini de sağlar. Belirli bir alana yoğunlaşmış bir serbest girişimci olmak müşterilerinize alanınızda profesyonel olduğunuz güvencesini verir.”

 

49- Rhett Power

Rhett, bir girişimci, konuşmacı, danışman ve aynı zamanda da “The Entrepreneur’s Book of Actions” adlı kitabın yazarı. Inc, Fortune, CNN Money ve iş dünyasında daha birçok yerde çalışma geçmişine sahip. İşte Rhett Power’ın kendi işlerini kurmak isteyen istekli girişimcilere tavsiyeleri:

“İlk işimde, ilk üç yılımızı bütün bir hafta aralıksız çalışarak geçirdik. Hiçbir gelişme kaydedemedik ve açıkcası işimizi sonlandırmayı bile düşündük. Ulusal bir perakendeci ürünlerimizden birini görüp çok beğendiğinde şansımız döndü ve bizim kurtarıcımız oldu.”

“Bu bizi geri adım atmaya ve ürünümüzü daha geniş bir kitleye nasıl pazarlayacağımızı düşünmeye zorladı. Bence çoğu yeni girişimci işine yeni bir şeyler ekleyebilmek için o kadar çok zaman harcıyor ki, ellerinde olan iş üzerinde çalışmayı boşluyorlar. Eğer büyümek istiyorsanız, stratejik bir şekilde düşünebilmek için zamanınızı doğru ayarlamalısınız ve başlangıçta yapması zor gelse de işinize geniş bir açıdan bakarak ilerlemelisiniz.”

 

50- Matt Feldman

Matt, Case Escape’in CEO ve kurucu ortağı. Chapman Üniversitesi’nde işletme masterını 23 yaşında bitirdikten sonra, Matt Kaliforniya’da ilk işini kurdu ve o zamandan bu yana dünya çapında 100’ün üzerinde müşteri ve şubeye ulaştı. Case Escape, kendi telefon işlerini kuran 1,000 girişimciye yardım amacıyla kuruldu. İşte Matt’in girişimciler için önerileri:

“Çoğunlukla yeni girişimcilerin hedeflemeleri gereken faaliyet alanlarını gerçek anlamda değerlendirmeden işlerini kurduklarını görüyorum. Bu faaliyet planı gerekli genel yatırım, detaylı bir gelişim planı veya daha da önemlisi kişisel yetenekler ve zaman ile ilişkili olabilir.”

“Girişimcilik, sürekli bir öğrenme sürecidir. Fakat sizin yine de işinizi büyütebilmek adına sağlam adımlar atmanız gerekiyor. Muhasebe yanlış tutulduğunda ve beklenmedik şeyler yaşandığında, yatırım yaptığınız para miktarı ihtiyacınız olan paranın küçük bir parçasını bile oluşturmayabilir. Emin olun ki bütün gerekli işleri yapabilmeyi öğrenmek için yeterli zamanınız olmayacak.”

“Benim önerim, nakit akışınıza göre net bir stok belirleyin, planınızı tıkırında ilerletmek için görev dağılımı yapın ve çevrenizi size zaman ve imkan sağlayacak kişilerle doldurun.

 

51- Bryan Teare

Bryan, 2000’li kuşağı kendi hayatlarının kahramanları olma yolunda güçlendirdiği The Quarter Life Comeback Podcast’in yönetici ve sunucusu. İşte Bryan’ın girişimcilere tavsiyeleri:

“İki yıl kadar önce başka hiçbir planım olmadan kendi kurduğum işten ayrıldıktan sonra The Quarter Life Comeback Podcast programında birçok konuğumla bu konu hakkında röportajlar yaptım. İnsanların yeni bir iş kurarken yaptıkları en büyük hatanın düşledikleri hayatı elde etmek için iş kurmanın harika bir fırsat olduğunu düşünmeleri olduğuna inanıyorum.”

“Bende de olduğu gibi, bu durum insanların genellikle çalıştıkları işlerde mutsuz olmalarından kaynaklanıyor. Fakat elinizde hiçbir şey olmadan, yalnızca kendinize ait bir iş kurmak için istifa ederseniz bu çok fazla stres altına girmenize neden olacaktır. İlerleyen zamanlarda daha derin bir mutsuzluğa saplanacağınızdan bahsetmiyorum bile.”

“Bu günlerde, genç girişimcilere mevcut patronlarıyla işlerini büyütme sürecinde kendilerine yatırımcı olmaları için görüşmelerini öneriyorum. Konuklarımdan biri yeteneklerinizi ve bütçenizi ayarladığınızda, kendi yolunuza devam etme kararı aldığınızda ihtiyacınız olacak iş ağını geliştirdiğinizde yeni bir iş kurma fikrine kötü şekilde bakılmaması gerektiğini söylemişti. Yani yapmanız gereken şey çalıştığınız işi sizi sonuca götürecek adım olarak görüp doğru şekilde değerlendirmeyi öğrenmek.”

“Son olarak, son zamanlarda takip ettiğim bir blogdan öğrendiğim, girişimcilerin sıklıkla yaptığı bir diğer can alıcı hata işe koyulmadan önce ürünlerinizin kimlere hitap edeceği ve hangi sektörde çalışacağınız konusunda net olmamaktır. Ürünleriniz ile herkese hitap etmeyi düşünüyorsanız, sonunda hiç kimseye derdinizi anlatamazsınız.”

“Çok küçük bir kitleye hitap ediyor olmaktan korkmayın. Eğer siz milyonlarca kişiden yalnızca biriyseniz, dünyada hala sizden hoşlanabilecek 7 milyar insan var.”

 

52- Jim Fowler

Jim kitle kaynak üzerine rekabetçi bir istihbarat platformu olan Owler’ın kurucusu ve CEO’su. Owler’dan önce, Jim 2003 yılında Jigsaw’ı kurdu ve 2010 yılında Salesforce tarafından 175 milyon dolara satın alınana kadar bu şirketin de CEO’suydu. Teknoloji alanındaki kariyerine başlamadan önce Jim, Idaho’da bir kayak merkezi olan Lookout Pass’in kurucusu ve yöneticisiydi. Aynı zamanda Amerikan Donanması’nda dalış ve kurtarma görevlisi olarak çalıştı. Jim gerçekten çok etkileyici bir adam. İşte Jim’in girişimcilere tavsiyeleri:

“Çoğu girişimcinin yaptığı bir numaralı hata genellikle beş parasız kalmalarına sebep olacak ya da onlara para sıkıntısı yaşatacak şekilde aşırı iyimser olmaktır.”

“Girişimciler, herhangi bir para sorunu ortaya çıktığında gerçeklikten ödün vermeden zor kararlar almalarını sağlayacak şekilde iyimser olmalılar. Bu benim Idaho’da küçük bir kayak evi işletirken genç bir girişimci olarak öğrendiğim bir şey. İşimi mümkün olabilecek en iyi senaryoyu düşünerek yönettim ve birden beni çok kötü hissettiren maaş ödeyememe gibi ve satıcılara olan borçların gecikmesi gibi sorunlar yaşamaya başladım. O zaman öğrendim ki iyimserlikle gerçekliği bir arada tutmalı ve bundan sonraki işleri düzgünce planlanmış hesaplamalara göre yapmalıyım.”

 

 53- Nick Grant

Nick, Seattle merkezli görsel iletişim, infografik tasarım, hareket grafiği tasarımı ve etkileşimli infograf alanlarında lider bir şirket olan Killer Infographics’in kurucu ortağı ve gelir kurulu başkanı. İşte Nick’in girişimcilerle paylaşmak istediği tavsiyeler:

“Çok sık rastladığım en büyük hatalardan biri girişimcilerin çiçeği burnunda olan işleri için güçlü bir pazarlama ve satış stratejisinin önemini küçümsemeleridir.”

“Yeni CEO’ların birçoğu yılın en  büyük karını yapmaya o kadar odaklılar ki uzun vadede şirketlerini kara geçirebilecek etkili bir bakış açısına sahip değiller. Önerim şu: CEO’ların yapacakları ilk iş pazarlama ve satış stratejileri belirlemek olsun. Strateji belirlemek kar ilişkilerinden önce bir satış kitlesi kazandırır. Dahası ortaya koyduğunuz ürünün ya da hizmetin müşterinin gerçekten para harcamak isteyeceği bir şey olup olmadığını anlamış olursunuz.”

 

54- Austin Belcak

Austin bir girişimci, yazar ve 2000’li kuşağa hayalini kurdukları işi nasıl oluşturacaklarını, nasıl satış patlaması yapabileceklerini ve aylar boyunca uzaktan işlerini nasıl yürütebileceklerini öğrettiği Cultivated Culture’ın kurucusu. İşte Austin’in hızlı bir şekilde iş fikri bulmak isteyen girşimcilere önerileri:

“Önerebileceğim en iyi şey küçük adımlarla ilerlemek ve tutarlı olmaktır. Etkileyeci bir fikre bir gecede sahip olamazsınız; tam tersine bunun için zaman ve çalışma gereklidir. Zamana yayma fikrini esas alırsak, işe üç şey yaparak başlamalısınız.”

“İlk olarak kapsayıcı ve ulaşılabilir bir hedef belirleyin. Bu hedefler “önümüzdeki 6 ay için aylık ortalama bin dolar kazanabileceğin 5 müşteri bulmak” ya da “bin kadar abonenin e-posta listesini hazırlamak”, “bir proje başlatma ve önümüzdeki 8 ay içinde en az 50 kopya satmış olmak” gibi hedefler olabilir.”

“İkinci olarak, kendinize her günün sonunda ertesi gün yapmak için bir hedef belirleyin. Böylelikle günler geçtikçe büyük hedefinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.”

“Ve üçüncü olarak, bu hedefi tamamlamak için her gün kendinize bir saat ayırın. Eğer 30 dakika içinde bitirirseniz, diğer 30 dakikayı bir sonraki adıma başlamak için kullanın. Böylece büyük resimdeki ana odağınıza daha da yakın olacaksınız.”

“Bunlar kolay şeyler. Asıl zor olan ve sonucunda ya sizi başarılı kılan ya da tamamen bitiren kısım bu adımları bir hafta içerisinde en az 5-6 gün kadar devamlı olarak tekrar edip, ipin ucunu kaçırmamaktır. Kararlı olursanız, karşılığını alacaksınız ve ne kadar hızlı ilerlediğinizi görüp şaşıracaksınız.”

Austin’in söylediklerine bir şeyler ekleyecek olursak, kendinize çalıştığınız işin yanında sıkı denetim altında tuttuğunuz, ne zaman ne yapıyor olacağınızı ayrıntılı şekilde yazdığınız bir program hazırlamanız günlük işlerinizi rahatça halletme konusunda size yardımcı olacaktır ve kovulmanıza ya da dava edilmenize sebep olacak bedeli ağır hatalar yapmanızı önleyecektir.

 

55- Josh Kraus

Josh Kraus Chiago doğumlu, bir şeylerle uğraşıyor olmayı seven Denver merkezli bir yazar ve orta halli bir otobiyografi yazarıdır. Yazı yazmadığı zamanlarda, Bird Fur adını verdiği kendi tişört markası ile ilgileniyor. Tişörtleri joshkra.us ve birdfurtees.com’da bulabilirsiniz. Serbest çalışan bir yazar olarak, Josh’tan başarılarından yola çıkarak serbest çalışanlar için tüyolar vermesini istedim. İşte Josh’un serbest çalışanlara verebileceği tavsiyeler:

Bir portföy oluşturabilmek adına bloglar için 1 sent karşığı yazı yazmakta sorun yok fakat iyi yazılar yazmaya başladığınızda lütfen bu işe devam etmeyin. Bu iyi yazıları kariyerinizi ilerletmek için kullanın, insanların sizi kullanmasına izin vermeyin!”

Bir serbest çalışan olarak işverenlere nasıl teklif sunacağınızı öğrenmek size karşı tarafa öneminizi belirtme konusunda, güçlü yanlarınızı öne çıkarma ve kendinizi müşterilerinize seçkin bir hizmet sağlayıcısı olarak tanıtma konusunda  yardımcı olacaktır.

 

56- Chris Winfield

Chris New York merkezli bir girişimci, yazar ve yöneticidir. Verimlilik, mutluluğu bulma ve yaşam tarzı oluşturma konuları üzerine, sevdiğiniz yayınlar olan Inc, Entrepreneurs and Time’da yazılar yazıyor. İşte Chris’in işlerini kurmak isteyen girişimciler için tavsiyeleri:

“Yeni girişimcilerin yapmaya eğilimli oldukları en büyük hata kimseden yardım istememeleri ya da doğru insanlardan faydalı olabilecek yardım talebinde bulunmamalarıdır.”

“İkinci olarak, yeni girişimcilerin yardım talep ettikleri insanlarla olan ilişkilerini değerlendirmemeleri ve ilerletmemeleri söylenebilir. Tony Robbins’in faydalı olacak kişiler ile kurulacak ilişkilerin önemiyle ilgili her zaman belirttiği ve benim de insanların aklında sürekli tutması gerektiğini düşündüğüm bir sözü var.”

“Senin yapma hedefiyle yola çıktığın işi, çoktan başarmış olan; senin ileride yaşayacağın şeyleri, çoktan tecrübe etmiş olan kişiler vardır. Herhangi bir zorluk, bir çıkmaz, kısacası herhangi bir şey! Birileri bunlarla yüz yüze gelmiş ve kendi yöntemleriyle bunlarla başa çıkmışlardır. Siz de bu durumdan istifade etmeye çalışın. Bu bir kitabı okumakla da olabilir, birilerine ulaşmakla ya da örnek almakla da olabilir. Önemli olan bir şekilde yardım almanız ve böylelikle kendinizi geliştirmenizdir.”

 

57- Bill Reichert

Bill 20 yıldan fazla süredir bir girişimci ve operasyon sorumlusu. 1998 de  Garage Technology Ventures’e katılmasından ardından Bill, ortağı Guy Kawasaki ile birlikte erken dönem bilişim teknolojileri ve malzeme bilimi şirketleri üzerinde araştırmalarına yoğunlaştılar. İşte Bill’in girişimcilere önerileri:

“Girişimcilerin yapmaya eğilimli oldukları en büyük hatalardan biri bütçelerini genişletirken yatırımcılarının sözlerine fazlasıyla itibar etmeleridir.”

Yatırımcılar size ürününüzü beğenmeme nedenlerini söylediklerinde çoğunlukla yalan söylerler. Genellikle daha işin başında olduğunuzu, daha çok denemeniz gerektiğini ya da ödemeyle ilgili sıkıntıları olduğunu söylerler.”

“Fakat eğer gerçekten sizde bir cevher olduğunu düşünürlerse, peşinizi asla bırakmazlar. Direkt olarak ürününüzü beğenmedikleri için üzgün olduklarını söyleseler de bu işi yapmaya yetenekli olmadığınızı düşünüp her şeyden vazgeçmeyin. Tasarınızdaki sorunun gerçekten ne olduğunu bulmalısınız. Yatırımcıların söylediklerini dikkate almayın. Size mantıklı bir şekilde kılavuz edebilecek kişiler ya da gerçekleri olduğu gibi size söyleyecek birkaç danışman bulun.”

 

58- Oleg Shchegolev

Online pazarlamacılara her türlü araç gereci sağlayan SEMrush’ın ortak kurucusu ve CEO’su olan Oleg Shchegolov, SEMrush’ın 400 çalışan ile birlikte dünya çapında  4 ofis ve 2016 yılında 100’den fazla ülkede 1 milyon kullanıcıya ve birçok müşteriye ulaşmalarını kutladılar. İşte Oleg’in girişimciler için verebileceği tavsiyeler:

“Yeni girişimciler, kendi işlerini düşünmekten çok diğer şirketlerin ne yaptıklarına aşırı önem veriyorlar.”

“Hiçbir şirketin eşi benzeri yoktur ve her şirket diğerlerinden tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Belirli bir strateji sizin şirketinizde işe yaramayabilir fakat bu benim şirketimde de işe yaramayacağı anlamına gelmez. Benim naçizane önerim devamlı olarak kendinize şunu sormanız: “ Bu strateji acaba neden diğerlerinde işe yaramadı ve benim şirketimde işe yarayabilir mi?” ”

“Şirketlerimiz arasındaki fark nedir? Bu plan bizde hiç işe yaramamasına rağmen neden onlarda işe yaradı? Bizim yapımızdaki farklılık ne? ”

 

59- Tomas Laurinavicius

Tomas Litvanyalı bir yaşam tarzı girişimcisi ve bloggerı. Alışkanlıklar, yaşam tarzı tasarımı ve girişimcilik ile ilgili yazılar yazıyor. Şimdilerde ise 1 milyon kişiye hayat tarzını iyi yönde değiştirmesi yolunda destek olma misyonuyla dünyayı geziyor. İşte Tomas’ın hevesli girişimcilere bulunduğu tavsiyeler:

“İlk olarak kendinizi serbest bırakın. Yeni şeyler deneyin, tanıdığınız kişiler dışında yeni birileriyle tanışabileceğiniz ortamlara girin ve seyahat edin.”

“Seyehat etmek size kariyerinizi oluşturma yolunda diğer herhangi bir çalışmadan çok daha fazlasını öğretecektir. İletişimin altın kuralı olan insanları gözünden tanımayı öğrenin ve rahatsız olduğunuz şeyleri kafaya takmayan bir kişiye dönüşmeye çalışın: sizi çileden çıkaran şeyleri farkettiğinizde bu gücünüzü insanlara yardımcı olma yolunda kullanın.”

 

60- Eric Siu

Eric Siu girişimci destekli dijital pazarlama ajansı olan ve 500’den fazla şirkete gelir sağlama yolunda destek çıkan Single Grain’in CEO’su. Aynı zamanda bir pazarlama podcast’i olan Growth Everywhere’in ve Neil Patel ile birlikte sundukları günlük podcast programı Marketing School’un kurucusu. İşte Eric’in yeni ve hevesli girişimci adaylarına  iş tavsiyeleri:

“Bütün iş sahipleri için hedefleri elişim kaydetmeleri ve performanslarını ilerletmeleri ciddi bir önem taşır. Başarı iyi sonuçlar alana kadar devam eden sürekli bir gelişim sürecidir.”

“Girişimcilik devamlı öğrenme gerektiren bir iştir. Sürekli olarak yeni şeyler öğrenmez ve denemezseniz, siz yerinizde sayarken sonunda rakipleriniz alır başını giderler. Olay yeni taktikler geliştirmek ve bunları işinizi geliştirmek için kullanmaktadır.”

“Bağlantılar kurmak birçok girişimcinin görmezden geldiği bir diğer önemli konu. Doğru insanlarla iletişim halinde olmak taktikler ve planlardan ziyade size binlerce kat fazla fayda sağlayabilir.”

Tuğçe
Tuğçehttps://www.linkedin.com/in/tugcenurirgas/
Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar